Kerron sinulle viisi hyvää syytä, miksi voimaharjoittelun tulisi kuulua sinunkin viikko-ohjelmaasi. Kun tiedät, miksi voimaharjoittelu on tärkeää ja mitä voit sen avulla saavuttaa, sinun ei tarvitse enää etsiä motivaatiota salilla käymiseen. Kuulostaa hyvältä, eikö totta?

Salille ei kannata lähteä vain sen takia, että ”kaikki muutkin käyvät”. Kannattaa miettiä, mitä juuri sinä haluat harjoittelulla saavuttaa. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi polttaa rasvaa, tukee voimaharjoittelu hyvin tavoitettasi. Sen avulla voi kuitenkin saavuttaa paljon muutakin.

6 Hyvää syytä lisätä voimaharjoittelua viikko-ohjelmaan

1. Parempi jaksaminen arjessa

Valmennuksessani on ollut jo useita kymmeniä täysin nollasta aloittelevia kuntosaliharrastajia. Järjestään jokainen heistä on kehunut jälkikäteen, kuinka paljon energiaa harjoittelun aloittaminen on tuonut heidän elämäänsä – niin töihin kuin vapaa-ajallekin.

Moni kuvailee lähtötilanteessa olevansa jatkuvasti väsynyt. Päivät kuluvat työpäivän jälkeen sohvalla maatessa, kun ei vain saa mitään muutakaan aikaiseksi. Ei mene kuitenkaan montaakaan viikkoa valmennuksen aloituksesta, kun kuulen ensimmäiset fiilistelyt vireystason noususta harjoittelun aloittamisen myötä.

Lisääntyneen energian lisäksi liikkuminen arjessa helpottuu voimaharjoittelun myötä. Jaksat kantaa kevyesti kauppakassit ja muuttolaatikot, nostat turvallisesti raskaatkin esineet lattialta eikä portaiden nouseminen hapota enää jalkojasi samalla tavalla, kuin aikaisemmin.

Arki ei tunnu enää niin raskaalta puurtamiselta. Saat lisää energiaa tehdä myös itsellesi tärkeitä asioita.

2. Tehokas tapa polttaa rasvaa ja parantaa kehonkoostumusta

Raskas voimaharjoittelu on yksi parhaista keinoista vaikuttaa positiivisesti kehonkoostumukseen. Jos tavoitteena on rasvanpoltto, tukee lihaskuntoharjoittelu loistavasti tulosten saamista.

Voimaharjoittelu kuluttaa jo itse treenin aikana hyvin energiaa, mutta lisääntynyt energiankulutus ei rajoitu ainoastaan treenin ajalle. Lepoaineenvaihdunta on koholla kovan voimaharjoituksen jälkeen jopa usean vuorokauden ajan. Tämä helpottaa rasvanpolttoa, mutta auttaa myös säilyttämään lihasmassaa (joka osaltaan tehostaa energiankulutusta) painonpudotuksen aikana.

Naisten keskuudessa pyörii edelleen harhaluuloja siitä, että voimaharjoittelun myötä lihasta tarttuu yhtäkkiä liikaa ja kropasta tulee ”miehekäs”. Heti ensimmäisessä valmennustapaamisessa korostetaan, että ”halutaan vain kiinteytyä”, eikä kasvattaa isoja lihaksia.

Voin kuitenkin luvata sinulle, että sinä et tule muuttumaan kehonrakentajaksi yhdessä yössä. Etkä vielä monen kuukauden päästäkään. Voit huoletta aloittaa raskaan voimaharjoittelun ilman pelkoa ”liiallisesta lihasmassasta”.

Voimaharjoittelun avulla tulet saavuttamaan juuri sen kaipaamasi kiinteämmän kropan paljon varmemmin, kuin pelkästään lenkkitossuja ulkoiluttamalla. Muistathan kuitenkin syödä riittävästi, jos haluat harjoitella kovaa (vaikka tavoitteenasi olisikin kiinteytyminen). Liian pienillä kaloreilla junnaat vain paikoillasi – niin treenituloksissa kuin myös kehonkoostumuksesi kanssa.

