Rutiinit ovat ihmiselle kuin ihmiselle hyvin erilaiset. 

Samalla kun kirjoitan, katselen pihalle. Vastapäisessä kerrostalossa on ilmeisesti kaupungin vuokra-asuntoja. Matkaa kerrostaloille on noin 20 metriä.

On kesä. Näen kun ihmiset asunnoissaan tekevät omia aamurutiinejaan. (Parvekkeiden ovet ovat auki ja tästä näkee todella hyvin lähes kaiken, myös sisälle. Minulla sattuu olemaan työpöytä ikkunaa vasten.)

Nainen, noin 50 vuoden ikäinen, tulee aamuisin aina samaan aikaan tupakalle kahvimuki kädessään. Niin kesäisin kuin talvisinkin. Istuessaan hänellä on aina sama asento. 

En ole mikään naapureiden kyttääjä, mutta minun piti tarkistaa muutamana vapaapäivänäni, kuinka pitkään hän istuu parvekkeellaan tupakkaa imien ja kahvia siemaillen. (Tein oman tutkimukseni 3 päivän aikana.)

Heti kun tämä nainen tulee parvekkeelle, laitan sekuntikellon päälle ja heti kun hän poistuu takaisin sisälle, laitan sekuntikellon pois. Jokaisena 3 päivänä hän vietti aikaa parvekkeellaan 14 minuuttia.

Tämä on rutiini. Tämä on tietynlainen aamurutiini. Jokaisella meillä ihmisillä on erilaiset rutiinit. 

Minulle on joskus sanottu: ’’Se missä olet elämässäsi tällä hetkellä Joonas, on sinun rutiiniesi ansioita.”

Meidän ihmisten elimistö ja keho ovat todella fiksuja.

Niin fiksuja, että tiedemiehet sanoivat 70-luvulla tietävänsä 50% ihmisen elimistön toiminnasta, kun taas 2010-luvulla tiedettiin luvun olevan vain 7%. En sano, että elimistömme kehittäisi uusia vippaskonsteja ja uusia toimintamalleja, vaan sanon, että meidän elimistömme on niin monimuotoinen, että sitä on vaikea ymmärtää.

 

Asioita joita tiedämme tästä 7 prosentista:  

– Tiedämme sen, että keho kehittyy ja toimii koko ajan.

– Tiedämme, että tietyt kalorit lihottavat enemmän kuin toiset.

– Tiedämme sen, että keho adaptoituu ärsykkeeseen.

– Tiedämme sen, että meillä on hormonit ja miten ne toimivat.

– Tiedämme sen, että meillä on tiettyjä tunteita ja miltä ne tuntuvat.

– Tiedämme sen, että aivot haluavat päästä mahdollisimman helpolla. Aivomme haluavat rutiineja (Ne janoavat rutiineja kuin Grandi, kaikkien janoisten sankari, trip-mehua.)

Aivot ja elimistö pyrkivät rutiineihin, jotta niiden ei tarvitsisi käyttää turhaa energiaa, eivätkä ne väsyisi. 

 

Rutiinin kaava

Ärsyke -> Rutiini -> Palkinto

Rutiinit tuntuvat muodostuvan kuin itsestään.

Ajatellaanpa hetki alkutekstissä olevaa naista. 

Hän herää aamulla sängystään, tekee jotain aamutoimia ja menee keittiöön.

[Ärsyke]  Hän näkee toppa-askin ja kahvinkeittimen pöydällä. Mitä hän tekee? No keittää tietenkin aamusumpit ja nappaa tupakka-askin kouraansa. Hän ajattelee: ”Tottakai, koska ne sopivat yhteen ja niistä tulee hyvä fiilis ja olen tehnyt aina näin”.

[Rutiinin]omaisesti hän kävelee itselleen ominaisesti parvekkeelle, istuutuu, laittaa jalat ristiin. Ottaa sytkärin, sytyttää tupakan ja imaisee ensimmäiset sauhut. Tämän jälkeen hän maistaa juuri keittämäänsä ”tuoretta” kahvia

[Palkintona] hän saa hyvän olon tunteen nikotiinista ja kofeiinista. Ja elämä hymyilee ja päivä lähti taas hyvin käyntiin.  

Tämä sama kaava toistuu joka ikinen päivä luultavasti hänen loppuelämänsä ajan. Rest and Peace.

Lopputulos: Olemmeko rutiiniemme orjia?

Katsos kun, jos sinulla on nyt jokin tietty rutiini, jota teet, pystyt sitä kyllä muuttamaan. Se, että toimit tietyllä tavalla tai ajattelet tietyllä tavalla, ei ole ikuista. Mikään ei ole ikuista ja kaikki loppuu aikanaan. Ei myöskään rutiinit.

Kerron sinulle salaisuuden: ”olet oman elämäsi luoja, joten pystyt muuttamaan myös omaa rutiininomaista toimintaasi jos niin vain tahdot. Ainakin kaikki muut pystyvät.”

Miten muutat rutiineja? 4 askelta rutiinin muuttamiseen

Rutiinin kaava

Ärsyke -> Rutiini -> Palkinto

Ärsykettä ja palkintoa et pysty muuttamaan, mutta rutiinin sisältöä pystyt. 

