Personal Trainer on ammattinimike

Personal trainer on ammattinimike, mitä ei ole suojattu ja kukavain voi olla ”personal trainer”.

Personal trainerit voidaan jakaa kolmeen erilaiseen ryhmään:

Ensimmäisessä ryhmässä on erittäin huonoja personal trainereita. He käyttävät vain yhtä ainoaa metodia hyödykseen. Heille ominaista on vannoutua yhden ainoan metodin ja kikan taakse. 

Toisessa ryhmässä on taas loistavia personal trainereita. He saavat sinut kehittymään ja edistymään johdonmukaisesti viikosta toiseen. Tämän ryhmän valmentaja saa loistavia tuloksia aikaiseksi kenelle tahansa. 

Kolmas ryhmä on tästä väliltä. He joko onnistuvat tai eivät onnistu.

Vuonna 2012 kuuluin ensimmäiseen ryhmään. Olin personal trainer, joka luuli tietävän harjoittelusta kaiken. Vannouduin vahvasti pelkän kuntosaliharjoittelussa tehtävän 5- jakoisen ohjelman nimeen. Filosofiani ravinnosta oli kutakuinkin tällainen: maitorahkaa ja kanaa. Niin kuin huomaat, olin täysi idiootti. 

2013 kuitenkin ymmärsin millainen valmentaja halusin olla. Huomasin luulleeni itsestäni aivan liikoja ja olin ihan helvetin kaukana siitä, missä halusin todellisuudessa valmentajana olla. Ymmärsin, etten tiennyt mistään mitään.

Muuttamalla omaa ajatusmaailmaani, aloin ymmärtämään paremmin sitä, mitä vaatii olla ammattilainen tällä alalla.

Opiskelin kovaa ja hartaasti ja aloin ymmärtämään entistä enemmän, että pelkkä sertifikaatti tai edes liikunta-alan koulutus ei takaa sitä, että on ammattilainen. 

Olen myös huomannut, että saman sertifikaatin takana oleva ammattitaito vaihtelee erittäin paljon.

Aloin ymmärtämään vasta Tanhuvaaran urheiluopistoa käydessäni, että koulutus on vasta ”ponnistus hyvinvoinnin ja liikunta-alan pariin”. Todellinen matka alkaa vasta oikeiden asiakkaiden parissa ja asiakkaiden kanssa kädet mullassa touhutessa.

Hyvä personal trainer on jokaisen euron arvoinen 

(Tiedän, koska sijoitan itsekin rahaa erilaisiin valmentajiin kuukausittain.) 

Huono personal trainer taas ei ainoastaan vie rahojasi, vaan vie myös kaiken aikasi. Rahat saat aina takaisin, mutta aikaasi et saa koskaan. 

Tänään haluan puhua hiukan siitä, miten löydät itsellesi hyvän valmentajan ja kuinka vältät huonoja valmentajia. Haluan myös muistuttaa, että käyttämäsi rahamäärä ei aina korreloi sen kanssa kuinka laadukasta valmennusta todellisuudessa saat. 

Ennen kuin menen itse aiheeseen, haluan kertoa nopeasti että minun etävalmennuksessa on vapaita paikkoja. Valmennus tuli tarpeeseen, kun huomasin usean ihmisen puurtavan hiki hatussa turhautuneena kuukaudesta toiseen ilman minkäänlaisia tuloksia. Pahinta on se, että luulet tekeväsi oikeita asioita, mutta tuloksia ei tule. 

Jos olet huolissasi siitä, että heität kallisarvoista aikaasi hukkaan. Tai jos haluat saada avaimet käteen periaatteella asiantuntevan valmentajan laatiman palautumis-, ravitsemus- tai treeniohjelman. Tällöin suosittelen sinulle etävalmennustani. 

Olen valmentanut viimeiset 3 vuotta netin välityksellä ihmisiä parempaan kuntoon. 

Klikkaa alapuolella olevaa nappia ja sovitaan ilmainen tapaaminen. Katsotaan yhdessä, onko henkilökohtainen personal trainer etävalmennus toimivin menetelmä sinulle.

