Mitä hyvä kommunikointi pitää sisällään ja minkälainen on oikeasti hyvä keskustelu? Millä tavalla tämä nyt sitten liittyy hyvinvointiin?

 

Jaan hyvinvoinnin seitsemään eri osa-alueiseen:

  1. Fyysinen (ravinto, liikunta ja lepo)
  2. Sosiaalinen (suhteet, perhe, ystävät)
  3. Raha ja talous
  4. Emotionaalinen (ajatukset, uskomukset ja tunteet)
  5. Älyllinen (uuden oppiminen)
  6. Ympäristö
  7. Henkisyys

Kerron omasta kokemuspohjastani ja siitä, mitä olen oppinut viimeisen viiden vuoden aikana työskennellessäni suoramyynnin, valmentamisen sekä ihmisten johtamisen parissa.

Eilen tapahtunutta

Olin hyvän ystäväni luona ja keskustelimme etiikasta, hyvinvoinnista, uskonnoista, psykologiasta, ihmisen minuudesta ja liiketoimintojen rakentamisesta. Keskustelu oli reilun neljän tunnin mittainen, vaikka siinä hetkessä tuntui vartilta. Tämä on keskustelun yksi mahtavimmista voimista.

1. Sävel

Mielestäni yksi tärkeimpiä asioita keskustelussa on yhteisen ”sävelen” löytyminen. Sävel tarkoittaa aihealuetta, josta kumpikin pystyy keskustella järkevästi. Huomasin, etten välillä kuunnellut täysin ystävääni, koska yritin muistaa mikä ajatus minulla oli mielessäni. Odotin kuin koira odottaa ruokaansa, että saisin sanoa oman asiani. Lisäsin keskusteluun oman argumenttini ja huomasin, että se oli täysin irrelevantti aihealueeseen. Sanoin siis jotain sellaista, joka ei kohdannut ystäväni ajatuksen ja asian kanssa.

2. Läsnäoleva kuunteleminen

Läsnäoleva kuunteleminen on tärkeä asia, jotta ensinnäkin ymmärtää oikeasti, mitä toinen on sanomassa. Jokainen ihminen kokee ja kertoo tarinaa oman kokemuksensa kautta, jolloin täsmentävät kysymykset ovat todella tärkeässä roolissa. Jos jostain syystä et ymmärrä täysin, mitä ystäväsi yrittää sinulle sanoa, voit kysyä alapuolella olevia kysymyksiä, jotka olen todennut todella tehokkaaksi:

  • Mitä tarkoitat?
  • Avaatko hiukan vielä?
  • Mikä pointti sinulla on tässä asiassa?
  • Miten tämä asia….?

Nämä eivät ole tyhmiä kysymyksiä, vaan näiden tarkoituksena on päästä syvemmälle ystäväsi ajatukseen. Oikeanlaiset kysymykset keskustelussa luovat lisää syvyyttä ja saavat sinut ymmärtämään jotain, mitä et aikaisemmin ehkä ymmärtänyt.

3. Tarinoiden voima

Tarinat ovat kommunikointia parhaimmillaan. Ihmiset haluavat kuulla tarinoita ja rakastavat kertoa erilaisia tarinoita.

Tarinankerronta pitää olla mielenkiintoista, jotta ihminen jaksaa sitä kuunnella.

Muutama pointti tarinankerronnasta:

  1. Miljöö ja päähenkilöt tulevat selville
  2. Kerrotaan heidän unelmansa tai tavoitteensa
  3. Vastaan tulee ongelma, joka pitää ratkaista
  4. Kerrotaan, miten ongelma ratkaistiin
  5. Tarinan pointti ja ajatus

Jokaisessa tarinassa pitää olla jokin opetus, koska muuten tarina on yhtä tyhjän kanssa. Tarinan pointti voi olla kysymys toiselle ihmiselle tai se voi olla jonkinlainen opetus.

4. Oikeat kysymykset

Kysymykset avaavat koko pelin. Kysymyksillä päästään suoraan asian ytimeen ja saadaan joskus asioita selville enemmän kuin oli tarkoituskaan.

Minkälaisia kysymyksiä olisi hyvä kysyä jos aloittaa kohtaamisen?

Sellaisia, joihin pitää vastata pidemmin kuin: ”Hyvin, ok, ei, kyllä”. Esimerkiksi hyvä kysymys on: ”Minkälainen päivä sinulla oli?” Ihminen joutuu vastaamaan tähän enemmän kuin yhdellä sanalla.

Ihmiset rakastavat puhua itsestään.

Minulle on käynyt satoja kertoja elämässäni niin, että olen kysynyt 1-2 tunnin ajan erilaisia kysymyksiä ihmiseltä, jonka jälkeen kotiin lähdettäessä ihminen on sanonut: ”Olipas sun kanssa kiva keskustella”. Todellisuudessa olin kysynyt vain erilaisia kysymyksiä, mikä oli johtanut siihen, että ihminen saa puhua omista asioistaan, koska ihminen rakastaa puhua itsestään. Koetko, että olet hyvä kommunikoija ja keskustelija? Koetko, että olet niin kiinnostava henkilö, jota ihmiset kuuntelevat mielellään etukumarassa?

Lue lisää samantyylisiä artikkeleita:
Miten opin johtamaan itseäni paremmin?
Miten kehityt mestariksi sosiaalisissa suhteissa?
Ystävyys

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1