Keskittyminen harjoituksissa terävöittää ajatteluasi ja parantaa kykyäsi keskittyä.

Lue tämä artikkeli tai mene suoraan konkreettisiin harjoituksiin alapuolella. Siellä on muutama mentaalinen harjoitus, joiden avulla saat vahvistettua keskittymiskykyäsi.

Terävöittääksesi ajattelua se vaatii paljon raskasta työtä ja oikeaa keskittymistä harjoituksiin, ihan samalla tavalla kuin missä tahansa muussa elämän osa-alueessa. Mitään ei saa ilmaiseksi.

Käytkö salilla? Jos käyt, kuinka monta kertaa viikkoon harjoittelet ja kuinka pitkään harjoituksesi kestävät?

Oletko koskaan opiskellut jotain vierasta kieltä? Jos olet, kuinka kauan harjoittelit, ennenkuin ymmärsit uuden kielen?

Sama lainalaisuus pätee kaikessa. Jos haluat kehittää jotain, tarvitset harjoittelua. Ihan sama teetkö 10 minuuttia päivässä, kunhan harjoittelet ja se on askel oikeaan suuntaan.

Mielesi ja aivosi ei pidä kurista ja se meinaa joka kerta palata entiseen, jo opittuun rutiiniin tai tapaan. Mielesi rakastaa vapautta enemmän kuin mikään muu, ja siksi se ei meinaa päästää sinua sen mestariksi. Se tekee kaikenlaisia temppuja että unohdat tehdä harjoituksesi, houkuttelee sinua lykkäämään niitä tai tekee olosi laiskaksi. On monia eri temppuja, miten se saa ajatuksesi muualle. Olet varmaan huomannut että kun joku epämiellyttävä tehtävä pitäisi saada tehdyksi, mielesi puuttuu peliin. Huomaat hetken päästä tekeväsi aivan kaikkea muuta ’’tärkeää’’, mutta et sitä epämiellyttävää tehtävää, mikä pitäisi tehdä ja on oikeasti tärkeä.

Valinta on loppukädessä kuitenkin sinun. Joko annat mielesi hallita elämääsi ja kehitellä vaikka minkälaisia selityksiä, oikkuja ja tekosyitä tai vastaavasti olet sen mestari.

Alapuolelta löydät muutaman yksinkertaisen keskittymisharjoituksen. Harjoittelemalla näitä henkisiä harjoituksia, harjoittelet mieltäsi ja kuinka pystyt hallitsemaan sitä. Yksinkertaisesti näytät mielellesi kaapin paikan ja tämän jälkeen mielesi toimii sinun palvelijanasi, eikä vittumaisena pomona ja tekosyiden keksijänä.

Et omista mieltäsi, etkä ajatuksiasi,ne vain kulkevat aivojesi lävitse. Tätä ideaa on vaikea hyväksyä. Mielesi ei ole sinun oikea sinä, vaan pelkkä väline, jota käytät.
Se on kuin tiettyyn vireeseen viritetty soitin, jonka kielissä on erilaisia ääniä, jotka on opetettu soimaan tietyllä tavalla. Opettamalla ja vaihtamalla virettä soitin soi eritavalla.

Useimmat ihmiset uskovat voivansa hallita omaa mieltänsä ja ajatuksiaan niinkuin haluavat, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Tukahduttamalla tunteet, ajatukset ja käytösmallit, mielesi pyrkii karkuun, koska se ei ole luonnollista. Niinkuin aikaisemmin totesin, aivosi haluavat päästä mahdollisimman helpolla ja toimia vapaasti. Mieleesi täytyy ohjelmoida uusia käyttäytymismalleja, jotta muutos olisi pysyvä. Haluatko muuttaa elämääsi?

Neuvoja mielesi ja keskittymisharjoitteluun

Etsi paikka, missä voit olla yksin ja rauhassa. Jos haluat, voit istua jalat ristissä lattialla, mutta monet ihmisistä löytävät mukavamman asennon istumalla tuolilla. Istumalla selkä suorana ja kädet jalkojen päällä.

Ota muutama rauhallinen syvä hengitys alavatsaan ja rentouta kehoasi. Vie huomiosi eri kehon osiin, tunne kehosi jokainen lihas, päästä – varpaisiin.