Personal trainer

Tiedä mitä haluat

Istut taksiin. Sanot taksikuskille: ”En halua ABC:lle, enkä missään tapauksessa takaisin keskustaan.” Silloin taksikuski kuljettaa sinua ympäri kaupunkia. Mittari nakuttaa jokaisella kilometrillä ja mittarissa pyörivät numerot vaan lisääntyvät ja lisääntyvät. 

Varmista siis aluksi se, mitä haluat. 

Valmentajaa etsiessä, muista että 80-90 prosenttia kaikista tuloksista tehdään keittiössä. 

Vaikka treenaisit päivittäin valmentajan kanssa 45-90 minuuttia, voit ”pilata” keittiössä (sekä huonolla palautumisella) parhaat mahdolliset tulokset.

Toivon valmentajasi auttavan sinua kehittämään arkeesi sopivan ravitsemusstrategian.

Luo ensimmäisenä tavoite. Tämän jälkeen mieti, onko personal trainer sopiva sinulle, koska erilaisia valmentajia on tooooodella paljon.

Kuvaan usein sopivan valmentajan etsimistä seurustelu-/ treffikumppaniin. Voit käydä treffeillä ihmisen kanssa, joka on hämmästyttävän hyvännäköinen, mutta ei vain tunnu oikealta. Kemiat eivät vain tunnu kohtaavan.

Sama pätee valmentajan etsimiseen. Elämäntapamuutokseen ja pysyvien tuloksien saamiseksi paras mahdollinen valmentaja sinulle ei välttämättä ole se kisakireä fitness-pirkko. Se fitness-pirkko, joka määrää sinut tiukalle kalorivaakadietille ja juoksemaan aamulenkkejä 6 kertaa viikossa.

Jos taas haluat lisätä maksimaalisesti voimatasoja, et luultavasti mene maratonjuoksijan luokse tai päinvastoin.

Luo tavoite

– Haluatko lisätä lihasmassaa? 

– Haluatko pudottaa painoa? 

– Onko tavoitteesi päästä 8 % rasvamassaan?

– Haluatko olla vahvempi?

– Haluatko oppia tarvittavat työkalut pysyvään muutokseen? 

– Haluatko juosta ensimmäisen maratonin? 

– Haluatko vain tuntea itsesi energiseksi ja nauttia liikunnasta? 

– Haluatko kyykätä 200 kiloa? 

Nämä tavoitteet määrittelevät hyvin pitkälti sen, minkälaista personal trainer / valmentajaa haet ja tarvitset. 

Varmista aina, että valmentajasi on asiantunteva ammattilainen sillä alueella, johon haluat parannusta. Yhden asian osaaminen ei välttämättä tee hyvää valmentajaa toisessa asiassa.

Tämän jälkeen mieti, että mitä tarvitset? 

– Etsitkö vain valmentajaa, joka katsoo olympianostojen tekniikat kuntoon? (Esim rinnalleveto ja tempaus). Muutama tapaaminen saattaa silloin riittää. 

– Haluatko perseelle potkimista? Etsitkö valmentajaa, joka treenauttaa sinua 2-4 kertaa viikossa, jotta saat parhaan mahdollisen tuloksen aikaan. 

– Etsitkö tsempparia, joka auttaa sinut vaikeista ongelmatilanteista eteenpäin? 

– Etsitkö valmentajaa, joka oikeasti välittää sinusta ja antaa sinulle rakkautta ja motivoi sinua? 

– Etsitkö valmentajaa, joka antaa sinulle yksinkertaiset ohjeet, miten ruoka tehdään, jotta sinun ei tarvitse miettiä sen enempää?  

Kun olet asettanut odotukset siihen, mitä oikeasti haluat, rajaat paljon erilaisia vaihtoehtoja pois. 

Miten löydät hyvän valmentajan

Löydettyäsi valmentajan, jonka kanssa harkitset mahdollista yhteistyötä, täytyy teidän seuraavaksi keskustella. 

Ennen valmennusta:

Valmentajan PITÄÄ tietää tarinasi ja lähtötilanteesi. 

