Viivyttely on asia, jonka meistä jokainen kohtaa jossakin vaiheessa elämäänsä. Saatamme tärkeän työtehtävän tullen viivytellä sosiaalisessa mediassa ja nauraa tyhmille kissavideoille.

Useimmat meistä viivyttelevät sen takia, koska työtehtävä on niin haastava.

Osalle viivyttely on ihan vain arkipäivää. Päivät valuvat ohitse ja mitään ihan oikeasti tärkeää ei saada aikaan työpäivän aikana.  

Suurimmat esteet yrittäjällä tavoitteen saavuttamiseksi ovatkin pelko ja viivyttely. 

Tiedät itsekin, että tuottavat hetket tuntuvat fantastisilta. Tunnet asioiden menevän maaliin. Tunnet, että asiat joita teet, ovat merkityksellisiä. Koet merkityksen tunnetta. Miten saisit vaalittua näitä hetkiä enemmän päiviisi? Tarkoitan niitä hetkiä kun ihan oikeasti olet parhaimmillasi. 

Päätin kirjoittaa tästä aiheesta valtavan oppaan, koska olen huomannut 7 vuoden aikana yrittäjiä ja johtajia valmentaneena, että jokainen yrittäjä ja johtaja haluaa saada parempia tuloksia. He haluavat saada enemmän energiaa, lisätä suorituskykyä ja omaa jaksamista. Myös balanssi hyvinvoinnin, työn, perheen ja vapaa-ajan välillä ovat asioita, joita yrittäjät haluavat itselleen.

Ja jos et ole yrittäjä tai johtaja, vaan haluat vain päästä muuten vain viivyttelystä eroon –  saat sellaista tietoa, että kannattaa ottaa jo valmiiksi penkistä kiinni.  

Tänään. Tässä artikkelissa. Tulen puhumaan tuottavuudesta. 

Siitä, miten saat toiminnastasi rutiininomaisesti tuottavampaa. Haluan katsoa myös hiukan tieteen taustaa viivyttelystä. Tätä artikkelia varten olen keskustellut psykologien, lukenut tutkimuksia ja keskustellut useamman mentorini kanssa.

Alapuolella on otsikot, joita asioita käsittelen tässä artikkelissa. Haluan kertoa myös näin alkuun, että artikkeli on pitkä. Se on tarkoituskin. Jos et ehdi tänään lukemaan koko artikkelia, voit laittaa artikkelin kirjanmerkkeihin ja palata siihen myöhemmin (kun viivyttelyiltä ehdit. 😉 )

– Tiede viivyttelyn takaa. Mitä on viivyttely?
– Miksi viivyttelemme?
– Neljä syytä miksi viivyttelemme.
– Miten lopetat viivyttelyn?
– Ole johdonmukainen.
– Miten vältät viivyttelyn käyttämällä visuaalisia vihjeitä?
– Seinfeld-strategia 

Ota penkistä kiinni. Aloitetaan…

Tiede viivyttelyn takaa. Mitä on viivyttely? 

Mitä tarkoitetaan viivyttelyllä? Ihmiset ovat viivytelleet vuosisatojen ajan.

Seneca on kirjoittanut kirjan elämän lyhyydestä, joka käsittelee – mitäs muutakaan kuin viivyttelyä. 

Seneca oli siis yksi Rooman aikakauden filosofeja, jonka tekstejä on jäänyt elämään myös tähän päivään asti. 

Viivyttely tulee kreikankielisestä sanasta ‘’Akrasia’’, jonka Sokrates ja Aristoteles kehittivät antiikin Kreikassa. Sana kuvaa tyypillisesti sitä, että kun sinun pitäisi tehdä yksi tärkeä asia, viivyttelet ja teet aivan jotain muuta. 

Sinulta puuttuu siis itsehillintää tehdä sitä yhtä tiettyä asiaa. 

Viivyttely on siis tehtävän tai asioiden lykkäämistä. 

Viivyttelyä voisi ajatella jopa voimana, joka estää sinua tekemästä jotain sellaista, mitä olit aikeissa tehdä. 

Miksi viivyttelemme? 

Määritelmät ovat mahtavia ja kreikka ja kaikki. Ah. Mutta miksi viivyttelemme? Mitä aivoissa tapahtuu kun yritämme tehdä jotain asioita, mutta emme vain saa asioita tehdyksi? 

Käyttäytymispsykologian tutkimus on paljastanut ilmiön nimeltä ”ajan epäjohdonmukaisuus”, joka auttaa selittämään, miksi viivyttelemme hyvistä aikomuksistamme huolimatta. 

Ajan epäjohdonmukaisuus tarkoittaa ihmisen aivojen taipumusta arvostaa välitöntä palkintoa enemmän kuin palkintoa tulevaisuudessa. 

Paras tapa ymmärtää tämä on kuvitella itsensä kahtena eri versiona: 

1. Nykyinen sinä 
2. Tulevaisuuden sinä 

Kun asetat itsellesi tavoitteenkuten haluan enemmän energiaa päivääni tai haluan laihtua tai haluan tehdä enemmän liikevaihtoa yritykselleni – olet tekemässä suunnitelmaa tulevaisuuden sinulle.

