Monet ihmiset aloittavat syksynsä suurilla toiveilla ja haluavat luoda elämäänsä uusia hyviä tapoja ja rutiineja.
On todella hienoa, että moni ihminen haluaa päästä parempaan kuntoon ja se on täysin normaalia. Voimme kuitenkin tehdä perinteisen tapojen muutoksen paremmin. Voimme tehdä pysyvän elämätaparemontin paremmin.
Olen selvitellyt tässä vuosien mittaan, mitkä asiat estävät ihmistä saavuttamasta sen, mitä ihminen haluaa ja ennen kaikkea tutkinut, miksi ihmiset epäonnistuvat uusien tapojen luomisessa.
Syitä on monia, mutta tässä ehkä yleisimmät:
– uuden tavan aloittamisen viivyttäminen
– mielemme ja ajattelumme käy kapinaan, jonka takia emme pidä suunnitelmastamme kiinni
– järkeilemme, miksi meidän ei pitäisi käyttää uutta tapaa
Nämä esteet ovat erittäin yleisiä. Jaan tässä artikkelissa kolme todella voimakasta tekniikkaa näiden asioiden voittamiseen.
Ehdotankin, että otat mukavan asennon itsellesi ja nautit matkasta. Suosittelen myös, että artikkelin jälkeen laitat asiat käytäntöön.
Jos uskot, että artikkelista on jotain hyötyä myös ystävällesikin, jaa artikkeli hänelle. Hän kiittää sinua siitä.
1. Keskity aloittamiseen
Uuden tavan luomiseen on tärkeää luoda ”laukaisin” tai toisella nimellä ”triggeri”. Jos kokeilet vaikka meditointia, luo triggeri esimerkiksi siihen hetkeen, kun heräät. Tämä on merkki siitä, että nyt täytyy meditoida.
Triggereitä voi olla:
– herääminen
– tekeminen
– kellonaika
– kotiin tuleminen
– haju
– ääni
Triggeri on laukaisin, joka laukaisee sen hyvän tavan, jonka haluat elämääsi.
Tapa voi olla käytännössä mikä vain:
– meditointi
– treeni
– lukeminen
– opiskelu
– itsensä tutkiskelu
– hyvän ruoan tekeminen
– jooga
– aikaisemmin herääminen
– jne…
Keskity siihen kun ”triggeri tapahtuu”, aloita heti laukaisun jälkeen uuden tavan tekeminen. Ainut tehtäväsi on suorittaa tapa loppuun.
Usein uuden tavan tekeminen ja uuden asian suorittaminen voi olla ”raskasta” ja ihminen alkaa keksimään erilaisia tekosyitä, miksi ei suorittaisi uutta tapaa.
Ongelma tässä on se, että me olemme luoneet ajattelemastamme tavasta liian ison.
Tähän vinkki:
Muuta hiukan ajattelutapaa. Jos haluat opetella meditoimaan, älä luo meditaatiosta 20 minuutin mittaista, vaan luo tavasta mahdollisimman helppo suorittaa. Aloita esimerkiksi 2-5 minuutista.

2. Saata rutiini maaliin
Voit ajatella alkuun uusista tavoista näin: ”Jokainen uusi rutiini täytyy saattaa maaliin”.
MUTTA! HUOM MUTTA!
Tämä ei ole hyödyllinen tapa tottumuksille, koska tapojen idea ja koko ajatus on siinä, että niiden ei tarvitsekaan loppua. Niiden tarkoituksena on kestää kuukausia ja vuosia elämässämme mukana.
”Elämän tarkoitus ei ole päästä tavoitteeseen, vaan nauttia prosessista” – Viisas mies
Nauti hetkestä, kun treenaat, meditoit, luet, kuuntelet tai teet mitä tahansa uutta tapaa. Ole läsnä sille hetkelle, mikä sinulla on. Nauti uudesta tavasta ja sen koostumuksesta. Kuvittele siinä hetkessä, että uusi tapa ei loppuisi ollenkaan.
Läsnäolo ja rutiinista nauttiminen voi muuttaa ajatteluasi siihen, että alat olemaan kiitollinen siitä, että voit tehdä uutta rutiinia. Meidän ei todellisuudessa tarvitsisi tehdä rutiinia, mutta haluamme tehdä sen.
Kun olet läsnä itsellesi ja uudelle tavallesi, se on rakkauden antamista itsellemme. Olet paljon sitoutuneempi ja innostuneempi tekemään uutta rutiinia. Tämä ajattelumalli ja läsnäolo takaa sen, että pystyt pitämään suunnitelmastasi kiinni.
3. Keskeytä peli, ennen kuin alat järkeillä
Ongelma järkeilyssä on se, että emme edes huomaa, että järkeilemme. Huomaamme vain sen, että alamme pikkuhiljaa poistumaan uudesta rutiinista.
Saatamme sanoa itsellemme:
– ”Okei, no mut hei, teen sen myöhemmin”
– ”Relaan vähän, ei mun tarvii tehdä sitä tänään”
– ”Hei, skippaan vain tän yhden kerran”
Yritämme muistuttaa itsellemme ”miksi emme tarvitsisi tapaa”. Kerron salaisuuden: nämä eivät ole hyödyllisiä ajatuksia. Heti kun tällaisia ajatuksia tulee vastaan, meidän pitää pysähtyä. Keskeyttää kaikki toiminta ja istua alas. Hengittää hetken aikaa sisään ja ulos ja kysyä itseltämme: ”Miksi olen sitoutunut tähän uuteen tapaan. Miksi teen uutta tapaa?”
Muistuta itseäsi siitä, miksi olet ottanut uuden tavan käyttöösi. Uudella tavalla pitää olla siis jokin merkitys. Uuden rutiinin tavoite on tuoda jotain elämääsi. Tapa on tekemistä, jonka takana on tavoite.
Esimerkki:
Tapa: treenaaminen.
Treenaaminen tapana voi olla monelle hyvin erilainen. Osa ihmisistä haluaa saavuttaa treenaamisella hyvää oloa. Osa ihmisistä treenaa, koska haluaa muokata kehonkoostumustaan. Osa ihmistä ei edes tiedä, miksi treenaa. Tapa on kuitenkin aina sama: treenaaminen.
Tavoite voi olla taustalla lähes mikä vain ja rutiinin merkitys on viedä tavoitteeseen. Älä siis luo rutiineja vain sen takia, että haluat luoda rutiineja, vaan mieti, mihin tavoite vie ja muistuta itseäsi siitä aina kun tulee hetki, jossa alat sabotoimaan itseäsi.
Muista istua alas, hengittää ja vahvistaa ajatustasi tavoitteesta. Omistaudu rutiiniin ja tavoitteeseen, koska se on myös samalla itsesi rakastamista.
Tarjosin nämä kolme tekniikkaa sinulle ja toivon, että näistä oli sinulle jotain hyötyä. Jos koit, että tästä oli jotain hyötyä sinulle, niin jaa tämä artikkeli eteenpäin!
Varaa ilmainen konsultaatio kanssani ja käydään yhdessä rutiineja lävitse.