Hormonit – kuten insuliini, estrogeeni, testosteroni ja adrenaliini ovat erittäin tärkeitä kemiallisia lähettimiä, jotka vaikuttavat elimistön yleiseen terveydentilaan.

Terminä hormoni tulee kreikankielisestä sanasta hormao, joka tarkoittaa kiihdyttämistä ja herättämistä.

Hormonit ovat kemiallisia aineita, joita keho itse tuottaa. Niitä erittyy erilaisissa rauhasissa ja elimissä kuten kilpirauhasessa, munasarjoissa, kiveksissä, aivolisäkkeessä, haimassa ja lisämunuaisissa. 

Koko hormonijärjestelmä ja hormonit toimivat yhdessä kehon muiden toimintojen kanssa. Jos yksi tai useampi hormoni on epätasapainossa, se voi aiheuttaa suuria terveysongelmia. 

Yleisimpiä oireita hormonitoiminnan epätasapainosta

– masennus ja ahdistus

– painonnousu tai painonlasku (selittämätön, eikä johdu ruokavalion tai elämäntapojen muutoksesta)

– alhainen libido

– väsymys 

– muutokset ruokahalussa

– hiustenlähtö tai niiden oheneminen

– unettomuus

– ruoansulatusongelmat

Kun sinulla on tasapainoinen hormonijärjestelmä, elimistösi pysyy terveenä.

Hormonaalinen epätasapaino ja sen aiheuttamat oireet voivat vaihdella voimakkaasti.

<script src="//static.leadpages.net/leadboxes/current/embed.js" async defer></script> <img style="cursor:pointer;" data-leadbox-popup="vaqKdSq56NLmZMhfC2WToe" data-leadbox-domain="harimaa.lpages.co" src="https://lh3.googleusercontent.com/YINX8HWXHJROOJnW8h8kgD6VjWWEtStq-dWn6-pA6mgw2mfTev4eRlRQga5_wWjV8UEYmh2F8ikSkmaDrETKnA=s0" alt="Lataa opas "/>

Mistä epätasapaino johtuu? 

Hormonaalinen epätasapaino elimistössä on ”moniosainen”.

Se voi johtua:

– ruokavaliosta sekä ruoka-aineallergioista. Suolistolla on merkittävä rooli hormonien säätelyssä. Matala-asteinen tulehdus kehossa ja probioottibakteerien puuttuminen suolen seinämistä altistaa sinut hormonaalisiin ongelmiin. Lähde

– lääkehistoriasta

– genetiikasta

– stressitasoista. Jos sinulla on korkeat stressitasot, etkä saa riittävästi unta ja lepoa keholle.

– ympäristötekijöistä

– passiivisuudesta (istumatyö) + ruokavaliosta. Nämä aiheuttavat tulehdustiloja kehoon.

– keholle myrkyllisille kemikaaleille altistumisesta. Altistavia aineita voi olla liiallinen alkoholi, tupakka, virukset ja torjunta-aineet.

Tapoja, miten tasapainotat hormoneita luontaisin menetelmin.

1. Syö terveellisiä rasvoja

Tarvitsemme runsaasti lyhyitä, pitkiä ja keskipitkiä rasvahappoja elimistöön. Rasvan syönnillä pystymme pitämään tulehdustilat alhaisina ja lisäämään aineenvaihdunnan tehoa.

Rasvojen kärkikastiin kuuluvat minulla kookosöljy, omega-3 öljy, oliiviöljy ja voi. Rasvat ovat avain hormonitoiminnan säilyttämiseen. Tsekkaa myös 8 tärkeintä rasvan lähdettä.

2. Lisää adaptogeenisiä yrttejä ruokavalioon.

Tämä tuoteryhmä on aivan uniikki. Täysin luontaisia tuotteita, jotka edistävät elimistön tasapainoa ja suojaavat kehoa monilta eri sairauksilta. Nämä kasvit tehostavat elimistön immuunitoimintaa sekä tiputtavat kehon stressitasoja.

Tutkimuksissa on osoitettu erilaisten adapotogeenisten kasvien – kuten ashwagandhan, lääkesienien, rhodiolan ja pyhän basilikan – auttavan mm.:

– tukemalla lisämunuaisen toimintaa. Lähde 

– alentamalla kolesterolia

– vähentämällä ahdistusta sekä masennusta. Lähde 

– vähentämällä aivosolujen rappeutumista

– parantamalla kilpirauhasen toimintaa. Lähde 

– vakauttamalla verensokerin ja insuliinin tasoja. Lähde 

3. Balansoi Omega-3 ja Omega-6-rasvojen suhdeluku.

1990-luvun alkupuolelta lähtien jalostettujen kasvisöljyjen ja omega-6–rasvahappoja sisältävien tuotteiden syöminen on noussut aivan pilviin.

