Itsensä johtaminen on maailman vaikeinta työtä. Jos teet töitä yksin tai sinun täytyisi saada jotain aikaiseksi omalla työpanoksellasi – itsensä johtaminen voi olla vahvuutesi tai heikkoutesi.

Haluaisitko, että joku antaisi itsensä johtamisruiskeen pakaraan tällaisessa tilanteessa? 

– Miten saan itseni salille kun puolisoni haluaa jäädä katsomaan netflixiä (lempisarjaani)? 

– Miten jaksan lähteä lenkille aamulla, kun sänky tuntuu niin ihanan lämpimältä ja pehmeältä? 

– Miten jaksan tehdä raskaan työvuoron sisällä, vaikka ulkona olisi aurinkoinen ja kaunis keli? 

Tuttua? Jep. 

Jokaiselle meille tulee tällaisia tilanteita, jolloin on vaikea päättää, mitä tehdä. Itsensä johtaminen on kokonaisuus ja se on tapojen opettelua, jota voit tietoisesti kehittää. Se on taito, mitä voit harjoittaa. Harjoittamisen jälkeen sinulle ei tule enää yllä olevia tilanteita, koska toimit oikeiden rutiinien avulla tiedostamattasi ”oikealla” tavalla tai päätös on todella helppo tehdä. 

Tavoitteiden saavuttaminen, sekä terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen ovat ehkä yleisimpiä asioita, joita tulee mieleen itsensä johtamiseen liittyen. Tai se, että saa itsensä sohvalta ylös heikkoina hetkinä. 

 

Pentti Sydänmaanlakan mukaan itsensä johtaminen on kokonaisuus, johon kuuluu kuusi ”kunto”-osa-aluetta: 

1. Fyysinen kunto.   

Kaiken lähtökohtana on tietenkin fyysinen kunto. Terveellinen syöminen, liikunta, riittävä lepo ja uni ovat suuressa roolissa. Kun kehosi toimii ja voi hyvin, myös mielesikin voi hyvin.

2. Henkinen kunto

Henkinen kunto on oman elämän tarkoituksen löytämistä. Omat arvot ja tekeminen ovat tasapainossa, päämäärät ovat selkeitä ja elämää ohjaa jokin syvempi merkitys. Tämä on tärkeää siksi, että ihmiselle on olennaista kokea elämä merkitykselliseksi.

3. Psyykkinen kunto 

Psyykkinen kunto on ajatusten, uuden oppimisen, muistin ja havainnoinnin hyvää, tasapainoista hallintaa. Oman mielen hallinta on yksi itsensä johtamisen tärkeimpiä asioita. Sen harjoittaminen vaatii harjoitusta. Mietiskely, meditaatio tai mindfulness ovat loistavia tapoja tämän kunnon harjoittamiseen.

4. Sosiaalinen kunto

Sosiaalinen kunto on positiivisuutta, tunteiden hallintaa sekä ihmissuhteista huolehtimista. Tunteet ovat energiaa, jotka aina ottavat meistä vallan kun täytyy tehdä päätöksiä elämässä. (Netflix vai kuntoilu?) Ne voivat olla hyviä tai huonoja, mutta onneksi tätäkin voit harjoittaa esimerkiksi EFT – tekniikan avulla, joka on ”negatiivisten” tunteiden vapauttamista sekä ”positiivisten” tunteiden vahvistamista. 

5. Ammatillinen kunto

Ammatillinen kunto on taas sitä, että työllämme on selkeä päämäärä, meillä on siihen asiaan riittävä osaaminen ja kehitymme jokaisesta suorituksesta, koska saamme palautetta tekemisistämme. 

6. Uudistusmiskunto

Jatkuva uudistuminen jokaisella osa-alueella on tarpeellista ja se edellyttää hyvää itsetuntemusta. 

Jotta ihminen voi johtaa itseään menestyksekkäästi, näiden asioiden täytyy olla balanssissa.

Itsensä johtaminen lähtee liikkeelle visiosta

Voimme ajatella itseämme eräänlaisena Minä Oy:nä. Pystymme käytännössä tekemään mitä vain elämällämme. Tärkeintä itsensä johtamisessa on asettaa Minä Oy:lle jokin tietty visio, tavoite tai haave, jotta saat itsesi liikkeelle;

– minkälainen ihminen haluat olla?

– mitä haluat saavuttaa?

– mitä haluat oppia?

– mitä haluat kokea elämässäsi?

Kun visiosi on selvillä ja tiedät mitä kohti olet menossa, on paljon helpompi suunnatta sitä kohti, kuin päämäärätiedottomasti sinkoilla suuntaan ja toiseen. Sillä ei ole merkitystä, mihin suuntaan olet menossa. Sillä on merkitystä, että teet päätöksen liikkua johonkin suuntaan. Kurssin voi vaihtaa aina takaisin, ikinä ei ole liian myöhäistä. 

 

Tee 10 vuoden ja 90 päivän tavoitteesi

10 vuotta on pitkä aika. Siinä ajassa pystyt muuttamaan elämänlaatusi täysin, jos niin haluat.

Voit hetkeksi jäädä miettimään muutamaa kysymystä: 

1. Mikä on fyysinen 10 vuoden tavoitteesi? 

2. Mikä on psyykkinen 10 vuoden tavoitteesi?

3. Mikä on sosiaalinen 10 vuoden tavoitteesi?

4. Mikä on ammatillinen 10 vuoden tavoitteesi?

Tai voit harjoitusta helpottaaksesi jakaa harjoituksen kolmeen eri osa-alueeseen. Ammatillinen päämäärä, harrastuksiin liittyvä päämäärä, henkilökohtaiseen kasvuun liittyvä päämäärä.

