”Lopetan tupakanpolton” 

”Nyt lähtee köyhyys tästä taloudesta” 

”Juoksen maratonin” 

”Pudotan painoani 15 kiloa” 

Näitä lauseita kuulee jatkuvasti. Kuulen jatkuvasti myös erilaisia selityksiä sille, miksi uudenvuodenlupaus ei tänäkään vuonna toiminut. 

Uudenvuodenlupaukset ovat amatööreille. 

Jos oikeasti haluat merkityksellisiä sekä kestäviä muutoksia elämääsi, tarvitset järjestelmän ja ohjeet… Metodin, joka opettaa sinut pääsemään tavoitteisiisi – niinkuin tämä opas. 

.Mistä tiedän, että tämä toimii? 

Tiedän, koska olen itse kokeillut järjestelmää. Aloitin sen käyttämisen vuonna 2011 ja olen yli 600 asiakkaalle ohjeistanut samoja ohjeita viimeisen 7 vuoden aikana. 

Olen rakentanut loistavan suhteen rakastavaan vaimooni, olen elämäni parhaimmassa fyysisessä sekä henkisessä kunnossa, jaksan tehdä päivittäin asioita oman unelmani eteen. Edelleen…

Älä ymmärrä väärin, olen kaukana täydellisyydestä. Minullakin on päiviä, jolloin epäonnistun ja minunkin eteeni tulee erilaisia ongelmia. Jokaiselle tulee. 

Uskon vahvasti siihen, että kun laitat tämän oppaan asiat käytäntöön ja teet töitä kädet mullassa… ….tulet saamaan aivan käsittämättömän kovia tuloksia. 

Pointtini ei kuitenkaan ole se, että työskennellään kovaa vain hetken ajan, vaan se että työskennellään johdonmukaisesti pitkän aikaa. Tulokset tulevat kyllä, mutta vain ja ainoastaan johdonmukaisen sekä kärsivällisen työn kautta. 

Mennään asiaan. En malta odottaa, että pääsen kertomaan sinulle mallin, miten oikeasti saat tuloksia. Nyt. Hetken päästä. Tulevaisuudessa.

En halua sinun hukkuvan tämän artikkelin valtavaan infotulvaan, joten tässä vielä aihealueet, mitä tässä artikkelissa käydään lävitse: 

– Miksi uudenvuodenlupaukset epäonnistuvat? 
– Miten tavoitteet toimivat? 
– Vuosisuunnitelma 
– Luo tilaa 
– Tarkista edellinen vuosi 
– Aseta tavoitteet seuraavalle vuodelle 
– Kolmen kuukauden tavoite
– Viikkotavoite 
– Päivittäinen tavoite 
– Yhteenveto 

Miksi uudenvuodenlupaukset epäonnistuvat?

”Kun sinusta tuntuu, että et ole tarpeeksi tuottava, se ei välttämättä johdu siitä, että olisit laiska tai siitä että sinulla olisi huonoja tapoja. Voi olla, että et työskentele oikeassa projektissa tai et ole löytänyt sellaista projektia joka motivoi sinua tai toisi sinulle merkityksen tunnetta” – Adam Grant 

”Pitäs tiputtaa painoa tänä vuonna.” 

”Elän täysillä tämän vuoden.” 

Nämä lauseet kuulostavat korvaani samalta kuin sanoisit: ”Minulla ei ole aavistustakaan mitä haluan elämältäni, joten asetan tällaisen epämääräisen tavoitteen. Ja en suunnittele sitä, mitä aion päästä tavoitteeseeni. Miksi tekisin niin?”

Tilastot puhuvat puolestaan, koska ainoastaan 8-39% kaikista uudenvuodenlupauksen asettajista onnistuu tavoitteessaan. Lupauksien ”menestysaste” laskee tietysti mitä korkeampiin ikävuosiin mennään.

Alkuun kun katsoin tilastoa, olin hämmentynyt. Miten tämä voi olla mahdollista? Vain 8-39 prosenttia? En käsitä. 

Suurin osa ihmisistä tilastojen mukaan ”päättää” tehdä jotain hienoa ja mahtavaa. Ja lopettaa viimeistään tammikuun viimeisenä päivänä. Hassua. 

Uudenvuodenlupaukset epäonnistuvat neljästä syystä: 

1. Epäonnistuminen – lupaukset ovat liian suuria 

Ihmiset toimivat hassusti. Uudessa ”haasteessa” kuin ”haasteessa” on muutama asia, johon voi epäonnistua. Nimittäin se, että lupaus on liian suuri, jolloin heitämme hanskat helposti tiskiin. Tai se, että tekeminen on liian helppoa, jolloin menetämme mielenkiinnon nopeasti. 

Jos esimerkiksi sanot meneväsi salille jokaikinen päivä, mutta vuonna 2019 kävit salilla vain 11 kertaa… On haaste liian suuri aikaisempaan toimintaan nähden, joten todennäköisyys sille että epäonnistut, on suuri. 

Sama asia tapahtuu painonpudotuksen kanssa. Jos tavoitteenasi on mielivaltaisesti tiputtaa 40 kiloa painoa… ja ruokavalio ja ravintoaineet ovat sinulle kuin Da Vinci -koodin mysteeri… Tiedät mitä luultavasti tulee tapahtumaan.

Tai 

Jos kuntosali muistuttaa mielikuvissasi enemmän helvettiä kuin taivasta… Lupaus on mmm.. kaukaa haettu. 

2. Epäonnistuminen – Tavoitteet ovat liian epämääräisiä 

Jos tavoitteenasi oli vuonna 2019 ”säästää rahaa”. En usko, että tämä tavoite toteutui hirveän hyvin.

Syy on yksinkertainen. Tavoite ei ole tarkka. 

Tavoitteessa ei kerrottu, että kuinka paljon haluat säästää rahaa? 

Tavoite ei ole ollut mitattavissa. Mistä voit tietää, että saavutat tavoitteen, jos tavoite ei ole mitattavissa. Tarvitsemme tarkan ja määritellyn tavoitteen, joka on myös ajoitettu. 

Ajoitetulla tarkoitan sitä, että tavoitteella on jokin päivämäärä. Silloin tiedät, kuinka paljon sinulla on aikaa saavuttaa tavoite? Epämääräiset tavoitteet eivät inspiroi tekemiseen. 

”Säästä rahaa” tavoitteessa olet teknisesti onnistunut silloin kun olet säästänyt yhden euron. 

Tavoite täytyy olla SMART -kaavalla tehty, jotta tavoite onnistuu. Eli ne ovat konkreettisia, mitattavia, saavutettavia, realistisia ja niillä on aina määräaika.

3. Epäonnistuminen – Tavoitteet ja lupaukset ovat muiden ihmisten lupauksia 

Jos tavoitteenasi on six-pack, isompi perse, kauniit satujuhlat, nopeampi auto, valkoisemmat hampaat tai kolmen metrin akvaario – luultavasti olet tehokkaan mainonnan uhri. 

Tai voi olla, että haluat pärjätä toista ihmistä paremmin, tienata enemmän rahaa kuin veljesi, voittaa kilpailun tai valmistua luokan parhaimpana… Ne saattavat vaikuttaa terveiltä ”päämääriltä”, mutta joka kerta kun tavoite mitataan jollakin toisella ihmisellä tai ”kilpailun” suhteen, silloin sinua ei motivoi OMAT toiveesi vaan se, mitä yhteiskunta tai ympäristö haluaa sinun haluavan. 