Valmentajan PITÄÄ kuunnella sinua. 

Valmentajan PITÄÄ kysyä menneistä vammoista ja ongelmista. Valmentajan pitää tietää, minkälaisia puutteita / vammoja olet aikaisemmin saanut. 

Valmentajan PITÄÄ kysyä ravitsemuksesta. Jos valmentaja ei kysy ravitsemuksesta, menetät vain aikaasi.

Valmentajan PITÄÄ itsekin treenata. Suutarin lapsella pitää olla kengät. Ei tarvitse olla fitnesskunnossa, mutta valmentajan täytyy elää terveellisten elämäntapojen mukaan. Terveellisiin elämäntapoihin eivät kuulu päihteet, kuten tupakka ja nuuska. 

Valmentajan PITÄÄ kertoa siitä, missä he ovat ammattilaisia ja miten valmentaja voi auttaa sinua. 

Valmentajan PITÄÄ pystyä kertomaan aikaisempien asiakkaiden menestystarinoita. 

Valmentajan PITÄÄ asettaa asianmukaiset odotukset projektille. 

Valmentajan PITÄÄ ymmärtää kertoa, että pysyvien tuloksien saaminen kestää kuukausia. Kuukausia siksi, koska voittavat tavat muodostuvat kuukausien aikana.

Varmista, että nämä asiat ovat kunnossa. Seuraavaksi kerron, mitä kannattaa varoa.

Varo näitä valmentajia! 

 

Valmentajia, jotka ovat itse kilpailleet jossain fitnesslajissa, mutta eivät omaa muutakuin omakohtaisen kokemuksen itsensä treenaamisesta.

Henkilökohtaisesti minulle on tullut kymmeniä asiakkaita fitnessvalmentajien jäljiltä. Usein tulokset joita on saavutettu ”fitness” valmennuksessa ovat olleet vain lyhytaikaisia ja paluu vanhaan on ollut väistämätön. Näin ollen olet tuhlannut omaa aikaasi ja rahaasi. Ja ei, en halua mustamaalata fitnessvalmentajia, koska tiedän että porukassa on aivan loistavia yksilöitä ja valmentajia, joista useita itsekin seuraan. 

Valmentajia, jotka tekevät harjoittelusta tarpeettoman monimutkaista, vaikka ihan perusasiatkin riittäisivät.

Tässä esimerkki: 

”Tasapainoile tämän jumppapallon päällä, ota samalla nämä käsipainot käteesi. Toisella kädellä teet ylöstyöntöä ja toisella kädellä hauiskääntöä ja siitä sitten menet kyykkyyn ja samalla venytät kieltä mahdollisimman pitkälle kohti korvaa, jotta sivuketju aukeaa.” 

Toki en sano sitä, että jos pääset sovitussa ajassa tavoitteeseen näillä ohjeilla, onko siinä mitään vikaa? Luultavasti ei. 

Olen huomannut monella eri alalla ajateltavan, että ”kun saan vain koulutukset käytyä, en enää opiskele”. Sama pätee myös personal trainer toiminnassa. Uskotaan ns. ”perinteiseen viisauteen” sen sijaan, että olisi tehty tutkimusta ja liitetty tutkimustiedon hyödyt osaksi käytännön tekemistä. 

Jos kuulet valmentajan sanovan tällaisia lauseita, juokse niin kauas kuin vain kintuista pääset: 

”Et voi kyykätä yhtään alemmas, koska se on huonoksi polvillesi” 

”Käytä tätä laitetta, koska se on paljon turvallisempi kuin vapaat painot” (Paitsi jos on tapahtunut loukkaantuminen.) 

”Nyt sitten leikataan hiukan rasvoja ruokavaliostasi…” 

”Nämä liikkeet polttavat parhaiten rasvaa mahan alueelta” (Kukaan ei pysty määrittelemään harjoituksen avulla, mistä kohti rasva lähtee.) 

”Nyt syöt tätä maitorahkaa neljällä aterialla.” 

