Negatiiviset uutiset ovat menneet yli äyräiden. Lopeta uutisten seuraaminen tänään. 

Jokainen tietää kyllä omalla tahollaan, että uutiset vievät ihan valtavan määrän energiaa ja voimia. 

En tiedä henkilökohtaisesti ketään, joka nauttisi uutisten katsomisesta. Olen jopa ihmetellyt, että missä vaiheessa uutisten seuraamisesta on tullut jonkinlainen outo ”vastuu” ihmisille. 

Suurin osa ihmisistä kuuntelee ja lukee uutisia päivittäin… edelleen, koska jonkinasteinen ”sosiaalinen velvollisuus” pitää meidät kiinni uutisissa. 

Naurettavaa. 

Jokainen omalla tahollaan tietää myös sen, että uutiset ovat suurimmaksi osaksi negatiivisia. Ja kyllä, usein uutisia seuraamalla huomaat, että jokin asia on taas jälleen kerran mennyt pahasti vituralleen. 

Ja tiedän, joku sanoo tähän väliin: ”ilman uutisia et voi tietää, mitä maailmalla tapahtuu. Se kuuluu ihmisen yleissivistykseen”

Pitkän pohtimisen ja tutkimusten lukemisen jälkeen olen eri mieltä. 

Haastan ajatuksen. 

Olet ehkä huomannut, että syytämme sosiaalista mediaa ja erilaisia applikaatioita jatkuvasta ahdistuksestamme, negatiivisuudestamme ja pessimistämme jne… Tämä ei kuitenkaan ole totta. 

Kaiken lähtökohtana ovat uutiset. 

Tiedän. Olen tätä ajatusrallia pyöritellyt päässäni viimeisen 7 vuoden ajan ja keskustellut asiasta itseäni fiksumpien kanssa. Olen tullut siihen tulokseen, että UUTISET ovat negatiivisuuden kierteessä yksi suurimpia syyllisiä. 

Tämä on rohkea argumentti. Tiedän. 

Saatat ehkä ajatella, että: 

– Miten tämä aihe liittyy hyvinvointiin?
– Miten tämä aihe liittyy jaksamiseen
– Miten tämä aihe liittyy energisempää elämään tai 
– jaksamiseen yrittäjänä/ johtajana? 

Usko pois. Tämä aihe liittyy 100%. Olemme tällä hetkellä hyvinvointimme ytimessä. 

Käsittelemme tässä artikkelissa näitä aihealueita: 

– Miksi uutisten lukeminen on typerää?
– Tutkimme, mikä informaatio on arvokasta ja mikä ei. 
– Tarkastelemme sitä, kuinka uutiset syntyvät.
– Mitkä olisivat parempia vaihtoehtoja ajan tasalla pysymiseen? 

Miksi uutisten lukeminen on typerää?

Kysymys: Milloin viimeksi teit jonkin erittäin tärkeän elämääsi liittyvän päätöksen uutisia lukemalla?

Tai 

Milloin viimeksi uutiset vaikuttivat suoraan omaan elämääsi? 

Enkä tarkoita sitä, että: ”järkytyit tai koit liikutuksen tunnetta”, koska nämä eivät vaikuta suoraan elämääsi. 

Tarkoitan tällä sitä, että milloin uutiset ovat ihan oikeasti vaikuttaneet sinun elämäntilanteeseesi? 

Voi olla, että näin ei ole koskaan käynyt. 

Isossa mittakaavassa suurimmalla osalla uutisista ei ole mitään merkitystä omaan elämääsi. Ei vain ole.

Vaikuttaako elämääsi suoranaisesti: 

– Julkimoiden huumesekoilut? 
– Asunnottomien ihmisten tarinat? 
– Murhat? 
– Pääministerin hengitysoireet?
– Tuloerojen muutokset? Tai verotietojen julkistaminen? 

En usko, että vaikuttaa. En usko, että uutisten myötä sinulle olisi tullut hetkeä: ”Mun on nyt pakko muuttaa sitä, mitä olen juuri nyt tekemässä.” 

Uutiset eivät vain kerro, miten sinusta ihmisenä tulee parempi versio? 

Minkälaista työtä sinun pitäisi tehdä, jotta olisi energisempi ja saisit inspiraatioita elämääsi? Se ei myöskään kerro, miten käsitellä ristiriitoja puolisosi kanssa, eikä myöskään sitä, miten olet parempi ystävä tai miten tunnistat tunteita paremmin? Se ei myöskään kerro, miten olet parempi johtaja, miten lisäät päivittäistä energiaasi, mikä ruokavalio sinulle sopisi parhaiten tai miten kasvatat lapsiasi? 

Uutiset ovat melko hyödyttömiä. Uutiset eivät kerro, mitä sinun kannattaisi tehdä elämässäsi, jotta voisit paremmin. 