Älä tee missään nimessä sitä virhettä, että valitset itsellesi toisen ihmisen kilpailun. 

Tavoitteet eivät voi tulla koskaan ulkopuolelta vaan ne täytyy tulla suoraan sisimmästäsi.  Ne pitää lähteä omista henkilökohtaisista arvoistasi liikkeelle.

4. Epäonnistuminen – Odotamme muutosta välittömästi 

”Yritin kerran meditaatiota, mutta en valaistunut. Se ei toiminut minulla.” 

”Kokeilin salitreeniä, mutta ei se laihduttanut.” 

”Kokeilin kuukauden rakentaa liiketoimintaa, mutta ei se toiminut.” 

Kuulen jatkuvasti erilaisia lauseita, jotka viittaavat siihen, että ihminen on tehnyt ”kaikkensa” asian eteen, mutta eivät vain kertakaikkiaan ole saaneet tuloksia. 

Usein ihmiset kokeilevat viittä eri asiaa yhtä aikaa ja samaan aikaan eivät tee yhtään mitään samanaikaisesti. 

Pesetkö hampaat päivittäin? Käytkö säännöllisesti suihkussa? 

Nämä kysymykset ovat kysymyksiä, joita kysyn asiakkailta, jotta asiakkaat näkevät oman ”hulluutensa”. 

Yhden hampaiden pesun jälkeen sinulla ei ole ikuisesti puhtaita hampaita. 

Yhden suihkussa käynnin jälkeen et pysy puhtaana ikuisesti. 

Peset hampaita joka päivä sen takia, että hampaasi voivat paremmin nyt ja myöskin tulevaisuudessa. Käyt suihkussa sen takia, että pysyt puhtaana nyt ja lähitulevaisuudessa. 

Joudut käymään suihkussa ja pesemään hampaat joka päivä kärsivällisesti, puhtaana pysymiseksi. 

Nykypäivänä on applikaatioita, joilla voit tilata ruoan suoraan kotiovellesi. Saat Netflixin ja lempisarjasi samantien käyntiin hetkellä millä hyvänsä, saat kotona valot päälle nappia painamalla, mutta olen samaan aikaan huomannut, että kaikki tämä on vienyt ihmisten kärsivällisyyden. 

Ei pieni lapsikaan yritä VAIN muutamaa kertaa kävellä, jonka jälkeen luovuttaisi ja sanoisi vanhemmille ” ei minua ole tehty tähän”.

Lapsi yrittää kävellä niin pitkään, kunnes onnistuu ja osaa kävellä. 

Tästä yhteenvetona voidaankin sanoa, että kestävä muutos tapahtuu vain silloin kun teemme päätöksen, josta pidämme kiinni. Riippumatta siitä, kuinka paljon se vie aikaa tai vaivaa. 

Miten tavat toimivat? 

Tästä aiheesta olen kirjoittanut valtavan oppaan, jonka voit lukea tästä. 

Charles Duhiggin kuvaa tapoja Tapojen Voima kirjassaan silmukan tavoin: 

Ärsyke: Käskee aivosi aloittamaan rutiinin

Rutiini: Käyttäytymis- tai ajatusmalli, jonka suoritat 

Palkinto: Saa sinut tuntemaan itsesi hyväksi ja käskee aivojamme toistamaan uudestaan saman mallin 

Suurin osa uudenvuodenlupauksista epäonnistuu, koska: 

– Ärsyke (1. tammikuuta) tulee vain kerran vuodessa.

– Emme luo rutiinia, joka johtaisi tavoitteeseen 

– Meillä ei ole selkeitä palkintoja matkan varrella. Harvoin ihmisille riittää, että ”palkinto” on siellä jossain…

Tämä opas auttaa sinua luomaan päivittäiset ohjeet, miten toimia. (Jotka on valittu huolellisesti.) Opas tarjoaa rutiinin (joka on tarkoin määritelty, milloin teet ja mitä teet) ja tarjoaa myös esimerkkipalkintoja päivittäiseen elämään, kuukauden päähän, kolmen kuukauden päähän ja vuoden päähän.

Aloitetaan. 

Vuosisuunnitelma 

Kahdenkymmenen vuoden päästä olet luultavasti pettynyt enemmän asioihin joita et tehnyt, kuin mitä teit. 

Elämäsi paras vuosi ei tapahdu vahingossa. 

Menestyneimmät yritykset suunnittelevat liiketoimintaansa eteenpäin ja samalla tavalla toimivat myös maailman parhaimmat osaajat. He asettavat tietyn kurssin, jota kohti he ohjaavat laivaansa. 

Tällainen järjestelmä auttaa päättämään asioita, mitä todella haluat saavuttaa tänä vuonna ja kuinka asettaa tavoitteita ja omia toimiaan sellaisiin mittasuhteisiin, jotta tavoitteiden toteutuminen on mahdollista. Tällöin myös tavoitetta ja sen edistymistä tulee seurattua, jolloin motivaatio pysyy myös korkeammalla. 

Vaihe 0: Luo tilaa 

Minulle viimeiset päivät joulukuusta ovat sellaisia, jonka aikana katson edellisen vuoden lävitse ja suunnittelen seuraavaa vuotta. Yleensä minulta menee kokonainen viikko sen suunnitteluun. 

Viikko kuulostaa pitkältä ajalta ja voi kuulostaa ”ajan tuhlaamiselta”, mutta tuhlaamalla 1% koko vuodesta, muut 99 prosenttia päivistä vuoden aikan tiedän tarkkaan, mitä minun pitää tehdä. Saan paljon enemmän aikaan. Olen tuottavampi ja mielestäni se on parempi vaihtoehto kuin maata toimettomana sohvalla selaten sosiaalista mediaa. 

Jos viikko on sinulle liikaa, kuten lähes jokaiselle meistä, se ei haittaa. Nimittäin yksi päivä riittää myös. Päivä pitää olla täysin ”uhrattu” suunnittelulle ja tavoitteiden asettamiselle. 

Kun luet tätä artikkelia, luultavasti päivä on jotain muuta kuin joulukuun 25-31 päivä.

Tee näin: Ota vesilasi, etsi hiljainen tila ja sulje ovi. Katkaise internet-yhteys ja jätä puhelimesi toiseen huoneeseen. 

Nyt olet valmis ensimmäiseen vaiheeseen.

Vaihe 1. Mitä tapahtui edellisenä vuonna?

Kirjoita paperiarkille tai vaikka Wordiin (Evernote käy myös) nämä kysymykset: 

1. Mitkä olivat tavoitteeni? 
2. Saavutinko tavoitteitani? 

Voi olla, että et ole asettanut itsellesi tavoitteita – sekin on OK. Jos sinulla ei nyt ole aikaisempia tavoitteita, muistat ensi vuonna tämän artikkelin kun laitat tämän kirjanmerkkipalkkiin otsikon (tavoitteet / uusivuosi) taakse. 

Jos et luonut mitään tavoitetta viime vuonna, luultavasti työskentelit jotain asiaa kohti? Mitä ne olivat? 

Henkilökohtaisesti minulla oli paljon erilaisia tavoitteita kuten: 

– kasvattaa liiketoimintaa

– nostaa enemmän rautaa kuin edellisenä vuonna 

– lukea tietty määrä kirjoja 

– julkaista tietyn verran sisältöä 

Joulukuun aikana listasin kaikki viime vuoden tavoitteet ja alatavoitteet ylös ja katsoin, että pääsinkö tavoitteisiin. Jos en päässyt, miksi en päässyt? Entä edistyinkö tavoitteessa? 