”Seuraavat kolme kuukautta sun pitää mitata vaa’alla kaikki sun ruoat”

Valmentajan pitää olla tuloshakuinen ja keskittyä siihen, että saat tuloksia annetussa ajassa. Olen nähnyt paljon valmentajia, jotka treenaavat saman asiakkaan kanssa kuukaudesta toiseen, mutta asiakas näyttää kuukaudesta toiseen samanlaiselta ja tulokset ovat edelleen samat. Tällainen valmentaja on kiinnostunut vain rahasta tai ei ole ammattilainen. 

Muista aina, että valmentajan perimmäinen tehtävä on työskennellä SINUA VARTEN. Älä anna heidän rakentaa ohjelmaa, joka ei sovi sinun tarpeisiisi. Sen huomaat siitä kun kysyt valmentajalta kysymyksen ”miksi”. 

Esimerkiksi: ”Miksi tätä takakyykkyä tehdään, vaikka en pääse edes kunnolla kyykkyyn?” 

Kopioiko valmentaja harjoitusohjelman vai tekeekö hän sen sinua varten? Keskittyykö harjoitusohjelma tavoitteisiisi? 

Onko valmentaja tukenasi? Tarkistaako valmentaja liikkuvuuden ja teettääkö hän sinulle liikkuvuusharjoituksia?  Rohkaiseeko ja kannustaako valmentajasi koko harjoituksen ajan sinua vai onko hän kännykällä samalla kun teet sarjasi? 

Maksat tämän henkilön asiantuntemuksesta ja huomiosta – joten etsi sellainen henkilö, joka on läsnä ja tekee työnsä hyvin. 

Mitä koulutuksia valmentajalla olisi hyvä olla? Kuinka paljon personal trainer maksaa?

Personal trainereille on paljon erilaisia sertifikaatteja ja ns. ”uskottavuusindikaattoreita”. 

Perinteinen polku on usein se, että on käynyt jonkun liikunta-alan koulutuksen kuten liikuntaneuvojan tai siitä ylemmän tutkinnon. 

Osa valmentajista on käynyt jonkun personal trainer yrityksen järjestämän koulutuksen ja ovat saaneet siitä tutkinnon itselleen. 

En ota kantaa erilaisiin koulutustahoihin, koska niitäkin on paljon erilaisia.

Tiedän myös paljon valmentajia, jotka ovat aivan loistavia työssään mutta heillä ei ole mitään koulutusta alaan liittyen. On myös paljon valmentajia, joilla on valtava määrä erilaisia sertifikaatteja kovalta tasolta, mutta eivät ole kuitenkaan niin hyviä valmentajia. 

Mielestäni tärkein asia valmentajaa etsiessä on todellinen kokemus eikä niinkään sertifikaatit. Kokemus siitä minkälaisia tuloksia on saanut ihmisille aikaan ja kyky sekä halu auttaa asiakkaita tavoitteiden saavuttamisessa. 

Esimerkiksi henkilökohtaisesti kuuntelen mielelläni sellaista ihmistä, joka on elävä esimerkki sekä auttaa intohimolla myös muita ihmisiä saavuttamaan ne tavoitteet, joita itsekin haluan. 

Hyvä kombo tulee siitä, että on sekä koulutusta että kokemusta.

Koulutus on mielestäni vain lähtökohta eikä takaa sitä, että on ammattilainen. 

Valmentajat eivät ole halpoja, mutta edut ovat korvaamattomia. Muista aina, että et maksa pelkästään ajastasi valmentajan kanssa vaan myös siitä vuosien ja vuosien opiskelusta ja kokemuksesta, jotka he ovat satsanneet itseensä. Valmentaja on saattanut käyttää koko omaisuutensa itsensä kehittämiseen, joka tekee heidän ajastaan arvokasta. 

Riippuen kokemuksesta sekä koulutuksen tasosta valmentajien hinnat ovat yleensä +100€ kuukaudessa. Halvemmallakin luultavasti saat, mutta usein tuhlaat vain aikaasi. Hyvä valmentaja tietää hintansa eikä myy liian halvalla.  

