Onko mitään ärsyttävämpää kuin huomata kaupassa fitness-lehti, jossa on täydellinen mies tai nainen poseeraamassa vatsa paljaana täydelliset vatsalihakset öljyttynä?

Jokaikinen kerta se muistuttaa sinua siitä, miten olet laiminlyönyt omaa harjoitteluasi.

Fiilis on kutakuinkin musertava. Vedät vatsan sisään, kävelet hyllyn ohitse ja 15 sekunnin päästä oletkin unohtanut koko asian.

Kuitenkin pelkkä harjoittelu ei ole avainasemassa kun lähdetään metsästämään vatsaan hukkuneita vatsalihaksia. Tässä artikkelissa kerron sinulle, miten saat vatsalihaksesi takaisin pintaan, ilman että teet yhtäkään vatsalihasrutistusta.

Muutama tärkeä pointti vatsalihasten metsästäjille

Muistatko kun ostos-tv:ssä  oli erilaisia laitteita, joiden lupaus oli antaa sinulle täydelliset vatsalihakset 2 viikossa pelkän tärinän avulla?

Joo, minäkin muistan. Olin aivan hämilläni, kuinka se on mahdollista ja siihen aikaan vielä uskoin, että näin asian on pakko olla.

Monet muutkin ihmiset ovat menneet samaan lankaan. Heitä on kusetettu.

Suurin osa ostos-tv:ssä esitellyistä laitteista ei vain toiminut. Ja se ei varmastikaan nykypäivänä tule kenellekään yllätyksenä.   

Miksi tuloksia ei tullut? Yksi ehkä tärkeimpiä syitä on se, että  vatsalihasten näkymiseen tarvitaan alhainen rasvaprosentti. Pelkkä laite ei sitä pysty tekemään. Joillakin alhainen rasvaprosenttikaan ei auta, koska heillä on geneettisesti sellainen vartalonmuoto, että vatsapalat eivät tule esiin vaikka sokeripalalla kuinka houkuttelisi.

Miten saat vatsalihakset näkyviin?

1. Seuraa ravinto-ohjelmaa

Ravinto pitää sisällään laihdutuksesta ja painonpudotuksesta 70-80% kun harjoittelun osuus on vain 20-30%, lähteestä riippuen.

Ravinto itsessään ei ole kuitenkaan niin yksiselitteinen asia ja usein lähes kaikki tavoitteet kaatuvat huonoon ruokavalion suunnitteluun ja sen toteuttamiseen. Lue, mikä on paras ruokavalio!

Lisää ruokavalioosi elintarvikkeita, jotka nopeuttavat rasvan palamista kehostasi. Lisäämällä vihreää teetä, mustikoita, sitrushedelmiä ja erilaisia yrttejä nopeutat prosessia.

Miten suunnittelet ruokailun, joka lisää laihtumista? Monet ihmiset haluavat nopeita tuloksia, joten tässä yksi tapa toimia. En sano, että tämä on kaikista järkevin tapa, mutta yksi tapa muiden joukossa.

Siirry ketogeeniselle ruokavaliolle, joka laittaa kehosi metaboliseen tilaan eli ketoosiin. Tämä tarkoittaa sitä, että kehosi alkaa käyttää energianlähteenään sokerin sijasta rasvaa.

Yksinkertaisimmillaan voit seurata vähähiilihydraattista ruokavaliota. Ennenkuin siirryt itse ruokavalioon, suosittelen lukemaan ”mikä on paras ruokavalio”.

2. Älä unohda lisäravinteita ja öljyjä

Näen todella usein sitä, että ihmiset haluavat laihtua ja karsivat ruokavaliostaan lähes kaiken pois. Tällöin ihminen joutuu tilanteeseen, jossa hän ei saa tarpeeksi hivenaineita ja vitamiineja – terveellisistä rasvoista puhumattakaan. 

Voit luottaa ruokaan ja liikuntaan painonpudotuksessa, mutta nämäkin ovat osa terveellistä ja toimivaa ruokavaliota.

Lisäravinteet kuten heraproteiini-isolaatti auttaa sinua laihtumaan menettämättä lihaksiasi.

Myös omega-3 öljystä on paljon tutkittua dataa laihduttamisessa. Voit katsoa muutaman lähteen TÄSTÄ 

3. Harjoittele HIIT-harjoituksia

Yksi tehokkaimmista, ehkä jopa tehokkain tapa harjoitella, on HIIT-harjoittelu. HIIT-harjoittelun aikana ihmisen keho joutuu voimakkaaseen rasitustilaan, joka nostaa aineenvaihdunnan aktiivisuutta useamman tunnin ajaksi myös harjoittelun jälkeen.

Pystyt polttamaan rasvaa lyhyessä ajassa.

Kun harjoittelemme kovaa, myös hormonitoimintamme korostuu. Lue lisää hormonitoiminnasta: 9 tapaa balansoida hormonit.

