Kuuntelin kahden tunnin haastattelun,  jossa käsiteltiin unta. Haastateltavana oli Matthew Walker. Kokosin haastattelusta muutamia pointteja, joista uskon olevan sinulle hyötyä.

Lisäksi keräsin artikkelin loppuun seitsemän vinkkiä, joiden avulla parannat unenlaatuasi ja nukahtamistasi.

Unettomuuden haitat

Alle seitsemän tuntia unta yössä tuo objektiivisia haittoja aivoille sekä keholle heikentäen:

 • huippuvoimantuottoa
 • hyppykorkeutta
 • lihasvoimaa
 • juoksunopeutta

”Mitä vähemmän ihminen nukkuu, sitä enemmän fysiologisia haittoja on”. Matthew Walker

Unen vähäisen saannin ja loukkaantumisen välillä on suora yhteys. Mitä vähemmän ihminen nukkuu, sitä suurempi alttius on loukkaantumisille. Unella on suuri vaikutus myös kilpaurheilijoihin. Jos urheilijat olivat nukkuneet vähän, heidän loukkaantumisriskinsä kasvoi.

Harjoittelu ei tee mestaria, mutta harjoittelu unen kanssa tekee. Hyvin nukutun yön jälkeen taidot ovat jopa 20-30 % paremmat, kuin edellisen harjoituksen jälkeen.

Uni on tehokkain laillinen suorituskykyä parantava aine, jonka suurin osa laiminlyö”. – Matthew Walker

Unella on myös suuri merkitys miesten testosteronitasoihin. Miehillä, jotka nukkuvat 5-6 tuntia yössä, on 10 vuotta ikäistään vanhemmat testosteronitasot. Unenpuute vanhentaa siis 10 vuotta (jos mietitään suorituskykyä ja fyysistä jaksamista).

Miten uni vaikuttaa painonpudotukseen ja elämäntapamuutoksen tekemiseen?

Walkerin mukaan 70% kaikesta pudotetusta painosta on yleensä lihasmassaa, eikä rasvamassaa. Unenpuutteessa ihmisen keho ei halua luopua rasvamassastaan. Ihmiset, jotka söivät 200-300 extrakilokaloria päivässä ja nukkuivat 5-6 tuntia yössä, tuli ylimääräisiä kaloreita vuositasolla 70 000. Tämä on rasvamassana yhteensä 7 kiloa!

Patrik Borg sanoo hyvin is.fi:n haastattelussa: ”Jos ongelma on unen puute, se ei ratkea syömällä vähemmän.” Unenpuute vaikuttaa ihmiseen fysiologisella tavalla. Kehon stressitasot nousevat, jos unta saa liian vähän. Niinkuin varmasti tiedätkin, korkeat stressitasot univaikeuksien kanssa on varma tapa lihottaa itseään.

Jos heräät uupuneena tai vähän tokkurassa ja olet tiputtamassa painoasi, lisää unen määrää ja lepää enemmän.

Yhteenveto

Nuku 7-9 tuntia yössä ja pyri siihen, että heräät virkeänä aamulla. Jos jostain syystä olet tokkurainen tai muuten vain väsynyt aamulla, kokeile näitä seitsemää vinkkiä:

 1. Liiku päivän aikana. Liikunta vähentää negatiivisen stressihormonien määrää elimistössäsi. (Häiritsevät unta)
 2. Vältä kofeiinia sisältäviä juomia, kuten kahvia, teetä, kolajuomia ja energiajuomia kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa.
 3.  Sammuta valot ennen nukkumaanmenoa tai himmennä niitä.
 4. Vältä tupakointia, alkoholia ja nuuskaa, koska ne vaikuttavat negatiivisesti unenlaatuun.
 5. Vältä sinivaloja kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sinivaloja tulee kännyköistä, televisiosta, tableteista ja kaikista ”ruuduista”.
 6. Kehittele itsellesi iltarutiini, joka rentouttaa sinut. Voi olla, että luet kirjaa ennen nukkumaanmenoa, käyt kylvyssä, käyt kevyellä kävelyllä, keskustelet ja olet läsnä perheen kanssa tai jotain muuta.
 7. Pidä makuuhuone pimeänä, hiljaisena ja viileänä.

Lue lisää samantyylisiä artikkeleita:
5 virhettä, jotka teet palautumisen kanssa
11 vinkkiä parempaan unen laatuun
24 suurinta sudenkuoppaa painonpudotuksessa

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1