Alkuun harjoitukset kestävät noin 10 minuuttia, mutta muutaman viikon päästä voit pidentää harjoituksien pituutta 15 minuuttiin.
On todella tärkeä että aloitat ensimmäisestä harjoituksesta ja harjoitat yhtä harjoitusta kerrallaan, kunnes voit tehdä sen automaattisesti niin että et joudu enää keskittymään siihen.

Tämä voi kestää muutaman päivän, viikkoja tai jopa enemmän, mutta siirry seuraavaan harjoitukseen vasta sitten kun olet vakuuttanut itsellesi, että olet harjoitellut oikein ja saanut harjoituksen automaatioksi.

Harjoituksissa ei ole mitään aikataulua, koska harjoitukset saattavat turhauttaa aluksi. Jos esimerkiksi kerron sinulle että sinun täytyisi harjoitella näitä harjoituksia tietyn verran viikossa, kaksi asiaa saattaa tapahtua.
–  Saatat pettyä, koska et ole vakuuttanut itsellesi että saat harjoituksen automaatioksi tai harjoituksien oppimisessa menee pitkään.
–  Toinen vaihtoehto on että siirryt seuraavaan harjoitukseen liian nopeasti, ennenkuin olet oikeasti vielä edes valmis.

Muista, hallitsemalla harjoitukset onnistuneesti, niissä voi kestää useampi päivä, viikko, kuukausi tai enemmän. Ole kärsivällinen.

Laita kaikki huomiosi harjoitukseen. Älä mieti yhtään mitään muuta. Ole varovainen että et nukahda tai siirrä ajatuksiasi muihin asioihin. Sillä hetkellä kun tajuat ajattelevasi jotain muuta, keskeytä harjoitus ja aloita uudestaan. Kun alat oppimaan, pidennä aikaa ja jos mahdollista, ota mukaan toinen sessio samalle päivälle.

Älä yritä liikaa alussa. Älä yritä tehdä kaikkea kerralla. Etene hitaasti, ilman liioittelua tai jännittämistä.

Jos huomaat että harjoitukset ovat liian hankalia tai ajatukset häiritsevät ja harhailevat, pyydän – älä masennu. Jokainen kokee vaikeuksia matkan varrella. Jos jatkat sinnikkäästi ja et anna periksi, menestys kruunaa ponnistelusi takuulla.

Sillä ei ole väliä jos keskittymisesi on heikko nyt. Pystyt kehittämään ja vahvistamaan sitä, kunhan harjoittelet oikein.

Aikanaan tulet huomaamaan, että voit keskittyä missä ja milloin vain. Voit keskittyä ajatuksiisi sekä ajatella vaikka ympärilläsi olisi sinua koettelevat olosuhteet. Sinä pysyt vain rauhallisena ja rentona. Palkinto on vaivan arvoista.

Noniin. Aloitetaan harjoitukset.


Keskittymisharjoitukset

Harjoitus 1
Ota kirja, ihan sama mikä kirja.
Laske yhden sivun sanat yhteen. Sitten, laske ne uudestaan ja varmista että olet laskenut jokaisen sanan mukaan.
Kun tämä menee helposti, laske kahden sivun sanat yhteen. Kiinnitä huomiota, lasketko päässäsi pelkkien silmien avulla vai osoitatko sormella jokaista sanaa?

Harjoitus 2
Luettele taaksepäin mielessäsi luvut sadasta yhteen.
100,99,98 jne..

Harjoitus 3
Laske taaksepäin mielessäsi luvut sadasta yhteen, niin että skippaat kolme numeroa välistä. 100,97,94 jne…

Harjoitus 4
Valitse inspiroiva sana tai lause, tai pelkkä ääni ja toista hiljaa mielessäsi viiden minuutin ajan. Kun tämä tuntuu helpolta, kokeile 10 minuutin yhtäjaksoista keskittymistä.

Harjoitus 5
Ota jokin hedelmä, ananas, banaani, appelsiini tai ihan mikä vain. Ja pidä sitä kädessäsi.

Tutki hedelmää kaikilta puolilta, keskitä kaikki huomiosi kädessäsi olevaan hedelmään. Älä mieti, mistä ostit hedelmän tai miten se on kasvatettu, minkälaiset ravintoarvot hedelmässä on VAAN miltä se oikeasti näyttää, minkämuotoinen se oikeasti on, minkä hajuinen se on, minkä tuntuinen se on?

Harjoitus 6
Tämä harjoitus on melkein sama kuin 5, mutta tällä kertaa laita silmät kiinni ja visualisoi jokin hedelmä, sen sijaan että tarkastelisit sitä kädessäsi.