Suunnitelmat, joita siis teet ovat asioita, jotka tapahtuvat tulevaisuudessa. Tutkijat ovat huomanneet että kun ajattelet tulevaisuuden itseäsi, aivojesi on melko helppo nähdä lisäarvo siinä tekemisessä, jolla on pitkäaikaisia etuja. Tulevaisuuden sinä arvostaa siis pitkän aikavälin palkintoja. 

Vaikka tulevaisuuden sinä asettaa tavoitteita, ainoastaan Nykyinen Sinä voi toimia. Kun on aika toimia, et enää tee valintaa Tulevaisuuden Sinäsi kanssa vaan Nykyisen Sinäsi kanssa. 

Kun olet tässä hetkessä nyt – aivosi ajattelevat nykyistä itseäsi. Ja koska nykyinen sinä haluaa välittömän tyydytyksen, eikä pitkäaikaisia voittoja.  

Tilanne on ristiriitainen. 

Tulevaisuuden Sinä haluaa olla huippukunnossa 10 vuoden päästä. Tiedät varsin hyvin, että mitä asioita se vaatii. Syöt terveellisesti, treenaat enemmän ja pidät hyvän fiiliksen yllä.

Nykyinen Sinä kuitenkin sanoo: ”nuo asiat ovat vuosien vuosien päästä. Voit syödä tämän munkin kyllä. Eikä yksi olut haittaa…” 

Muistan edelleenkin kun minulle sanottiin ensimmäisen kerran 18- vuotiaana. ”Joonas kannattaa säästää ja sijoittaa rahaa nyt, jotta sitten kun olet 60 -vuotias sinulla on kasassa paljon rahaa ja voit nauttia elämästäsi.” 

Olin kaupassa ja 150 euron vaatekasa vei voiton.

Jos ajatellaan, miksi näin on… Vastaus voi löytyä hyvinkin evoluutioteoriasta.

Ajatellaan aivoja ja Homo Sapiens lajia. Olemme olleet maan päällä 200 000-350 000 vuotta. Kuitenkin viimeisen 500 vuoden aikana yhteiskuntamme on siirtynyt välittömästä palautteesta viivästyneeseen palautteeseen. 

Meidän pitäisi näyttää yhtä hyvältä kuin huippumallit, meillä pitäisi olla rahaa ja mammonaa. Meidän pitäisi olla valastuneita ja omistaa ihan hirvittävän paljon tietoa. Tämän illuusion tekee sosiaalinen media ja uutiset.

Viimeiset 100 vuotta ovat olleet hurjia ja vauhti vain kasvaa eksponentiaalisesti, koska olemme nähneet televisiot, autot, kuuhun laskeutumiset, internetit, TikTokit ja kaikkea muuta ihmeellistä.

Evoluution kannalta 100 vuotta ei ole yhtikäs mitään. Nykyajan ihmisten aivot viettivät satoja tuhansia vuosia kehittääkseen ympäristöstään (välittömän palautteen) ja silmän räpäyksessä koko maailma ja ympäristö ovat muuttuneet (viivästyneeseen palautteeseen). 

Aivosi ovat suunniteltu arvostamaan välitöntä palautetta. 

Annan muutaman esimerkin tuhansien vuosien takaa: 

– Sapelihammastiikeri ilmestyy sadan metrin päähän > tunnet stressiä > pakenet > stressi laantuu. 

– Et ole saanut vettä koko päivänä > tunnet stressiä ja pelkoa kuivumisesta > löydät veden ja juot sitä > stressi laantuu. 

– Myrsky iskee > olet ahdistunut ja huolissasi > etsit suojan > ahdistus ja huoli laantuu. 

Näin välitön palaute toimii. 

Viivästyneen palautteen ansiosta tilanne on muuttunut erilaiseksi. 

Saatamme ajatella nykypäivänä tällaisia ajatuksia: 

Pystynkö maksamaan tilavuokriani koronasta johtuen?
Onnistuuko parisuhteeni korjaaminen?
Voinko maksaa ensi kuussa lainojani?
Miten pitkään minun pitää syödä kasviksia, että laihdun 15 kiloa? 

Viivästyneen palautteen ongelmat voidaan (hyvin) harvoin ratkaista juuri nyt. Tässä. Ja. Nyt. 

Tämä on yksi syy sille, miksi saatat mennä motivoituneena sänkyyn muuttaaksesi elämäsi, mutta herätessäsi huomaat saman vanhan kaavan ja mallin toistuvan, mitä olet aikaisemminkin toistanut. Aivosi arvostavat kyllä pitkäaikaisia etuja ja kun kyseessä on (huominen). Kun tulee nykyhetki (tänään), se arvostaa välitöntä tyydytystä. Saatko ajatuksesta kiinni? 

Et voi luottaa pitkän aikavälin seurauksiin ja palkintoihin, jotta saisit itsesi motivoituneeksi nykyhetkessä. Sen sijaan sinun on löydettävä tapa siirtää tulevat palkkiot sekä rangaistukset nykyhetkeen. Tarkoitan tällä sitä, että sinun pitää tehdä tulevista seurauksista nykyisiä seurauksia. 

Kuulostaapa helpolta? (Huhhuh, mitä siansaksaa.) Lue hi-taas-ti uudestaan.  

Sinun pitää tehdä tulevista seurauksista nykyisiä seurauksia. 

Näin tapahtuu juuri sillä hetkellä kun siirrymme viivyttelystä tekemiseen. 

