Rutiineista ja tavoista on kirjoitettu paljon erilaisia kirjoja. Viimeisin kirja, jonka luin rutiineihin liittyen, oli ”Rich Habits Poor Habits”.

Lähes jokaisessa kirjassa, jossa puhutaan rutiineista, kerrotaan, että tavat ja rutiinit johtavat menestykseen.

Myös Charles Duhigg on kirjoittanut rutiineista kirjassaan ”The Power of Habit / Tapojen voima”. Kirjassa oli esimerkki Michael Phelpsistä:

Michaelin valmentaja Bob Bowman auttoi Phelpsiä maailman parhaaksi uimariksi tekemällä hänen tavoistaan ja rutiineistaan mentaalisesti niin vahvoja, kuin vain voi.

Valmentajan ei tarvinnut valvoa kaikkia Phelpsin elämän kohtia, vaan hän keskittyi muutamaan tärkeimpään rutiinin, joista opetti Phelpsille uuden rutiinin.

Joka ilta ennen nukahtamista ja joka aamu heräämisen jälkeen, Phelps kuvitteli itsensä hyppäämässä omalle radalleen hidastetusti ja hän visualisoi altaan, jokaisen liikkeen, kierrokset, vedot, kääntymiset ja sen, kun hän tulisi maaliin.

Phelps visualisoi mielessään täydellisen uinnin.

Hän tunnusteli visualisoinnissaan, miltä vesi tuntuisi. Hän käytti jokaista aistiaan hyödykseen. Hän tunsi, haistoi, maistoi ja kuuli, miten hän lipui veden pinnan päällä täydelliseen suoritukseen.

Uintitreenien aikana Bowman saattoi määrätä Phelpsin uimaan kilpailunopeudella, jolloin hän sanoi Michaelille: ”Laita video päälle”.

Phelps ui niin kovaa kuin pystyi, hän leikkasi veden pintaa kuin timanttisaha, koska tiesi, miltä suoritus näyttäisi ja miltä se tuntuisi, koska hän oli tehnyt sen jo aikaisemminkin.

Joten… Ennen oikeita kisoja Bowmanin ei tarvinnut sanoa Phelpsille, kuin: ”Laita video päälle”, joka toimi rutiinin ”lähettimenä”. Phelps tiesi välittömästi, mitä tehdä.

Nykypäivänä Phelps on kaikkien aikojen menestyksekkäin olympiaurheilija. Phelpsillä on yhteensä 28 olympiamitalia, joista 23 on kultaa.

Muutosvalmentajana

olen työskennellyt korkean paineen alla olevien yrittäjien, elämäntapamuutosta haluavien henkilöiden, konsulttien, lifestyle-yrittäjien ja ihmisten kanssa, jotka haluavat saavuttaa lähes mahdottomalta tuntuvan menestyksensä.

Autan näitä ihmisiä luomaan läpimurtoja elämässään. Ei ole mikään yllätys, että monet asiakkaani ovat tilanteessa, jossa tuntevat olevansa jumissa.

Valmentaessani kuulen todella usein tätä:

– ”Ei ole tarpeeksi aikaa…”
– ”Kun en oo vaan kerenny…”

Kerron pienen tarinan asiakkaastani Sarista

Sari on toiminut pitkään yrittäjänä ja hänellä oli ihan joka ikinen aamu hirveä kiire. Hän tähtäsi töihin 07.30- 07.45, koska halusi saada valmisteltua asiat ennen työpäivän aloitusta.

Sarin aamut olivat todella hektiset, eikä hän ollut ehtinyt kiireen johdosta syömään aamupalaa vuosiin. Hän vakuutteli minulle, että voisi mennä lounaaseen asti ilman ruokaa. Hän perusteli toimintaansa ”pätkäpaastojen terveydellisen etujen saamisena”.  

Pätkäpaasto + aamustressi oli luonut Sarin päähän ajatuksen, että mitään ei ollut tehtävissä, vaan paasto on asianmukainen strategia ja kaikista järkevin vaihtoehto.

Sari tekee yrittäjänä myyntityötä, eli hän tarvitsee energiaa aivoihinsa, jotta hänen ajatuksensa pysyvät selkeänä.

Aikaisemmin päivä oli mennyt niin, että hän paineli kahvin voimalla klo 11- 12 asti, jonka jälkeen hän söi kauhean nälän tullen todella ison aterian, joka tarkoitti sitä, että pikaruokaa ja eineksiä meni todella usein.