Kun itse aloitin raskaan voimaharjoittelun (ja kun aloin syömään riittävästi) alkoi kroppanikin muokkautua ihan eri tavalla, kuin aiemmin. Vaikka painoni on pysynyt samoissa lukemissa viimeisen parin vuoden ajan, on kropassani huomattavasti enemmän lihasta sekä vähemmän rasvakudosta kuin muutama vuosi sitten.

Voit halutessasi lukea tarinani ”Mitä tapahtui, kun lopetin laihduttamisen?”. 

3. Loukkaantumisten ja rasitusvammojen riski pienenee

Kestävyysharjoittelu on hyvästä, mutta yksistään tehtynä se voi olla elimistölle hyvin kuluttavaa. Suuri määrä aerobista harjoittelua (esimerkiksi juoksua) on elimistölle raskasta ja rasitusvammojen riski kasvaa ilman säännöllistä voimaharjoittelua.

Voimaharjoittelun avulla pystytään vahvistamaan kroppaa ja vahva kroppa kestää paremmin myös muuta kuormitusta. Sopiva määrä lihasmassaa kehossa tukee muita kudoksia ja ennaltaehkäisee erilaisten vammojen ja rasitustilojen syntymistä.

Määrällisesti voimaharjoittelua ei tarvitse tehdä paljoa kestävyysharjoittelua tukemaan. Jo 1-2 kertaa viikossa edesauttaa kropan pysymistä ehjänä.

4. Lisääntynyt lihasmassa tehostaa aineenvaihduntaa – saat syödä enemmän lihomatta

Mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sen enemmän energiaa kulutat sohvalla maatessasi. Tehokas aineenvaihdunta helpottaa myös huomattavasti painonhallintaa sekä painon pudottamista.

Käytännössä mitä enemmän lihasta omistat, sen enemmän saat syödä – ilman pelkoa lihomisesta. Tämän olen huomannut itse hyvin selvästi. Ennen tuntui, että herkut tarttuivat helpommin vyötärölle, mutta nykyään (lihaksikkaampana) koen asian olevan toisin.

Toki suhtaudun syömiseen muutenkin järkevämmin kuin aikaisemmin, mutta tiedän myös lisääntyneen lihasmassan auttavan siistin kehonkoostumuksen ylläpitämisessä – vaikka välillä söisinkin rennommin ja herkuttelisin enemmän.

5. Selkä-, niska- ja hartiaseudun kiputilojen lievittäminen

Onko selkäsi kipeä? Tai niska-hartiaseutu jumissa? Sattuuko polviin?

Kaikki edellä mainitut vaivat voivat johtua passiivisesta elämäntyylistä tai vääränlaisesta tavasta liikkua arjessa. Ja kaikkiin näihin voidaan vaikuttaa hurjan paljon voimaharjoittelun avulla.

Alaselkä- ja polvikivut voivat johtua monesta asiasta. Yksi suuri aiheuttaja on liikekontrollin puute – liikutaan keholle epäedullisella tavalla arjessa. Raskaiden kuormien nostaminen pyöreällä selällä tai kyykistyminen polvien pettäessä sisäänpäin nakertavat kroppaa pikkuhiljaa. Ennen kuin huomatkaan, kärsit erinäisistä kiputiloista kropassasi, puhumattakaan huonon ryhdin aiheuttamista niska- ja hartiaseudun vaivoista.

Voimaharjoittelun avulla opit liikkumaan – kyykistymään, nostamaan, työntämään ja vetämään – oikealla tavalla myös arjessasi. Sen lisäksi voimaharjoittelu parantaa ryhtiä ja kehonhallintaa, jonka vuoksi se lievittää niska- ja hartiaseudun kipuja ja jumeja.

Yksi asiakkaistani antoi minulle kerran pysäyttävää palautetta. Haluan jakaa sen myös teille.

”Palautteena todettakoon, jotta ainakin minun kohdallani on valmennus ollut aivan loistavaa. Jotenkin olet saanut paatuneesta sohvaperunasta, joka vihaa liikuntaa – ihmisen, joka salaa nauttii itsensä rääkkäämisestä salilla (vaikka patalaiskana sitä apua vielä tarvitsen) ja ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen selvinnyt ei vain päiviä, vaan useita kuukausia putkeen ilman särkylääkkeitä.”