En tee vielä muuta. Vastaukset, joita saan kysymyksistä, helpottavat seuraavaa tehtävää. 

2. Mikä toimi hyvin? 

Tällä kysymyksellä hemmottelen omaa mieltäni. Pyrin aina edistymään tässä asiassa positiivisuuden kautta. Tämän kysymyksen tarkoituksena EI OLE kirjoittaa vielä yksityiskohtaista listaa siitä, mitä on saavuttanut, vaan etsiä teemoja ja suuntauksia. 

3. Mitä asioita voi parantaa?

Tämä harjoitus ei olekaan enää niin kiva. Tämä kysymys nostaa kaikki ruosteiset kohdat parrasvaloihin ja muistuttaa niistä. 

Älä kuitenkaan pelkää tätä. Kohtaa todellisuus, jopa sen epämiellyttävät osat, koska se on ainoa tie paremman elämän luomiseen. 

Tässä muutama varoitus: 

Monet asiat, jotka puuttuvat elämästämme ovat hyvin usein myös poissa oman ”kontrolloinnin” sisäpiiristä. Asiat ovat hyvin usein sellaisia, joihin et voi vaikuttaa. Monopoly-pelissäkin voit tehdä kaiken oikein, mutta joskus kohtalo puuttuu peliin ja joudut vankilaan. Pyri olemaan sinut sen asian kanssa. Sattuma kuuluu elämään.

Ja jos huomaat, että vika on selkeästi sinun. Älä enää potki maassa olevaa. Syyllistäminen ja syyllisyyden tunteissa vellominen ei auta asiaa yhtään. 

Tiedän, että olet edistynyt viime vuonna, samalla tavalla kuin monet muutkin. Vaikka itsekin edistyin lähes kaikilla osa-alueilla joilla halusin – löysin silti parannettavia asioita: 

– laiminlöin aerobista harjoittelua 

– en pitänyt lomasuunnitelmista kiinni, vaan tein töitä 

– laiminlöin meditaatiota 

Mutta… Näin käy. Myönsin nämä asiat ja priorisoin asioita seuraavalle vuodelle. 

4. Miltä viime vuosi tuntui? 

Pelkästään tavoitteiden luettelointi ja erilaisiin kysymyksiin vastaamisen vaarana on se, että keskityt pelkästään ”ajatteluun”. Tunne on myös tärkeää. 

Toki, saat kysymyksillä selkeän kuvan siitä, kuinka tehokas ja tuottavat olit, mutta tämä ei kerro sinulle, että voitko vuonna XXXX hyvin? Olitko onnellinen? Miltä sinusta tuntui suurimmaksi osaksi vuonna XXXX? 

Vastauksien saamiseksi sinun täytyy laskeutua päästä sydämeen. 

Paras tapa tämän harjoituksen tekemiseen on kysyä kysymyksiä ja vastata välittömästi ILMAN ylimääräistä analysointia, sensurointia, ylimiettimistä. Ajatuksena on olla raa’an rehellinen ja vastata muutamaan kysymykseen. 

Olenko onnellinen? 

Suurin syy sille, miksi ylipäätään asetamme tavoitteita on luultavasti se, että voisimme tuntea olomme hyväksi. Jos tavoite tuntuu jotenkin vaisulta, ota se siunauksena. Se on nimittäin signaali siitä, että sinun on työskenneltävä eri prioriteettien kanssa. 

Kysy myös: Mikä oli viime vuoden mielen maisema yleensä? Minkä tyyppisiä ajatuksia päässäni pyöri? Positiivisia vai negatiivisia? Olinko ihmisille ystävällinen vai töykeä? 

Sydämesi vastaa kyllä jos annat sille tilaa.

Älä pelkää kirjoittaa useita sivuja tätä harjoitusta tehdessäsi, koska sivuja luultavasti tulee – ja paljon. 

5. Mitä kaikkea olet saavuttanut viime vuoden aikana? 

Mielestäni tämä on kaikista parhain osa. Ei ole mitään haittaa viettää pieni hetki juhlien omia saavutuksia. 

Tämän tehtävän aikana voit merkitä ja merkitä kaikki asiat, joita on tapahtunut viime vuoden aikana. 

Sillä ei ole merkitystä, onko tapahtuma tai saavutus iso tai pieni.

Esimerkiksi itselläni vuoden 2020 asioiden listalle sain: 

– Mentorointi multimiljonäärin kanssa

– Kansainvälinen liiketoiminta

– Muutama iso puhekeikka +1000 henkiselle yleisölle 

– Loistavat hetket vaimon kanssa 

– Iloiset hetket ystävien kanssa 

Päädyin olemaan yhteensä 108 asiasta kiitollinen. Kun näen, että mitä kaikkea on tapahtunut ja näen kaiken kerralla, olen ylpeä ja kiitollinen siitä. 

Mistä löydät asioita listallesi? Henkilökohtaisesti kirjoitan 10 vuoden päiväkirjaa, mihin jokaiselle päivälle olen kirjoittanut tapahtumia ylös. 

Voit katsoa kalenteriasi ja plärätä jokaisen viikon lävitse, voit lukea päiväkirjaa, keskustella kumppanin kanssa, keskustella ystävän kanssa tai jonkun muun kanssa, joka muistuttaa sinua hyvistä asioista viime vuoden aikana. 

Tämän tekeminen on aivoille ja mielelle varsinaista hemmottelua. Positiivisten kokemusten listaaminen auttaa meitä elämään ne uudelleen, mikä puolestaan vapauttaa kehossamme hormoneja, kuten dopamiinia ja serotoniinia. 

Yhdistämällä saavutuksemme hyvään tunteeseen, autamme itseämme saavuttamaan lisää tavoitteita. Se luo jopa terveellisen riippuvuuden. 

6. Taloudellinen tilanne 

Mikään vuosi ei ole täydellistä ilman selkeää käsitystä omista talousasioista. 

Aloita listaamalla omaisuutesi, kuten: 

– käteinen 
– velat
– kiinteistöt 
– pääomat
– eläkkeet
– säästöt 
– sijoitukset

Laske sitten kaikki menosi ja vastuusi: 

– luottokorttivelat (luotot) 
– asuntolainat
– autolainat (leasingit)
– opintolainat 
– velat mafialle?

Vähennä velat varoista ja laske nykyinen varallisuutesi. Ensimmäinen kerta kun teet tämän, voi olla aikamoinen shokki. Se voi olla erittäin huono shokki tai hyvä sellainen. Tärkeintä on kuitenkin se, että nyt tiedät. 

Lisäksi vuoden päästä tiedät tasan tarkkaan, liikkuuko raha oikeaan suuntaan. 

Tämä on myös erittäin hyvä tilaisuus nähdä budjetistasi asiat, joista voit leikata. 

Henkilökohtaisesti olen tehnyt excelin kuukausittain, mihin käytän rahaa ja mistä saan rahaa. 

Minulla on käytössä Osuuspankin pankkipalvelut, joten näen myös suoraan sieltä, mihin raha menee. 

Esimerkiksi äskettäin huomasin, että maksan ihan liian paljon velkojeni korkoa, joten neuvottelin itselleni uuden velan ja säästin +200 euroa kuukaudessa pelkästään sillä. 

