Miten valita oikea personal trainer? 

Personal trainer on alana todella villi. Joka vuosi valmistuu tuhansia uusia personal trainereita erilaisista koulutuspaikoista.

Mukaan mahtuu varmasti timanttista osaamista ja paljon kokemusta alalta. Mukaan mahtuu myöskin juuri alalle lähteneitä intohimoisia kavereita, joilla ei ole vielä kokemusta alalta, mutta halua oppia uutta. Joka tapauksessa alalla on todella paljon kaikkea timanttisen valmentajan ja juuri aloittaneiden välimaastosta.

Tästä suosta on todella vaikea erottaa oikeasti hyvää ja intohimoista personal traineria tai valmentajaa, koska tarjonta on niin suuri.

Yleensä SE personal trainer vie kaikista pisimmän korren, jos hän osaa markkinoida. Hän päihittää markkinoinnilla ja myynnillä muut personal trainerit, jos hän osaa edes hitusen valmentaa.

Markkinointi ja myynti.
Miksi? Koska kaikki tässä maailmassa on myyntiä. Myyt sitten palveluitasi, ideoitasi tai myyt ajatuksiasi muille ihmisille.

Papit myy saarnojaan, lääkärit myy lääkkeitään ja apua asiakkaiden ongelmiin, poliisit myyvät ajatusta järjestyksestä ja turvallisuudesta jne… Jokainen meistä myy jollakin tavalla jotakin.

Minäkin myyn joka päivä puolisolleni ajatuksiani ruoasta: ”Miten olisi, jos tekisin tänään karjalanpaistia?”Samoin kuin puolisoni myy ajatuksiaan minulle ’’Voitko hieroa VAIN 10 minuuttia hartioistani, ne on niin kipeet?” 

Ja jos joku sekoittaa myynnin tyrkyttämiseen, niin sitä se ei valitettavasti ole. Tyrkyttäminen ei ole myyntiä – eikä anelu.  

Kun asiakas tapaa hyvän myyjän, asiakas ei edes tajua olevansa ostoprosessissa. Asiakas haluaa itse ostaa tuotteen, eikä kenenkään painostuksen alaisena. Sitä on myynti parhaimmillaan.

Pelkkä myynti ja markkinointi ei kuitenkaan tee personal trainerista hyvää, toki se auttaa personal traineria/ valmentajaa saamaan uusia asiakkaita, jonka kautta hän pystyy tulemaan paremmaksi valmentajaksi.

Olen huomannut että usein personal trainer on joko; hyvä myynnissä ja markkinoinnissa, mutta ei tiedä juurikaan valmentamisesta. Tai sitten hän on hyvä; työssään, mutta ei tiedä, miten markkinoida ja myydä omia tuotteitaan. 

 

Tässä artikkelissa en kuitenkaan kerro myynnistä ja markkinoinnista sen enempää, vaan avaan hiukan, miten valita juuri sinulle oikeanlainen personal trainer. 

Yritin ottaa mahdollisimman objektiivisen kuvan koko alasta ja yritän parhaani mukaan saada oikeat asiat paperille, mitä olisi tärkeä tietää personal traineria valittaessa. 

Aloitetaan…

Koulutus ja tulokset

Koulutus on tärkeä tietää personal traineria valittaessa. 

Missä kaikkialla hän on opiskellut vai onko opiskellut ollenkaan?

Personal trainer voi siis olla kuka vain. Nimikettä ”personal trainer” ei ole millään tavalla suojattu.
Siksi onkin todella tärkeä tietää, miten pt on opiskellut?

Vaikka ”personal trainerilla” olisi itsellään 5-10 vuoden salikokemus taustalla ja hän on sen jälkeen laittanut oman firman pystyyn, ei se tee hänestä hyvää valmentajaa.
Pitkä salikokemus on tottakai todella hyvä,  jotta liikkeet 
tulevat selkärangasta, mutta uskon että asiakkaalle tulee rumaa jälkeä, jos asiakas menee osaamattoman personal trainerin luokse ja tehdään vääriä asioita.