Helpotan ajatteluasi esimerkin kautta. 

Ajatellaan, että sinulla on projekti tehtävänä. Olet tiennyt asiasta viikkojen ajan, mutta et ole oikein saanut itseäsi liikkeelle. Kun deadline lähestyy, huomaat ahdistuvasi ja sinulle tulee erilaisia tunteita koko projektista. Sitten. Jotain outoa tapahtuu. Muutama päivä ennen määräaikaa, aloitat kirjoittamaan ja teet kauhealla raivolla projektia valmiiksi. 

Tämä on se tilanne, kun teet tulevista seurauksista nykyisiä seurauksia. Kipu viivyttelystä on liian kova ja aloitat tekemään töitä. 

Heti kun olet ylittänyt toimintalinjan, kipu alkaa heikentyä. Viivyttelyn keskellä on kaikista tuskallisinta.

A. Kohta kaaviossa on paljon tuskallisempi kohta kuin B, koska mukana on niin valtavasti negatiivisia tunteita kuten syyllisyys, häpeä ja ahdistus. 

Nämä tunteet ovat usein pahempia kuin itse työ, josta päästäänkin johtopäätökseen: ongelma ei ole työn tekeminen vaan työn aloittaminen. 

Jos haluamme lopettaa viivyttelyn, meidän on tehtävä mahdollisimman helpoksi Nykyiselle Minulle aloittaminen ja luoda luottamusta sille, että motivaatio ja vauhti tulevat vasta aloittamisen jälkeen. 

Motivaatio tulee toiminnasta. Ei koskaan ennen toimintaa.

Neljä syytä miksi viivyttelemme 

1.Pelko epäonnistumisesta 

Kokemukseni mukaan yksi suurimpia syitä viivyttelylle on juurtunut pelko epäonnistumisesta. Jos pelkäät epäonnistumista, viivyttely on hyvin looginen seuraus siitä, miksi et halua toimia. 

Viivyttelet luultavasti sen takia, että et ainakaan epäonnistuisi. Tämä on hassu ajatus, koska totuus on se, että jos jätät yrittämättä, epäonnistut. 

Pelkkä tämä ajatus saattaa muuttaa ajattelutapaasi epäonnistumisen pelkoon liittyen. 

Viivyttely on suojamekanismi, joka pyrkii suojelemaan sinua. 

Miten parannat tämän: ymmärrä ja hyväksy, että epäonnistuminen ei ole paha asia vaan täysin luonnollinen asia. Ilman epäonnistumista et opi. Et voi tehdä sellaista virhettä, joka muuttaisi koko lopullisen elämäsi. 

Kouluta itseäsi ymmärtämään, että toiminnan laiminlyönti ja viivyttely on itse asiassa pahempaa kuin epäonnistuminen. Jos yrität ja epäonnistut, sinulla on sentään mahdollisuus oppia virheistäsi. Jos et koskaan edes yritä, et koskaan opi mitään ja et koskaan mene eteenpäin. 

Kauhea tilanne. 

2. Liiallinen perfektionismi

Toinen hyvinkin yleinen syy viivyttelylle on perfektionismi. Jos tunnistat itsesi perfektionistiksi, sinun on ehkä vaikea toimia, ellet tiedä voivasi tehdä työtä, johon olet täysin tyytyväinen. 

Saattaa olla, että joudut kokeilemaan jotain uutta, johon et olet tottunut. Juurtuneen perfektionistin ajattelutavan vuoksi sinun tulee joko tietoisesti tai alitajuisesti huolehtia siitä, että pystyt saavuttamaan haluamasi lopputilan. 

On hienoa olla ylpeä tekemästään työstä ja haluta tehdä aina parhaansa. 

Usein kuitenkin saattaa tulla tilanteita, jossa luulet tietäväsi että ”tästä ei voi tulla niin hyvä kuin haluaisit” – joten on helpompi olla tekemättä mitään. 

Liiallinen perfektionismi aiheuttaa viivyttelyä ja rohkaisee sinua lykkäämään asioita kauemmas, kunnes luulet pystyväsi tekemään tehtävästä täydellisen. 

Tämä ongelma on hyvin samanlainen kuin epäonnistumisen pelkokin, mutta sillä erotuksella, että pelkäät ettet pysty täyttämään omia korkeita vaatimuksiasi. 

Miten parannat tätä? Tee parhaasi ja ole TYYTYVÄINEN TYÖHÖSI. Hyväksy se sellaisena kuin se on. Älä käytä liikaa aikaa hiomiseen vaan päästä irti heti kun tajuat hiovasi yksityiskohtia

3. Matalat energiatasot

Kolmas hyvin yleinen syy viivyttelyyn on alhaiset energiatasot. Tämä on hyvin yleistä asiakkaillani. Jos sinulla ei ole energiaa, et jaksa tehdä asioita. 

Matalien energiatasojen ansiosta suurin osa meistä elää epäterveellisten elämäntapojen mukaisesti. Usein kaikki johtuu liian vähäisestä palautumisesta. Uni ei riitä akkujen lataamiseen tai ruokavalio tekee olon vain surkeaksi ja hitaaksi. Voi olla, että liikkumattomuus ja muut elämän osatekijät vaikuttavat siihen, että asioiden viivyttely on hyvin luonnollista. 

