Kroonisesta tulehduksesta puhutaan nykyisin jokaisessa eri tietolähteessä ja hyvä niin, koska on todella tärkeää herätä tähän aiheeseen vihdoinkin.

Tiedätkö mikä on krooninen tulehdus? Kroonista tulehdusta voidaan kutsua myös nimellä matala-asteinen tulehdus tai hiljainen tulehdus. Mitä muotoa sinä haluat käyttää?

Hiljainen tulehdus on mielenkiintoinen, koska se ei tunnu miltään vartalossamme ja se ei vaikuta meidän arkisiin askareisiin.

Olen ymmärtänyt, että jokainen ihminen haluaa nauttia omasta elämästään, terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Uskon että olet henkilö, joka haluaa kiinnittää huomiota omaan terveyteensä ja omaan parempaan hyvinvointiin. On varmasti päivänselvää, että jokainen ihminen, niinkuin sinä, haluat olla hyväkuntoinen sekä nauttia koko loppuelämän ajan jo saavutetusta terveydestäsi.
Olenko oikeassa? Jos en, niin sinun on parempi siirtyä lukemaan jotain sellaista, mikä ei vie sinun tietämystäsi terveydestä eteenpäin.

Miksi sitten vauhkota kroonisesta tulehduksesta? Ja miksi tämä on edes mediassa esillä?
Nykyisin voimme kuvata Suomessa tätä tilaa jo epidemiaksi, koska tilanne on karrikoitunut niin pahaksi, että jopa 95% suomessa asuvista ihmisistä ’’sairastaa’’ matala-asteista tulehdusta.

Krooninen tulehdus aiheuttaa esimerkiksi: kakkostyypin diabetesta, astmaa, alzheimeria, aknea, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia, allergioita jne…

Matala-asteinen tulehdus johtuu täysin siitä, että meidän kehomme saa liian paljon kasvisperäisiä rasvahappoja, mitä saadaan nykyisin melkein jokaisesta ruuasta. Voit tehdä itse tutkimusta ja katsoa mihin kaikkeen nykyisin pumpataan kasvisrasvoja, yllätyt.

Rypsi ja rapsiöljyt ovat ehkä vaarallisimpia, koska niiden omega-6 rasvahapot kuumentuessa muuttuvat molekyyli tasolla haitallisiksi ja tämän takia altistavat erilaisille kroonisille tulehduksille niiden härskiinnyttävien ominaisuuksien vuoksi.

Kasvisperäisten rasvahappojen suosittelu näkyy myös Suomen ravitsemussuosituksissa. Mediassa tämä näkyy tavalla, joka ei ole millään tavalla mielekästä. Suositellaan paljon rasvattomia tuotteita ja kasvisperäisiä rasvahappoja, mitkä on lopputulosta Suomen omaan ’’seitsemän maan’’ 1970-luvun tehtyyn tutkimukseen. Tutkimus tehtiin Pohjois- Karjalassa ja siinä puututtiin kolmeen tärkeään seikkaan: kovien rasvojen käyttöön, tupakointiin ja suolan käyttöön.

Hyvää oli se että tupakointia ja pöytäsuolan käyttöä saatiin vähennettyä, mutta kaikki munat laitettiin samaan koriin. Manipuloituna johtopäätöksenä ’’tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen pelasti suomen’’

Vuonna 2014 julkaistiin Cambridgen yliopistossa meta-analyysi jossa laitettiin yhteen 72 tutkimusta, joihin kuului yli 600 000 ihmistä 80 maasta. Tutkimuksessa selvisi että tyydyttyneellä rasvalla ja sydänkuolleisuudella ei ollut yhteyttä. Tästäkin on tehty tutkimuksia toiseenkin suuntaan.

Mihin sinä uskot?

Valitettavasti 1970- luvulta asti kantautuu suomalaiset stereotypiat esimerkiksi siitä että oikea meijerivoi tukkisi verisuonia. Bullshit. Voi on todella hyvä A-, D-, E- ja K- vitamiinien lähde. Yksi tärkeimmistä seleenin lähteistä, jota nykyisin on vaikea saada ruoasta.
Mikä ehkä tärkeimpänä, aivot tarvitsevat rasvaa, koska 70% aivoista koostuu nimenomaan rasvoista. Meijerivoista ja sen hyödyistä voisin kertoa paljonkin enemmänkin, mutta kirjoittelen niistä myöhemmin lisää.

Mutta mitä tulee verisuonten tukkeutumiseen?

