Jos olet niin kuin minä, haluat luoda elämääsi tavat ja rutiinit, joiden avulla menestyminen ja unelmatkin tulevat. Jotta onnistumme uusien rutiinien luomisessa, meidän täytyy opetella hallitsemaan aikaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Uskon vahvasti siihen, että päivän ensimmäinen tunti ratkaisee hyvin pitkälti sen, minkälainen päivä on tulossa. Aamurutiinit ovat tapoja, jotka starttaavat päivän käyntiin. Henkilökohtaisesti olen viiden vuoden ajan hionut erilaisia tapoja ja rutiineja omaan arkeeni ja olen halunnut muodostaa kaksi erilaista tapaa:

1. Tapoja, jotka parantavat elämäni laatua nykyhetkessä
2. Tapoja, jotka voivat parantaa elämäni laatua tulevaisuudessa

Ihannetilanteessa saat yhdellä tavalla molemmat hyödyt. Yksi tälläinen tapa on treenaaminen, joka auttaa monella eri elämän osa-alueella, kuten:

– Lisäät terveyttäsi
– Lisäät energiaasi ja elinvoimaisuuttasi
– Luovuus lisääntyy
– Kasvat ja sinulla on mahdollisuus oppia jatkuvasti lisää
– Parisuhde paranee, koska olet energisempi
– Henkinen jaksaminen paranee
– Vähennät stressiä
– Olet paljon tuottavampi silloin, kun treenaat

Jos yrität muuttaa ja tehdä merkittäviä muutoksia elämässä, se on luultavasti aika vaikeaa. Ihminen haluaa usein välitöntä tyydytystä ja totta kai mahdollisimman paljon mielihyvää. Tämä on osa ihmisen elämää ja luonnetta.

Jos onnistumme viivyttää tyydytystä ja luoda sellaisia tapoja, jotka tuovat elämääsi paljon hyötyä tässä hetkessä ja tulevaisuudessa, (niin kuin treenaminen tuo), luultavasti elämäsikin laatu kasvaa eksponentiaalisesti.

Click here to subscribe

On olemassa viisi tärkeää asiaa, jotka täytyy saada heti aamusta kondikseen:

1.  Aloita päiväsi heti herättyäsi
2.  Huolehdi emotionaalisesta tilastasi
3.  Huolehdi henkisestä kasvustasi
4.  Huolehdi terveydestäsi
5.  Työskentele päivittäin pitkän aikavälin tavoitteiden eteen

Olen onnistunut keräämään tähän artikkeliin kirjallisuudesta asioita, jotka perustuvat tutkimuksiin ja universaaleihin lakeihin. Olen testannut näitä henkilökohtaisesti omassa elämässäni ja tutkinut asiaa päivittäin viimeiset 5 vuotta (2013-2018).

1. Herää aikaisemmin

Uskon todella vahvasti siihen, että kaikkien ihmisten pitäisi opetella ja kehittää itselleen tapa herätä aikaisemmin. Itsekään en ole mikään aamupeippo, vaan nukkuisin niin pitkään, kuin minua nukuttaisi.

Enkä tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi herätä 06.00 tai 05.00, vaan uskon vahvasti siihen, että heräät reilusti aikaisemmin ennen töihin tai opiskeluihin lähtöä ja otat ensimmäisen 60 minuuttia aikaa itsellesi. Tämän 60 minuutin aikana suosittelen tekemään asioita, joita tulen käymään tässä listassa seuraavaksi läpi.

En halua, että ymmärrät minua väärin. Haluan, että nukut hyvät yöunet ja käytännössä se vaatii sen, että optimoit illalla olevia rutiineja sellaisiksi, jotta pystyt heräämään aikaisemmin.

Suosittelen lukemaan artikkelin aikaisemmin heräämisestä.

2. Juo heti herättyäsi 0,5 – 1 litra vettä

Kehosi menee yön yli ilman vettä ja nesteytystä. Aamulla tämä kannattaa korjata saman tien, koska vesi potkaisee käyntiin myös hiukan aineenvaihduntaasi, nesteyttää kehon, poistaa myrkkyjä kehosta ja antaa aivoille polttoainetta.

3. Petaa sänky

Tämä voi olla aamusi ensimmäinen asia, jonka saavutat. Mitä tapahtuu aivoissa? Kun olet saanut ensimmäisen tehtävän tehdyksi, dopamiinia erittyy kehoon ja lisäät samalla motivaation tunnetta.