Jos haluat olla aktiivinen, energinen ja tuottava sinun pitää kehittää elämäntapojasi terveellisemmäksi. Tässä kohtaa voin auttaa sinua, koska olen auttanut satoja ihmisiä lisäämään omia energiatasojaan ja sitä kautta lisäämään tuotteliaisuutta ja suorituskykyä. 

Kaksi asiaa mitä voit tehdä nyt: 

  1. Varaa ilmainen tapaaminen kalenteristani. Soitan sinulle ja keskustellaan, missä asioissa voisin auttaa sinua. 
  1. Kokeile itse. Nuku enemmän, kokeile jotain uutta ruokavaliota, liiku enemmän, muuta perspektiiviäsi, meditoi, muuta rutiineja… Tapoja on monia. Good Luck! 
Click here to subscribe

4. Fokuksen puute

Fokuksen puute on neljäs todella yleinen syy viivyttelyyn. 

Tunnen erään valmentajan, jolla on sata rautaa tulessa. Hän on valmentajana kymmenessä eri firmassa, hän on kokeillut erilaisia liiketoimintoja, hän on osakkaana toisessa kymmenessä firmassa. Ja hän sählää jokaiseen ilmansuuntaan. Keskittyminen ja fokus puuttuu täysin. 

Jos et ole asettanut selkeää tavoitetta, mitä kohden olet menossa… Olen melko varma, että silloin sinulla on myös fokuksen puutetta. 

Fokuksen puute ja se, että EI TIEDÄ päätepistettä aiheuttaa viivyttelyä. 

Muistan itsekin nuorempana kun olin oppinut viivyttelyn jalon taidon. Jos viivyttelylle olisi jokin koulutusaste, olisin luultavasti ollut viivyttelyn tohtori.  Olin viivyttelyssä valtavan hyvä. Jos minun olisi pitänyt tehdä jokin tärkeä asia, keksin sata muuta asiaa ennen tärkeän asian tekemistä. 

Onneksi ensimmäinen mentorini tunnisti asian ja pääsin käsittelemään viivyttelyä jo 20 -vuotiaana. Tilanne muuttui täysin.

Nykyään asetan tavoitteen lähes kaikelle, mitä teen.  Seuraan kuntoani ja treenaamista, minulla on taloudelliset tavoitteet, ruokailuun, parisuhteeseen, liiketoimintaan, ravitsemukseen ja lähestulkoon kaikkeen. 

Tämä helpottaa SEKÄ selkeyttää todella paljon jokaista elämän osa-aluetta. 

Mitä voit siis tehdä? Aseta itsellesi inspiroivia tavoitteita, johon haluat päästä. On tärkeä asettaa tavoitteet riittävän korkealle, koska tavoitteet, joihin joudut tekemään töitä, lisää motivaatiota. 

Älä luo kuitenkaan epärealistisia tavoitteita, koska ne lannistaa.

Hyvä tavoite kannustaa sinua toimimaan, koska et halua epäonnistua. 

Miten lopetat viivyttelyn? 

Tässä on muutamia strategioita, miten voit lopettaa viivyttelyn. Annan alapuolella muutamia esimerkkejä, mitä voit  tehdä.

Vaihtoehto 1: Palkitse itsesi välittömästi toiminnastasi 

Jos löydät jotain tapoja sekä toimintoja, joilla autat itseäsi pääsemään pitkäaikaiseen tavoitteeseen, voit palkita niistä itseäsi välittömästi. 

Käyttäytymistieteessä käytetään sanaa ”kiusauksen niputtaminen. ”

Katy Milkman tunnetaan tämän ajatuksen takaa, joka menee näin: 

Tee rakastamaasi asiaa kun teet asiaa, jonka kanssa viivyttelet.

Yksinkertaista.  

Kirjailija, johtaja ja hyvä ystäväni Helena Kastikainen oli puoli vuotta valmennuksessani, jonka aikana lähdimme saavuttamaan energisempää olotilaa ja pienempiä housujen kokoja. 

Helena ei välittänyt juurikaan kävelystä, mutta hän rakasti Netflixiä ja musiikin kuuntelua. (nyt hän kävelee Suomen päästä päähän???)

Lisäsimme kävelyn yhteyteen jomman kumman näistä elementeistä. Jos Helena meni juoksumatolle kävelemään hän katsoi luultavasti Netflixiä luvan kanssa ja jos hän käveli ulkona, hän luultavasi kuunteli hyvää musiikkia. 

Tällä tavalla tekemisestä tuli paljon mielekkäämpää. 

Esimerkki omasta elämästäni: En tykkää imuroinnista. Ymmärsin kiusauksen niputtamisen tärkeyden, joten… Rakastan hyvää musiikkia ja äänikirjoja. Aloin kuuntelemaan imuroinnin yhteydessä äänikirjoja ja kappas. Imurointi ei ollutkaan enää niin paha.  

Muistan todella hyvin esimerkin amerikkalaisesta tv-yhtiöstä, joka päätti laittaa jokaisen huippusarjan tulemaan samalle illalle. Ilta oli torstai. He promottivat ja markkinoivat torstai-iltaa lyhenteellä ”TGIT”, joka tarkoitti Thank God It’s Thursday, joka rohkaisi katsojia tekemään popcornia, juomaan punaviiniä ja nauttimaan illasta. 