Koulutuksella tarkoitan myös sitä, että personal trainer oikeasti sisäistää kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin. Eli hän tietää muutakin kuin:  mitä liikkeitä hauiksille voi tehdä ja minkä verran ihmisen nukkua ja syödä päivisin…

Nämä ovat tottakai perusta: liikunta, lepo, ravinto, mutta minun mielestäni personal trainerin pitää tietää myös ihmisen fysiologiasta, stressin hallinnasta, tavoitteiden saavuttamisesta, miten rauhoittaa kehoa, liikkuvuusharjoitteista  jne…

Eli kokonaisvaltaisesti. 

Miten pitkään personal trainer on opiskellut?

Vaikka personal trainerilla olisi itsellään 5-10 vuoden salikokemus taustalla, ei se tee hänestä hyvää valmentajaa. Pitkä salikokemus on tottakai todella hyvä,  jotta liikkeet tulevat selkärangasta.

Onko valmentaja käynyt pelkästään puolen vuoden viikonloppu koulutuksen maksullisella kurssilla vai onko hän opiskellut kokonaisvaltaisesti alaa esim: urheiluopistossa liikunnan ohjaajaksi tai neuvojaksi, onko valmentaja mahdollisesti käynyt jopa yliopiston?

Hyvänä mittarina sanoisin vähintään 4 vuoden opiskelun, joko ”valtion” kouluissa tai itse kustanteisena, näin personal trainer saa varmasti jonkinlaista kosketuspintaa kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Montako asiakasta personal trainerilla on ollut ja minkälaisia tuloksia hän on saanut aikaan?

Sillä ei ole, miten pitkään personal trainer on toiminut alalla. Voi olla että valmentaja on toiminut 7 vuotta alalla, mutta hänellä on ollut sinä aikana vain 10 asiakasta.

Personal trainerin tärkein tehtävä on auttaa ihminen saamaan tuloksia. Toiseksi tärkein tehtävä on auttaa ihminen pärjäämään yksin, omilla avuillaan. 

Yli 50 asiakkaalla valmentaja on luultavasti saanut hyvän kosketuspinnan siitä, miten saada merkittäviä tuloksia aikaan.

Asenne ja intohimo

Personal trainerin työ on kovaa ja raskasta työtä. Jokainen asiakas ja henkilö on otettava huomioon heikkouksineen ja vahvuuksineen.
Personal trainerin pitää palvella asiakasta, olla motivoitunut työhönsä sekä tykkää siitä mitä tekee, jotta asiakas kokee että häntä arvostetaan sekä asiakas tuntee että saa rahoilleen vastinetta.

Vältä siis personal traineria, joka ei  palvele sinua, ei tee työtänsä kunnolla  ja ei ole motivoiva.

Valmentajalla pitää olla intohimo alaa kohtaa tai vähintään suuri määrä kiinnostusta ja ammattitaitoa. Ilman näitä asioita on vaikea saada asiakasta innostumaan liikkumaan myös vapaa-ajalla.

Valmentajan asenne pitää olla hyvä! Jokaiseen personal trainer tapaamiseen on mukava mennä ja joka kerta kun lähdet tapaamisesta, sinulla on hyvä fiilis.
Valmentajan asenne ratkaisee todella paljon. Sinä jaksat paremmin harjoitella ja kehittää itseäsi ja tulet saamaan parempia tuloksia aikaan.

Erikoisosaaminen

Personal traineria valittaessa kannattaa häneltä kysyä, missä hän on hyvä?

odella usein vastaukseksi tulee ympäripyöreä ja kattava vastaus.

Ihminen voi olla hyvä kaikessa, mutta erinomainen vain muutamassa asiassa.

Jos etsit fitness valmennusta, sinun pitää mennä fitnessvalmentajan luokse.
Jos etsit kuntosali liikkeiden näyttäjää, sinun pitää mennä kuntosali ohjaajan luokse.
Jos etsit ravinto valmentajaa, sinun pitää mennä ravitsemus terapeutin luokse.
Jos haluat oppia juoksemaan, sinun pitää mennä juoksuvalmentajan luokse.
Jos etsit kokonaisvaltaista hyvinvointia, sinun pitää mennä personal trainerin puheille.

Näihin kaikkiin on omat henkilönsä ja jokaisella näillä henkilöillä on siihen erikoisosaaminen. He ovat ammattilaisia siinä, mitä tekevät.

Selvitä, mitä sinä tarvitset, jonka jälkeen etsi sopiva valmentaja.  Jos tarvitset apua selvittämiseen, mitä haluat, käy lukemassa artikkeli tavotteiden kirkastamisesta. 