4. Lopeta aineenvaihduntaa hidastavien ruokien syöminen

 Kaikki prosessoitu, käsitelty, paljon säilöntä-aineita sisältävä ruoka hidastaa aineenvaihduntaasi. Miksi? Elimistö järkkyy kun ei saa luonnollista ruokaa. Se järkyttyy niin, että menee taistele tai pakene -moodiin.

Taistele tai pakene -moodi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja aiheuttaa monia terveysongelmia, kuten väsymystä, ruoansulatusongelmia, liikalihavuutta ja hormonitoiminnan puutetta.

80-90 % kaikista sairauksista tulee negatiivisesta stressistä, joidenkin lähteiden mukaan jopa 95%. Lähde

Mihin tarkoitukseen eri vatsalihakset ovat tehty?

Rectus abdominis on kaikista suurin ja näkyvin lihas vatsalihaksissasi. Sana tarkoittaa suoraa vatsalihasta, johon tulee näkyviin usein myös six pack. Sen päätehtävänä on siirtää rankaa eteenpäin ja sivuille.

Obliques-lihakset – eli sisempi ja ulkompi vatsalihas – kulkevat sivuilla ja ovat avainasemassa rangan kiertoliikeeseen.

Pinnan alapuolella on poikittainen vatsalihas, joka työskentelee  paljon selkärangan kanssa.  Toisin sanoen, jos haluat hyvän ryhdin – vatsalihasrutistusten tekeminen on aivan turhaa.

Mikä on vatsalihasten merkitys?

Miksi meidän pitäisi harjoittaa keskivartaloamme? Toki siitä on paljon muitakin hyötyjä kun saa vatsalihakset kondikseen kuin uimapuvussa hyvältä näyttäminen.

Vahva keskivartalo auttaa sinua pitämään asennon vakaana eri liikkeissä. Se auttaa sinua eliminoimaan selkäkipujasi ja myös parantamaan ryhtiäsi.

Hyviä lajeja keskivartalon vahvistamiseen ovat:   

– koripallo

– jääkiekko

– salibandy

– lentopallo

– hiihto

– nyrkkeily

– paini

Kaikki nämä lajit ja monet muut lajit kehittävät keskivartalon voimaa, mutta eivät sulje pois keskivartalon harjoituksia.

Vatsalihasharjoitus

– Tee jokaista liikettä 45 sekuntia, yhteensä 3 kierrosta.

– Toista 3 kertaa viikossa.

1. Sivulankku pito.   

Pidä lantio suorassa. Jalka jalan päällä.
Varmista, että olkapääsi on samassa linjassa kyynärpääsi kanssa.
Kuvittele, että olet kahden seinän välissä. 

2. Polvi kyynärpäähän

Käy punnerrusasentoon.
Pidä kokoajan lantio paikallaan.
Tuo polvi sivukautta kyynärpäähän. Vaihda jalka. 

3. V-alt vatsa

 Käy selinmakuulle.
Tuo vastakkainen jalka ja käsi yhteen navan yläpuolella.
Vaihda toinen puoli.
TÄRKEÄÄ: Pyri kurkottamaan mahdollisimman korkealle ylävartalosta niin, että lapaluut irtoavat maasta.

4. Russian Twist

Käy istumaan lattialle. Vie keskivartaloa taaksepäin.
Pidä kantapäät maassa (liike on haastavampi jos irrotat kantapäät maasta)
Tuo kädet rinnalle sormet ristissä. Vie käsiä puolelta toiselle.

Yhteenveto

Keskivartalon lihaksia voi kehittää myös hauskanpidolla kuten pallopelejä pelaamalla. Pakkomielteinen ”minun on saatava vatsalihakset näkyviin” on ongelmallista. Onko se oikeasti sen arvoista? Jos muiden ihmisten arvostus on vatsalihaksista kiinni – vaihda ystäväpiiriä.

Vaikka saisit maailman kauneimmat vatsalihakset ja saisit ihmiset kadehtimaan niitä, ei se lisää kehosi toiminnallisuutta tai sen enempää onnellisuuttakaan.

Tehdään asioita rennolla, mutta fiksulla tavalla – ilman pakkomielteitä.

Kun lähdet kehittämään itsellesi uusia mahtavia vatsalihaksia – matkasi vaatii kurinalaisuutta ja työtä. Sama periaate käy myös uusien kielten tai pianon soittamisen opetteluun. Pieniä asioita harkitusti päivittäin sekä viikottain takaa onnistuneen lopputuloksen ja tapojen ikuisen elämän


Oletko kiinnostunut valmennuksesta? 

 Jos olet kiinnostunut valmennuksesta ja haluat pysyviä tuloksia aikaan – suosittelen painamaan allaolevaa painiketta. 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1