Nimittäin tämä tv-yhtiö oli ymmärtänyt, että pariskunnat ja ystävykset haluaisivat istua alas torstaisin, paeta viikon tapahtumia, juoda punaviiniä ja narskutella popcornia hampaissaan.

Tv-yhtiö yhdisti siis katsojien tarvitsemat halut (rentoutuminen, punaviinin juominen ja popcornin syöminen) omien televisio-ohjelmien katseluun.

Ajan myötä ihmiset alkoivat yhdistää kyseisen tv-yhtiön katselun rentoutumiseen ja viihtymiseen. 

Kiusauksien niputtaminen on yksi tapa soveltaa aikuisille Premackin periaatetta, joka on tunnettu lasten kasvatuksesta. 

Ajatus on siinä, että vanhemmat pyytävät lastaan syömään päivällisen (matala käyttäytyminen) ennen kuin saavat jälkiruoan. (Erittäin todennäköinen käyttäytyminen). Ajan myötä lapsi oppii syömään päivällistä päästäkseen hänen mielestään kivempaan ja suositumpaan käyttäytymiseen – jälkiruokaan. 

Miten luot kiusausniputuspaketin? (Sanahirviö)

Annan lyhyen harjoituksen, jolla lisäät tahdonvoimaasi ja saat tekemisestä paljon houkuttelevamman. 

Harjoitus menee tällä tavalla: 

Ota vihko. Jaa vihkon sivu kahteen osaan.

1. Kirjoita ensimmäiseen sarakkeeseen nautinnot ja asiat, joita tykkäät tehdä ja teet mielelläsi.

2. Kirjoita toiseen sarakkeeseen asioita, joita sinun pitäisi tehdä, mutta viivyttelet näissä asioissa usein. 

Kirjoita mahdollisimman monta asiaa näihin kahteen sarakkeeseen. 

3. Katso luetteloita ja mieti, mitkä kaksi asiaa voisit yhdistää keskenään. 

Tässä muutama esimerkki, mitä asioita voidaan yhdistää:

Mene treenaamaan ja kuuntele äänikirjaa tai podcastia treenin aikana. 
– Katso lempiohjelmaa Netflixistä, jotta venyttelisit.
– Syö suosikkiravintolassa kun käyt vaikeita neuvotteluita. 
– Laita hyvä musiikki päälle kun soitat vaikeita puheluita. 
– Kuuntelee äänikirjaa kun teet terveellistä ruokaa.

Kaava on aina hyvin yksinkertainen: 

– (Nykyinen tapa), jonka jälkeen teen (Tapa, joka pitää tehdä
– (Tapa, jota tarvitsen), jonka jälkeen teen (tapa jonka haluan

Esimerkiksi haluat katsoa sosiaalisen median päivitykset, mutta sinun pitäisi liikkua enemmän: 

Ennen kuin otat puhelimen taskusta tee 10 punnerrusta. (tarve) 

Kun olet tehnyt punnerrukset, voit katsoa Instagramin ja sosiaaliset mediat. (halu) 

Haluat katsoa urheilu-uutiset, mutta sinun pitäisi tehdä myyntipuheluita: 

Ennen kuin menen lounastauolle, minun pitää soittaa viidelle potentiaaliselle asiakkaalle. (tarve) 

Jonka jälkeen voin katsoa urheilu-uutiset. (halu)

Haluat katsoa Netflixiä, vaikka sinun pitäisi kirjoittaa kirjaa: 

Kirjoita 1000 sanaa kirjaa (tarve), jonka jälkeen saat katsoa yhden jakson Netflixiä. (halu) 

Lopputulos pitäisi olla se, että odotat kirjan kirjoittamista, odotat punnerruksia ja asiakkaille soittamista, koska tiedät että palkinto on tulossa. 

Tunnista tärkeimmät tehtäväsi, jotka tiedät olevan tärkeitä edistymisellesi, mutta eivät ole kiireellisiä päivittäisessä elämässämme. 

Click here to subscribe

Vaihtoehto 2. Tee viivyttelyn seuraukset välittömiksi 

On monia erilaisia tapoja saada itsesi maksamaan viivyttelyn kustannuksella. 

Saattaa nimittäin olla,että  jos päätät aloittaa treenaamisen, mutta teet treeniä yksin. Tulee päivä vastaan kun et vain yksinkertaisesti jaksaisi mennä salille. Näin käy harvinaisen usein. Yhden päivän skippaaminen kun ei näy millään tavalla elämässäsi. Se ei näy huomenna – eikä ylihuomenna. 

Mutta kun olet lykännyt treenaamista kuukauden ajan – huomaat, että tunnet itsesi laiskaksi ja saamattomaksi. Tässä olotilassa treenaamaan lähteminen on todella vaikeaa. 

Tee itsestäsi keskinäisesti riippuvainen ystäväsi tai valmentajasi kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet sopinut tapaamisen klo 15.00 tiistaille – harjoituksen kustannukset tulevat välittömästi esille. Valmentaja laskuttaa missaamastasi tapaamiskerrasta ja ystäväsi silmissä näytät laiskalta.

Keskinäinen riippuvuus toimii joka kerta. 

Toinen hyvin yleinen strategia on luoda itselleen sääntö. Ole tilivelvollinen päivittäin ystävällesi ja jos et ilmoita ystävällesi päivän aikana: oletko tehnyt sovittua tehtävää, maksat välittömästi ystävällesi summan X rahaa. 