1. Ensimmäisenä täytyy tunnistaa häiritsevä rutiini.

Se voi olla sosiaalisen mediaan hukkuminen kesken työpäivän. Se voi olla 15 asian multitaskaaminen samaan aikaan. Se voi olla tupakointi, se voi olla mitä vain. Kysymyksessä on asia/tapa, mikä häiritsee sinua valtavasti.

2. Rutiinin ärsyke.

Mikä laukaisee rutiinin?
– ärsyke voi olla jokin tietty kellonaika.
– ärsykkeen näkeminen
– ärsykkeen kuuleminen
– ärsykkeen haistaminen
– tietynlaiset ihmiset ympärillä
– tunnetila tai jokin muu vastaava.

Sinä tiedät tämän parhaiten, mikä laukaisee rutiinin?

3. Kolmantena sinun täytyy selvittää, mikä on rutiinin palkinto. 

– Miksi syöt keksiä kahvin kanssa? – Onko palkinto se että saat lisää energiaa tunniksi?
– Miksi poltat tupakkaa kaveriporukassa? – Onko palkinto se, että haluat sosiaalista kanssakäymistä?
– Miksi pläräät instagramia kesken treffien? – Onko palkinto se, että pystyt päivittämään instagramiin uuden kuvan, jotta saat sille tykkäyksiä ja tunnet itsesi arvostetuksi?

Mikä palkinto ikinä onkaan, se sinun täytyy tunnistaa, jotta pääset eteenpäin. 

4. Keksi uusi rutiini 

Minulla oli 3 vuotta sitten todella ärsyttävä tapa, mistä en meinannut päästä irti millään. 

Aina kun minua alkoi väsyttää kesken työpäivän, aloin selaamaan facebookia tai muuta sosiaalista mediaa. Työt keskeytyivät, aikaa meni tolkuttomasti sosiaalisen median selailuun ja minulla oli ahdistunut olotila kesken jääneistä töistä. Onneksi tajusin tämän tavan kun minulla oli kiireellinen deadline ja minun oli pakko tehdä töitä yötä päivää tavoitteen saavuttamiseksi. 

Tässä tapauksessa ärsyke oli minulla väsymys. Rutiini oli sosiaalinen media ja palkinto oli tauko.

Joten keksin 2 tapaa, miten ratkaisen tilanteen:

1. Työskentelen 50 minuuttia tehokkaasti, jonka jälkeen pidän 10 minuutin sallitun tauon, jonka aikana teen ihan mitä vain.

2. Työskentelen koko ajan, mutta nousen 30-50 minuutin välein tekemään: 5 kyykkyä ja 10 seinäpunnerrusta.

Käytän edelleen näitä kahta tapaa. Palkinto on edelleen tauko, mutta rutiini ärsykkeen ja palkinnon välissä muuttui erilaiseksi. Tämän jälkeen olen ollut todella paljon energisempi ja tehokkaampi.

The Power of Habit -kirjassa oli loistavia esimerkkejä rutiinien muuttamisesta. Mieleenpainuvin tarina oli lihoneesta miehestä. Mies oli lihonnut huomaamattaan 10 kiloa vuoden aikana, eikä hän yksinkertaisesti tajunnut, että miten se oli mahdollista.

Hän alkoi merkkaamaan omaa syömistään ruokapäiväkirjaan ylös. Ruokapäiväkirjasta nousi esille, että mies oli ottanut yhden keksin jokaisen ruokailun päätteeksi. Eli hän oli syönyt jopa 5 – 7 keksiä päivässä. Joskus hän saattoi ottaa 2 keksiä aamu- ja iltapäiväkahvilla. Riippuen keksistä, ylimääräisiä kaloreita oli tullut 200 – 400 kcal per päivä. Vuoden aikana ylimääräiset kalorit olivat kerryttäneet 10 kilon rasvamöllykän miehen lantion ympärille.

Ennen ruokapäiväkirjaamista mies ei ollut tajunnut omaa tapaansa, sitä miksi oli lihonut. Nyt hän tiesi tarkalleen, mistä ylimääräiset kilot olivat tulleet. 

Miten mies korjasi asian? 

Hän halusi syödä jotain makeaa ruokailun jälkeen ja kahvilla, joten hän vaihtoi keksit kouralliseen marjoja ja vuoden aikana hän tiputti painostaan pois 10 kiloa.

Yhteenveto  

Et ole tapojesi orja, koska pystyt muuttamaan tapojasi jos vain kehtaat ja niin haluat. Tavat ja rutiinit muodostavat elämäsi. Lähes jokainen asia, mitä teet normaalissa arjessa on rutiininomaista. 

Ärsyke-Rutiini-Palkinto on kaava, jonka avulla pystyt muuttamaan omia tapojasi paremmiksi. 

Checklist:
1. Tunnista huono tapasi
2. Tunnista ärsyke
3. Tunnista palkinto
4. Muuta huono tapa parempaan ja pidä palkinto samana. 

Lue lisää tekstejäni:
https://harimaa.com/henkinen-kasvu-lifestyle/henkinen-kasvu-ei-ole-nossojen-hommaa/
https://harimaa.com/lepo/mita-stressi-on/
https://harimaa.com/lepo/mita-mindfulness-on/

 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1