Välillä hän teki ”järkevän” päätöksen ja otti salaatin lounaaksi, mikä tarkoitti hänen tilanteessaan sitä, ettei hän saanut edelleenkään tarpeeksi energiaa päiväänsä ja väsymys iski välittömästi.

Hän yritti ”korjata” aikaisempaa energiavajettaan syömällä paljon ruokaa lounaalla, päivällisellä tai illalla.

Tämä taas vaikutti siihen, että hän ei ollut energinen:

– aamulla
– päivällä
– eikä illalla

Hänen energiatasonsa olivat jatkuvasti alhaalla. Tähän soppaan kun lisätään stressi, niin jaksamattomuuden kierre on syntynyt.

Haastoin Sarin ajatuksia, koska ymmärsin, mistä on kyse. Kerroin, mitä tapahtuu, kun aivot eivät saa energiaa. Kerroin syyn, miksi hänen kohdallaan aamupalan syöminen olisi elintärkeää.

Heitin Sarille haasteen:

”Entä jos tekisit aamupalan valmiiksi seuraavalle aamulle jo töissä illalla, ennen kuin lähdet töistä kotiin?”
”Joo, se voisi ehkä toimia, mun pitää käydä vaan kaupassa sitten päivällä”

”Mihin aikaan sulle olisi paras aika käydä kaupassa? Samalla kun käyt lounaalla vai?”
”Itseasiassa paras olisi kahvitauolla 14-15 aikaan, koska silloin usein väsyttää, saisin vähän raitista ilmaa samalla”

”Hyvä. Sitten aamuun liittyvä juttu. Ajatus. Entä jos menisit hiukan aikaisemmin töihin, esimerkiksi 7.20? Kerkeäisit syömään aamupalan sekä valmistella päivän. Miltä tämä kuulostaisi?”
”Hmmm. Se tarkoittaisi sitä, että mun pitäis herätä 10 minuuttia aikaisemmin”

”Kyllä”
”Hmmm. Sehän olisi itseasiassa täydellinen aikataulu, koska kerkeisin sit tekemään ilman kiirettä XXX asiat”

Huomaatko mitä teimme?

Huomasin, että Sarin suurin motivaatio ja laukaisin on aika sekä minkälaisia esteitä ja kiireitä aamulla tulee (tehtävät aamulla).

Mitä tapahtui? Sari kävi kaupassa 14 aikaan kahvitauolla ja osti itselleen kaupasta marjoja, turkkilaista jogurttia, öljyjä sekä vihreitä. Kello 14.00 aikaan hän saa lisää energiaa, koska käy kävelyllä kaupassa.

Nyt kun hän tulee aamulla töihin, hän heittää kaikki ainesosat blenderiin ja tekee raikkaan smoothien itselleen.

Yksinkertainen. Terveellinen ja tehokas tapa.

Näetkö, miten paljon tapahtumien järjestys ja toiminta merkitsee lopputuloksen kannalta?

Kun ymmärrämme motivaatiota, käyttäytymismalleja ja rutiineja, voimme muuttaa täysin päivittäisen elämämme suunnan. Tämä taas muokkaa ajattelumallejamme ja lisää itseluottamustamme.

Mielenkiintoista tässä asiassa on se, että tämä yksi ainut rutiini sai aikaan muitakin positiivisia asioita.

– Hän käy nukkumaan 30 minuuttia aikaisemmin
– Hän käyttää vähemmän aikaa sosiaalisessa mediassa
– Hänen aamunsa eivät stressaa enää (koska aamupalahuoli on poistettu elämästä)

En tiedä onko sattumaa vai tämän yhden erityisen rutiinin muutoksen ansiota, mutta Sari tuplasi myös myyntinsä muutamaa kuukautta myöhemmin.

Tarinan opetus oli mahtava. Pienillä asioilla on todella suuri merkitys suuressa mittakaavassa. Pienet asiat voivat aiheuttaa valtavan muutoksen elämään.

Englannin kielen sana ”Keystone Habit”, (joka on ”erityinen tapa” tai ”perustatapa”), johtaa dominoefektin lailla voimakkaaseen muutosprosessiin. Se on kuin yksi palapelin pala, joka tekee kaikesta täydellistä.

Samalla tavalla, kuin Michael Phelpsillä uiminen ja Sarilla aamupalan syöminen, visualisointi on tapa, joka muuttaa lähes kaiken tekemisen.

Kiitos kun luit artikkelin. Jaa tämä artikkeli, jos koet, että tästä voisi olla jotain hyötyä muillekin.

Lue artikkeli:
10 tapaa, joilla pysyt positiivisena negatiivisessa maailmassa

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1