Seuraamalla talouden tilannetta näen myös hyvin, että mihin käytän liikaa rahaa ja mihin ”liian vähän”. Okei, jälkimmäistä tuskin koskaan tulee tapahtumaan, mutta tällä tavalla pystyn vaikuttamaan omiin rahankäytön tapoihini. 

Vaihe 2. Aseta vuodelle tavoitteet 

Nyt kun olemme katsoneet oman elämämme aika laaja-alaisesti – on aika laittaa tämän vuoden kurssi oikeaan suuntaan ja valmistautua kaikkien aikojen parhaimpaan vuoteemme. 

1. Kirjoita tavoitteistasi piiiiitkä luettelo 

Kun teet tämän ensimmäisen tehtävän, ideoi, mitä haluat saavuttaa seuraavan 12 kuukauden aikana. Haluatko perustaa yrityksen? Haluatko parempaan kondikseen? Haluatko matkustella? Löytää enemmän aikaa perheelle? 

Jos olet kuten minä, minä rakastan vapaa-aikaa, joten ollaksesi tehokas sillä ajalla mikä sinulle jää, on sinun tehtävät prioriteetteja elämääsi. 

MUTTA! Unohda todellisuus minuutin ajaksi ja anna ideoiden ja tavoitteiden virrata paperille. Kirjoita kaikki, mitä tulee mieleen. Ihan kaikki. 

Tässä muutamia ajatuksia ja osa-alueita: 

Talous: Kuinka paljon haluat säästää rahaa vuoden aikana? Kuinka paljon haluat tienata? Kuinka paljon haluat sijoittaa? Kuinka paljon haluat käyttää ”hassutteluun”? 

Henkilökohtainen kehitys: Mitä uusia taitoja haluat oppia? Mitä taitoja haluat parantaa? Mitä uusia rutiineja / tapoja haluat luoda? 

Suhteet: Mitä haluat parisuhteelta? Entä perhe ja ystävyyssuhteilta? Miltä kotielämä näyttää vuoden aikana? 

Työ/ ura /Yritys: Minkä projektien parissa haluan työskennellä? Kenen kanssa haluan työskennellä? Mitä tavoitteita asetan työlleni? 

Terveys ja kunto: Mitä haluan tapahtuvan? Miten haluan syödä ja miten liikkua? Montako kertaa viikossa urheilen? 

Tunteet: Minkälaisia tunteita haluan tuntea suurimman osan päivästäni? Mikä saa minut hymyilemään? 

Aika: Miltä ihanteellinen päiväni näyttää? Mihin käytän kaikista tärkeimmän ja kalleimman resurssini? 

Muiden auttaminen: Kuinka paljon annan omistani takaisin? Missä asioissa voin palvella muita? 

Nämä voivat olla osana omia tavoitteitasi.

Kirjoita siis pitkä lista siitä, mitä asioita haluat elämääsi, jonka jälkeen päästään seuraavaan kohtaan – nimittäin priorisointiin. 

2. Valitse ensisijaiset tavoitteet 

Oletko kuullut paretonin 80/20 laista? Se on laki, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että 20 prosenttia tekemisestä johtaa 80 prosenttiin tuloksista. 

Tätä lakia / sääntöä on arvokasta käyttää. Kysy itseltäsi kysymys: Mitkä 20 % prosenttia luettelon toiminnoista toteutuessaan tuovat sinulle kaikista parhaimmat tulokset? 

Esimerkiksi omalla kohdallani ne näyttävät tältä: 

”Ansaitsen XXXX määrän kuukaudessa.” 

”Kirjoitan joka päivä 500 sanaa.” 

”Treenaan 5 kertaa viikossa.” 

”Päivä parisuhteelle viikoittain.” 

”Kasvata liiketoiminnan asiakasmäärä 612–>1000.” 

Käytännössä minulla on siis vain 4-6 päätavoitetta. Jos sinulla on enemmän tavoitteita fokuksesi ei johda juurikaan mihinkään. Vähemmän on enemmän. 

Älä ota liikaa tavoitteita vuodelle. Yli viisi tai kuusi tavoitetta vuodelle on liikaa. 

Kirjoita tavoitteet ylös ja muistuta itseäsi niistä joka viikko, joka päivä. 

3. Aseta tavoitteeseen benchmark ja rutiinit

Suuria tavoitteita ei koskaan oteta suurina harppauksina vaan erittäin pienillä askelilla. 

Aseta siis pieniä välitavoitteita matkallesi. Välitavoitteet ovat tavoitteita, jotka auttavat askel askeleelta lähemmäksi kutakin tavoitetta. 

Esimerkki: 

Jos tavoitteenasi on startata yritys ja ansaita 100 000 euroa tuloja. 

Tämän otsikon alla voisi lukea muutama välitavoite, kuten: 

– Kasvata sähköpostilistan määrä 5000 tilaajaan

– Valmenna 10 asiakasta kuukaudessa (850€ per asiakas)

Täällä voisi myös lukea muita tavoitteita kuten: 

– Kirjoita liiketoimintasuunnitelma 

– Työskentele valmentajan kanssa 

Tai voi olla, että haluat lisätä kuntosalilla nostettavien painojen määrää 15% vuoden aikana. Silloin välitavoitteet voisivat olla: 

– Testaa maksimit uudestaan 

– Saavuta 5% nosto painoissa 

Luo sen jälkeen tavoitepainot, joita haluat nostaa kyykyssä, penkissä, maastavedossa, leuanvedossa ja ylöstyönnössä.

Voit luoda itsellesi yhden sivun kokoisen toimintasuunnitelman, joka näyttää tältä: 

4. Valitse toissijaiset tavoitteet

Kohdista, joita kirjoitit pitkälle listalle, ei koskaan luultavasti tule päätavoitteita. 

Esimerkiksi: ”lue 50 kirjaa tänä vuonna”, ”istuta kukkia puutarhaan” tai ”osta uusi tietokone”. 

Tähän osioon voit myös sisällyttää rutiineja ja tapoja, joita harjoitat ja teet. Päivittäisten tapojen tarkoituksena on tukea päätavoitetta tai vain lisätä onnellisuutta omaan elämääsi. 

Päivittäisiin tapoihin voit lisätä esimerkiksi asioita kuten: 

– Kirjoita päiväkirjaa päivittäin.
– Meditoi 10 minuuttia ennen töihin menoa.
– Treenaa 45 minuuttia töiden jälkeen.
– Nouse ylös 06.00. 
– Lue kirjaa 20 sivua päivittäin. 

Viikottaisia tapoja voi olla: 

– Ei puhelinta sunnuntaisin. 
– Mene retkeilemään.
– Soita äidille. 

Kirjoita toissijaisista tavoitteista luettelo samalle sivulle…

Se voi näyttää kutakuinkin tältä: 

5. Tulosta ja laita näkyville 

Harjoituksella on sellainen merkitys, että selvität itsellesi tärkeitä asioita ja mihin asioihin haluat keskittää energiasi seuraavan 365 päivän ajan. 

Tämän ei tietenkään pidä olla ”teen tämän yhden asian ja koko vuosi on paketissa” toimintaa. Muistuta itseäsi joka päivä. Laita tulostettu versio näkyviin joka paikkaan. Maksimissaan 1 sivu. Silloin näet suoraan, mihin olet tänä vuonna menossa ja näet niitä jokainen päivä. 

Mielestäni loistava paikka on vessassa ja kylpyhuoneessa. Jonka aikana voit lukea tavoitteen uudestaan ja uudestaan kun harjaat hampaita aamuin illoin. 