Joten… Jos uutiset eivät anna hyödyllisiä tosiasioita ja tietoja, jotka vaikuttavat positiivisesti elämääsi… Mitä helvettiä ne sitten tekevät? 

Yksinkertainen vastaus – Uutisten tehtävänä on saada sinut lukemaan enemmän uutisia. Uutiset haluavat, että palaat takaisin uutisten pariin. 

Miten se tapahtuu? 

– He esittävät neutraalia tietoa valtavalla tunnelatauksella, jotta tieto saataisiin tuntumaan tärkeältä. (Tätä se ei ole 99,9999 % ajasta) 

– He katastrofisoivat kaiken saadaksesi sinut uskomaan, että tämä on vain kerran elämässä tapahtuva tapahtuma, jota EI OLE KOSKAAN ENNEN tapahtunut. Kunnes taas… Jotain uutta ja katastrofaalista tapahtuu. 

– Kun he ovat saaneet katastrofin aikaan ja ylittäneet tapahtuman vakavuuden, he haastattelevat pientä ”asiantuntija” joukkoa, jotka analysoivat tapahtuman vakavuutta. Loppujen lopuksi lähes jokainen asiantuntija ja uutinen toistaa samaa kaavaa: ”Katsotaan mitä tapahtuu”. 

Tämä puolestaan pitää ihmisen mielenkiinnon yllä, jotta ihmiset seuraisivat enemmän… mitäs muutakaan kuin uutisia. 

Uutisten suurin ongelma on se, että ne mielivaltaisesti luovat täysin tarpeettomia yksityiskohtaisia tarinoita erilaisista tapahtumista – ”minkä näköinen hyökkääjä oli, minkälainen hyökkääjän hiustyyli oli ja minkälaiset vanhemmat hyökkääjällä on?” 

Tämä strategia on hyvinkin tunnettu siitä, että se saa lukijan tuntemaan itsensä tietoiseksi VAIKKA tosiasiassa saamme vain pienen osan outoja ja täysin epärelevantteja näkökulmia, joilla ei ole mitään merkitystä asian suhteen. 

Annan käytännön esimerkin:

Jenkit hyökkäsivät Irakiin vuonna 2003, kun he julistivat sodan ”terrorismia vastaan”. USA:n näkökulma oli se, että haluavat löytää Irakista joukkotuhoaseita. Muutaman kuukauden touhuamisen ja etsinnän jälkeen joukkotuhoaseita ei löytynyt. Sota kuitenkin jatkui vuoteen 2010 asti, 7 vuotta sen jälkeen kun todettiin, että mitään ei löytynyt. Itsessäni tämä herättää paljon kysymyksiä… 

Mitä uutismedia teki? 

Loi tietenkin täysin epärelevantteja mikrotarinoita sotilaista ja siitä, miten yksittäinen sotilas oli taistellut Irakin ”terroristeja” vastaan. Tarinat ehdollistivat kuulijalle sodan hyväksi asiaksi. 

Uutisten tarkoituksena on vain saada sinut tuntemaan tunteita ja virittymään jännitykseen: ”mitähän seuraavaksi tapahtuu”. 

Tarinoita ja uutisia on ollut vuosikymmenien ajan ja saattaa olla, että olet perustellut ne välttämättömiksi paheiksi.

Olen kuitenkin täysin eri mieltä.

Uutiset eivät ole välttämättömiä. 

Tämä negatiivinen porno vahingoittaa aivojamme ja kulttuuriamme.

1.Stressi ja ahdistus – Uutiset vaikuttavat mielenterveyteemme negatiivisesti. Kun kuuntelet ja katsot uutisia, olet oman elämäsi suhteen paljon pessimistisempi. Kun näet asiat negatiivisessa valossa, myös stressi ja ahdistuneisuus lisääntyy. (1)

Mieti omalla kohdallasi… Olisiko tällä merkitystä siihen, miten energinen olet päivittäin? Tai siihen, että miten hyvinvoiva olet? Tai siihen, miten hyvin saat asioita aikaiseksi?

2. Miss-informaatio ja propaganda – ihmiset ovat tiedostamattomampia kuin ihmiset, jotka eivät katso uutisia. Propaganda on voimakas sana, mutta uutisten avulla on helppoa ajaa erilaisia agendoja lävitse. (3)

3. Tutkimusten mukaan ihmisillä, jotka katsovat uutisia, on taipumuksena yliarvioida rikollisuuden ja väkivallan määrä. 

4. Toistuva trauma – tutkimukset osoittavat, että ihmisillä jotka katsovat jatkuvasti katastrofaalisia tapahtumia, (kuten terrorismi-iskut, luonnonkatastrofit, koronavirus) voi kehittyä PTSD:n kaltaisia oireita, vaikka heillä ei olisi itsellään suoraa kokemusta katastrofista. (4)

Yhteenvetona haluan tähän nostaa sen, että erittäin emotionaalisessa sisällössä on hyvin vähän hyödyllistä tai merkityksellistä sisältöä, joka edistäisi jollakin tavalla maailmaa, muita ihmisiä tai vain itseämme. Usein se aiheuttaa vain turhaa stressiä, ahdistusta, aiheuttaa epäluottamusta muihin ja voi itse asiassa tehdä meistä vain tiedostamattomampia maailmasta. 