Tim Ferris on joskus sanonut:

Sillä ei ole mitään merkitystä, kuinka paska päiväsi on,
ei ole väliä kuinka katastrofaalinen siitä on tulossa, voit aina pedata sänkysi.”

4. Venyttele 

Venyttely lisää kehon liikkuvuutta. Hyvä liikkuvuus parantaa suorituskykyä fyysisissä toiminnoissa. Voit venytellä kehoa muutaman minuutin ajan, kun olet herännyt sängystä. Huomaat, miten suuri vaikutus sillä on sinuun.

5. Treenaa

Tämä voi olla mitä tahansa riippuen täysin siitä, mitä tykkäät tehdä:

– polkupyöräily
– kävely
– kuntosali
– jooga
– uinti
– juoksu

Ihan sama mitä se on, mutta keho tarvitsee liikettä ja liikuntaa, koska liikunnalla on niin paljon hyötyjä elämääsi. Tässä muutama:

– parantaa mielialaa
– lisää energiaa
– nuku paremmin
– buustaa seksielämää
– parantaa terveyttä ja buustaa immuunijärjestelmää
– ja ennen kaikkea, se on hauskaa

6. Ota kylmä suihku

Kylmä suihku ei pelkästään herätä sinua, vaan sillä on myös paljon muitakin vaikutuksia. Kylmä suihku parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia, immuunijärjestelmän toimintaa, auttaa ruoansulatuksessa sekä auttaa polttamaan rasvaa.

Mikään ei ole parempaa, kuin treenin jälkeen käydä jääkylmässä suihkussa minuutin ajan ja sen jälkeen kääntää suihku lämpimälle.

7. Syö terveellinen aamupala

Aamupalasta on sanottu usein, että se on koko päivän tärkein ateria ja se pitää osakseen täysin paikkansa. Pidän aamupalaa päivän ensimmäisenä ateriana ja minulla henkilökohtaisesti ensimmäinen kiinteä ateria tulee syötyä 10-11 aikaan. Juon kyllä proteiinia treenin jälkeen 07.15 aikoihin, mutta syön vasta 10-11 aikaan aamusta.

Aamupala kannattaa olla enemmän rasva- ja proteiinipainotteinen, koska proteiini korjaa kehoa ja aivot tarvitsevat rasvaa.

8. Mieti päiväsi ennen nukkumaanmenoa

Ihmisellä on keskimäärin 2000 päätöstä päivässä, joten kun tiedät mitä teet seuraavana päivänä jo valmiiksi, päivä on paljon helpompi aloittaa. Sinun ei tarvitse tehdä suuria päätöksiä päivällä, vaan tiedät jo mitä tapahtuu, koska olet suunnittelut ja miettinyt päiväsi ennen nukkumaanmenoa.

Seuraa kehittymistäsi ja tulet kyllä huomaamaan, että mitä enemmän suunnittelet päiväsi etukäteen, sitä vaivattomammin päiväsi menevät.

9. Harjoita kiitollisuutta

Jokainen aamu olisi hyvä miettiä kolme asiaa, joista on tänä päivänä kiitollinen. Näen liian usein ympärilläni ihmisiä, jotka ovat epäkiitollisia siitä, mitä heillä on. Jokaisella meillä on elämässämme asioita, joista voimme olla kiitollisia, kuten:

– raajat
– aistit
– kokemukset
– rakkaus
– ihmiset
– terveys
– edistyminen
– kasvaminen

Muistuta itseäsi asioista, joista olet kiitollinen. Silloin tunnet nöyryyttä elämää kohtaan ja sinulla on loistava lähtökohta tehdä hyvää elämääsi.

Click here to subscribe

10. Lukeminen tai äänikirja

Olen huomannut, että mieli haluaa vaeltaa jokainen aamu johonkin suuntaan ja ajatusten määrä on valtava. Kun kuuntelet aamulla äänikirjaa tai luet aamupalan yhteydessä kirjaa sosiaalisen median tai uutisten sijaan, opit siinä samalla ja saat luultavasti jossain vaiheessa matkaa hyviä ”ahaa- elämyksiä”.

Tämä voi olla parhaimmillaan hyvinkin terapeuttinen kokemus.

11. Tee perusteellinen ”maadoitus”

Elämme maailmassa, jossa jokaisella on kiire. Harvoin löytyy tilanteita, joissa voisi vain olla. Siksi onkin erittäin tärkeää löytää tapa, jonka avulla voit olla enemmän läsnä ja rauhoittaa päivittäin mieltäsi.

Se, miten haluat tehdä ”maadoituksen” on ”up to you”, mutta suosittelen sen tekemään.