Kolmen kuukauden suunnitelma 

Olet tällä hetkellä tarkastellut elämäsi tilannetta sekä sitä, mitä prioriteettejä olet valinnut vuodelle. Henkilökohtaisesti olen huomannut, että on virhe jättää välistä välitavoitteita. Voi olla, että kurssi on täysin väärä. 

Jos tähtäimenä on juosta maraton 42 kilometriä ja et ole koskaan aikaisemmin juossut metriäkään, on mielestäni virhe lähteä yrittämään maratonin juoksemista ilman harjoittelua. Ensimmäinen tavoite voisi olla 5 kilometrin tai jopa 10 kilometrin juokseminen. 

Vuosittainen suunnitelma ei tietenkään ole valmis ennen kuin olet luonut itsellesi kvartaalin pituisen tavoitteen tai 3 kuukauden välein tapahtuvan tavoitteen. Miksi? 

Kolme kuukautta on luonnollinen vuodenaikojen muutosten mukainen. Se on tarpeeksi kauan, jotta sinulla on tarpeeksi aikaa edetä kohti tavoitettasi ja mahdollisesti myöskin saavuttaa se. Aika on kuitenkin tarpeeksi kauan, että et jää pohtimaan ja pitämään taukoa tekemisestä. 

Kolmen kuukauden ajanjakso on myös tarpeeksi lyhyt aika, jolloin stressitasot eivät pääse nousemaan liian korkealle. Kolmen kuukauden ajanjakso luo positiivista stressiä tekemiselle, koska jos huomaat kolmen kuukauden jälkeen, että et ole tehnyt tarpeeksi – voit muokata suunnitelmaa ja tekemistäsi. (Toki huomaat sen varmasti jo aikaisemminkin, mutta viimeistään tässä vaiheessa.)

Mikään ei ole pahempaa kuin se, että on 31.12. ja huomaat, että et ole saavuttanut ainuttakaan tavoitettasi joita olit itsellesi asettanut. 

Kvartaali-suunnitelma (kolmen kuukauden välein suunnitelma) heijastaa vuottasi.

Tee suunnitelma joka kolmas kuukausi vuoden ajan: 

– 1. tammikuuta
– 1. huhtikuuta
– 1. heinäkuuta
– 1. lokakuuta

Aloita tarkistamalla kolme viimeistä kuukautta. Tämä tietysti vaatii sen, että olet tehnyt ensimmäisen kuukauden. 

Kysy itseltäsi kysymykset: Mikä toimi, mitä voisi parantaa, miltä sinusta tuntuu, listaa saavutetut asiat ja päivitä taloudellinen tilannekuva. 

Valitse sitten tavoitteesi seuraavalle kolmelle kuukaudelle. Tämä ei vaadi valtavaa määrää energiaa, ajattelua tai aikaa, koska käytät vuosittaista suunnitelmaasi ohjaamaan pyrkimystäsi. 

Tulosta ja julkaise kvartaali-suunnitelma (kolmen kuukauden suunnitelma) ja laita suunnitelma vuosittaisen suunnitelman viereen. Vaihda vain otsikoksi ”1. vuosineljännes 20XX” tai ” 1. tammikuuta- 1.huhtikuuta 20XX” tai jotain tämän kaltaista. 

Esimerkki kvartaali-suunnitelmasta 

Ensimmäinen neljännes 

Tavoitteesi on rakentaa yritystäsi. Tällöin voit asettaa tavoitteeksi esimerkiksi rakentaa verkkosivuston, kasvattaa sähköpostilistaa 1000 tilaajalla ja tienata kymmenesosan vuoden tuloistasi. 

Toinen neljännes 

Verkkosivusto on rakennettu ja siellä käy jo muutamia ihmisiä. Onnistuit saavuttamaan 20 % tulotavoitteestasi tammikuun ja maaliskuun välillä. 

Kun teet ensimmäisen neljännesvuosi katsauksen voit kysyä ”Mitkä asiat menivät hyvin?” Esimerkiksi voit nähdä verkkosivustosi liikenteestä, että yksi tuote myy paremmin kuin odotit. 

Huomaat kuitenkin, että sähköpostilista ei kasva samalla tavalla kuin olit odottanut.

Päätät panostaa seuraavan 3 kuukautta sähköpostilistan kasvattamiseen sekä yhden hyvin myyvän tuotteen myyntiin. 

Kirjoita tavoite itsellesi ylös paperille ja tulosta. 

Kolmas kvartaali 

Ensimmäinen päivä heinäkuuta. Mihin kaikki aika menee? Huomaat neljännesvuosi jaksojen katsauksesta, että et ole päässyt kaikkiin asettamiin tavoitteisiisi. Olet kyllä matkalla 5000 sähköpostilistan tilaajaan, mutta matkaa tuntuu olevan vielä. 

Samaan aikaan huomaat, että suurin osa mainostamistasi tuotteista eivät ole toimineet ja menneet kaupaksi. 

Vuoden puolivälissä olet vain 30% saavuttanut vuoden tavoitteestasi. 

Asetit seuraavalle kolmen kuukaudelle tavoitteeksi kaksinkertaistaa mainostamiseen käytettävän summan, jotta myynti kasvaisi korkeammalle. 

Tulosta tavoitteesi jälleen paperille ja muistuta itseäsi siitä. 

Neljäs vuosineljännes 

On 1 lokakuuta, tulossa on Black Friday ja joulu. Asetit tavoitteeksi hyödyntää näitä. 

Olet oppinut jo tähän mennessä oppinut valtavan paljon asiakkailta. 

Voi olla, että tavoitteenasi on keskittyä näihin kahteen hyvin perinteiseen ”juhlapäivään” ja keskittyä seuraavan kolmen kuukauden aikana mediahuomioon ja sähköpostiluettelon kasvattamiseen. 

Uskon, että seuraavien kuukausien aikana tämä tulee kannattamaan, koska tulet saamaan niin paljon liikennettä, että verkkosivustosi kaatuu. Pääset 120% tulostavoitteeseesi. 

Tämä vie sinut takaisin tammikuun 1. päivään, jolloin voit toistaa suunnitteluprosessin uudestaan. 

Henkilökohtaisesti koen, että tämä järjestelmä toimii erittäin hyvin. Se riippuu täysin siitä, kuinka ahkerasti pidät kiinni ohjaksista ja minkälaisia päätöksiä teet matkalla. 

Voit kuitenkin olla varma siitä, että tämä on satoja kertoja tehokkaampi tapa kuin se, että asettaisit epämääräisen tavoitteen tai lupauksen. 

Olen myös huomannut, että edistyminen muutaman kuukauden välein EI RIITÄ. Miten pysyt motivoituneena ja oikealla tiellä myös pitkien kuukausien ja vielä pidempien viikkojen välillä? 

Se onnistuu näin. 

Viikkotavoite

”Tavoite ilman suunnitelmaa on toive” 

Miltä useimman ihmisen sunnuntaipäivä näyttää? Se näyttää yleensä siltä, että kun noustaan ylös sängystä, levätään hetki, luetaan kirjoja, katsotaan TV:tä, kuunnellaan musiikkia ja ulkoillaan. 

Vaikka usein rentoudumme sunnuntaina, voimme myös pyhittää 15-60 minuuttia seuraavan viikon suunnitteluun ja tavoitteisiin. 

Tämä saattaa kuulostaa siltä, että pitäisi unohtaa lepääminen, mutta asia ei ole ihan niinkään. Sinun on nimittäin paaaaljon helpompi ja nautinnollisempi aloittaa viikko maanantaina, koska tiedät, mitä haluat saavuttaa viikon aikana. 