Maailma kilpailee huomiostamme. Whatsapp, Facebook, Instagram, Tiktok, Twitter, LinkedIn ja sähköposti kilkattavat kilpaa siitä, mikä sovelluksista saisi huomiomme ja aikamme. Kun kirjoitan tätä artikkelia, huomaan myös itsekin reflektoivani omaa sosiaalisen median käyttöä. 

Muutama kuukausi sitten päätin myydä television kokonaan pois ja samalla lopetin Playstationilla iltaisin pelaamisen. Käytin aikaani 1-4 tuntia päivässä television äärellä, kunnes tajusin sen olevan typerää. 

En siis ollut ajatellut asiaa. 

Sama asia kävi minulle uutisten suhteen 7 vuotta sitten. Olin uutisten suurkuluttaja. Aamulla selasin jokaisen uutismedian lävitse. Tajusin onnekseni jo silloin, että nämä eivät tee elämälleni kovinkaan hyvää. Päätin jättää uutiset kokonaan pois. 

Aluksi ystäväni nauroivat minulle ja pitivät minua täytenä idioottina. He jopa tuomitsivat minut siitä, että ”meillä jokaisella on velvollisuus seurata uutisia”, jotta pysyisin kärryillä mitä maailmassa tapahtuu. He sanoivat minulle ”jäät kaikesta paitsi ja eihän sun kanssa voi keskustella mistään maailman asioista, koska et ymmärrä mitä maailmalla tapahtuu”. 

Muutaman kuukauden päästä jotain hassua alkoi tapahtumaan…

Huomasin, että ajatteluni alkoi muuttumaan. En enää ollutkaan niin stressaantunut ja ahdistunut jokaisessa hetkessä. Huomasin myös yhden täysin odottamattoman muutoksen. 

Samaan aikaan kun olin jättänyt uutiset pois, olin siirtynyt lukemaan kirjallisuutta ja kehittämään itseäni. 

Huomasin, että aloin ajatella elämästä optimistisemmin. 

”Tietämättömyys on autuutta.” – Saatat ajatella. 

Se ei mene ihan niinkään. Väitän, että olen 100x tietoisempi kuin aiemmin, aikaa ennen kuin seurasin uutisia. Tänä päivänä kun kuulen tapahtumia ja asioita, mitä maailmalla tapahtuu.. Alan aina ajattelemaan, että mikä on oikeasti totta. Jokainen ”paska” uutinen ei horjuta omaa mielialaani tai sitä, miten ajattelen asioista. Koen, että minua ei voi manipuloida niin helposti. 

Mitä olen huomannut, on tietenkin se, että olen alkanut tunnistamaan ja parantamaan omaa elämääni ja tekemään itsestäni tässä vuosien mittaan jatkuvasti parempaa versiota. 

Sosiaalisen median haitallisista vaikutuksista on tehty viime vuosikymmenen aikana paljon erilaisia tutkimuksia. Ihmiset ovat tutkimusten nojalla syyttäneet, että sosiaalinen media aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja itsemurhia. 

Kuuluisimmat sekä kaikista kiistanalaisimmat väitteet tulevat tutkimuksesta Jean Twengeltä. Kyllä, hänen kaikki tietonsa ovat korrelatiivisia. Ja kyllä, masennus, ahdistus ja itsemurhat ovat lisääntyneet sosiaalisen median tulon jälkeen. Tämä ei siltikään tarkoita sitä, että syyllinen olisi sosiaalinen media. (5)

Tutkimus tutkimuksen jälkeen on nostanut esiin, että sosiaalisen median käytöstä ei todennäköisesti olekaan massiivista vaaraa. Ja jos sitä itse asiassa käytetään järkevästi, sosiaalinen media voi lisätä omaa hyvinvointiasi. 

Tässä tutkimuksessa on tutkittu 8 vuoden ajan ihmisiä ja ollaan havaittu sosiaalisen median käytöstä olevan vain vähän kielteisiä vaikutuksia. (6)

Tämän linkin takaa taas löydät meta-analyysin 124:sta sosiaalisen median käyttöä koskevasta tutkimuksesta. Tämän meta-analyysin ydinsanoma on se, että sosiaalista mediaa käytetään ensisijaisesti pitämään yhteyttä toisiin ihmisiin ja viihdyttämiseen. Nämä todellakin parantavat omaa hyvinvointia. (7)

Kun useamman vuoden olen pyöritellyt tätä ajatusta paperille ”uutiset eivät ole hyväksi ihmiselle”, halusin ottaa asiasta ihan oikeasti selvää, mitä omilla resursseilla valmennustyön ja yritystoiminnan lisäksi on mahdollista.

