Aamu ja aamutoimet ovat tärkeässä roolissa, koska aamu määrittelee hyvin pitkälti, millainen päivä on tulossa.

Astutko näihin virheisiin?

 • olet heräilemässä vasta töissä, mikä ei ole oikein kellekään
 • olet ärsyyntynyt tai muuten vain kiukkuinen
 • asiat eivät suju kuin haluaisit

Kaikki on kiinni aamurutiineista ja miten saat heräteltyäsi itsesi päivään. Avaan hiukan, mitä suurimpia virheitä voit tehdä pilataksesi päivän energian.

1. Torkuttaminen

Älä torkuta, jos haluat saada päiväsi liikkeelle. Torkuttaminen on viesti aivoille, että tämä ei ole tärkeää. Kun vihdoin ja viimein nouset ylös sängystä, sama signaali toistuu päivän mittaan. Aina kun jotain tärkeää pitäisi tehdä, saat aivoiltasi signaalin : ”Nääh, kyllä tämä voi vielä odottaa.”

Nouse heti ylös sängystä. Älä torkuta.

Jos olet jäänyt torkuttamiskierteeseen, kokeile Mel Robbinsin loistavaa tekniikkaa, jolla saat varmasti itsesi liikkeelle. Tekniikka saa hermoston, mielen sekä kehon valmiiksi seuraavaa tehtävää varten.

Tekniikka on ns. lähtölaukaus.

Laske ääneen tai mielessäsi viidestä nollaan: 5, 4, 3, 2, nyt. Toimi sanalla NYT.

2. Kännykän selaaminen heti aamusta

Minulla oli tämä ärsyttävä tapa neljä vuotta sitten. Kännykkä oli sivupöydällä sängyn vieressä ja nappasin sen aina  herätyksen jälkeen käteen ja aloin selata uutisia ja sosiaalista mediaa.

Huomasin, että selaamiseen saattoi mennä vartti tai enemmän. Olin todella väsynyt ja fokukseni oli hävinnyt kuin tuhka tuuleen.

Mielestäni ei ole kovin hyvä juttu, että olemme nykypäivänä todella riippuvaisia kännykästä. Elämän kohtaaminen ja muiden ihmisten kanssa kasvotusten kommunikoiminen ei ole enää samanlaista.

Mitä kännykän selaaminen tekee heti aamusta?

 • vie fokuksen pois nykyhetkestä
 • lamaannuttaa

3. Ei syödä aamupalaa

Tämä on ehkä suurin ongelma asiakkaideni kanssa.

Kuuntelin tänä aamuna Jordan Petersonin kirjaa ”12 rules for life”. Jordan Peterson on kanadalainen psykologi ja professori. Hän sanoo, että asiakkaat joilla on todella paljon stressiä, nostavat stressitasojaan vielä entisestään sillä, etteivät syö aamupalaa.

Aamupalan syöminen on järkevää. Hyvällä ravinnolla saadaan edesautettua, etteivät stressitasot nouse entisestään. Aamupalaksi suosittelen proteiini- ja rasvapitoista ravintoa.

Suosittelen etsimään itselle sopivimman tavan toimia. 90% asiakkaistani syövät aamupalan 30-60 minuuttia herätyksestä, koska kokevat sen parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi.

4. Valitaan paska asenne päivään

Päivän aloittaminen ja päivän fiiliksen valitseminen on asenteesta kiinni. Usein ”aamuäkäiset” ihmiset ovat oppineet heräämään väärällä jalalla. Kyseessä on opittu tapa.

Jokainen voi itse valita, minkä tavan oppii seuraavaksi, mutta harva tekee niin oikeasti.

Jos fiilis on heti heräämisen jälkeen surkea ja ensimmäinen ongelma tulee vastaan, mitä asenteelle tapahtuu? Päivä muuttuu vieläkin synkemmäksi.

Jokainen ihminen pystyy päättää asenteensa ja mihin keskittyy heti aamusta.

Miten muutat paskan asenteen iloksi:

 • Kirjoita 10 asiaa heti herättyäsi, mistä olet kiitollinen
 • Kirjoita ylös asia, mikä olisi siistiä saavuttaa

5. Herätään liian myöhään

Asuimme ennen lähellä ylä-astetta, jossa kävin koulua. Olin oppinut tavan, joka meni näin:

 • 08.00 koulu alkaa
 • 07.50 herätys
 • äkkiä vaatteet päälle
 • vessassa käynti
 • 07.52 jogurtti naamariin
 • 07.55 ulos asunnosta
 • 07.59 koulussa
 • 08.00 – 09.30 herättelin itseäni koulussa

Olin asettanut 10 minuuttia aikaa siihen, että herään, syön ja olen koulussa. Mikään ei saanut epäonnistua noina aamuina, koska aikatauluni ei olisi sitä kestänyt. Minulla oli suomeksi sanottuna ihan joka aamu helvetinmoinen paniikki.

Sama toistuu monella aikuisellakin nykypäivänä. Kuvitellaan, että saadaan nukkua pidempään, kun laitetaan kello soimaan 15-30 minuuttia myöhempään. Sama efekti kävisi jos menisi 15-30 minuuttia aikaisemmin sänkyyn.

On myös epäreilua, että menee töihin väsyneenä. Aloittaa työt väsyneenä ja herättelee kehoa ja itseään töissä. Töihin ei tulla herättelemään, vaan ennen töiden alkua pitää olla hereillä.

Jos samaistuit yhteenkään kohtaan tai tiedät, että ystäväsi tai puolisosi tekee jotain näistä viidestä kohdasta, jaa artikkeli alapuolella olevista sosiaalisen median napeista.

Lue lisää samantyylisiä artikkeleita:
Top 5 virhettä, jotka teet palautumisen kanssa
5 virhettä, joita jokainen tekee ruokavalion kanssa
24 sudenkuoppaa painonpudotuksessa

Menestyäksesi, sinun täytyy tehdä muutos. Muutos tuottaa kipua. Ilman kipua et pysty muuttumaan, vaan mieli hallitsee sinua ja et tule menestymään. Hallitse kipua niin tulet menestymään. / Joonas Harimaa / Personal trainer