Elämäntapamuutos toimii kuin portaat.

Portaiden yläpäähän on vaikea hypätä yhdellä hypyllä. Yhden hypyn sijaan kannattaisi ottaa askel ensimmäiselle portaalle. Tämän jälkeen on hyvinkin luonnollista ottaa toinen askel ja kävellä sulavasti portaiden yläpäähän. Elämäntapamuutosta tehdessä ajatus on täysin sama.

Kaikki lähtee aina halusta. Sen jälkeen ihminen yleensä päättää mitä portaita  haluaa kiivetä. Osalle ihmisistä riittää lyhyemmät portaat ja toiset havittelevat pisimpiä mahdollisia portaita.

On hienoa, että meitä ihmisiä on erilaisia. Olen kuitenkin huomannut, että lähes aina ihminen yrittää hypätä kaikki portaat kerralla ylös onnistumatta siinä.

Portaat kuvastavat tässä esimerkissä:

  • rutiineja,
  • toimintamalleja,
  • ajatuksia,
  • uskomuksia,
  • ravintoa,
  • liikkumista ja palautumista.

Elämäntapamuutoksen ensimmäisellä portaalla

kartoitetaan silloisen hetken tilanne: arvioidaan henkiset ja fyysiset voimavarat. Olenko opetettavissa? Haluanko oikeasti muutosta elämääni vai tuleeko ajatus jostain muualta?

Toisella portaalla
tehdään tavoitteet ja toimintasuunnitelma, miten portaita lähdetään kulkemaan.

Kolmannella portaalla
korjataan perustarpeet. Tällä portaalla energiatasot nousevat ja uusien asioiden kohtaaminen on mahdollista.

Neljännellä portaalla
muodostetaan muutama uusi rutiini. Kutsun näitä myös tapatavoitteiksi. Rutiinit ovat pieniä päivittäisiä tekoja, joita voit tehdä oman hyvinvointisi eteen.

Viidennellä portaalla
aletaan rikkoa vanhaa ja rikkinäistä ¨kovalevyä¨, jolla tarkoitan:

  • uskomuksia,
  • tarinoita itsestä,
  • toimintamalleja,
  • ajatuksia ja tunteita

Tällä portaalla luodaan myös uudet tarinat ja uskomukset vanhojen tilalle.

Viides askel on kaikista tärkeimmässä roolissa, koska ilman vanhan kovalevyn uusimista, ihminen saa samoja tuloksia aikaan kuin aikaisemminkin.

Mikään ei ole todellisuudessa muuttunut.

Kuudennella portaalla

ovat toisto ja muokkaus. Toistetaan uutta rutiinia ja uutta kovalevyä. Jos jokin homma ei toimi, sitä muokataan ja uudistetaan edelleen, että itselle sopivat rutiinit ja tavat löytyvät.

Hyvät ja huonot rutiinit voidaan erotella keskenään.

Niinkuin varmasti ymmärrät, tämä prosessi on paljon enemmän kuin yksi mahdoton hyppy portaiden yläpäähän. Tarvitaan aikaa ja oikeat työkalut, jotta muutos on oikeasti mahdollinen.

Ilman oikeita työkaluja olet luultavasti taas puolen vuoden päästä samassa tilanteessa kuin aikaisemminkin.

Mitään ei ehdi tapahtua ilman aikaa. Voit unohtaa ajattelumallin ”Kaikki tänne, heti, nyt”, koska homma ei vain toimi niin. Mitä jos panostat itseesi yhden tai kolme vuotta? Jos olisit silloin aivan eri ihminen kuin olet nyt? Oliko se sen arvoista? Luultavasti seuraavat vuodet menevät paljon kevyemmin ja mukavammin, kun olet panostanut itseesi.

Lähde kävelemään porras kerrallaan. Jokainen askel on askel kohti portaiden huippua.

Lue lisää samantyylisiä artikkeleita:
Miten asetat tavoitteen, johon tulet pääsemään?
11 kohdan kaava menestymiseen
Kuinka opit tuntemaan itsesi paremmin?

Menestyäksesi, sinun täytyy tehdä muutos. Muutos tuottaa kipua. Ilman kipua et pysty muuttumaan, vaan mieli hallitsee sinua ja et tule menestymään. Hallitse kipua niin tulet menestymään. / Joonas Harimaa / Personal trainer
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1