Olen kokenut asian ”huononkin” puolen. Olen nimittäin skipannut suunnittelupäivän ja huomannut perjantaina / lauantaina, että en ole saanut puoliakaan asioista aikaan, joita halusin saavuttaa. 

Voit toki tehdä viikkosuunnitelman myös maanantaiaamuna, mutta se on taas pois kaikista tärkeimmistä asioista, jotka haluat saada valmiiksi. Siksi pidän parempana sunnuntai-iltaa, koska se on muutenkin ”löysä” päivä. Huomaat kyllä, että miten vahvasti aloitat maanantain. Olet edellä kun kilpailijat hierovat vielä silmiään. 

Viikottainen tehtäväluettelomalli 

Lähes 10 vuoden ajan olen testannut, hylännyt, hienosäätänyt, uudistanut ja kokeillut erilaisia tehtävälistamalleja. Etsinyt mallia, joka sopisi minulle. 

Vaikuttaako monimutkaiselta? Se ei loppujen lopuksi sitä ole. Kuljetaan yhdessä matka askel askeleelta. 

1. Essentialismin TOP 3 

Essentialismi on käsite ja kirjan nimi, jonka on luonut kirjailija Greg McKeown. 

Yksinkertaistettuna se tarkoittaa: 

”Essentialisti erottaa tietoisesti tärkeät asiat, poistaa epäolennaiset ja sopimattomat esteet, jotta välttämättömillä ja selkeillä asioilla on sujuva kulku” 

Siksi viikkoluettelo alkaa aina kysymällä: ”mitkä ovat kolme kaikista tärkeintä asiaa, joita haluan tehdä tällä viikolla?” 

Tärkeitä asioita ei välttämättä tarvitse saada sillä viikolla valmiiksi vaan ne voivat jatkua useita viikkoja putkeen rutiineissasi. 

2. Jatkuva oppiminen 

” Jos et kasva, olet kuolemassa”– Tämä ajattelumalli on presidenttien, suurien yrittäjien, johtajien sekä puhujien omaksuma filosofia. Ajatus voi kuulostaa äärimmäiseltä, mutta voin lyödä vetoa, että ajatus pitää paikkaansa. 

Enkä tarkoita sitä, että sinulla olisi jokin salainen velvollisuus siihen, että sinun pitää parantua jatkuvasti ihmisenä. Tunnen ihmisiä, jotka elävät onnellista ja yksinkertaista elämää ja ovat vielä viisaita sellaisia. 

Henkilökohtaisesti olen valinnut polun, jossa jatkuvasti kehityn, kasvan ja opin. Siksi myös viikottaisessa tekemisessäni on huomioitu oppiminen ja opiskelu. Kohde pysyy niin pitkään luettelossani, kunnes minusta tuntuu siltä, että olen sillä hetkellä oppinut asiasta tarpeeksi. Tämän jälkeen siirryn seuraavaan aihe-alueeseen. 

3. Kuukausittaiset haasteet 

Olen ymmärtänyt, että tutkijat sekä biohakkerit toistavat jatkuvasti yksinkertaista mantraa: Testaa.

Joka kuukausi valitsen yhden ”haasteen” jota kokeilen. Testaan ja kokeilen. Jos asia mitä teen on järkevä, pidän sen, mutta jos taas ei… En tietenkään jätä sitä ohjelmaani. 

Tällä hetkellä minulla on menossa muutama eri haaste. Tässä kuussa kirjoitan jokainen päivä 30 minuutin ajan unelmiani ylös. Näin saan pidettyä fiiliksen korkeammalla. Olen huomannut tätä harjoitusta tehdessäni, että mieleni vastustaa välillä hyvinkin paljon, jonka jälkeen olen päässyt ihan uudelle ”levelille”. Eli voin sanoa, että haaste on ollut menestys. 

4. ”Aikatauluttamaton”

”Aikatauluttamaton” on käytännössä Dr. Niele Fioren luoma konsepti. Konseptin pointti on välttää viivyttelyä ja lisätä tehokkuutta lisäämällä hauskat asiat kalenteriin ennen töitä.  

Tämä luo alitajunnalle tilaa, että viikko ei tule olemaan tylsä, joten se voi lopettaa töiden ”sabotoimisen”

Älä unohda itseäsi. Suunnittele kivoja asioita elämääsi, jotta et täytä kaikkea kalenteriasi pelkällä työllä. 

5. Suuret tehtävät (S)

Seuraavat neljä ovat tärkeitä matkalla kohti omaa tavoitettasi. Nämä palvelevat tarpeitasi. 

Oikeassa yläkulmassa on luettelo ”suurista” tehtävistä, jotka haluan suorittaa tällä viikolla. Nämä ovat tehtäviä, jotka on tehty ja suunniteltu essentialismin pohjalta. 

Haluan työskennellä ja tehdä töitä mahdollisimman paljon tämän vuosineljänneksen aikana kuin vain mahdollista ja saavuttaa sitä kautta myös tavoitteitani. 

Kaikki ”suuret” tehtävät ovat asioita, jotka vievät minua lähemmäksi vuotuista tavoitettani, jos suoritan ne viikottain, viikosta toiseen. 

6. Kiireelliset tehtävät (K)

Jokaisen meidän täytyy ruokkia koirat, kissat, pestä pyykkiä, käydä pankissa, soittaa epämiellyttäviä puheluita. Vasemmassa yläkulmassa on tehtävät, jotka sinun täytyy vain tehdä. 

Kuitenkin, jos keskityt vain ja ainoastaan vasemman yläkulman tehtäviin, et tule olemaan vuoden päästä tavoitteessasi. 

Valitettavasti suurin osa ihmisistä viettää suurimman osan elämästään niin, että juoksee kiireellisten asioiden perässä. 

Kiireelliset asiat eivät johda tavoitteeseen. Essentialistinen ajattelumalli erottaa tärkeän tehtävän OIKEASTI TÄRKEÄSTÄ.  

Pyri tekemään nämä tehtävät mahdollisimman nopeasti pois alta. Pyri viettämään mahdollisimman vähän aikaa tässä ”boksissa” olevien asioiden parissa. 

Käytä kaikki vapaana oleva energia siihen, että teet ”suuria” tehtäviä ja investoit oman energiasi OIKEASTI TÄRKEISIIN ASIOIHIN. 

7. Ei kiireelliset (EK)

Laita tähän kategoriaan asiat, joita sinun ei tarvitse välttämättä tehdä tällä viikolla, mutta joista voi tulla kiireellisiä ja suuria tehtäviä ensi viikolla jos et niitä hoida ajoissa. 

Jos olet tehnyt kaikki SUURET ja KIIREELLISET asiat, siirry sen jälkeen EI KIIREELLISIIN asioihin. 

8. Parkkipaikka (P)

Parkkipaikka on paikka asioille, jotka eivät vain tunnu sopivan mihinkään muuallekaan. 

Nämä ovat usein asioita viikottaisessa ”luettelossa”, ja ainoastaan kysymässä alitajunnalta kysymystä: ”voitko keksiä, mitä tehdä näille asioille?” 

Jos tehtävä ei sovi mihinkään S,K,EK tai P, siirrä se kokonaan pois ja unohda se. Et tarvitse asiaa. 