Henkilökohtaisesti olen satsannut vuosittain yli 10 000 € etävalmennuksiin vuodesta 2015 lähtien. Kaikki se raha, jonka olen käyttänyt asiakkaana olemiseen on ollut jokaisen euron arvoista. 

Kun löytää oikean valmentajan. Se kannattaa.

Voinko palkata etävalmentajan? Mitä hyvää ja huonoa etävalmennuksessa on?

Olen luonnollisesti hyvä sekä erittäin puolueellinen vastaamaan tähän kysymykseen. Olen valmentanut viimeiset 3 vuoden ajan netin yli asiakkaita ympäri Suomea. Samalla olen myös itse ollut asiakkaan roolissa 4 vuoden ajan. 

Olen myös erittäin puolueellinen, koska tarjoan asiakkailleni etävalmennusta perinteisen valmennuksen lisäksi. 

Rehellisesti sanottuna olen huomannut eroja etävalmennuksen ja perinteisen valmennuksen välillä. 

Etävalmennuksessa on tiettyjä etuja ja haittoja.

Etävalmennuksen avulla voit itse vapaasti valita, milloin ja missä treenaat. Etävalmennuksessa valmentaja rakentaa harjoitusohjelman sinulle, jonka jälkeen pääset harjoittelemaan omaan tahtiin. Kun taas perinteisellä valmentajalla saattaa olla kalenteri täynnä päiväsaikaan ja saatat joutua treenaamaan klo 06.00. Tämä voi tuntua raskaalta, jos et ole aamuihminen.

Jatkuva vastuullisuus. (Jokainen asiakas kuuluu ainakin itselläni yhteiseen asiakkaiden Whatsapp-ryhmään.) Riippumatta missä päin maailmaa olet, wa-ryhmä on aina mukana. Se tarkoittaa sitä, että vastuullisuus ei lakkaa koskaan. 

Ravitsemukselliset ohjeet. Usein henkilökohtaisessa valmennuksessa käytät tapaamisissa valmentajan ja itsesi aikaa oppiaksesi uusia asioita. Kun taas etävalmennuksessa saat askel askeleelta ohjeet siihen, miten edetä ravitsemuksen suhteen. Voit käydä ohjeita lävitse omaan tahtiin. 

Kustannustehokkaampi. Usein henkilökohtaiset valmennukset ovat kalliita. Varsinkin silloin kun työskentelet valmentajan kanssa useasti kuukaudessa tai viikossa. Kun otat etävalmennuksen, saat käytännössä samat ohjeet halvemmalla.

Verrataan haittoja loistavan etävalmennuksen ja henkilökohtaisen valmentajan välillä… 

Tässä etävalmennuksen haitat: 

Valmentaja ei koskaan tee töitä sinulle. Mikään ei estä sinua skippaamasta harjoitusta ja valehtelemasta. Etävalmennuksessa valmentaja ei kesken sarjan voi korjata liikkeen asentoa tai antaa palautetta harjoituksesta. Jokainen kerta sinun pitää tehdä työ. 

Ei reaaliaikaista palautetta. Kun valmennetaan kasvokkain, saat samantien palautetta liikkeiden tekniikoista. Palaute on välitöntä. Vaikka etävalmennuksessa lähetetään liikkeiden ”tarkistusvideoita”, se ei ole kuitenkaan sama kuin siinä hetkessä saatava palaute. 

Saatat tuhlata rahaa. Jos maksat kuukausittain etävalmennuksesta, ei ole ketään kuka motivoi sinua treenaamaan silloin kun olet väsynyt. Verrataan tätä henkilökohtaiseen valmentajaan. Maksat tapaamisesta 100 euroa kerta ja jos et tule paikalle, maksat silti valmentajan tuntihinnasta, joka luultavasti on liian kallista skipattavaksi.

On siis paljon erilaisia syitä ja on hyvä pohtia, mikä toimintamalli sopii juuri sinulle parhaiten. Onko se etävalmennus vai henkilökohtainen valmennus? En sano, että jokin valmennusmetodi on parempi kuin toinen. Se riippuu niin paljon sinusta, mitä teet ja minkälaiset olosuhteet itsellesi luot. 