Olen täysin vakuuttunut siitä, että olemme sekoittaneet sosiaalisen median vaarat uutisten lukemisen vaaroihin. 

Suurin osa meistä kuluttaa uutisia sosiaalisen median kautta, joten on todella helppo unohtaa se tärkeä fakta, etteivät ne ole sama asia. 

Hubspot kirjoitti mielestäni tähän aiheeseen mielenkiintoisen artikkelin, jonka mukaan 68% amerikkalaisista lukee uutisensa sosiaalisen median kautta. (Ja eivät silti luota niihin. Suomesta en ole löytänyt vastaavaa tutkimusta, mutta en usko että olemme kovinkaan kaukana 68 prosentista.) (8)

Tätä artikkelia kirjoittaessani törmäsin erilaisiin lähteisiin ja tutkimuksiin, joita omasta mielenkiinnosta lueskelin ja yhä uudelleen törmäsin samaan ilmiöön… 

Ilmiö oli ilmeinen. 

Uutiset vaikuttavat negatiivisesti mielenterveyteen.

Sosiaalisen median tutkimuksia kollatakseni en löytänyt juuri mitään. Tätä aihetta pitää tutkia mielestäni enemmän. 

Kun taas tarkastellaan tutkimuksia uutisiin liittyen.. Löysin vaikka ja mitä. Voi pojat. 

Tässä tutkimuksessa oltiin tutkittu israelilaisia ja sitä, miten uutisten katsominen vaikutti heidän hyvinvointiinsa. (9)

Uutisia voi verrata helposti ruokaan. Uutiset ovat mielelle ja hyvinvoinnille vähän sama asia kuin söisit päivittäin McDonaldsin tuplajuustohampurilaisia ja Arnoldsin munkkeja… 

Ne maistuvat siinä hetkessä hyvältä. Eikö? Alkupaloiksi suolaista hampurilaista, joka on rasvalla täytetty. Tämän jälkeen perinteinen sokeri.rasva.aivo.psykoosi, minkä saat aikaan Arnoldsin munkilla. 

Jokainen meistä tietää, että jos näin jatkuu pitkään… Tällainen ruokavalio sairastuttaa meidät, tekee meistä huonovointisia. 

Olemmeko aina syöneet hampurilaisia ja munkkeja? No emme tietenkään. Munkit ja hampurilaiset ovat tulleet muutama sukupolvi sitten. Ihminen on kuitenkin elänyt maapallolla +200 000 vuotta. Sama asia pätee myös nykypäivänä oleviin uutisiin. 

Mikä tekee informaatiosta hyvän?

On selvää, että osa tiedosta on tärkeää ja osa tiedosta ei vain ole. 

On myös hauska huomata osan tiedosta olevan erittäin tärkeää, vaikka itse emme pitäisikään sitä tärkeänä. On myös totta, että osaa tiedosta me ihmiset pidämme tärkeänä vaikka loppujen lopuksi se onkin täysin merkityksetöntä.

Pysytkö mukana? 

Tiivistän hiukan: Tiedotusvälineet ”optimoivat tietoa”, joka TUNTUU tärkeältä. Ja yleensä tarinasta nähdään vain OSA totuus. 

Jos katsomme historiaa taaksepäin… 

1950-luvulla oli käytännössä kaksi televisiokanavaa, joista saatettiin näyttää 12 tunnin ajan poliitikkojen neuvotteluja ja sinulla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin katsoa sitä (jos halusit katsoa televisiota). Se oli todella tylsää. Se tuntui merkityksettömältä, mutta oli erittäin tärkeää informaatiota. 

Asiat, joita sait television välityksellä tietoosi, olivat todella tylsiä, mutta samalla tärkeitä. Sellaisia asioita, joita ihmisen piti tietää. Oli ihan sama välititkö asiasta vai et.

Mitä sen jälkeen tapahtui? Sen jälkeen tuli Internet ja uutiset. Kauhea älämölö alkoi. Uutiset alkoivat kilpailemaan ja taistelemaan ihmisten huomiosta – sen sijaan, että olisivat keskittyneet ”tylsiin” ja tärkeisiin asioihin. 

Uutiskanavat huomasivat, että mitä enemmän uutisissa olisi emotionaalisia ärsykkeitä, sitä enemmän ihmiset katsoisivat uutisia. 

Nykypäivänä sinun pitää olla erittäin kiinnostunut politiikasta ja aiheista, että jaksat ja haluat katsoa esimerkiksi täysistunnon alusta loppuun.