Muista. Vastuu on aina sinulla. Jos huijaat. Huijaat vain itseäsi ja tästä tulee vain pahempi mieli.

Vaihtoehto 3. Tee tehtävästä helpommin saavutettava 

Kun aloitamme uuden asian parissa. Alku on aina tuskallista. Aloittaminen on ehkä se kaikista vaikein asia. Aloitin vajaa kuukausi sitten tekemään 100 burpeeta joka päivä ja ensimmäiset päivät olivat kauheita. Siis kauheita. Käytin tehtävän aloittamiseen 2 minuutin sääntöä, joka toimii aina. 

2 minuutin säännöstä tulen tulevaisuudessa kirjoittamaan oman artikkelin. Yksinkertaisuudessaan 2 minuutin sääntö menee näin: 

”Kun aloitat uutta tapaa, sen tekeminen SAA KESTÄÄ ainoastaan vähemmän kuin kaksi minuuttia”.

Näin teet aloittamisesta paljon helpompaa. Sen sijaan, että tekisit niin kuin minä (100 burpeeta päivässä ja olen harjoitellut uusia tapoja säännöllisesti +10 vuoden ajan), aloita mahdollisimman pienestä. 

Pienennä tekeminen kahden minuutin versioon: 

– Treenaa salitreeni – laita salivaatteet valmiiksi.
– Meditoi 20 minuuttia – Meditoi 1 minuutti.
– Lue kirjaa jokainen ilta – lue yksi sivu. 
– Soita 100 myyntipuhelua päivässä – soita 1 puhelu.
– Kirjoita kirjaa – Kirjoita 10 lausetta. 

Kahden minuutin sääntö voittaa viivyttelyn ja aloitat tekemään asioita, mitä pitääkin tehdä. 

Toinen esimerkki on tehdä tekemisestä paljon pienempiä. Kun aloitin kirjoittamaan tätä artikkelia, tiesin että tästä tulisi valtava opas viivyttelyn voittamiseen. Tiesin, että tieto jonka jaan auttaisi mahdollisimman paljon tämän artikkelin lukijaa. 

Ajatuskin kauhistutti kirjoittamisesta, koska olen tehnyt tällaisia valtavia oppaita useampia tänne blogiini. Tiesin, että tämän kirjoittamiseen menisi useampi päivä, koska jokainen isompi projekti tarvitsee aikaa.

Helpotin matkaani ja käytin pomodoro -tekniikkaa. Ajatuksena minulla oli se, että laitan ”herätyksen” 25 minuuttiin ja pyrin kirjoittamaan 500 sanaa tämän 25 minuutin aikana. Pääsen jokainen kerta tähän. Onnistun tässä, koska olen sitä testannut aikaisemminkin. Tähän pieneen tavoitteeseen pääseminen puolestaan lisää jaksamistani ja energiaani. Pidän pienen tauon ja teen saman uudestaan. Kirjoitan 500 sanaa 25 minuutin aikana niin pitkään kunnes olen kirjoittanut yhteensä 3 tuntia päivän aikana. 

Tämä on minulle toimiva tapa ja huomaan kehittyväni ihan valtavaa tahtia näin tehdessäni.

Opin tämän tavan Anthony Trollopelta, joka on kuuluisa kirjoittaja. Hän on julkaissut 47 romaania, 18 tietokirjaa, 12 novellia ja 2 näytelmää ja valtavan määrän artikkeleita ja kirjeitä. 

Kun häneltä kysyttiin: miten teit kaiken sen? Hän ei mittaa edistymistään lukujen tai kirjojen valmistumisen perusteella vaan hän mittaa 15 minuutin slotteja. Hän asettaa tavoitteeksi 15 minuutin aikana kirjoittaa 250 sanaa, jonka hän toistaa niin pitkään kunnes 3 tuntia on täynnä päivittäin. 

Toimii todella hyvin. Siksi kopion hänen tapansa. 

Tällä tavalla teet tehtävän saavuttamisesta paljon mielenkiintoisempaa. 

Pienet edistysaskeleet auttavat ylläpitämään vauhtia pitkällä aikavälillä, joka tarkoittaa sitä että saat todennäköisemmin tehdyksi suuret tehtävät. Mitä nopeammin suoritat isommat tehtävät, sitä enemmän se rakentaa asenteitasi tehokkuuden ja aloittamisen suhteen.

Ole johdonmukainen

Jes, olet saanut paljon erilaisia tapoja sekä strategioita, miten voit lykätä päivittäistä lykkäämistä. 

Yksi syy, miksi palaamme takaisin viivyttelyyn kerta toisensa jälkeen on se, että meillä ei ole selkeää järjestelmää siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä ja minkä asioiden parissa meidän pitäisi työskennellä ensimmäisenä. 

Tuottavuustapoja ja metodeja on todella paljon, mutta olen huomannut Ivy Lee -metodin olevan todella tehokas. Siinä on viisi selkeää vaihetta: 

1. Kirjoita jokaisen työpäivän lopussa kuusi tärkeintä asiaa, jotka sinun on suoritettava huomenna. Älä kirjoita yli kuutta tehtävää. 

