5 kulmakivi rutiinia, jotka muuttavat elämäsi

”Kaikki tekeminen ei ole yhtä arvokasta.”

Charles Duhigg kertoo kirjassaan: ”The Power of Habit” teorian kulmakivirutiinista, joka tarkoittaa merkittävien tapojen tekemistä päivittäin.

Osa rutiineista kun vain ovat arvokkaampia kuin toiset.

Entä jos pystyisit vain ja ainoastaan tekemään yhden asian per kategoria? Mikä se asia olisi?

Tärkeintä on pitää tehtävä mahdollisimman yksinkertaisena, jotta tekemiseen ei tarvita motivaatiota tai itsekuria. Voit rakentaa sen helposti.

#1 Kulmakivirutiini: Treenaaminen

Niinkuin tutkimuksetkin osoittavat treenaaminen vähintään 3 kertaa viikossa on kulmakivirutiini, koska se triggeroi ihmistä syömään paremmin, ihmiset ovat keskittyneempiä, vähemmän stressaantuneita, juovat vähemmän alkoholia, tupakoivat vähemmän ja ovat paljon tuotteliaampia töissä. Ja tietenkin nukkuvat paremmin. (1)

Kun 3 vuotta sitten päätin muuttaa treenaamiseen liittyvää tapaani. Treenaan kolmen kerran sijaan 5 tai 6 kertaa viikossa. Tämä muutos oli valtava. Olen huomannut, että tällä muutoksella on ollut todella paljon positiivisia vaikutuksia omaan elämääni.

Positiiviset muutokset ovat näkyneet monella eri elämäni osa-alueella:

– töissä,
– ihmissuhteissa,
– taloudessa
– ja siinä miten nään itseni ihmisenä.

Ajanjaksona, jolloin en ole treenannut, huomaan että minulla on vähemmän energiaa, jaksamista ei oikein ole, talouteni menee heikompaan jamaan ja minulla on vähemmän itsekuria ja tahdonvoimaa. (Saatan ostaa enemmän asioita, joita en oikeasti tarvitse, koska olen toiminut enemmän impulssien varassa)

Jos seuraat tätä rutiinia, huomaat automaattisesti toimivasi paremmin.

Treenaaminen on erittäin voimakas kulmakivirutiini.

#2 Kulmakivirutiini – Meditointi

Useat eri tutkimukset osoittavat, että säännöllinen meditointi vaikuttaa eroihin aivokuoren paksuudessa ja harmaan aineen tiheydessä. (Tätä kutsutaan neuroplastisuudeksi) (2)

Aivosi ovat käytännössä mukautuvammat kun meditoit.

Yksi tunnetuimpia tutkimuksia, jonka Sara Lazar on tehnyt Harvardin yliopistossa osoittaa, että säännöllinen meditointi korreloi lisääntyneeseen harmaan aineen kanssa (Tämä helpottaa hermosolujen syttymistä) näillä eri aivoalueilla:

– Pre-frontaalinen aivokuori – Aivojen alue, joka vastaa itsekurista, tahdonvoimasta, tunteista, käyttäytymisestä, arvostelukyvystä, keskittymisestä ja yleisestä kyvystämme tehdä valintoja
– Vasen hippokampus – Aivojen alue, joka vastaa oppimisesta, muistista ja säätelee tunteita.
– Temporo Parietal junction – on aivojen alue, joka on vastuussa perspektiivin ottamisesta, empatiasta sekä myötätunnosta.

Lisäksi meditaatio tutkimuksessa huomattiin, että meditoinnin lisääminen vähentää amygdalassa harmaan aivoalueen vähentymistä, joka säätelee meidän taistele -tai pakene vaistoa. Ihmiset kokevat siis vähemmän ahdistusta ja stressiä.

Lyhyesti sanottuna: meditaatio auttaa aivojasi toimimaan paremmin, minkä vuoksi se on myös erittäin voimakas kulmakivirutiini.

Kun 7 vuotta sitten päätin ottaa meditaation osaksi päivittäistä arkeani, huomasin muutoksia ensimmäisen kahden viikon jälkeen.

Lue lisää meditoinnista tästä linkistä

Keskityin paremmin, opin nopeammin, minulla oli enemmän itsekuria ja tahdonvoimaa. Muistin asioita paremmin ja huomasin, että en enää kokenut stressiä tai ahdistusta samalla tavalla.

#3 Kulmakivirutiini – Nukkuminen

Unella on valtavan paljon positiivisia vaikutuksia elämääsi.

Useat eri tutkimukset toteavat, että ihminen joka nukkuu säännöllisesti hyviä unia – hän on paljon tuottavampi sekä keskittyneempi päivittäisessä arjessaan.