Olemme mielenkiintoisessa paradoksissa. Meillä on valinnanvaraa ja tietoa saatavilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mutta tiedon laatu on heikompaa kuin koskaan aikaisemmin. 

Hyödyllistä tietoa on mielestäni asiat, jotka vaikuttavat yksilöön tai kansaan kokonaisuutena tai joilla on vaikutusta talouteen. 

– Lakien ja sopimusten tekeminen muiden maiden kanssa on tärkeää tietoa. 
– Tutkimukset ja niiden lukemisesta saat tärkeää tietoa. 
– Mitkä ruoka-aineet nostavat luonnollista immuunipuolustusjärjestelmääsi – on tärkeä tieto. 
– Kuinka korkea glykeeminen indeksi eri tuotteissa on – on tärkeä tieto. 

Jokainen näistä asioita on todella tylsiä. Erittäin tylsiä, mutta ne ovat tärkeitä tietoja. 

Lähes kaikki muu epäpätevä tieto on turhaa.

Tarkoitan tällä sellaista tietoa, joka ei koske elämääsi tai elämänlaatuasi.

Isikseen on hyökätty? Joku julkkis on sanonut jotain tyhmää? Poliitikon henkilökohtainen moka tuli julki? Mitä sitten? Vaikuttaako nämä asiat elämääsi? Jos vastasit KYLLÄ, mieti asiaa toisen kerran uudestaan.

Kun keskityt tärkeisiin asioihin, tulet huomaamaan 85-95% kaikesta lukemastasi sisällöstä olevan:

1. Katastrofien tai sinun vaikutuspiirisi ulkopuolella olevia asioita. 
2. Urheilu-uutisia, kun haluat tietää kuka voitti jalkapallon maailmanmestaruuden. 
3. Mielipide- tai asiantuntijakommentteja

Ohita nämä. (Jos et ole urheilu-uutisten suuri fani ja rakastat urheilua. Kyllä, minäkin seuraan NHL:llää ja koen sen tuovan iloa elämääni) 

Et tarvitse mielipiteitä. Tarvitset tietoa. 

Mitä voimme oppia historiasta?

Mielestäni on hyvä tarkastella myös historiaa ja asioita historiasta, jotta ymmärrämme, miten olemme päätyneet tähän tilanteeseen. 

Uutisten (historia) uusi diktatuuri

Kirjoittaminen keksittiin nykytiedon mukaan noin 3200 ennen Kristuksen syntymää. 

Kirjoittaminen oli erittäin tärkeä innovaatio maailmassa, joka mahdollisti tiedon jakamisen. 

Suurin osa ihmisistä ei osannut lukea tai kirjoittaa, joka mahdollisti tiedon vallan käytön jakautumisen ”valtiaille”. 

Olit korkeasti ”koulutettu”, osasit lukea tai kirjoittaa – olit osa eliittiä. 

Ei ole sattumaa, että ihmiskunnan historiassa imperiumeja alkoi ilmestyä. Kirjoitettu sana antoi mahdollisuuden kuninkaalle tai eliitille koordinoida kaikkea. Kirjoittaja kirjoitti kuninkaan antamia kirjoituksia savilaattoihin ja seiniin. Viesti kiikutettiin muulle eliitille. Tämä mahdollisti ”sääntöjen ja lakien” luomisen valtiaiden toimesta. 

Sensuuri oli ehdotonta. Väärin sanominen saattoi tappaa sinut. Papit ja kuninkaiden sanaa vastaan ei esitetty kysymyksiä, vaan ne olivat lakeja. 

Painokone keksittiin 1440-luvulla. 

Painokone keksittiin Johannes Gutenbergin toimesta ja ajatuksena oli tuottaa edullisesti kirjoja, raamattuja sekä pamfletteja. 

Vain kuninkaat, keisarit ja paavit saivat kopioida satoja kopioita kaikesta, mitä he ikinä halusivatkaan sanoakaan. 

Jännää. Tieto saattoi olla hiukan yksipuolista? Kenties korruptoitunutta? 

Painokone muutti vajaan sadan vuoden päästä kaiken. Kuka tahansa voisi tulostaa sanomansa ja julistaa tietoa eteenpäin. 

Vuonna 1517 Martin Luther julkaisi 95 kokoelmaansa, joissa hän kritisoi katolista kirkkoa. Katolinen kirkko oli vuosisatojen ajan murhannut Martin Lutherin kaltaisia toisinajattelijoita. Ongelma tällä kertaa oli vain se, että Martin Luther oli julkaissut satoja ja satoja kopioita opinnäytteistään ja kuka tahansa pystyi lukemaan ne. Lutherin murhaaminen ei olisi enää riittänyt vallankumouksen kukistamiseksi. Jokainen hänen seuraajansa olisi pitänyt murhata. 

