Tiputan painoa. Lopetan tupakoinnin. Olen enemmän läsnä perheelle. Vähennän aikaa sosiaalisessa mediassa. Säästän tänä vuonna 5000 euroa.

Usein uusivuosi on aika, jolloin ihmiset pysähtyvät miettimään viime vuottaan ja miettivät, miten voisivat parantaa omaa toimintaansa seuraavana vuonna.

Usein astumme samaan vanhaan ansaan, nimittäin siihen, että yritämme liian montaa asiaa yhtä aikaa.

Näen usein (niin asiakkaiden kuin kavereidenkin kohdalla), että uudenvuodenlupausten lista on yhtä pitkä, kuin viisilapsisen perheen kauppalista ennen joulua. Välillä tuntuu aika hupsulta, että kun tammikuun 1. päivä kilahtaa kalenteriin, ihmiset muuttuvat omituisesti samaan aikaan oman elämänsä supermiehiksi ja -naisiksi, koska keho ja mieli ovat joulun jäljiltä rentoutuneet ja valmiita uusiin koitoksiin.

No siinäpä sitä sitten ajatellaan, että muutetaan koko elämän suunta kerralla.

En haluaisi olla ilonpilaaja, mutta valitettavaa on kuitenkin se, että oli uudenvuodenlupauksesi mikä tahansa, se tuskin tulee pitämään. Numeroiden valossa nimittäin 80 % kaikista uudenvuodenlupauksista epäonnistuu.

Satoja asiakkaita elämäntapamuutokseen valmentaneena voin todeta, että muutoksen tekeminen ei ole kiinni sen laajuudesta, vaan pikemminkin siitä, että keskittyy pienimpiin ja kaikista tärkeimpiin muutoksen askeliin yksi askel kerrallaan.

Uudenvuodenlupaus on tavallaan myös tavoite ja tavoitteen asettamisessa on tärkeää se, että siitä tekee realistisen. Realistinen tavoite on sellainen, joka on mahdollista saavuttaa ja se lisää motivaatiota.

1. Pidä lupaus yksinkertaisena

Uudenvuodenlupaus kannattaa pitää yksinkertaisena, koska usein ihmiset yrittävät tavoitella liian paljon liian lyhyessä ajassa. Tämä on yksinkertainen resepti syyllisyyteen ja varmaan pettymykseen.

Keskity vain ja ainoastaan yhteen tai maksimissaan kahteen tavoitteeseen.

2. Valitse lupaus/ tavoite huolellisesti

Miten valitset tavoitteen huolellisesti? Puhutaan juurisyytavoitteesta, eli tavoite, joka tuo kaiken onnen, täyttymyksen ja terveyden elämääsi. Se on sellainen tavoite, joka itsessään ruokkii kaikkea hyvää ympärillään.

Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen parantaa luonnollisesti terveyttäsi ja parantaa varmasti osaltaan myös muita elämän osa-alueita.

Toinen juurisyytavoite voi olla sellainen asia, jota olet karttanut ja pitkittänyt. Asia, joka pitäisi saada tehdyksi ja tiedät, että sen tehtyäsi asioita tapahtuu. Valitse lupaus/ tavoite huolellisesti.

3. Tee tavoitteesta realistinen

Tavoitteesta ei kannata tehdä liian suurta, koska hyvä tavoite on sellainen, johon joutuu hiukan venymään ja kirimään. Tavoitteen ei kannata myöskään olla liian helppo, jotta sen voi ”tehdä” tuosta vain.

Mieti oikeasti, mikä on realistista saavuttaa? Mikä määrä painoa on mahdollista ihan oikeasti tiputtaa? Kuinka paljon rahaa on ihan oikeasti mahdollista sijoittaa tai säästää?

4. Luo suuremmasta tavoitteesta pieniä ”palasia”

Katkaise iso tavoite pienimpiin tavoitteisiin. Tämä on ollut omalla valmentajaurallani ehkä kaikista tärkein tekijä, sillä mitä enemmän ja pienempiä välisteppejä laitan tavoitteen ja nykyhetken väliin, sitä korkeammalla motivaationi on pysynyt.

Suunnittele matkasi, koska mitä enemmän suunnittelet nyt, sitä todennäköisemmin pääset perille.  Kunhan muistat myös toimia suunnitelman mukaan.

Välillä suunnitelma ei toimi, joten joudumme muokkaamaan suunnitelmaa ja ehkä oppimaan jotain aikaisemmasta.