1. Mikä on ammatillinen 10 vuoden tavoitteesi? 

2. Mikä on harrastuksiin liittyvä 10 vuoden tavoitteesi? 

3. Mikä on henkilökohtaiseen kasvuun liittyvä 10 vuoden tavoitteesi? 

Kun olet hahmotellut visiosi ja päämääräsi ohjaamaan seuraavaa 10 vuotta, ota seuraava pieni, mutta tärkeä askel sitä kohti. Mieti missä haluat olla 3 kuukauden päästä? 

Pohdi sitä jokaisella elämän osa-alueellasi. 10 vuoteen mahtuu yhteensä 40 välitavoitetta, joista jokainen askel vie lähemmäs unelmaasi / visiotasi.

Voit opetella tekemään yhden pienen asian päivittäin tämän tavoitteen eteen. Tämä yksi pieni asia on helppo tehdä tai jättää tekemättä, valinta on sinun. Alkuun se vaatii kärsivällisyyttä, koska tästä asiasta ei ole vielä tullut tapaa, mutta ajan myötä siitä syntyy tapa ja tämä tapa / rutiini muuttuu osaksi luonnettasi ja elämäntarinaasi. 

 

Ajanhallinta 

Ajanhallinta on yksi osa-alue itsensä johtamista. Kun olet asettanut itsellesi pidemmän aikavälin tavoitteen ja olet luonut 90 päivän tavoitteen, täytyy tämä 90 päivän tavoite palastella pienempiin osiin. Mitä tapahtuu kuukausittain? Mitä tapahtuu viikoittain?

Kun heräät aamulla, on hyödyllistä kirjata ylös yksi päivän tavoite, joka on iltapäivään mennessä tehtynä. 

Tavoitteen täytyy olla sellainen, joka vie sinua kohti suurempaa tavoitettasi. 

Jos toimit yrittäjänä tai teet jotain tiettyä projektia, ajanhallinta on todella tärkeässä roolissa. Tekemistä kannattaa rytmittää ja hidastaa tarkoituksella työtehon ylläpitämiseksi. Et tule jaksamaan 8 tuntia yhteen putkeen. 

Itse käytän Kevin Kruselta saamaani työkalua: 

50 minuuttia töitä ja 10 minuuttia huilia. 

50 minuuttia töitä ja 10 minuuttia huilia.

50 minuuttia töitä ja 50 minuuttia huilia. 

Pointtina tässä on se, että ihmisen aivot eivät jaksa paahtaa yhteen putkeen kahdeksaa tuntia kerralla, vaan ne tarvitsevat välillä lepoa. Tämä on yksi parhaimpia tapoja rytmittää työtä, jolloin työnteko pysyy tehokkaana ja tuotteliaana.

 

Yhteenveto: En voi johtaa muita, jos en osaa johtaa itseäni

 

Minulle opetettiin 5 vuotta sitten: opeta esimerkillä, tee ensin itse, jonka jälkeen vasta voit opettaa muita tekemään sama

 

4 kohdan muistilista itsensä johtamiseen:

1. Minun täytyy opetella johtamaan ensin itseäni, jotta voin johtaa toisia. Minun täytyy tulla tietoiseksi minätietoisuudesta; kuka olen, mitä haluan, miksi teen, mitkä ovat arvoni ja niin edelleen. Mikä minua motivoi, minne olen menossa, mitä tunteita tunnen, miten käytän aikaa hyväkseni ja kuinka reagoin tilanteisiin?  

2. Minun täytyy pitää kehostani ja mielestäni huolta, jotta energiatasoni ovat korkealla ja jaksan paremmin. Minun täytyy mietiskellä, meditoida ja saada selkeys ajatteluuni. Minun täytyy olla energinen, positiivinen, hyväntahtoinen ja määrätietoinen, jos aion johtaa muita menestyksekkäästi. 

3. Osaan tehdä päätöksiä elämäni suhteen. Jos minulle tulee esim. tilanne: puoliso, sohva, lempiherkku, lempijuoma ja netflix vai tunnin kuntoilu. Visioni on niin selkeä, että päätös ei ole vaikea. Osaan ja viitsin kulkea kohti omaa unelmaani, jonka olen asettanut. Olen päämäärätietoinen ja siksi teen fiksuja valintoja. Luon sellaisia positiivisia tapoja, jotka vievät pitkällä tähtäimellä minut tavoitteisiini. 

4. Minun täytyy itse kehittyä ihmisenä joka ikinen päivä, jotta voin opettaa ihmisille jotain uutta. Minun täytyy aina uudistua. Jos johtaja ei itse kehity ja antaa toisille tehtäväkseen kehittyä, ei hän ole johtaja vaan pomo. Pomo käskyttää muita, mitä pitää tehdä. Johtaja menee itse edellä. 

Nämä neljä kohtaa ovat tämän tietoisuuden tasoni tuottamia kohtia, joilla saan itseni liikkeelle joka ikinen päivä.

Lue lisää artikkeleitani:
https://harimaa.com/henkinen-kasvu-lifestyle/rutiinit/
https://harimaa.com/henkinen-kasvu-lifestyle/henkinen-kasvu-ei-ole-nossojen-hommaa/
https://harimaa.com/henkinen-kasvu-lifestyle/miten-kehityt-mestariksi-sosiaalisissa-suhteissa/

 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1