Sota alkoi. Alkoi uskonpuhdistus. 

Lutherin tekemä työ herättäisi sadan vuoden verenvuodatuksen kaikkialla Euroopassa. 

Painokoneen ja tiedon saamisen myötä ihmiset alkoivat ymmärtämään, että kaikki tieto, mitä heille oli tuputettu ”ei ehkä ollut sittenkään puolueetonta”.

1600-luvulla painokone oli kaikkien ihmisten ulottuvilla. Hetken päästä sanomalehtiä oli käytännössä saman verran kuin ihmisiäkin. Infosota oli jo alkanut. 

Radio keksittiin 1895 ja televisio tuli 1925 vuonna. 

(Yhdistin nämä kaksi asiaa, koska radio ja television omistavat yritykset ovat nykypäivänä lähestulkoon samoja.)

Kuten muinaisessa maailmassa kirjoittaminen oli todella arvokasta, myös jokin aika sitten television ja radioaseman pitäminen oli kohtuuttoman kallista ja vaikeaa. Siksi vain pienellä osalla ihmisistä oli pääsy näihin resursseihin.

Näiden kahden eri menetelmän avulla on mahdollista tavoittaa miljoonia ja miljoonia ihmisiä samanaikaisesti. 

Tämä tietenkin mahdollisti informaatiovallankäytön radio- ja televisio-ohjelmia tuottaville yrityksille, että he pystyivät säätelemään ihmisten tunteita ja ajatuksia ja sitä, miten heidän tulisi ajatella. 

Näiden kahden kanavan kautta olisi erittäin helppoa myydä uusia ajatuksia ja markkinoida omaa propagandaansa. 

Mielestäni nämä kaksi keksintöä ja menetelmää ovat nerokkaita. Asiasta tekee erittäin mielenkiintoisen sen, että ihmiset kuuntelivat sekä katsoivat samoja ohjelmia. 

Näkökulmastani ja kokemuksestani käsin –  tämä mahdollistaisi ennennäkemättömän markkinoinnin, manipuloinnin sekä ajatusten myynnin suurelle osalle ihmisiä. 

Internet ilmestyi vuonna 1983 

Internetin perustajat pitivät Internetiä ihmiskunnan vapauttavana voimana. Nykyään kuka tahansa voi mennä nettiin ja rakentaa oman nettisivun minuuteissa ja alkaa kirjoittamaan asioita siinä toivossa, että joku lukisi artikkeleita.

Internetin myötä maailma myös pieneni. 

Pystyt olemaan yhteydessä sähköpostin välityksellä Kiinaan ja rakentamaan liiketoiminnan Espanjaan Suomesta käsin – niin halutessasi. 

Tämä on mielestäni aivan mahtava mahdollisuus. 

Internet on antanut ihan valtavan määrän hyvää. Saamme tiedon ja informaation sekunneissa ja kaikilla on sama tieto saatavilla. 

Näen myös asian toisen puolen. Ongelma on mielestäni se, että keskustelun laatu on mennyt erittäin huonoon suuntaan. 

Kuka tahansa voi mennä Pubmediin ja vetää omat johtopäätökset yhdestä aihealueesta ja väitellä Facebookin foorumeilla, ”miten on oppinut asian X ja miten naurettavan typerän näköinen nenä vastaväittelijällä muuten on.”

Toki sillekin on paikkansa, että ihmiset vetävät omia johtopäätöksiä. Tarkoitan tällä sitä, että jos ihmisellä ei ole aikaisempaa kokemusta alalta tai asiasta… Silloin hänet on helppo ohjata harhaan ja ohjata asioiden pariin, jotka vahvistavat jo omaa aiempaa uskomustaan.  

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että täysin amatöörit henkilöt alkavat näyttämään ihmisten silmissä fiksuilta, koska osaavat markkinoida. 

Kun taas ihmiset, jotka ovat alan ammattilaisia alkoivat näyttämään amatööreiltä, koska eivät osaa markkinoida omaa asiaansa. 

Tämä on mielestäni hauskaa. Hauskaa ja outoa ja samalla myös ihan helvetin kauheaa. 

Onhan se hienoa, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ja kertoa oma mielipiteensä. Toisaalta se hämmentää myös ihmisiä, koska ei enää tiedetä ketä kuunnella ja mihin uskoa.

Internet on nykypäivän painokone, joka antaa informaation sekunneissa.

Toisena huonona asiana Internetissä näen sen, että jokainen voi tällä hetkellä olla oman äänensä torvi. Erilaisia mielipiteitä mahtuu joukkoon ja ihmiset eivät osaa enää käyttäytyä asiallisesti netissä. (En tiedä onko koskaan osannut?)