Henkilökohtaisesti olen ollut asiakkaana etävalmennuksessa 4 vuoden ajan. Voin sanoa, että valmennus on mullistanut elämäni. Olen saavuttanut tavoitteeni joka kerta. Minulle henkilökohtaisesti etävalmennus on ollut loistava tapa toimia. 

Mitä teen seuraavaksi?

Suosittelen että otat 5-10 kerran valmennuspaketin valmentajalta, jota olet miettinyt. Yleensä 5-10 kertaa on hiukan edullisempi alkuun. 

Ensimmäinen kerta on usein sellainen, jossa valmentaja katsoo liikeratoja ja kyselee vaikeita. 

Seuraavilla kerroilla saat hiukan ajatusta siihen, miten valmentaja toimii ja miten teidän henkilökemiat toimivat. Luultavasti huomaat aika nopeasti, että onko valmentaja ammattilainen vai ei. 

Muutama ajatus näin loppuun: 

Älä käytä valmentajaa tekosyynä tekemättömyydelle:  Liian monesti huomaan, että monet ihmiset palkkaavat valmentajan ja lopettavat tosissaan tekemisen ensimmäisen kahden viikon jälkeen. Sen jälkeen he kääntyvät ystäviensä puoleen ja kertovat, miten valmentaja ei saanut tuloksia aikaan. Ajattele valmentajaa oppaana. Opas ei kävele puolestasi vaan sinun pitää itse kävellä reittisi. 

Kyseenalaista: Usein valmentaja pyytää tekemään jotain. Esimerkiksi: Kävele 10 000 askelta päivittäin tai syö enemmän vihanneksia. Kysy ja keskustele jos et jostain syystä pystykään kävelemään 10 000 askelta päivässä. Kysy, mitä voisit tehdä kävelyn sijaan. Hyvä valmentaja antaa aina vaihtoehtoisia ratkaisuja. 

Jos pidät yhteistyöstä: kerro se valmentajalle. Kerro että pidät siitä, miten hän toimii ja että haluat jatkaa valmentajan opissa. 

Jos et pidä yhteistyöstä: kerro sekin. Se on ok. Kaikki suhteet eivät kestä. Kaikkien ihmisten kanssa ei tarvitse mennä naimisiin. Ole rehellinen ja kerro asiasta. Hyvät valmentajat kysyvät palautetta siitä, mitä he olisivat voineet tehdä paremmin. 

Hyvän valmentajan etsiminen on elinikäinen matka. Valmentajat eivät tee koskaan työtä puolestasi. Se on sinun matkasi. Valmentajat eivät myöskään pysty ihmeisiin, koska ovat ihmisiä itsekin. 

Sano mitä haluat niin yleensä sitä saat. Uskon, että jos investoit itsellesi hyvän valmentajan se voi olla paras investointi, jonka koskaan tulet elämässäsi tekemään.

Viimeinen huomautus: usein uuden asian aloittaminen vaatii priorisointia ja jostain rajoittavista asioista irti päästämistä. Kaiken menestyksen takana on säännöllisyys ja oikeat tavat. 

Jos etsit valmentajaa, joka pystyy auttamaan sinua askel askeleelta kohti kokonaisvaltaisempaan hyvinvointia ja suorituskykyä, harkitse etävalmennustani. 

Rakennan juuri sinun kehollesi suunnatun harjoitusohjelman ja autan sinua tekemään parempia valintoja omassa arjessasi. (Joka merkitsee 80-90 prosenttia kaikista tuloksista). Annat vastuulleni sen, että saat loistavan harjoitusohjelman, askel askeleelta -ohjeet ravintoon. Pidän sinut vastuullisena projektin aikana. 

Sinun ei tarvitse miettiä, että mitä pitäisi tehdä seuraavaksi vaan saat selvät sävelet miten toimia. Jos haluat ilmaisen puhelun, paina alapuolelta painiketta ja sovi kanssani ilmainen 45 minuutin tapaaminen. 

Jos sinulle heräsi jotain kysymyksiä, voit kommentoida alapuolella olevaan kommenttikenttään. 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1