Määritä selkeät ja realistiset tavoitteet, kuten:

– Tiputan 5 kiloa painoa kahden kuukauden aikana
– Laitan 100 euroa rahaa sivuun kuukaudessa

5. Määritä aikaraja

Aikataulut ja deadlinet ovat välttämättömiä korkean motivaation kannalta. Ilman aikarajoja ei tapahdu mitään. Määritä tavoitteellesi aikaraja.

Osta kalenteri tai päiväkirja, josta näet seuraavat kuukaudet ja viikot ja päätä milloin olet päässyt välitavoitteisiin sekä isoimpiin tavoitteisiin.

6. Tee motivaatiomuistiinpanoja

Kun olet kirjoittanut kalenteriin ylös milloin jokin projekti tai muu pitää olla valmiina, tiedät mihin olet menossa. Seuraava askel on siirtyä kirjoittamaan motivaatiomuistiinpanoja.

Etsi ”päätöstilanteesta” motivoivia kuvia, kirjoituksia sekä asioita, jotka motivoivat sinua liikkeelle. Käy ostamassa kirjakaupasta leikekirja ja lisää kuvat ja tarkat tekstit leikekirjaan.

Tarkoitus on muistuttaa sinua alkuperäisestä tavoitteesta ja motivoida sinut liikkeelle!

7. Palkitse itseäsi

Kun teet suunnitelman, kaikista tärkeimpiä ominaisuuksia ovat herkut ja palkinnot, jotka annat itsellesi, kun jokin virstanpylväs on saavutettu.

Älä kuitenkaan astu ansaan. Usein ihmisen mieli sanoo näin: ”Olen tehnyt nyt niin kovasti töitä, että ansaitsen…” Ainakin minun mieleni huutaa usein palkintoa asioista, joita en ole saavuttanut oikeasti.

Palkitse itsesi rehellisesti silloin, kun olet saavuttanut virstanpylväät ja ole itsellesi rehellinen silloin, kun et ole niitä saavuttanut.

8. Pyydä tukea

On erittäin tärkeää, että matkallesi löytyy tukea, ihmisiä ympärillä, jotka ovat luotettavia ystäviä ja joille voit selittää turvallisesti suunnitelmasi. Pyydä heidän tukeaan ja kerro heille, miten he voivat auttaa sinua matkallasi.

Tiedän, että matkallasi tulee monttuja ja välillä hiihdetään ylämäkeen reki selässä, mutta siinä vaiheessa kun on raskasta, on hyvän ystävän tuki erittäin tärkeässä asemassa. He ovat muistuttamassa siitä, että teet oikeita asioita myös vaikeina aikoina.

9. Päätä voittaa!

Aina tulee hetkiä, kun tekee mieli luovuttaa. Voi olla, että jokin asia ei mene niin kuin olit suunnitellut, mutta älä luovuta. Päätä voittaa!

Kun epäonnistumisen hetki tulee, nosta leuka ylös rinnasta, äläkä ole liian kriittinen itsellesi. Ole ylpeä siitä, että olet kulkenut matkan ensimmäiset askeleet. Luota matkaan ja päätä voittaa, koska silloin voit vain onnistua. Anna itsellesi epäonnistumisen hetkillä anteeksi ja sano itsellesi: ”Aloitan nyt uudelleen ja voitan!”

10. Aseta itsesi tilivelvolliseksi

Tämä on ehkä kaikista kriittisin kohta, koska tilivelvollisuus on asia, joiden avulla tulokset mitataan pitkässä juoksussa. Etsi itsellesi valmentaja, ystävä tai perheenjäsen, jolle olet vähintään kahdesti kuukaudessa tilivelvollinen.

Jotta saisit parhaan mahdollisen tuloksen, tarvitset vierellesi ihmisen, joka on sinulle auktoriteetti, mutta jolla ei ole valtaa sinuun.

Niillä ihmisillä, jotka syyttävät kaikkia muita kuin itseään asioista, joita ei ole tehnyt tai on jättänyt tekemättä, ei ole tarvittavia resursseja muutokseen.

Tiedän, on pelottavaa ottaa vastuu omasta tulevaisuudestaan, mutta se on varmasti parempi vaihtoehto kuin se, että olet samassa tilanteessa vielä seuraavanakin vuonna.

Nyt kun luit nämä 10 vinkkiä siitä, miten tulet onnistumaan uudenvuodenlupauksessa sekä seuraavan vuoden tavoitteen asettamisessa, on sinulla todella hyvät työkalut onnistua tänä vuonna.

 

Tarjoan ensimmäisen tapaamisen ilmaiseksi

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1