Ihmisiä vainotaan, haukutaan, kiusataan, arvostellaan ja meininki on muuttunut ihan sairaaksi. Olen huomannut, että viikottain joku julkimo tai muu ”näkyvä” henkilö saa omien ongelmien parissa painivien ihmisten paskaryöpyn niskaansa.  Ja kuoroon yhtyy paperilla hyvinkin koulutettuja ihmisiä. 

Kysyn vain, että mitä maailmassa on meneillään?

Miksi asian pitää mennä niin? Miksi syyllisiä pitää etsiä ja heittää ”someroviolle”? Tekeekö syyllistäminen, kiusaaminen tai ylipäätään negatiivisen sanoman levittäminen kenellekään hyvää? 

No ei helvetissä tee. (Anteeksi kielenkäyttöni. Koen tämän asian olevan väärin)  

Kolmantena näen sen että, koska nykypäivänä suurimmalle osalle ihmisistä kännykkä on osa käsivarren jatketta. (Sadan vuoden päästä luultavasti syntyy ensimmäinen vauva kännykkä kädessä.) 

Jatkuva tavoitettavuus tarkoittaa sitä, että tarkistamme jatkuvasti sosiaalisen median sisällön. Luemme jatkuvasti sähköposteja. Osa ihmisistä puolestaan selaa ja lukee uutisia jatkuvasti.

Jatkuvat ärsykkeet vaikuttavat emotionaaliseen tilaamme. Riippumatta siitä, onko tieto hyödyllistä tai edes totuudenmukaista – se herättää meissä tunteita. Olemme tällä tavalla jatkuvasti tunteidemme vietävissä, emmekä todellakaan ole parhaita versioita itsestämme. 

Tiedän sen, että asia ei tule muuttumaan. Jatkossakin tulee olemaan erilaisia valheita, negatiivisuutta, syytöksiä, ”noitarovioita” ja jatkuvaa väittelyä asioista. Jos historiaan on luottamista, tilanne ei kyllä parane. 

Meillä on kuitenkin toivoa. 

Voimme tehdä itse asialle jotain. 

Voimme etsiä erilaisia media-alustoja, jotka ovat parhaaksi itsellemme ja mielellemme. 

Mitä siis tehdä?

Henkilökohtaisesti suosittelen etsimään mahdollisimman arvokasta ja laadukasta sisältöä. Jos sisältö on maksullista, maksa siitä.‌

Laatu on tärkeintä. 

Kysy itseltäsi kysymys: Minkälaisen sisällön koet arvokkaaksi? 

Ajattele myös asiaa toiselta näkökannalta: miten paljon kyseisen sisällön tuottaminen maksaa, työvoiman, tutkimusten, tuotannon ja asiantuntemuksen jälkeen? 

Pitkät ja laaja-alaiset artikkelit ja uutiset ovat paljon arvokkaampia kuin lyhyet ja vähemmän tutkimuksiin viittaavat artikkelit tai uutiset. 

Maksa hyvästä sisällöstä. 

Olen huomannut, että mitä pidempiä artikkeleita kirjoitan, sitä pidempään minulla menee eri tutkimuksien tutkimisessa ja sitä pidempään kirjoitan yhtä ja samaa artikkelia. (kappas…)

Koen että artikkeleista, joita kirjoitan tulee sen tietämykseni perusteella aina parhaita versioita. 

Haluan muistuttaa, että jos koet uutisten olevan hieman tylsiä – sitä todennäköisempää on, että se on tärkeää tietoa. 

Kuuntele podcasteja ja lue blogeja (kuten tätä), jotka ovat mielestäsi mielenkiintoisia. Yleensä bloggaajat ja podcastien pitäjät ovat hankkineet tietonsa jostain muualta kuin ”yleiseltä” uutis- tai koulutustaholta. He pyrkivät kehittämään omaa tietotaitoaan jatkuvasti ja etsivät aihe-alueille useampaa eri näkökulmaa. 

Lue kirjoja. 

Kirjojen lukeminen on myös erittäin hyvä tapa sivistää itseään. Osta kirjoja, jotka eivät ole pelkkää draamaa tai tarinoita. Henkilökohtaisesti käytän lukemisajastani 90% kirjojen lukemiseen sekä kuunteluun. 

Olen itse henkilökohtaisesti huomannut yli 500 kirjaa lukeneena (en edes tiedä todellista lukua enää), että kirjoja lukemalla saa paljon suuremman perspektiivin elämään kuin uutisia lukemalla. Tulet huomaamaan, että jos käytät saman ajan kirjojen lukemiseen, mitä tällä hetkellä teet uutisten kanssa, tulet ihmettelemään uutisten ”piiri pieni pyörii” leikkejä. Sinulla on enemmän asiayhteyksiä ja selkeyttä asioista kuin suurimmalla osalla ihmisistä. 