9. Kuntosalitavoitteet 

Olen luonut erillisen laatikon myös treenaamiseen liittyen, koska minulle treenaaminen on erittäin tärkeää. Suosittelen myös sinulle lisäämään treenaamisen omaan viikoittaiseen toimintaan, jos se ei vielä siellä ole. 

Tämän ruudun yläosaan olen luonut treenitavoitteeni. Tämä luo pohjaa sille, mitä teen viikoittain. 

Teen tätä sen takia, koska olen hukannut ainakin vuoden elämästäni siihen, että en saanut kuntosalilla tai treenien aikaan minkäänlaisia tuloksia. Minua alkoi turhauttaa ja aloin kyseenalaistamaan treenaamista ja kaikkea tekemistäni. Minulla ei ollut selkeää tavoitetta, mitä kohti kuljin. 

Et voi osua kohteeseen, jos sinulla ei ole kohdetta.

10. ”Lopeta nämä tehtävät” 

Lisäsin äskettäin yhden boxin lisää viikkoluettelooni, koska huomasin jatkuvasti toistavan samoja virheitä, jotka vahingoittivat itseäni, yritystäni ja ennen kaikkea tuottavuutta. 

Annan esimerkin. Minulla on taipumus lisätä jatkuvasti asioita tehtävälistalle. Teen niitä jatkuvalla tahdilla pois alta niin pitkään kunnes olen lopen uupunut ja mieleni sekä kehoni vaatii lepoa. Teen to do -listan asioita tapaamisten välissä ja pyrin pääsemään niistä eroon kuin lapsi täistä. 

Joskus kuitenkin käy niin, että lista tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan, eikä se koskaan lopu. 

Olen luonut itselleni pelisäännön. Jos huomaan, että to do -lista on pitkä, otan yhden viikon jonka aikana ”tyhjään” kaikki asiat, mitä listalta löytyy. Puran tehtävälistani ja poistan listalta asiat, jotka eivät ole tarpeellisia. ”Lopetan listan tehtävät”. 

11. Seuraa kehittymistä 

Tätä asiaa ei näy listalla, mutta muutaman minuutin reflektointi viikosta on kaikki kaikessa.

Mieti sunnuntai-iltaisin ennen seuraavan viikon suunnitelmien luomista muutamaa kysymystä: 

1. Mikä meni hyvin? Sama kysymys, joka on myös vuosittaisessa ja neljännesvuosittaisessa suunnitelmassa. On todella tärkeää aina keskittyä positiivisen kautta tekemiseen, koska se lisää arvoa ja virtaa omaan tekemiseen entistä enemmän. Tällä tavoin saamme motivoitua itseämme.

2. Mitä voisin parantaa? Kolikon toisella puolella on asiat, jotka eivät ole toimineet. Virheet, epäonnistumiset, takaiskut ja asiat, jotka ovat häirinneet. Nämä asiat tulisi korjata ja poistaa mahdollisimman pian. Uskon, että haluat viettää mahdollisimman vähän omaa aikaasi puolustamalla (reagoimalla) ja keskittyä tekemiseen (olemalla aktiivinen).

3. Miltä minusta tuntuu? Tätä asiaa harvoin nostetaan pöydälle missään ”tuottavuus” strategioissa, mutta on yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin. Miltä sinusta tuntuu? Oletko energiaa täynnä vai uuvuttaako sinua? Oletko turhautunut? Liittyykö turhautumiseen jokin toinen henkilö? Keskustele hankalasta asiasta ja pyri jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen. 

Jos homma ei vain toimi, aina voit päästää irti. Jos olet onnellinen ilman, silloin olet.

Toista vaiheet 1-11 joka viikko vuoden ajan. Näin astelet kohti menestystä raivolla. 

Äläkä stressaa liikaa, koska minäkin unohdan välillä viikkosuunnitelman aivan täysin. 52 viikosta unohdan luultavasti 10-15 viikkoa suunnitella. Tämä kuuluu elämään. 

Päivittäinen suunnittelu

Miten vietämme päivämme, kertoo siitä, miten vietämme elämämme. 

Lyhyet hetket päivästä muodostavat tunteja, kun taas tunnit muodostavat päiviä, päivät muodostuvat viikoiksi ja viikot kuukausiksi ja kuukaudet vuosiksi. 

Se, mitä teemme nyt. Tänään. Juurikin nyt. Tällä hetkellä, kertoo ja määrittelee sen, miten elämämme etenee. 

Olen välillä jopa erittäin hämmentynyt ajatuksesta, kun kuulen, että ihmiset eivät osaa päättää, mitä he tekisivät päivillään. Osa ihmisistä kuluttaa päiviään aivan turhaan kaikkeen ”jonninjoutavaan”.

Jos pyrit valaistumiseen ja haluat olla meditaation tai mindfullnessin mestari, ymmärrän tämän täysin. Harvan elämässä tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. 

Usein ihmiset toimivat päivästä toiseen samalla tavalla. On kiirettä ja touhuamista ja omille asioille ei välttämättä löydy aikaa. 

Jokainen ihminen voi kuitenkin päättää, että milloin ottaa itselleen aikaa. Jokainen voi halutessaan ottaa aamusta tunnin ja tehdä asioita, joita haluaa viedä omassa elämässään eteenpäin. 

Samalla tavalla kuin luomme suunnitelmia vuodelle, voimme luoda suunnitelman päivälle ja sille, miltä seuraavat 24 tuntia näyttää. 

Henkilökohtaisesti päivittäisen suunnittelun malli näyttää tältä:

Ero normaalin to do -listan ja tämän välillä on huomattava. A) ohjelmoit aivojasi uudestaan ja B) tämä malli tarjoaa lisämotivaatiota ja boostia päivään. 

Suunnittelen aina seuraavan päivän ennen kuin lopetan työni edellisenä päivänä. Eli teen listan klo 18-21 välillä, riippuen siitä, mihin aikaan olen lopettamassa töitäni. Aikaa tähän menee maksimissaan 5-10 minuuttia. Joka on lyhyt aika siitä, miten tehokas tapa on kyseessä. 

1. Intentiot

Intentiot ovat lyhyitä lauseita ja lausuntoja, jotka sanomme (päässämme tai ääneen) ja ohjelmoimme omaa ajatteluamme ja aivojamme. 

Tavoitteet ovat spesifejä, konkreettisia, mitattavia ja niillä on aina deadline. Näin aivojen on helpompi ymmärtää myös tavoitteitamme.

Kaikki intentiot täytyy tulla suoraan sydämestä, lauseet ja lausunnot tulevat siitä, miten meidän tulisi elää hetkestä hetkeen.

Intentiot tulee aina esittää positiivisina lauseina, kuten: 

”Syön terveellistä ja ravitsevaa ruokaa jokainen päivä.” 

Ei näin: 

”Lopetan karkin syömisen.” 

Miksi? Sen takia, koska aivomme eivät tiedä eroa negatiivisen tai positiivisen mielikuvan kanssa. Kaikki tietävät lauseen: Se mihin keskityn – kasvaa ja vahvistuu. 

Vahvista siis positiivista mielikuvaa mieluummin kuin negatiivista. 

Jos asetamme jatkuvasti itsellemme negatiivisia ja kielteisiä mielikuvia ja käskyjä kuten: ”älä syö karkkia”, luultavasti jossain vaiheessa itsekuri pettää ja huomaat syöneesi 1,5 kiloa Filmtownin karkkeja. 