Hinta

Maksaisitko 50€/kk personal trainerin palveluista?
No ihan varmasti.

Tekisitkö kaiken mitä personal trainer laittaisi sinut tekemään? En usko.
Menisitkö vesi sateeseen juoksemaan, jos kotona odottaisi lämmin sohva, leffa ja jotain naposteltavaa? En usko, koska hinta on liian pieni.

Liian vähäinen hinta tuo ihmisille mielikuvan siitä että tässä on jotain vikana. 

Kun maksat personal traineristasi liian vähän, et tule saavuttamaan tuloksiasi niin hyvin kuin se että laitat rahaa kiinni enemmän valmennukseen.

Tällöin sinulla on ”taloudellinen” riski, jonka ansiosta tulet saavuttamaan todella hyviä tuloksia.

Jos saat palvelun liian halvalla tai ilmaiseksi, et todennäköisesti panosta siihen tarpeeksi, saadaksesi erinomaisia tuloksia.

Ammattilainen ja osaava henkilö tietää arvonsa ja usein myöskin antaa rahoillesi vastinetta.

Vältä valmentajia, jotka tarjoavat palveluitaan liian edullisesti. 

Tapaamiset ja ajanjakso

Kunnollisia tuloksia on vaikea saada aikaan, jos tapaamisia on vain kerran kuukaudessa.

Tapaamisia pitää olla kerran viikossa, jotta ihminen saa oikeita tuloksia aikaan. 

Yksi tapa on tehdä 2 -3 kuukauden mittainen intensiivi jakso, jonka aikana nähdään kerran viikossa, mutta siitä eteenpäin tapaamisten määrä vähenee, mutta on tärkeää että valmentaja ja asiakas näkevät tarpeeksi usein valmennuksen alkuvaiheessa.

Olen huomannut oman urani aikana kun aloitin valmennus toiminnan, pidin tapaamisia 2 kertaa kuukaudessa asiakkaiden kanssa ja tulokset asiakkaillani olivat mitättömiä.

Hyvänä nyrkkisääntönä siis: Alkuun vähintään 2-3 kuukauden ajaksi 1krt/ viikkoon tapaaminen.

Ja sitten toinen kysymys on tietenkin, miten pitkäksi aikaa personal trainer kannattaa ottaa? 

Ensimmäiset 35-60 päivää kun panostaa täysillä tapojen muokkaamiseen, pystyy jatkossa saamaan huikeita tuloksia aikaan.

Kuitenkin personal trainerin työ alkaa vasta 3-6kk jälkeen, jolloin mieli haluaa palata entiseen, jos ei ole omaksunut uusia tapoja ennen sitä.

Valmennuksen kesto kannattaa olla siis vähintään 2 kuukautta, jonka aikana tavat muokataan parempiin.  Tässä ajassa pystyy muokkaamaan omia huonoja tapoja parempiin. Tämän jälkeen sitten voi katsoa valmentajan kanssa yhdessä, luuleeko pärjäävänsä yksin vai tarvitseeko jatkossa valmentajan apua.

Yhteenveto

Tarkistuslista:

(1.) Personal trainerin pitää tietää hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti.

(2.) Hänen pitää olla intohimoinen alaa ja valmentamista kohtaan. (Tulet huomaamaan jos ei ole) 

(3.) Tarkista, missä valmentaja on opiskellut ja minkäverran/ montako vuotta hän on opiskellut. Vähintään 4 vuotta alaa. 

(4.) Montako asiakasta valmentajalla on ollut? +50 on hyvä.

(5.) Minkälaisia tuloksia hän on saanut asiakkailleen? Vastaako ne sinun tavoitteitasi? 

(6.) Mikä on valmentajan erikoisosaaminen? Jos haluat opetella juoksemaan, mene juoksu valmentajalle. 

(7.) Mikä on valmentajan hinta? Liian halpa valmentaja ei tunne arvoaan ja tiedät että tuhlaat aikaasi ja rahaasi sellaiseen. 

(8.) Montako tapaamista valmennuksessa? Vähintään 1 krt viikkoon tapaaminen alussa.

(9.) Kuinka pitkä valmennus jakso? Vähintään 2 kuukauden mittainen, jos opit tavat voit jatkaa yksin, jos et niin jatka valmentajan kanssa. 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1