Olen saanut seurata asiakkaani matkaa lähes täydellisestä liikkumattomuudesta säännöllisen voimaharjoittelun harrastamiseen ja tämän avulla hän on saavuttanut upeita tuloksia.

Hän on saavuttanut kivuttomamman elämän.

6. Toimintakyvyn parantuminen ja ylläpito ikääntyessä

Ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia kehonkoostumukseen. Lihasmassan määrä alkaa pienentyä ja sen myötä toimintakyky heikentyy pikkuhiljaa. Voimaharjoittelun avulla voidaan ennaltaehkäistä ja hidastaa ikääntymisen tuomia muutoksia kehossa ja auttaa toimintakyvyn säilyttämisessä vanhemmallakin iällä.

Mitä nuorempana aloitat voimaharjoittelun, sen paremmassa kunnossa olet vanhemmalla iällä. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä aloittaa.

Tässä on vain muutamia syitä, joiden vuoksi voimaharjoittelu kannattaa. Jos koet olosi yhtään epävarmaksi harjoittelua aloittaessasi, suosittelen pyytämään apua osaavalta valmentajalta. Kun opettelet heti alussa tekemään liikkeet oikein, tulet saamaan paljon nopeammin haluamiasi tuloksia ja varmistat, että harjoittelu on turvallista.

Näin pidät kroppasi kunnossa ja pysyt toimintakykyisenä ja vahvana vielä monien vuosien päästäkin.

Toimi näin, jos kiinnostuit voimaharjoittelun aloittamisesta, mutta koet olosi vielä epävarmaksi:

1. Ota selvää asuinkaupunkisi kuntosalivaihtoehdoista sekä mahdollisista valmentajista. Voit käydä tutustumassa eri saleilla halutessasi, jolloin löydät mieleisesi treenipaikan.

2. Valitse sinulle sopivin paikka harjoitteluun ja ota tarvittaessa yhteyttä haluamaasi valmentajaan. Suurin osa valmentajista tekee alkukonsultaation ilmaiseksi, jolloin pääset tutustumaan valmentajaan sekä erilaisiin valmennusvaihtoehtoihin

3. Osta salikortti ja mene rohkeasti salille tutustumaan eri välineisiin ja laitteisiin. Voit tarvittaessa kysyä apua myös kanssatreenaajilta – he auttavat sinua varmasti mielellään

4. Ota tavoitteeksesi käydä 2-3 kertaa viikossa harjoittelemassa. Se riittää alussa hyvin viemään sinua kohti tavoitteitasi.

Voimaharjoittelun avulla voit siis muokata helposti kehonkoostumustasi, saavuttaa kiinteämmän kropan, tehostaa aineenvaihduntaasi, lievittää niska- ja hartiaseudun sekä alaselän kiputiloja, parannat ryhtiäsi, kehonhallintaasi, kestävyyttäsi, hapenottokykyäsi, voimatasojasi, koordinaatiotasi ja yleistä toimintakykyäsi, pienennät loukkaantumisten ja rasitusvammojen riskiä sekä parannat jaksamistasi arjessa.

Näin muutamia hyviä juttuja mainitakseni.

Toivon, että tämä kirjoitus motivoi sinua voimaharjoittelun pariin. Olkoon voima kanssasi!

Inspiroivin terveisin,
Teresa Martikkala

Valmentaja / Personal Trainer (Jyväskylä), klassisen voimanoston suomenmestari ja PM-hopeamitalisti (2017).

Lisää inspiraatiota harjoitteluun, terveellisiin elämäntapoihin, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä terveyttä ja harjoittelua tukevaan ravintoon löydät osoitteesta www.teresamartikkala.com.

Lue lisää harjoitteluun liittyviä blogitekstejä

Täydellinen opas – Voimaharjoittelu

Täydellinen opas – Voimaharjoittelu

Voimaharjoittelu luultavasti muuttaa koko elämäsi. Jos haluat pudottaa painoa, haluat voida paremmin, haluat voimaa, haluat lisätä kehon lihasmassaa - kaikki tulee samassa paketissa. Voimaharjoittelu on salaisuus saada nämä kaikki.  Näin yrittäjän näkökulmasta...

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1