Aloita katsomalla hedelmää ihan samallatavalla kuin 5 kohdassa, 2 minuutin ajan. Sen jälkeen sulje silmäsi ja yritä nähdä, miltä hedelmä näyttää. Pyri haistamaan se, miltä hedelmä maistuu, ja miltä se tuntuu koskettaessa. Yritä saada mahdollisimman puhdas ja selkeä kuva. Jos kuva hämärtyy, avaa silmäsi, katso hedelmää, sulje silmäsi ja jatka harjoitusta.

Harjoitus 7
Ota pieni yksinkertainen esine, kuten lusikka, haarukka tai lasi. Katso esinettä objektiivisesti ilman että keksit lasille minkäänlaisia sanoja. Katsele vain esinettä ajattelematta mitään.

Harjoitus 8
Kun sinusta on tullut oikeasti taitava, voit kokeilla tulevia harjoituksia.

Piirrä paperille pieni kolmio, neliö tai ympyrä. Noin 7cm kokoisena. Väritä keskusta mieluisalla värillä.

Pistä paperi eteesi ja keskity kuvion muotoon. Keskity ainoastaan kuvion muotoon, yritä hävittää väri piirustuksen keskeltä ja näe vain ääriviivat ja muoto. Varo rasittamasta silmiäsi liikaa.

Harjoitus 9
Aloita samalla tavalla kuin harjoitus 8, mutta katso piirustustasi hetken, laita silmät kiinni ja visualisoi kuvio. Jos unohdat miltä kuvio näyttää, avaa silmät muutamaksi sekunniksi ja jatka harjoitusta.

Harjoitus 10
Sama kuin harjoitus 9, mutta visualisoi silmät auki.

Harjoitus 11
Tee tämä harjoitus vasta sitten kun olet harjoitellut kaikki aiemmat harjoitukset onnistuneesti. Tee vähintään 5 minuuttia, jonka aikana yritä olla ilman yhtään mitään ajatuksia.
Vakiintunut harjoittelu on salaisuus menestykseen. Aloita 10 minuutista ja kun se alkaa tuntumaan helpolta ja kykysi keskittymiseen paranee, lisää aikaa.


Kun alat näkemään tuloksia, alat rakastamaan harjoituksia. Voit keskittyä helposti ja vaivattomista vaikka ympärillä olisikin meluisaa.

Olet varmasti kokeillut lenkkeillä, käydä kuntosalilla tai opiskellut vierasta kieltä? Kuinka vaikeaa se oli kun aloitit? Kuinka monta kertaa tuntui siltä että olisit halunnut lopettaa? Vaikeuksista huolimatta, jonkin ajan kuluttua alat pitämään siitä mitä olet tekemässä. Jos haluat jonkun asian tavaksi se vaatii erityistä vaivaa. Sama asia on kun haluat kehittää keskittymiskykyäsi.

Joidenkin harjoitusten jälkeen, sinun on helpompi keskittyä, sinun mielesi on oppinut olemaan rauhallisempi ja rennompi. Ihmiset, olosuhteet ja tapahtumat, jotka normaalisti häiritsisivät keskittymistäsi, eivät enää häiritse sinua. Koet onnea, tyytyväisyyttä, itseluottamusta ja sisäistä voimaa. Pystyt selviytymään helpommin ja tehokkaammin ulkomaailman kanssa.

Tunnet kuinka uusi tietoisuus itsestäsi kasvaa ja tuo sinulle mielenrauhaa. Aluksi koet sen satunnaisesti ja pieniä hetkiä, mutta ajan kanssa se kasvaa ja täyttää sinut kokonaan. Voit tehdä mieliasioitasi, missä vain, milloin vain ja kukaan ei voi enää häiritä sinua, koska osaat hiljentää muun maailman ympäriltäsi silloin kuin haluat.

Kun keskittymiskyvystäsi tulee vahvempi, sinun asenteesi ja reaktiosi ihmisiin ja ympäristön meluun muuttuvat, tulet löytämään monia asioita mielestäsi, miten se toimii ja kuinka sitä käytetään tehokkaasti.

Peace and love.

Menestyäksesi, sinun täytyy tehdä muutos. Muutos tuottaa kipua. Ilman kipua et pysty muuttumaan, vaan mieli hallitsee sinua ja et tule menestymään. Hallitse kipua niin tulet menestymään. / Joonas Harimaa / Lifecoach
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1