Verisuonten tuukkeutuminen johtuu täysin siitä, että meidän elimistössämme on krooninen matala-asteinen tulehdus, jolloin verisuonten seinämiin pääsee kolesteroli tarttumaan.

Kuten jo aikaisemmin totesin: kasvisperäiset rasvahapot kuten omega-6- rasvahappo aiheuttavat tulehduksia jos saamme niitä liikaa ravinnosta. Asiaa ei helpota yhtään se että saamme muutenkin ravinnostamme paljon omega-6- rasvahappoja, että lisäämme omega-6- rasvahappokuormaa kasvisöljyjä käyttämällä.

Vastapainoksi kasvisperäisille rasvahapoille tarvitsemme kalaöljyä, koska se ehkäisee elimistön hiljaista, matala-asteista kroonista tulehdusta. Kalaöljyn omega-3- rasvahapot ehkäisevät ja hiljentävät elimistössämme olevaa tulehdusta. Kummatkin näistä rasvahapoista ovat elintärkeitä, mutta näiden suhdeluku pitäisi olla lähellä 1:1-4.

Samanverran omega-3 ja omega-6- rasvahappoja, joka olisi ihannetilanne ja johon olisi jokaisen hyvä pyrkiä.
Valitettavasti nykyinen tilanne on seuraava: 1:10-20(omega-3 1, omega-6 10-20),jolloin meidän elimistömme on paljon alttiimpi kansanterveyssairauksille ja tällöin elimistö ei toimi oikein.

Aikuiset ihmiset tarvitsevat EPA ja DHA rasvahappoja 3g per/ päivä. Nämä rasvahapot saadaan hyvistä kalaöljyistä ja suosittelenkin välttämään markettien kalaöljykapseleita, koska EPA ja DHA -pitoisuudet ovat vähäiset ja kyseisten tuotteiden puhtaus ei saata olla kaikista parhain. Kaiken tämän lisäksi markettien tarjoamat tuotteet saattavat olla jo valmiiksi pilaantuneet ja härskiintyneet, jolloin ne ovat elimistölle vaarallisia. Muutkin rasvat ovat todella tärkeitä, mutta kun kyseessä on krooninen tulehdus, omega-3 ja omega -6-suhde on merkityksellisessä roolissa.

Minkälainen on hyvä EPA ja DHA lähde?
Nykyisin markkinoilta on vaikea saada hyviä omega-3 tuotteita, koska järjestäen tuotteissa ei ole tarpeeksi EPA ja DHA:ta, ja siksi joutuisit syömään kapeseleita viikossa ämpäritolkulla.

Toinen huomioni on että useissa omega-3 tuotteissa on pelkkää kalaöljyä, jolloin tuotteet pilaantuvat ja härskiintyvät nopeasti. Suosittelen tuotetta, joka on vahvaa eli EPA ja DHA- arvot ovat korkeat. Tämä ei kuitenkaan riitä, tuotteen kalaöljyn täytyy olla puhdasta.

Itse suosin Lysin tuottamaan kalaöljyä, joka on yksi maailman puhtaimmista kalaöljyistä. Tämäkään ei vielä riitä. Tuotteessa pitää olla hyvälaatuista oliviiöljyä, joka estää kalaöljyä hapettumasta ja joka auttaa imeytymään pidempään elimistössä.

Action plan:

Step 1.
Syö hyviä omega-3/ oliiviöljy tuotteita, niin että saat 3g per päivä saadaksesi matala-asteista tulehdusta alemmaksi. Tämä voi olla jo yksi tärkein päätös terveytesi ja hyvivointisi kannalta. Kun tämän teet, pienennät mahdollisuuttasi sairastua ikäviin kroonisentulehduksen aiheuttamiin kansanterveys sairauksiin.

Step 2.
Vältä rypsi, rapsi öljyjä sekä margariinejä. Nämä ainesosat sisältävät todella paljon omega-6 rasvahappoja, jotka lisäävät matala-asteisen eli kroonisen tulehduksen tasoa kehossa.

Step 3.
Vältä eineksiä ja transrasvaa. Nämäkin sisältävät paljon omega-6 rasvahappoja ja muuta mitä ihmiselle ei pitäisi edes syöttää.

Olet todella järkevä ihminen jos otat nämä stepit käyttöön ja  parannat omaa hyvinvointiasi.

Lue lisää rasvoista

Menestyäksesi, sinun täytyy tehdä muutos. Muutos tuottaa kipua. Ilman kipua et pysty muuttumaan, vaan mieli hallitsee sinua ja et tule menestymään. Hallitse kipua niin tulet menestymään. / Joonas Harimaa / Lifecoach

 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1