Intentiot täytyy myös ilmoittaa niin, että ne olisivat jo toteutuneet. ”Minulla on valtavan kokoinen ja menestyvä yritys” on parempi kuin ”jonain päivänä yritän perustella yritystä” 

Miksi näin? Filosofit ja tutkijat tietävät, että ajatuksemme luovat todellisuutemme. Kun uskomme jonkun asian olevan totta, alitajuntamme toimii ja pyrkii jatkuvasti todistamaan, että ”kyllä se asia vain näin on.”

Olen huomannut, että viiden voimakkaan intention kirjoittaminen jokaikinen aamu on hyvä summa. Älä kopioi minun intentioita, vaan päätä miten itse haluat elää. Aloita oma ohjelmointi omasta mielestäsi. 

Kirjoitan samoja intentioita melkein joka päivä, joka vuosi. Miksi? Toisto on yksi parhaimmista tavoista ohjelmoida aivojen reticular-systeemiä ja järjestelmää (RAS), joka on aivojen osa, joka toimii suodattimena tietoisuuden ja alitajunnan välillä. 

Ideat, jotka laitat omaan tietoisuuteesi – vaikuttavat omaan alitajuntaasi ja voivat ilmestyä tulevaisuudessa uudelleen ja uudelleen vaikuttaen omiin toimintoihisi. 

Mitä enemmän kirjoitat intentiolauseita, sitä todennäköisemmin elät niiden mukaisesti.

2. To do -sarake 

Kun olet kirjoittanut asioita, mitä aiot tehdä – täytän to do -listan. Niin kuin huomaat, jokaiselle riville tai toiminnolle on lisätty kirjain ja numero. 

Varmasti muistat aikaisemmin mainitsemani viikoittaisen tehtäväluettelon. Se organisoi viikoittaiset tehtävät neljään eri kategoriaan: K= Kiireelliset, S= Suuret tehtävät, EK= Ei Kiireiset ja P= Parkkipaikka. 

To do -listan täyttäminen on erittäin helppoa, koska kaikki perustuu viikkosuunnitelmaan, jonka täytät sunnuntai-iltana. Haluat luultavasti priorisoida ”suuria tehtäviä” ensimmäiseksi. 

Kiireelliset (K) tehtävät tulevat seuraavaksi. Vasta sen jälkeen lisäät (EK) ei kiireelliset tehtävät, joihin tartut vasta sen jälkeen kun olet saanut Kiireelliset ja Suuret tehtävät tehdyksi. 

Miksi to do -sarakkeen kohteet on numeroitu? Sen takia, koska priorisoin järjestyksen, jossa haluan käsitellä ja tehdä niitä. Muista priorisoida vasta sitten kun olet listannut kaikki kohteet. 

Olen huomannut, että saattaa kestää useita viikkoja ennen kuin saat selville, kuinka monta to do -listan asiaa on liian vähän tai liian paljon. 

To do -listan tehtävä ei ole lannistaa sinua eli jos sinusta tuntuu, että et saa vedettyä asioita yli vaikka kuinka haluaisit, lista voi kääntyä sinua vastaan. Ajattele listaa palvelijana, joka auttaa sinut tavoitteisiin. 

3. Ta Da -sarake

To do -lista sisältää ne asiat, jotka teet. Ta da -lista taas näyttää kaikki tekemäsi asiat. Kun olet valmis, yliviivaa se ja siirrä ta-da -luetteloon. 

Miksi ihmeessä? 

Kun teemme listaa siitä, mitä olemme jo tehneet, se lisää paljon motivaatiota tekemään enemmän. 

Oletko koskaan miettinyt, miksi olet niin voimaton kun tiedät saanesi viestin, koska WhatsApissa on punainen pieni täplä ilmoittamassa viestistä? Kun napsautat sovelluksen auki, vapautat välittömästi dopamiini hormonia kehoosi. 

Dopamiini on välittäjäaine, joka ”ajaa” meitä eteenpäin. Se on syy sille, miksi pyrimme ratkomaan ongelmia tai voittamaan pelejä. Evoluutio on meinaan palkinnut meidät siitä, kun poistuimme luolasta, menimme viidakkoon ja löysimme banaaneja. Jos ei olisi dopamiinia, olisimme luultavasti kuolleet luolaan. 

Ta da -luettelo käyttää hyödykseen tätä evoluution ominaisuutta. 

Kun näemme kaiken sen, mitä saamme päivän aikana valmiiksi, sallimme itsellemme dopamiinitulvan, joka puolestaan ruokkii sinua tekemään enemmän. 

Saavuttamisesta voi tulla positiivinen riippuvuus. 

Yhteenveto 

Kun asetat unelmalle päivämäärän, siitä tulee tavoite. Kun rikot tavoitteen pienempiin osiin, tulee siitä suunnitelma. Toiminta, joka tukee suunnitelmaa tekee unelmista totta. 

Ihmiset tekevät pelkästään uudenvuodenlupauksia. Jos haluat, että tavoitteet toimivat ja eivät ole pelkästään pelkkiä lupauksia: 

– Tee niistä tarpeeksi suuria, että joudut hieman venymään.

– Tee konkreettiset deadlinet, benchmarkit ja toimintakohteet. 

– Toimi omien tarkoituksiesi ja unelmiesi eteen, ei jonkun toisen ihmisen…

– Ja kun saavutamme tavoitteitamme, jokaisen on ymmärrettävä, että kaikki tekeminen vaatii kärsivällisyyttä. 

– Meidän pitää seurata kehitystämme, jotta voimme mukauttaa kurssiamme matkalla. Jatkaa matkaa kompassin osoittamaan suuntaan. Siksi on todella tärkeää katsoa päivittäin, viikoittain ja neljännesvuosittain omaa suunnitelmaa ja katsoa, missä tällä hetkellä mennään. 

Älä kuitenkaan muuta kurssia liian dramaattisesti tai liian usein. Ole kärsivällinen ja anna toiminnallesi aikaa tuottaa tuloksia. Pidä hauskaa tekemisen kanssa. Älä luovuta. 

Jos noudatat tässä artikkelissa annettua järjestelmää, en keksi mitään mikä ei veisi sinua tavoitteisiisi. Menestys on käytännössä taattu. 

Voi olla, että kaikki tämä kuulostaa sille, että tässä olisi paljon työtä, mutta suunnitelman puuttuminen tai huono suunnitelma: 

– lisää vain stressiä 

– lisää töitä 

– ja jättää mahdollisuuksia käyttämättä 

Olen huomannut, että tämä järjestelmä on erittäin koukuttava ja hauska. 

Odotan jo innolla huhtikuun 1. päivää, jolloin saan ottaa itselleni taas ison kupin kahvia, laittaa lempimusiikkiani soimaan ja tehdä seuraavan kvartaalin ensimmäisen ja tärkeimmän tehtävän – Saada selville, missä mennään ja mihin todella olen menossa.

Abraham Lincoln on sanonut: ”Anna minulle kuusi tuntia kaataa puu. Ensimmäiset neljä käytän kirveen teroittamiseen.”

Lincoln tiesi, että huolellinen valmistelu johtaa poikkeuksetta loistaviin tuloksiin. 

Teroita terä. 

Oletko jo valmis käyttämään systeemiä hyväksesi? Onko sinulla jotain kysyttävää? Kerro ja kommentoi alapuolelle. 

Haluatko, että autan sinua tavoitteiden luomisessa ja niihin pääsemisessä?

Voin auttaa sinua henkilökohtaisesti.

Paras vaihtoehto on varata maksuton tapaaminen kanssani.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1