Hyvät yöunet ovat tie parempaan terveyteen, parempaan keskittymiseen, parempiin valintoihin, parempiin ihmissuhteisiin ja yleiseen onnellisuuteen elämässä. (3)

Kun saimme ensimmäisen lapsemme, en saanut tarpeeksi unta ensimmäisen 5 kuukauden aikana. Muistan ajan, että kaikki ajattelu ja keskittyminen oli vaikeaa. Minun oli vaikea pitää kiinni päivittäisestä treeni rutiinistani, koska itsekurini ja tahdonvoimani oli paljon heikompi. Huomasin viivytteleväni enemmän ja en jaksanut opiskella niin paljon.

5 kuukauden ajanjakson jälkeen huomasin syntyneeni uudelleen kun sain unta tarpeeksi yön aikana. Tämä johti motivoitumiseen, tuottavuutteen, keskittymiseen ja päivittäisten rutiinieni toistaminen ei enää tuntunut raskaalta.

Hyvillä yöunilla on suora positiivinen yhteys omaan olemisen tilaan.

#4 Kulmakivirutiini – Suunnittele päiväsi

Päivän suunnittelu on loistava tapa, koska se käytännössä blokkaa sinulta aikaa pois. Kun suunnittelet ja ajastat päivääsi esimerkiksi – treenin, meditoinnin, lukemisen ja työt – sinun on paljon helpompi toistaa kyseiset asiat.

Poistat päivän suunnittelulla ”päätöksen teon”, joka kuluttaa itsekuria. Sinun ei tarvitse miettiä, mitä teet ja milloin, koska tiedät jo mitä teet ja milloin.

Psykologit sanovat tätä ”toteutus aikeeksi”.

Britannialaiset psykologien tutkimuksessa todistettiin, että ”toteutus aie” nostaa ihmisen onnistumisprosenttia merkittävästi.

Onnistumisprosentti nousi 34% – 91% prosenttiin. (4)

Viivyttelet paljon vähemmän ja tällä on ihan valtava merkitys sille, että saat pidettyä rutiinista kiinni.

Huomaan, että jos en ole tehnyt suunnitelmaa päivälle valmiiksi, viivyttelen asioiden tekemisessä. Saatan tehdä huonoja valintoja.

Päinvastoin päivinä, jolloin minulla on selkeä suunnitelma ja olen aikatauluttanut tai tiedän, missä kohti päivää tapahtuu mitäkin – saan asioita aikaan ja toistan päivittäiset rutiinini helpommin ja kevyemmin.

Suunnittelemalla päiväsi annat itsellesi mahdollisuuden toistaa asioita, joista olet päättänyt etukäteen. Näin estät sellaiset aktiviteetit päivästä, joita et halua tehdä.

#5 Kulmakivirutiini – Seuraa aamurutiineja

Seuraamalla aamurutiineja jokainen aamu on valtava merkitys koko päivän moodiin ja tekemiseen.

Aamurutiinien pointtina on se, että aloitat päiväsi keskittyneesti et reaktiivisesti. Työskentelet omien prioriteettien kanssa etkä anna silloin muille ihmisille ”tilaa”.

Aamurutiinit laittavat sinut sellaiseen ”tilaan”, joka pysyy koko loppupäivän.

Meditointi, treenaaminen, tavoitteiden asettaminen tai päivän prioriteettien asettaminen, visualisointi, kävely, lukeminen auttavat kehoasi ja mieltäsi asettumaan parempaan ”tilaan”.

Tästä voimaannuttavasta tilasta käsin on paljon helpompi työskennellä keskittyneesti, lopettaa viivyttely ja kulkea kohti omia tavoitteita.

Et voi muuttaa koskaan vain yhtä ainutta toimintaasi, koska kaikilla toiminnoillasi on yhteys. Jos muutat aamuista moodiasi ja tilaasi, sillä on vaikutus koko loppupäivään.

Tästä syystä aamurutiinit ovat tehokkaita. Muutat yhtä toimintaasi aamusta, jolloin sillä on positiivinen vaikutus koko loppupäivän ajaksi.

Miten tästä eteenpäin?

Sinulla on useampi eri vaihtoehto:
 
1. Ilmainen opas voittaviin tapoihin?
Lataa ilmainen opas voittaviin tapoihin. Samalla liityt sähköpostilistalleni. Saat viikottain tapoihin ja rutiineihin liittyvää sisältöä.
Click here to subscribe
2.Haluatko henkilökohtaista valmennusta? 
Lue lisää 1on1 valmennuksestani täältä. 1on1 valmennus on suunnattu korkeanluokan suorittajille, jotka haluavat päästä omiin tavoitteisiinsa.
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1