Jos luet tätä artikkelia, olet luultavasti yrittäjä tai yrittäjähenkinen tai olet luultavasti sellaisessa työssä, jossa voit vaikuttaa omaan tekemiseesi. Voit olla myös johtotehtävissä oleva henkilö, joka tarvitsee enemmän fokusta päivään.

Kuuntelin pitkästä aikaa aamulla sellaista kaveria kuin Brendon Burchard. Olen ollut Brendonin usealla eri verkkokurssilla ja ostanut sekä lukenut paljon hänen kirjojaan. Kuuntelin ja tajusin erittäin tärkeän asian, jonka haluan jakaa sinulle tässä artikkelissa.

Tässä artikkelissa saat:

– Työkalut, miten kieltäytyä ”tulipaloista”
– Opit vinkit, joiden avulla hallitset paremmin aikaasi kiireellisessä arjessa

Olen ollut viisi vuotta yrittäjänä

ja tässä ajassa olen tehnyt satoja ja satoja tuhansia euroja rahaa. Valitettavasti en ole vielä päässyt miljooniin, mutta sekin aika koittaa vielä. Olen samaan aikaan pyörittänyt kolmea yritystä ja tehnyt 60-80 tuntisia viikkoja muutaman vuoden verran. Siinä samassa olen treenannut ja pitänyt hyvinvoinnistani huolta.

Pääfokukseni on kuitenkin AINA ollut valmentamisessa, koska koen tämän elämäntehtäväkseni.

Jokainen yrittäjähenkinen ihminen rakastaa olla itse itsensä pomo. Jos tämä pomo on vittumainen tai ei saa tulosta aikaa, ei ole ketään muuta, kuin peilikuva, jota syyttää.

Jokaisella ihmisellä kuitenkin tulee hetkiä elämässä vastaan, kun tulee ns. ”tulipalo”. Joku toinen henkilö ”käskee” tai nätimmin ”pyytää” sinua tekemään jonkun asian välittömästi. Itselläni tämä tulipalo on ilmiselvästi kännykkä.

Aamulla kun herään ja huomaan, että puhelimen näytölle on tullut 20 erilaista viestiä ja ilmoitusta, tekisi mieli vastata heti ja plärätä. Tämä kuitenkin tappaa aamun tuottavuuden.

Aamun työtunnit ovat kaikista tärkeimpiä työtunteja, koska energiatasot aamulla ovat vielä korkealla.

Mitä siis tehdä, kun huomaat ”tulipalon”?

On erittäin tärkeää, että pysähdyt. Pysähdyt ja kysyt kysymykset, joita tulen kohta sinulle antamaan.

Valitse oikeasti tärkein prioriteetti siinä hetkessä. Jos henkilö tulee vauhdilla luoksesi tai soittaa ja sanoo: ”Tämä asia pitää hoitaa nyt mahdollisimman ripeästi!”

Arvioi jokainen kysymys asteikolla 1-10.
1= Ei. 10= Kyllä.
Pysähdy siihen hetkeen ja kysy nämä kysymykset:

1. Onko tämä suunniteltua?

Jokaiselle henkilölle, jolla on tavoite, tämä neuvo sopii kuin nenä päähän. Henkilö, joka juoksee korvat punaisena luoksesi ja sanoo, että nyt jokin asia pitää saada tehdyksi ja nopeasti, mieti hetki ja pysähdy. Olitko suunnitellut tätä kalenteriisi seuraavien päivien tai viikkojen ajalle?

Jos vastaus on kaikkea muuta, kuin KYLLÄ, siirrä tapahtuma ja tehtävä eteenpäin. Suunnitelman pitää olla niin selkeä, että siinä on helppo pysyä ”tulipalojen tullen”.

2. Onko ”tulipalo” sinun?

Voi pojat. Todella monta kertaa elämässäni joku henkilö tulee kasa paskaa sylissään ja yrittää työntää sen minulle. Usein henkilö, joka tuo ”tulipalon” sinulle, tarvitsee vain tukea tai hänellä on itsellään jokin tarve saada se mahdollisimman nopeasti valmiiksi. Eli tulipalo on oikeasti ihmisen, joka yrittää tuoda sen sinulle.

Älä ota tulipaloa vastaan. Kieltäydy sanomalla ”ei” ja työnnä kasa takaisin omistajalleen.

3. Tuntuuko tämä hyvältä?

Tässä on kaksi puolta. Usein asiat, jotka johtavat pitkällä tähtäimellä menestykseen ja tavoitteisiin pääsemiseen, eivät välttämättä ”tunnu hyvältä” juuri siinä hetkessä.

Eli sinun täytyy tietää, mihin olet menossa. Sinun täytyy tietää, mikä on tavoitteesi pitkässä juoksussa. Jos asia, mitä sinulle tarjotaan ei tue tavoitettasi pitkässä juoksussa, älä tee niitä.

Esimerkiksi:
Sinulla on rahapula ja tarvitset muutaman satasen ylimääräistä. Sinulle tarjotaan uutta mahdollisuutta tehdä 300-700 euroa kuukaudessa ylimääräistä rahaa, mutta se vaatii 1-6 kuukauden ponnistelun.