Kuitenkaan omega-3-rasvahappoisten ruokien, kuten villin lohen, syöminen, ei ole noussut samassa suhteessa. Tämän seurauksena ihmisten kehoon on tullut voimakas omega-6-rasvahappojen tason nousu.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3-rasvahapot auttavat suojaamaan hippokampuksen hermosoluja häviämästä sekä vähentävät tulehdusreaktioita.  Lähde 

Pennysylvian yliopistollisen sairaalan tutkijoiden mukaan hyppääminen omega-6 / omega-3 suhteesta 1:1 korkeaan suhteeseen 20:1 on yksi tärkeimmistä ravintotekijöistä, jotka aiheuttavat monia sairauksia. Lähde 

Itselläni on ollut käytössä todella vahva omega-3 -valmiste viimeiset 5 vuotta. Voin suositella sitä täydestä sydämestäni. Lue Testissä Balance Oil. (sis. tilausmahdollisuuden)

4. Treenaa (Erityisesti HIIT- harjoittelu)

Harjoittelu nopeuttaa aineenvaihduntaa. Treenaaminen on hyvä tapa hormonien tasapainottamiseen, koska se järkyttää elimistön tasapainotilaa, mihin myös hormonit reagoivat.

Näin harjoittelu vähentää elimistön tulehdustiloja ja auttaa sinua ylläpitämään terveellistä painoa samalla kun se vähentää elimistön stressiä, parantaa unenlaatua ja säätelee ruokahaluasi.

HIIT harjoittelu auttaa säätelemään elimistön endorfiinia, testosteronia, kasvuhormoneja sekä insuliinia.

Korkeamman intensiteetin harjoittelu toimii hyvin usein ihmisillä, joilla ei ole missään nimessä varaa lisätä stressiä elimistöönsä (20 minuutin harjoittelu, kolme kertaa viikossa, on hyvä määrä).

Optimaalinen liikunta voi vaihdella henkilöstä riippuen, joten kannattaa etsiä iselleen paras mahdollinen tapa liikkua.

5. Lisää D3-vitamiinin saantia.

D3-vitamiini vaikuttaa luontaiseen immuunijärjestelmään, sydämen toimintaan, sekä aivojen ja verenpaineen toimintaan.

D-vitamiini toimii lähes hormonin tavoin kehossa pitäen tulehdustasot alhaisina. Pimeässä Suomessa ihmiset voivat kärsiä kausiluonteisesta masennuksesta ja muista terveysongelmista, ellei elimistö saa tarpeeksi D-vitamiinia. Lue lisää faktaa vitamiineista. 

Useimpien ihmisten tulisi saada D3-vitamiinia 2000 – 5000 IU (50-125 mikrogrammaa) vuorokaudessa.

6. Paranna suoliston terveyttä

Ihmisessä on miljoonia bakteereita, joista suurin osa sijaitsee suolistossa. Tutkijat ovat sanoneet, että 90 prosenttia aivojen välittäjäaineista olisi suoliston alueella. Suolen seinämässä on iso joukko hermosoluja, jotka käyttävät samoja välittäjäaineita kuin keskushermoston hermosolut.

Syömällä probiootteja ja muita maitohappobakteereita pystyt parantamaan tärkeimpien hormonien, kuten insuliinin, greliinin ja leptiinin, tuotannon säätelyä.

Suolistolle tekevät hyvää myös luuliemi, kefiiri, fermentoidut vihannekset ja korkealaatuiset elintarvikkeet.

Älä syö elintarvikkeita, jotka voivat aiheuttaa ruoansulatuselimistöön vaurioita. Tällaisia ovat pitkälle jalostetut elintarvikkeet, gluteeni, hydratut öljyt ja sokeri.

<script src="//static.leadpages.net/leadboxes/current/embed.js" async defer></script> <img style="cursor:pointer;" data-leadbox-popup="vaqKdSq56NLmZMhfC2WToe" data-leadbox-domain="harimaa.lpages.co" src="https://lh3.googleusercontent.com/YINX8HWXHJROOJnW8h8kgD6VjWWEtStq-dWn6-pA6mgw2mfTev4eRlRQga5_wWjV8UEYmh2F8ikSkmaDrETKnA=s0" alt="Lataa opas "/>

7. Poista kaikki toksiiniset ainesosat keittiöstäsi ja kylpyhuoneestasi

Yksi keino poistaa toksiineja elimistöstä on välttää kauneus- vartalonhoitotuotteita, jotka on tehty haitallisista kemikaaleista.

