Tässä artikkelissa kerron, mitkä 4 osatekijää vaikuttaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Onko sinulla kaikki palaset kunnossa?

4 tohtorin filosofian on kehittänyt Paul Chek, mutta aikojen alussa filosofi ja lääkäri nimeltään Hippokrates kehitti 3 tohtorin filosofin terveydestä ja hyvinvoinnista, johon jälkeenpäin Paul Chek on lisännyt yhden tohtorin lisää.

Hippokrates oli henkilö, joka saavutti asiakkaiden terveydessä menestystä käyttämällä luonnollisia menetelmiä. Hän ei suosinut asiakkaittensa kanssa lääkkeitä. Hänen filosofiaansa kuului  kolmen tohtorin (Dr.Quiet, Dr.Nutrition ja Dr.Positive) käyttö, joiden ohjeita noudattamalla hän uskoi vahvasti, että ihminen olisi kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ja terve. Paul Chek lisäsi omaan versioonsa yhden tohtorin (Dr.Movement) lisää.

Nämä 4 eri tohtoria muodostaa kaiken pohjan sille, mitä hyvinvointi ja oma toiminnallisuus pitää sisällään.

Dr.Diet

Ravinto luo pohjan ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Minkälaista ruokaa syöt? Nykyisin olemassa oleva ruokateollisuus vaikuttaa kehoon todella dramaattisella tavalla. Ihmiset saavat paljon kaloreita, joka vaikuttaa ihmisen energiatasoihin ja on biokemiallinen vaste, joka vaikuttaa taas puolestaan henkiseen, emotionaaliseen ja fyysiseen suorituskykyyn.

Ravinnon rikkaus on tärkeää.

Kun ravinnossa on puutteita, et saa tarpeeksi hyvälaatuista energiaa ja sen myötä mielen ja ajatusten selkeyttä. Epäselkeässä tilassa oman terveyden ja hyvinvoinnin ylläpito on haasteellista. Ajatukset ovat sekavia, olotila on tukkoinen.

Dr.Diet tarkoituksena ei ole ohjata jokaista ihmistä syömään samalla tavalla, vaan kaikkien täytyy etsiä oman tyylinen ruokavalionsa.

Hyvänä nyrkkisääntönä on kehotyyppinen ruokailu. Voit testata oman kehotyyppisi tästä: http://zenhance.fi/kehotyyppitesti/

Lue lisää kehotyypeistä tästä: http://zenhance.fi/training/mita-kehotyyppia-sina-olet/

Proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan suhteet voivat vaihdella ihmistyypin mukaan. Kaikille ei sovi vähähiilihydraattinen ruokavalio eikä kaikille sovi hiilihydraatit.

Ihmiset ovat erilaisia, niinkuin pitäisi kaikkien meidän ruokailukin olla. Siksi suosittelen kehotyyppistä ruokavaliota, koska se on tällä hetkellä lähimpänä totuutta ravinnon suhteen.

Dr.Quiet

Miten rauhoitut ja hiljennyt? Kun pysähdyt, minkälaiseksi koet itsesi?
Dr.Quietin tärkeimpänä roolina on oman energianhallinnan hyödyntäminen. Mitä teet silloin kun sinulle iskee vaikeat ajat?
Stressi ja kaikki tuntuu painavan päälle, miten toimit?

Tämän tohtorin rooli korostuu vaikeina aikoina.

Ihminen on todella usein ”fight or flight” tilassa, joka tarkoittaa sitä että ihmisen elimistö ja aivot ovat valmiina taistelemaan tai pakenemaan. Tämä tila kantautuu meidän esi esi-isiemme ajoilta, ajoilta, jolloin jouduttiin juoksemaan leijonia karkuun tai taistelemaan niitä vastaan, jotta selvittäisiin hengissä seuraavaan päivään. Kun tälläistä tilaa on kestänyt tarpeeksi pitkään tai tarpeeksi toistuvasti, alkaa ensimmäisten joukossa unen saanti ja laatu kärsimään.

Uni on elimistön tehokkaimpia tapoja korjaantua ja tehdä elimistöstä vahvempi. Ensimmäisenä asioina on tarkistaa unen saanti ja miettiä minkälaisissa olosuhteissa käy nukkumaan.

On tärkeää myöskin osata unen lisäksi rauhoittua ja rentoutua. Erilaiset rauhoittamis ja rentoutumisharjoitteet poistavat kehosta ja mielestämme jännitteitä, pysymme rauhallisimpina, ajatus kulkee paremmin, on selkeämpi olo ja pystyt keskittymään paremmin asioihin.

Olen huomannut meditaation todella tehokkaaksi tavaksi unohtaa ulkopuolinen maailma ja rentouttaa itsensä ja kehonsa päivän kiireistä.

Dr.Happiness

Mitkä asiat tekevät sinut onnelliseksi?
Tarkoituksena on ensisijaisesti johtaa jokainen ihminen sellaista elämää kohti, jotta ihminen tuntee itsensä tärkeäksi ja voi täyttää omat yksilölliset tarpeensa.

Jos elämä on lyijyä, joka ei sovi henkilön perusarvoihin tai täydennä niitä, niin jokaisesta aspektista elämässä tulee henkilölle taakka.

Mitä vähemmän nykyinen elämä on linjassa ihmisen omien unelmien sekä perusarvojen kanssa, ihmisellä on usein päällä ”fight or fligth” moodi, jolloin ihminen ei ole se ihminen, johonka hänet on oikeasti luotu.
Onnellisuus on olennainen osa todellista ja kestävää terveyttä.
Mielen ajatusten muuttuminen negatiivisesta positiiviseksi pala kerrallaan on tärkeitä askelia omaa hyvää ja parempaa terveyttä kohti.

Dr. Movement

Suurin ongelma nyky-yhteiskunnassa on tuolit ja istuminen. Olet varmasti kuullut että istuminen tappaa ja tämä pitää osaltaan paikkaansa. Ihmistä ei ole luotu istumaan pitkiä aikoja.

Jos kelataan takaisin aikaan, jolloin ihmiset metsästivät ja keräsivät itse oman ruokansa. Heidän elämäntapansa oli todella aktiivinen. Miehet lähtivät aamuisin metsästämään tai keräämään perheelleen ruokaa.
Ei istuttu tietokoneen äärellä, niinkuin minä tein kun tätä artikkelia kirjoitin vaan elettiin aktiivista elämää.
Ihmisen perusliikkeet typistettynä: kyykky, makuuasento ja seisominen olivat jokaiselle arkipäivää.

Nykyinen elämäntapa on erilainen.

Nykyisin ihmiset saattavat istua suurimman osan päivästään töissä, jonka jälkeen he istuvat autossa tai julkisessa ajoneuvossa, jonka jälkeen he menevät kotiin istumaan ja loppujen lopuksi nukkumaan. Tarve päivittäiselle liikkeelle ja selviytymiselle on kadonnut täysin, siksi tarve liikkeelle on terveyden ja hyvinvoinnin kannalta noussut erittäin tärkeään rooliin.

Meidän elimistö tarvitsee energiaa ja meidän elimistö kuluttaa energiaa. Liikkumalla kulutamme enemmän energiaa ja kehomme ravinteet kulkevat lävitsemme jättäen jätteitä jälkeensä. Kun liikut se tuo sinulle emotionaalista vakautta ja mielen selkeyttä.

 

Jokainen lääkäri on erilainen ja antaa sinulle todella arvokasta ja tärkeää tietoa.
Et pysty optimoimaan terveyttäsi jos yksikin näistä osasista uupuu.

 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1