Huono juttu on se, että joudut mennä epämukavuusalueelle, joka ei tunnu siinä hetkessä kivalta. MUTTA! Sen jälkeen 300-700 euroa tulee automaattisesti seuraavat viisi vuotta, joka ikinen kuukausi. Hyvä diili? Ehdottomasti.

Mites jos haluat tiputtaa painoasi? Olet juuri saanut uuden ruokavalion aloitettua ja kaikki rutiinit toimivat moitteettomasti. Ongelmana aikaisemmin on ollut liika herkkujen syönti.

Samaan aikaan kun olet tehnyt elämäntaparemonttia, näet kotona puolison puputtamassa jokainen ilta sipsiä, karkkia ja pullaa. Saatat napata jokainen ilta yhden pullan ja ajattelet, että ”Tää tuntuu niin hyvältä, kyllä mä voin jokainen ilta syödä tän yhden pullan”, mutta totuus on se, että pitkässä juoksussa tällainen ajattelumalli EI johda tuloksiin.

Ajatusmallin täytyy siis olla: Mitkä asiat elämässä tuo pitkässä juoksussa tuloksia?

4. Täytyykö tämä asia tehdä oikeasti juuri nyt?

Joskus tulee eteen asioita, jotka oikeasti pitää tehdä juuri nyt.

Taloosi on syttynyt oikea tulipalo, joka on lähtenyt liikkeelle hellasta. Kotonasi on kotieläimesi, mummosi, lapsesi ja koko sukusi! Siinä hetkessä on tärkeintä joko sammuttaa tulipalo tai juosta karkuun, soittaa palokunta ja varmistaa, että jokainen on hengissä ulospäästyään. Nämä ovat asioita, jotka pitää tehdä siinä hetkessä.

5. Onko tämä intohimoni?

Erilaisia mahdollisuuksia tulee eteen ja välillä on tehtävä asioita, vaikka homma ei olisikaan oma intohimo, vaan ”työkalu”, jolla voi pelastaa oman tilanteen.

Kuitenkaan pitkässä juoksussa asiat, joita rakastaa tehdä ja joista tykkää ovat niitä asioita, joita jokaisen ihmisen kannattaa vaalia.

6. Auttaako tämä minua kasvamaan?

Elämässä on loppujen lopuksi mielestäni kyse kasvamisesta. Tarvitaan kasvua, että elämä pysyy mielekkäänä ja kivana. Kasvaminen on mielestäni ihmisen yksi tärkeimpiä perustarpeita. Ilman kehittymistä ja kasvamista, on ihminen liukumassa hyvää vauhtia zombiksi.

Zombi on ihminen, joka elää kyllä vielä. Zombin piirteisiin kuuluu, että zombi syyttelee muita ja on katkera kaikesta. Zombi ääntelehtii epämääräisesti sohvan pohjalla ja ei ole missään nimessä valmis tekemään asioita omien unelmiensa eteen. Zombilla on myös värikkäitä mielipiteitä ja zombi tietää totta kai yleensä paremmat ratkaisut kaikkeen, mutta ei ole tietenkään valmis tekemään mitään asioiden eteen.

Kehittyminen tapahtuu epämukavuusalueella ja sinnepäin zombi ei ole katsonut kuin kerran ala-asteen urheilukisoissa.

Älä ole zombi.

7. Auttaako tämä asia johtamisessa?

Kehittyäkseen ihminen tarvitsee ”itsensä johtamista”. Itsensä johtaminen on välillä erittäin haasteellista, koska ”mielihyvää” haluava ”puoli” on välillä aika kovasti rattaissa kiinni.

Itsensä johtamiseen kuuluu uskaltaa sanoa ”ei” ja pysyä sanojensa takana. ”Ei”:n sanomista ei tarvitse perustella.

Kuinka usein olet joutunut perustelemaan sanaa ”kyllä”?

Kaverisi kysyy: Lähdetkö kahville? Vastaat ”Kyllä”.   

Eihän kaverisi kysy ”Miksi lähdet kahville mun kans?”. Eikä sitä pidäkään perustella, ei tietenkään. Henkilökohtaisesti en ainakaan itse muista, milloin olisin joutunut perustelemaan tapaamistani jollekin.

Yhteenveto

Kysy nämä kysymykset itseltäsi ja anna kysymyksille arvio 1- 10.

Yksi tarkoittaa ”Ei missään nimessä”. 10 tarkoittaa ”Ehdottomasti

1. Onko tämä suunniteltua?
2. Onko ”tulipalo” sinun?
3. Tuntuuko tämä hyvältä?
4. Täytyykö tämä asia tehdä oikeasti juuri nyt?
5. Onko tämä intohimoni?
7. Auttaako tämä asia johtamisessa?

Lataa tästä neljä ilmaista e-kirjaa.
Saat kirjoista paljon vinkkejä siihen, miten tehostat työntekoasi ja ajanhallintaasi.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1