Erilaisia tapoja maadoittua:

– meditaatio
– mindfulness
– luonto
– rukous

Voit valita juuri sellaisen tavan itsellesi, kuin haluat ja mikä sopii tarpeisiisi.

12. Aseta tarkka tavoite

Tavoite ohjaa päivämme suunnan. Tony Robbins on sanonut, että tavoite on kuin kameran linssi. Jos asetat objektiivin ja tarkennuksen oikein, voit ottaa selkeän kuvan. Jos kamerassa kuva on epätarkka, kuvasta tulee epätarkka.

Keskity aina yksi vuosi eteenpäin ja aseta 3-5 tavoitetta elämääsi kaikista tärkeimpiin alueisiin, kuten

– työ
– terveys
– sosiaaliset suhteet
– henkilökohtainen kasvu
– palkitseminen

Luo isommista tavoitteista tarkempia tavoitteita ja tarkasta, missä olet menossa. Muokkaa tavoitetta, jos olet mennyt metsään, mutta jos et, jatka samaan malliin.

Click here to subscribe

13. Visualisoi tavoite

Kun olet asettanut tavoitteen, yksi erittäin tehokas tapa on visualisoida polku kohti tavoitetta. Miten sinne menet ja mitkä asiat sinulle tapahtuvat polulla?

Lisäämällä yksityiskohtia, selkeytät todella paljon matkaasi. Vahvista tunteita, miltä sinusta tuntuu matkalla, mieti miltä sinusta tuntuu, kun saavutat tavoitteen ja huijaa mieltäsi, että olisit jo saavuttanut tavoitteesi.

Puhutaan paljon vetovoiman laista ja tässä kohtaa haluan huomauttaa ja ehkä jopa varoittaa sinua.

Jos nyt mietit omaan pihaasi Porschea ja kun aukaiset silmäsi, se onkin salakavalasti ja maagisesti sinne ilmestynyt.

Homma ei nyt ihan näin toimi.

”Tarvitaan kovaa työtä ja omistautumista, että asiat toteutuvat.

14. Luo vahva strategia

Kun olet asettanut tavoitteet, on aika luoda polku jota kulkea.

Mieti asioita, joita sinun pitää tehdä, että saavutat tavoitteesi. Luo strategiasta tarpeeksi yksinkertainen ja mieti, mitä asioita matkalla on.

Mitkä ovat deadlinet? Mitkä ovat mahdollisia rajoituksia? Miten niistä päästä eteenpäin? Mitkä ovat virstanpylväät matkallasi?

15. Priorisoi päivääsi

Prioriteetit ovat asioita, joita olet luonut strategiassasi.

Mieti asioita, joita sinun pitää tänään tehdä, jotta saat mahdollisimman lähelle tavoitettasi.

Parhaassa mahdollisessa tapauksessa aseta itsellesi 3-6 asiaa ja aktiviteettiä, jotka johtavat kohti tavoitteen saavuttamista.

16. Opiskele jotain uutta

meidän on kehitettävä itseämme henkilökohtaisesti ja ammatillisesti jatkuvasti saavuttaaksemme tavoitteet.

Miten kehität itseäsi jatkuvasti:

– mentorit
– podcastit
– verkkokurssit ja fyysiset kurssit
– erilaiset seminaarit
– kirjat

Nämä ovat tapoja, joiden avulla kehityt ja luot uusia taitoja.

17. Työskentele päivittäin pitkän aikavälin tavoitteiden eteen

Olitpa opiskelija, työssäkävijä tai yrittäjä, pyri jokainen päivä tekemään jotain, joka johtaa pitkässä juoksussa parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Deepak Chopra on kysynyt joskus:

”Teetkö päivittäin yhden tunnin verran töitä omien unelmiesi eteen?”

En tiedä sinusta, mutta itse tiedän liikaa ja en koskaan uskalla olla tekemättä tuntia päivittäin töitä omien unelmieni eteen.

Yhteenveto

Tämä on erikoista, mutta totta. Kun heräät ja parannat omaa elämänlaatuasi hyvillä aamurutiineilla, sillä on vaikutusta myös ympärilläsi oleviin ihmisiin.   

Ole johdonmukainen aamurutiinien kanssa. Huomaat, miten nopeasti kasvat ja kehityt prosessin aikana. Tiedät mitä tehdä, joten aloita matka tänään ja kulje kohti unelmiasi.

Lue lisää samantyylisiä artikkeleita:
13 asiaa, joista sinun pitää luopua menestyäksesi
15 työkalua unelmien saavuttamiseen

Click here to subscribe
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1