Elämme aikaa, jolloin ylimielisyys ja ulkonäkökeskeisyys ovat päässeet valloilleen kuin vesikauhuinen rakki.

Miten pystyn hyväksymään itseni? 

Miltä näytän peilin edessä?

Miltä minä näytän tämän uuden autoni kanssa?

Miten pidän kynsin ja hampain kiinni tästä asemastani, jonka itselleni olen luonut?

Tällaisena aikana on vaikea hyväksyä itseään sellaisena kuin oikeasti on. Olemme luoneet tietynlaisen kuplan todellisen minän ja nykyisen minän välille. Ja nämä kaksi asiaa eivät ole sama asia.

Esimerkki: Nykyinen minä voi olla masentunut (joka on vain väliaikaista), mutta todellinen minä on onnellinen. Spookia, mutta totta.

Ihmisillä on paineita rahasta, omasta käytöksestä, parisuhteesta tai sen puuttumisesta, ulkonäöstä, sekä siitä, että kelpaanko? Miten jaksan suoriutua samalla tavalla kuin maailman suurimmat yritysjohtajat arjesta? Miten selviän kaikesta kiireestä?

En tiedä sinusta, mutta minun lähipiirissäni on ainakin 70 prosenttia ihmisiä, jotka eivät hyväksy itseään sellaisena kuin ovat. Ja uskon, että jos sinua itseäsi tarkastellaan syvemmin – asia on näin. Olenko oikeassa? Ehkä en. 

Onneksi sinulla on vapaus omassa elämässäsi. Vapaus valita, mitä haluat saavuttaa elämässä, mitä haluat tehdä, miten haluat nähdä itsesi. Jotta meidän olisi helpompi elää tätä elämäämme kevein mielin, olisi mahtavaa jos jokainen osaisi hyväksyä itsensä heikkouksineen ja vahvuuksineen. Okei, tämä ei ole kauhean helppo juttu toteuttaa, mutta tämä on toteutettavissa.

Haluammeko hyväksyä itsemme? Pystymmekö hyväksymään itsemme?

10 tapaa, miten hyväksyä itsensä.

1. Naura itsellesi

Hei! Ei elämä ole liian vakavaa. On hyvä nauraa itselleen ja omille mokilleen. Nauru vapauttaa sinussa hyvänolon hormoneja ja saa sinut hyvälle päälle.   

On tervettä nauraa itselleen.

2. Muuta mielikuvia itsestäsi

Olet saattanut joskus ajatella:

– En tule toimeen oikein ihmisten kanssa.
– Olen laiska tyyppi kun en jaksa….
– Olen todella pahannäköinen.

Voit visioida itsesi ”unelmaminäksi”, sellaiseksi kuin haluat.

Huijaa aivojasi. Anna mennä vaan!

3. Kehu itseäsi

Itsensä kehuminen on tervettä. Se on terveen itsetunnon merkki. Se, että kehut itseäsi silloin kun olet onnistunut ja kehut itseäsi siitä, että olet tehnyt oikein, palkitsee.

Ei ole tervettä, että haukutaan, tuomitaan ja syljetään itsemme päälle rumia nimityksiä ja ilkkumasanoja päivästä toiseen. Ensimmäinen askel itsensä kehumiseen voi olla, että katsot itseäsi peilistä silmiin ja sanot ” Olen hyvä tyyppi, olen onnistunut XXXX asioissa, hyvä [oma nimi], olet paras”

4. Rakasta itseäsi

Pystyykö muita rakastamaan jos ei rakasta ensin itseään? No ei tietenkään. Rakkaus ei aseta ehtoja. Se ei vaadi sinua tekemään 1000 punnerrusta ja siivoamaan kämppää puhtaaksi, jonka jälkeen se vasta voisi rakastaa sinua. Tämä on vain oman egon tuotosta ja kaukana rakkaudesta.

Rakasta itseäsi ehdoitta. Rakasta itsessäsi myös kaikkia ”varjoja”, ns. huonoja puolia. Ei varjoja vastaan tarvitse taistella. Jokaisella meillä on niitä. Taistelu ei loppujen lopuksi tee muuta kuin antaa lisää valtaa ja voimaa ”varjolle”.

Rakasta itseäsi heikkouksista huolimatta.

5. Tunnista lähde

Olen huomannut, että lähes kaikki, miten olen aikaisemmin itseäni tulkinnut – on tullut ulkopuolisilta ihmisiltä. Tilanne, reagointi, tunne on jäänyt kehon solumuistoon, joka on ohjannut minua niin kauan, kunnes asiat ja toimintamallit on nostanut esiin.

Esimerkiksi: Miksi loukkaannun kun joku haukkuu minua? Okei, olen oppinut tavan toimia niin. Toimintamalli on ehkä saattanut tulla vanhemmilta tai isovanhemmilta. Tärkeintä on tunnistaa lähde, mistä jokin tietty toimintamalli on tullut.

Kun olet tunnistanut lähteen, sinulla on mahdollisuus valita. Voit valita – haluatko toimia edelleen samalla tavalla vai pystyisitkö hyväksymään tunteen, antamaan itsellesi anteeksi ja keksimään uuden toimintamallin tilalle?

Tämä vaatii todella paljon energiaa ja siksi onkin hyvä, että näitä asioita käydään ammattilaisen kanssa lävitse.

