Ennen katsottiin kieroon. Nykyisin tästä on tullut trendi.

Gluteeniton ruokavalio on nostanut päätään ja joka toinen ihminen haluaa testata gluteenitonta ruokavaliota.

Saako painonpudottaja uskomattomia tuloksia vaihtamalla ruisleivän gluteenittomaan leipään? Entä ruispuuron vaihto tattaripuuroon?

Kerron myös tässä artikkelissa, onko pöhötyksen syy gluteenissa vai hiilihydraatissa?

Moni ihminen ei välttämättä tiedä mitä gluteeni on, joten se tähän selvennyksesi.

Gluteeni on rukiin, ohran ja vehnän proteiinia.

Lataa opas

Miksi ihmeessä ihmiset vaihtavat gluteenittomaan ruokavalioon?

Moni meistä ihmisistä elää ’’pöhnässä’’ tai ’’sumussa’’ ja luulee, että se perhe pizzan jälkeinen pöhötys on elimistön normaali tila. (Mikä on normaalitila? – Normaalitila on ajatuksen selkeyttä, mahaa ei kiristä tai turvota, tulehdukset ovat poissa, voit hyvin)

Raikas, kevyt ja tuore olo on kaukana mielikuvissa tälläisen aterian jälkeen. Ihmiset ja itseasiassa aivomme rakastavat insuliini piikkejä ja sen jälkeistä ’’hyvää’’ oloa.

Siksi monet meistä ei mahdollisesti ole ikinä kokenut kevyttä ja raikasta oloa ja näin ollen ei tiedosta sen olemassa oloa. Tämä on ihan normaalia.

Gluteenille voi olla myös yliherkkä. Yliherkkyyden takia ihmiset vaihtavat mieluusti gluteenittomaan ruokavalioon, koska eivät halua kärsiä mistään oireista.

Gluteeniherkän ihmisen oireina voi olla: jatkuvat infektiot, sairastelut, iho-oireet, mielialanvaihtelut ja autoimmuunisairaudet, kuten reuma.

Herkkyys gluteenille riippuu suurelta osin suoliston kunnosta. Erilaiset antibiootit, kipulääkkeet, tulehdukset, alkoholi voivat vaikuttaa ja häiritä suolen normaalia tasapainoa ja toimintaa.

Yksi syy gluteenittomaan ruokavalioon vaihtamiseen on myös keliakia.

Keliakia pähkinän kuoressa

Henkilölla voi olla myös keliakia, joka on elinikäinen autoimmuunisairaus. Keliakassa rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa, mikä puolestaan häiritsee ravintoaineiden imeytymistä elimistöön.

Olet onnekas jos suvussasi ei ole keliakiaa, koska jopa 10-15 prosentin todennäköisyydellä lapsella on riski sairastua keliakiaan, jos äidilläsi tai isälläsi on keliakia.

Mistä pöhötyksen tunne tulee?

Pöhötyksen tunne voi johtua hyvin viljoista. Kaikkien elimistöt ovat erilaiset ja toimivat hiukan eritavalla, joten se voi olla jokin muukin ainesosa.

Minun suositus asiaan:
Testaa 2 viikkoa ilman viljatuotteita ja palaa sen jälkeen edelliseen ruokavalioon. Jos koet että ruokavaliosta oli jotain hyötyä niin jatka gluteenittomalla, mutta jos et niin palaa edelliseen. 

’’Pahimpina viljoina’’ nostaisin pitkälle jalostetut valkoiset viljat, jotka eivät edistä ihmisen terveyttä. Vehnällä ja niinkuin monella muullakin valkoisella viljalla on korkea glykemianindeksi, joka tarkoittaa sokerin ja hiilihydraatin imeytymisnopeutta elimistössä. Suuri glykemiaindeksi tarkoittaa sitä, että verensokeri nousee nopeasti jolloin vereen vapautuu paljon insuliinia.

’Suuri insuliinin heittely jatkuvasti elimistössä puolestaan aiheuttaa kroonista tulehdusta, jolla on yhteys moniin sairauksiin kuten esimerkiksi Alzheimerin tautiin,’’ lääkäri Taija Somppi. 

Tästä voit lukea lisää kroonisesta tulehduksesta: LUE TÄSTÄ

Nopea insuliinin nousu ja lasku tekee päivään energiapiikkejä, mutta yhtä nopeasti kuin energiapiikki on tullut se laskee ja tunnet sen jälkeen itsesi väsyneeksi ja raskaaksi – tämäkin voi aiheuttaa pöhöttävää oloa.  Suosittelen lisäämään pitkäkestoisia hiilihydraatteja ruokavalioon, jotta verensokerisi pysyisi mahdollisimman pitkään suht tasaisena ja energiat eivät vaihtelisi niin paljon pitkin päivää.

Mitä voit syödä gluteenittomana?

– Hedelmät, marjat ja vihannekset tuoreina, pakasteina ja kuivattuina
– Kananmunat
– Käsittelemätön liha
– Käsittelemätön kala
– Pähkinät ja siemenet
– Jogurtti, skyr ja muut hapanmaitotuotteet (ilman mysliä)
– Maito, voi ja kerma
– Peruna ja bataatti
– Riisi, tattari, villiriisi, amarantti ja kvinoa
– Gluteenittomat versiot leivistä, kekseistä, myslistä ja puuroista. Valmistusaineina ovat yleensä maissi-, riisi-, soija- tai kookosjauho, amarantti, durra (sorghum- tai kaffelihirssi), tattari, tapioka (kassava, maniokki), kvinoa, kikherneet (kahviherneet) tai hirssi.
– Gluteeniton kaura
– Gluteenittomat jauhot
– Öljy ja etikka
– Gluteeniton olut

 

Lataa opas

Minkä tuotteiden tuoteselosteet kannattaa katsoa tarkkaan?

– Makkarat, lihapullat ja muut lihajalosteet, jotka saattavat sisältää jauhoja
– Einekset, kuten kastikkeet, keitot, pataruuat ja pakasteateriat
– Pateet ja pasteijat
– Soijatuotteet (sisältävät usein vehnää)
– Makeiset (lakritsa, irtokarkit ja täytesuklaat)
– Energiapatukat ja -juomat (usein vehnästä valmistettua maltodekstriiniä)
– Jäätelöt ja mehujäät
– Sokerittomat tuotteet, jotka on makeutettu makeutusaineella (saattaa olla vijapohjaista)
– Maissihiutaleet ja muut aamiaistuotteet, vaikka ne olisi tehty muusta kuin vehnästä tai rukiista, ellei niissä ole mainintaa ”gluteeniton”

Näitä ei missään nimessä:

– Leipä, pasta, pizza, keksit, näkkileipä, puuro ja kakut, jotka on leivottu vehnästä, durumvehnästä, speltistä (yksijyvävehnä), grahamjauhoista, sihtijauhoista, rukiista tai ohrasta, tai jotka sisältävät leseitä, alkioita tai jyviä näistä viljalaaduista.
– Speltti, ohra ja muut jyvät
– Nuudelit, elleivät ne ole gluteenittomia.
– Kuskus
– Maltaat ja mallastiiviste
– Olut, ellei se ole tehty hirssistä tai riisistä
– Sinappi, ketsuppi, valmiit salaatinkastikkeet, liemikuutiot ja paahdettu sipuli

Lähde: http://kuntoplus.fi/terveellinen-ravitsemus/pikaopas-gluteenittomaan-ruokavalioon 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1