Haitallisia kemikaaleja ovat: DEA , parabeenit , propyleeniglykoli  ja natriumsulfaatti.

Parempi vaihtoehto on käyttää luontaisia tuotteita, jotka on valmistettu eteerisistä öljyistä, kookosöljyistä, voista tai risiiniöljystä.

Toinen asia, jota on järkevä harkita, on muovipullojen ja alumiiniastioiden käytön lopettaminen. Näissä on myrkyllistä BPA:ta. Suosittelen vaihtamaan alumiinin ja muovipullot ruostumattomaan teräkseen ja lasiin.

Toinen viisas varotoimi on vaihtaa teflonpannut ruostumattomaan teräkseen, keraamiseen tai valurautaiseen vaihtoehtoon.

8. Vähennä stressiä ja nuku enemmän

Uni säätelee keskushermoston välittäjäaineita, kuten dopamiinia, joka ohjaa elimistön kelloa ja mielihyvää.

Akuutti univaje nostaa dopamiinitasoja, joka selittää esimerkiksi helpommin tehtävät heräteostokset.

Uni auttaa pitämään stressihormonit tasapainossa, antaa energiaa ja palauttaa kehoa.

Liiallinen stressi vähentää immuniteettitasoja, suoritus- ja työkykyä. Se lisää alttiutta ahdistuneisuudelle, painonnousulle ja masentuneisuudelle.

7-8 tuntia unta yössä auttaa sinua pitämään elimistön stressitasot alhaalla. Yritä maksimoida hormonitoimintasi ja yritä nukkua vähintään 10 vuorokauden ajan yhteen putkeen 7-8 tunnin yöunet.

Jos koet, että sinulla on korkeat stressitasot, voit lukea muutaman tärkeän pointin niiden tiputtamisesta [Tästä]

9. Tarkkaile kofeiinin ja alkoholin saantia

Kofeiinin nauttiminen kohtuudella on ok, mutta liika kofeiinin saanti on melkein yhtä huono kuin, että et saisi tarpeeksi unta. Kofeiini voi pysyä kehossa jopa kuuden tunnin ajan. Kofeiini on kemikaali, joka vaikuttaa keskushermostoon (CNS). Se nostaa sykettäsi ja lisää vireystilaasi.

Pyri juomaan vain 1-2 kuppia kahvia päivisin. Jos mahdollista, voit käyttää kahvin sijaan tulsi-teetä tai vihreää teetä, jotka sisältävät paljon vähemmän kofeiinia.

Toinen asia on tarkkailla alkoholin saantia. Korkeat 2-3 annosta päivässä vaikuttavat haitallisesti maksan toimintaan. Maksa on erittäin tärkeä elin hormonaalisessa toiminnassa ja sillä on yli 500 toimintoa kehossa. Alkoholin käytön lisäksi on erittäin tärkeää lopettaa tupakointi.

Yhteenvetona

Syitä hormonaaliseen epätasapainoon ovat huono suolen terveys, tulehdus, suuri stressikuorma, geneettinen herkkyys ja ruokavalion toksiinisuus eli myrkyllisyys.

Oireisiin kuuluvat ahdistuneisuus, ärtyneisyys, väsymys, ylipaino, painon ennalta arvaamaton putoaminen, ruokahaluttomuus, muutokset seksuaalisessa kanssakäymisessä sekä huono keskittyminen.

Tehosta hormonitoimintasi tasapainoa luontaisin menetelmin.

Menestyäksesi, sinun täytyy tehdä muutos. Muutos tuottaa kipua. Ilman kipua et pysty muuttumaan, vaan mieli hallitsee sinua ja et tule menestymään. Hallitse kipua niin tulet menestymään. / Joonas Harimaa / Lifecoach
<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
Täydellinen opas – Terveellinen ruokavalio

Täydellinen opas – Terveellinen ruokavalio

Haluat syödä terveellisemmin? Haluat Terveellisen ruokavalion?  Mahtava, juttu! Olet oikeassa artikkelissa.  Tämä artikkeli on todella pitkä, koska kasasin ihan valtavan määrän tietoa valmennusmateriaaleistani, joita useat sadat asiakkaani ovat käyttäneet. Tieto on...

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1