2. Aseta nämä kuusi kohtaa tärkeysjärjestykseen niiden todellisen tärkeyden mukaisesti. 

3. Kun huominen saapuu, keskity vain ja ainoastaan ensimmäiseen tehtävään. Tee ensimmäistä tehtävää niin pitkään, kunnes ensimmäinen tehtävä on valmis. Siirry seuraavaan tehtävään vasta ensimmäisen tehtävän valmistuttua. 

4. Päivän lopussa siirrä kaikki keskeneräiset kohteet uuteen luetteloon kuudesta seuraavasta päivän tehtävästä. 

5. Toista tätä prosessia jokaisena työpäivänä. 

Tämä tekniikka toimii todella hyvin. 

Se on yksinkertainen ja saa pitämään fokuksesi oikeissa asioissa. Olen kuullut usein johtajilta myös kritiikkiä tästä tekniikasta, koska se on niin yksinkertainen. Tiedän. Tekniikka ei ota huomioon kaikkia elämän monimutkaisuuksia ja vivahteita sekä tulipaloja.

Mitä tapahtuu, jos töissä tulee tulipalo?  

Kokemukseni mukaan kaikista tärkeintä on olla keskittynyt asioihin, jotka ovat kaikista tärkeimpiä. Ohita kaikki häiriötekijät mahdollisimman nopeasti ja palaa takaisin priorisoituun tehtävälistaasi. Monimutkaisuus sekoittaa pakkaa, joten on järkevämpää pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. 

Leen tehtävälista pakottaa sinua tekemään vaikeita päätöksiä päivän aikana. En kuitenkaan usko, että näissä viidessä kohdassa olisi jotain taianomaista. Listaan voi laittaa mielestäni vaikka kaksi tai neljä asiaa, joita tekee päivittäin. 

Henkilökohtaisesti käytän nykypäivänä vain kahta tärkeää prioriteettia, johon keskityn päivän aikana. Se selkeyttää mieltäni ja saa fokukseni kristallinkirkkaaksi. 

Tämän lisäksi minulla on sitten tietysti muistilista to-do asioista, jotka tulevat mieleeni. Näillekin on paikkansa. 

Tärkeintä on kuitenkin saada viivyttely pois, joten uskon vahvasti siihen, että mitä vähemmän sinulla on asioita, joita sinun pitää tehdä – sitä nopeammin tartut niihin ja viet asioita maaliin ja viivyttelyä ei tapahdu. 

Warren Buffetilla on hyvin samankaltainen sääntö kuin Ivy Lee -metodi 

Kirjoita 25 asiaa, joita haluat saavuttaa. Valitse niistä 5 tärkeintä ja keskity niiden asioiden saavuttamiseen.

Periaatteessa et silloin sitoudu mihinkään asiaan, joka häiritsee fokustasi. 

Kaikki ”rajoittaminen” johtaa siihen, että aloittamisen kitka on mahdollisimman pieni. Suoritat tehtävät nopeasti ja helposti ilman oman mielen jatkuvaa höpöttämistä. 

Suosittelen aina tekemään päivän päätyttyä listan asioista seuraavalle päivälle, että mitä haluat saavuttaa. Tiedän kokemuksesta, että jos näin ei tee, saattaa olla että päivästä menee 2-3 tuntia oman pään kanssa keskusteluun siitä ”mitä minun pitäisi tänään tehdä ja mitä ei” = viivyttelet.

Moderni yhteiskunta rakastaa multitaskaamista ja tällaisten sääntöjen avulla saat fokuksen paljon selkeämmäksi. Multitaskaaminen on huono asia. 

Mitä vähemmän sinulla on prioriteetteja, sitä parempaan työhön se johtaa.

Olen koko aikuisikäni ollut erittäin kiinnostunut maailman kovimmista yrittäjistä, johtajista, urheilijoista, esiintyjistä ja ”eliitistä”. Olen huomannut heitä tutkiessani, että jokaista heitä yhdistää sama ominaisuus, keskittyminen. 

Et voi olla paras yhdessä asiassa, jos energia menee jatkuvasti kymmeneen muuhunkin asiaan.

Miten vältät viivyttelyn käyttämällä visuaalisia vihjeitä?

Luo ympäristöön visuaalisia vihjeitä, jotta saat positiiviset rutiinit käyntiin. 

Visuaalisella vihjeellä tarkoitan ”visuaalista muistutusta”, joka kehottaa sinut toimimaan. Usein kun aloitamme jonkun uuden asian kuten: haluamme päästä parempaan kuntoon ja aloitamme treenaamisen, (mutta olet oikeasti sitoutunut tällä kertaa.)

Muutaman päivän jälkeen motivaatio usein kuitenkin häipyy ja elämän kiireellisyys valtaa elämämme. 

Olen huomannut yrittäjien ja johtajien kanssa toimiessa, että mikäli ”toivomme” muistavamme hyvän uuden rutiinin, epäonnistumme. Siksi visuaalinen ärsyke toimii erittäin hyvin, jotta muistutat itseäsi tavasta, jota haluay toistaa. 

Hyvien tapojen noudattaminen on paljon helpompaa kun ympäristösi työntää sinua oikeaan suuntaan. 

Mitä se on käytännössä? 

Visuaalinen vihje voi olla kalenteri tai jokin ympäristön muistutus. 