6. Tee läsnäoloharjoituksia

Läsnäoloharjoitukset kuten meditaatio, jooga, mindfullness, kehotietoisuus ja lukemattomat monet muut harjoitukset ovat oivia tapoja tulla tietoiseksi itsestään paremmin.

Kun olemme läsnä omassa kehossamme OIKEASTI, meillä ei ole huolia tai murheita. Olemme lähempänä sitä, kuka oikeasti olemme. Olet lähempänä sitä kaunista sisintäsi, jossa vallitsee itsensä hyväksyminen. Näin se vain on. Saamme läsnäololla tarkastella, mitä mieli meille höpöttää. Mieli, joka tuottaa yleensä aika käskyttäviä ja negatiivissävytteisiä tarinoita itsestämme.

Joskus saamme myös mielemme tyhjennettyä kaikesta, mutta tarkastelu on yhtä tärkeää, jotta voimme kasvaa ihmisenä.

7. EFT- tekniikka

Tämän tekniikan opin reilu vuosi sitten ja olen sen jälkeen käyttänyt sitä jokaikinen viikko. EFT- tekniikan ideana on naputella kehossa olevia akupunktiopisteitä ja kohdata vaikeat tunteet ja pelot. Hyväksyä ne, antaa itselleen anteeksi ja rakastaa itseään tunteista huolimatta.

  Olen todennut tämän tekniikan voimakkaaksi. Omalla kohdallani jo 5 kerran jälkeen keho alkoi rentoutumaan ja ylimääräinen stressi alkoi poistua kehosta. Aloin hyväksymään itseäni nopeammin.

8. Hoe affirmaatioita eli positiivisia voimalauseita

Kun alat tunnistaa itsessäsi negatiivissävytteisiä lauseita ja sanoja, sinulla on mahdollisuus keksiä tilalle täysin uudet. Todennäköisesti nykyiset ajatukset itsestäsi ovat tulleet usean toiston kautta alitajuntaasi, joten sen muokkaamiseenkin tarvitaan toistoja, toistoja ja toistoja.

Miten homma toimii? (raakaversio)   

Tunnista alkuun negatiiviset lauseet /sanat. Esimerkiksi: 1.Olen aina ollut laiska. 2.En ikinä ole pystynyt tiputtamaan painoani.

Keksi uudet tilalle samasta aiheesta, kuten:   

1.Toimin parhaani mukaan niin että, jaksan tehdä myös epämiellyttäviä asioita.
2. Pystyn tiputtamaan painoani helposti ja vaivattomasti.

9. Poista elämästäsi surkeat tyypit

Tiedätkö tämän ihmistyypin, joka aina keksii valittamista jokaisesta asiasta? Aina on jokin asia vinosti ja elämä potkii niin helkutisti päähän. Kaikki, mitä heille tapahtuu on jonkun muun syytä. Kun yrität auttaa heitä, he eivät halua missään nimessä apuasi. Kun hengailet tällaisten ihmisten kanssa, mitä luulet, tuovatko nämä henkilöt sinulle energiaa vai vievätkö he sitä?

Kyllä, tällaiset tyypit ovat raskaita. Voit edelleen hengailla näiden tyyppien kanssa, mutta suosittelen olla lähtemättä heidän surkeuteensa mukaan. Myötätuntoa voi aina antaa, mutta ei samaistumista, koska samaistuminen vie sinunkin energiaasi alaspäin. Myötätunto ohjaa eteenpäin kohti ratkaisua.    

Toinen vaihtoehto on se, että etsit uusia mukavampia kavereita ympärillesi. Me itse päätämme kuitenkin oman elämämme kulun suunnan. Meidän ei ole pakko hengailla ihmisten kanssa, joiden kanssa tunnemme itsemme surkeaksi.

Olemme 5 lähimmän ihmisen summa. Ketkä viisi ihmistä ovat lähimpiäsi?

10. Tee jotain, mitä et normaalisti tekisi

Haasta itsesi epämukavuusalueelle. Tee jotain, mikä olisi äitisi sanoin ”typerää”. Tai tee sellaista, mikä on hiukan epämiellyttävää. Käy makaamaan keskelle jalkakäytävää, sano kaupan kassalle kohteliaisuus, toteuta jokin pieni unelmasi, katso tuntematonta silmiin ja hymyile.

Pääasia on, että teet jotain.

Pystyt kyllä hyväksymään itsesi.

Elämän tarkoitus ei ole elää tuomitsemassa, haukkumassa tai puhumassa itsestään pahaa. Elämän tehtävä on oppia, rakastaa, hyväksyä, nauttia, olla läsnä ja kokea erilaisia tilanteita sellaisina kuin ne ovat. 

Jos jokin noista 10 kohdasta täytyisi nostaa kaikista suurimpana esille, se on rakkaus. Rakasta itseäsi, koska sen jälkeen todennäköisesti myös hyväksyt itsesi.

Lue lisää samantyylisiä artikkeleitani:
https://harimaa.com/henkinen-kasvu-lifestyle/itsensa-johtaminen/
https://harimaa.com/henkinen-kasvu-lifestyle/henkinen-kasvu-ei-ole-nossojen-hommaa/
https://harimaa.com/henkinen-kasvu-lifestyle/rutiinit/

Menestyäksesi, sinun täytyy tehdä muutos. Muutos tuottaa kipua. Ilman kipua et pysty muuttumaan, vaan mieli hallitsee sinua ja et tule menestymään. Hallitse kipua niin tulet menestymään. / Joonas Harimaa / Lifecoach
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1