Lopeta uutissivustojen seuraaminen. Luota minuun – et tarvitse niitä. Saat kyllä kaiken tarvittavan tiedon ilman niitä. Joku ystäväsi lähettää sinulle kyllä viestillä tärkeän uutisen tai joku työkaverisi kertoo tärkeän uutisen tauolla. Mihin enää tarvitset uutisten lukemista?

Lopeta kaikkien tietojen hankkiminen yhdestä ja samasta tietolähteestä. Miksi? Se on ensinnäkin typerää ja ajaa vain yhtä agendaa ja ajattelumallia eteenpäin. Hanki mahdollisimman laajasti tietoa. Älä usko sokeasti vain yhteen tietolähteeseen. Mitä monimuotoisempana pidät oman ajattelusi, sitä paremmin ymmärrät myös kokonaisuutta. Asioilla on aina, siis AINA useampi eri näkökulma. Ota niistä mahdollisimman hyvin selvää, äläkä vain tuomitse asioita yhden samankaltaisen uutisen tai tutkimuksen avulla, joka jollain tasolla hivelee uskomusjärjestelmääsi. 

Onko uutisten katsominen huono asia mielenterveydelle?

On. On ja vielä kerran ON. 

Psykologi Logan Jones sanoo: ”Valitettavasti suurimmaksi osaksi uutisista, joita kulutamme –  ei ole mitään raportoitavaa vaan se on tapa pitää ihmiset riippuvaisina uutissyklistä” 

”Negatiivisilla uutisilla on myrkyllinen vaikutus mielialaan ja moodiin. ”

Graham Davey on tutkija ja psykologi, joka on julkaissut 140 tutkimusartikkelia psykologiasta. Hän kertoi haastattelussa Time-lehdelle, että uutiset muuttavat valtavan paljon ihmisten mielialaa ja tuottavat usein sen myötä surua ja ahdistusta.  (10)

Lukiessasi tätä artikkelia luultavasti ymmärrät myös sen tosiasian, että ihminen on kokonaisuus. 

Tiedämme, että ajatuksemme ja tunteemme kehollistuu ja näkyy myös kehon toiminnassa. Tässä tilanteessa stressinä. 

No mitä hormonia stressi tuottaa? Kortisolia. 

Mihin kortisoli on liitetty? Tulehduksiin, verisuonisairauksiin ja muihin vakaviin terveysongelmiin. (11)

Mitä stressi tekee keholle? Se tiputtaa immuunipuolustuksen tasoa ja vie veren kehon eri lihaksille. (Taistele tai pakene) 

Eli jos uutiset stressaavat ihmisiä, miksi helvetti soikoon kukaan katsoo edes uutisia?

Olen pohtinut asiaa miljoona kertaa ja olen tullut tähän lopputulokseen: 

Luultavasti suurin syy on se, että ihmiset kokevat uutisten lukemisen niin viihdyttävänä. Ihmisten aivot toimivat nimittäin niin, että negatiivinen informaatio kiinnittää huomiota enemmän kuin positiivinen. 

Joten… Loogista? Kyllä. Uutiset ovat negatiivista aivopornoa.

Nykypäivänä katson uutisia ehkä kerran kahdessa kuukaudessa. Luin tätä artikkelia kirjoittaessani enemmän ajankohtaisia uutisartikkeleita kuin 7 vuoden aikana yhteensä. Halusin saada taas jälleen ”kokonaiskuvan”, missä mennään. Petyin. Jälleen. 

Keskityn mielummin fiksujen tuottajien talousuutisiin, hyvinvointiin, mielenterveyteen ja liiketoimintaan liittyviin artikkeleihin ja niistäkin valitsen vain ainoastaan artikkelit, jotka ovat oman kriittisen ajatteluni ja käsitykseni mukaani tärkeitä. Loput tiedostani tulee blogeista, podcasteista sekä erilaisista laaja-alaisista kirjoista. (12) 

Kohtaa todellisuus, äläkä ole osa järjestelmää. Lopeta uutisten lukeminen ja käytä sekin aika johonkin järkevämpään. 

Ja kyllä, tämä artikkeli saattaa osua johonkin sinun uskomusjärjestelmäsi sopukoihin. Siinä kohtaa suosittelen antamaan turpaan uskomusjärjestelmällesi ja lukemaan ta-vu-jen kera tämän artikkelin uudestaan, koska saattaa olla, että uutiset ovat vaikuttaneet mielenterveyteesi ne-ga-tii-vi-ses-ti. 

Mieli virkeänä. Pilke silmäkulmassa. Ja tilaa uutiskirjeeni alapuolelta.

Click here to subscribe

Toinen vaihtoehto on tietenkin varata tapaaminen kanssani, jos koet haluavasi saada energiaa lisää päivääsi yrittäjänä / johtajana. 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1