Henkilökohtaisesti käytän seinäkalenteria, joka on todella hyvä. Laitan jokaiselle päivälle ison raksin kun olen tehnyt positiivisen tavan, jonka haluan toistaa. Seuraan kehitystäni ja välttelen sitä, että yksikään päivä ei jäisi välistä. 

Visuaalisilla vihjeillä on vaikutusta motivaatioon. Olen huomannut, että mitä pidempään jatkat ja merkitset kalenteriin jokaisen kerran kun olet tehnyt positiivisen rutiinin. Tulet huomaamaan, että mitä pidempään jatkat tällä rutiinilla, sitä motivoituneempi ja sitoutuneempi olet. 

Tätä tekniikkaa nimitetään nimellä Seinfeld-strategia.

Seinfel-strategia 

Jerry Seinfeld on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä koomikoista. Hän on TOP 100 kaikista parhaimman koomikon joukossa ja hän on voittanut lukuisia palkintoja. 

Forbes-lehden mukaan Seinfeld saavutti ansiohuippunsa vuonna 1998 kun hän teki 267 miljoonaa dollaria vuodessa. 10 vuotta myöhemmin 2008 teki edelleen 85 miljoonaa dollaria vuodessa. 

Kun tarkastellaan Seinfeldiä ja hänen tekemistään. Suurin vaikutus hänen uralleen teki sen, että hän oli erittäin johdonmukainen. Hän veti esityksiä päivästä toiseen ja vuosi toisensa jälkeen. Uskomaton mies. 

Haluamme usein myös itse saada sellaisia tuloksia kuin muut ihmiset. Vertaamme itseämme muihin. Haluaisimme liikkua päivittäin, mutta meiltä ei välttämättä löydy motivaatiota. Haluaisimme kuitenkin saavuttaa tavoitteemme, mutta viivyttelemme. 

Mitä strategioita Seinfeld käyttää, jotta hän ei viivyttele ja tekee jatkuvasti laadukasta työtä? Mitä hän tekee päivittäin, mitä muut ihmiset eivät tee? 

En tiedä hänen kaikkia strategioitaan, mutta löysin internetin ihmeellisestä maailmasta tarinan, joka paljasti yhden hänen strategioistaan, joka on Seinfeldin tuottavuuden, suorituskyvyn ja johdonmukaisuuden takana. 

Nuori koomikko meni klubille, jossa Jerry Seinfeld esiintyi. Esiintymisen jälkeen hänellä oli mahdollisuus tavata Seinfeld. 

Nuori aloitteleva koomikko kysyi vinkkejä koomikkouran aloittamiseen.  

Seinfeld sanoi: ”Jos haluat tehdä parempia vitsejä, niin ainoa tapa on siihen, että teet niitä joka päivä.

Hän käski hankkia nuoren koomikon ison seinäkalenterin, josta hän näkisi koko vuoden kerralla ja laittaisi maagisen punaisen ruksin jokaisen päivän kohdalle – kun hän on keksinyt uusia vitsejä.

”Muutaman päivän kuluttua sinulla on ketju. Jokainen päivä ketju kasvaa pidemmäksi. Ainut asia, mitä sinun pitää tehdä on olla katkaisematta ketjua.” 

Seinfeld ei puhunut tuloksesta, koska sillä ei ole mitään väliä miten motivoitunut olet. Ei ollut väliä, miten hyviä vitsit olisivat. Tarkoitus oli pitää kiinni tekemisestä katkaisematta ketjua. 

Se on yksi yksinkertaisimpia salaisuuksia, jotka ovat tuoneet Seinfeldin siihen pisteeseen, missä hän on ollut. 

Olen tutkinut viimeisen 7 vuoden ajan omasta kiinnostuksestani ihmisiä, jotka ovat maailman parhaimpia omalla alallaan. Olen tutkinut maailman kovimpia yrittäjiä, taitelijoita, muusikoita, puhujia, urheilijoita, huippukeksijöitä ja jokaista heistä yhdistää sama asia. He tekevät jokainen päivä jotakin tavoitteen eteen. 

Seinfeld-strategia toimii, koska se auttaa pitämään prosessista kiinni. Kyse ei ole koskaan siitä, miten inspiroitunut olet tai kuinka hyviä asioita teet kyseisenä päivänä, vaan kyse on olla katkaisematta ketjua.

Click here to subscribe

Pidä asiat mahdollisimman yksinkertaisena 

Olisi todella hienoa, jos hommat kulkisivat päivittäin eteenpäin ja pystyisit esimerkiksi kirjoittamaan 10 sivua päivässä kirjaa. Tai jaksaisit juosta 10 km. 

Kaikki nämä kuulostavat teoriassa mahtavalta, mutta et jaksa pitää tapaa yllä tarpeeksi pitkään. 

Siksi olen luonut valmennuksen, jonka avulla opit välttämään viivyttelyn ja opit voittavien tapojen avulla muuttamaan koko elämäsi positiivisesti. 

Jos pidit siitä mitä kirjoitin, tiedän että tulet rakastumaan valmennukseeni. 

Varaa alapuolelta Läpimurto Sessio.

Kiitos kun luit artikkelin.

Jaa tämä artikkeli kaverille, jos koit tästä olevan hyötyä.

Osallistu Läpimurto Sessioon.

Nähdään siellä! 

Click here to subscribe
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1