Onnellisuus – kukapa ei haluaisi olla onnellinen?! Onnellisuuden kokeminen on hyvin subjektiivista. Minut onnelliseksi tekee kevään ensimmäiset auringon säteet, syksyn värit, melankolinen musiikki ja usko hyvään elämään tulevaisuudessakin.  Sinun kokemuksesi onnellisuudesta voi olla aivan jotakin muuta.

Kirjoitin blogissani ajatuksiani, onko onnellisuus valinta. Mielestäni onnellisuus on kuin puutarha, jossa kasvaa erilaisia vihanneksia. Jokainen vihannes edustaa jotakin osa-aluetta, jolla voit lisätä onnellisuuden tunnetta. Keväällä kasvimaa on tyhjä. Sinun täytyy ensin esivalmistella kasvimaa, että voit aloittaa kasvattamisen. Kylvät siemenet maahan ja kastelet niitä tarvittaessa. Välillä pitää muistaa kitkeä rikkakasvit pois. Syksyllä voit sitten vihdoin ja viimein nauttia sadon antia. Ehkäpä onnellisuus onkin kuin puutarhan hoitaminen. Rakennat sitä pienin askelin ja joudut tekemään monenlaisia valintoja saavuttaaksesi päämäärän.

MONIULOTTEINEN VERKKO

Lähdin rakentamaan onnellisuuden vinkkejäni tekemällä MINDMAPin paperille. Pian paperi alkoi täyttyä asioilla. Huomasin, että melkeinpä kaikki osa-alueet olivat jollakin tavalla yhteydessä toisiinsa. Raha, työ ja vapaa-aika synkronoituvat vahvasti toisiinsa, samoin kuin ruokavalio, liikunta ja terveys. Nämä toki ovat meille monille itsestäänselvyyksiä.

TYÖ & RAHA

Olen kuullut useimpien suusta tämän hyvin kliseisen lauseen ”raha ei tee onnelliseksi”. Enemmän paikkaansa pitävä lausahdus on kuitenkin mielestäni ”raha helpottaa elämää, mutta se ei ole onnellisuuden tae”.

Kun hankit tai teet töitä, onko sinulle tärkeämpää siitä saatavat tulot vai tyydytys? Itse valitsen mieluummin työn josta nautin, kuin muhkean palkkapussin. Työpaikalla vietetään kuitenkin aika iso osa elämästä. Toki palkan pitää olla sellainen, että sillä saan katon pään päälle, ruokaa pöytään ja muut välttämättömät tarvikkeet arjessa selviytymiseen. Ehkä myös jotain pientä extraa silloin tällöin.

Seuraavaksi pohdi, kuinka arvokasta sinun aikasi on? Voiko vapaa-aikaa edes mitata rahassa? Tunnit, jotka vietetään perheen, ystävien ja harrastusten parissa, ovat varmasti useimmille arvokkaampia, kuin työssä vietetty aika. Vapaa-ajalta ei palkkaa makseta, mutta se voi antaa työstä maksettavaa tuntipalkkaa enemmän.

Rikkaus ei aina korreloi onnellisuuden ja hyvinvoinnin kanssa. Etelä-Korea on hyvin nopeasti kehittynyt maa ja nykyään se onkin yksi maailman rikkaimmista maista. Rikkaus ei kuitenkaan näy hyvinvoinnissa. Uusimman World Happiness Report 2017 mukaan Etelä-Korea on sijalla 55. Maa on myös OECD-maiden tsemurhatilastoissa kärjessä, juuri ennen Liettuaa. World Happiness Report 2017 kärjessä ovat Norja ja Tanska. Suomi on listassa viidentenä.

TERVEYS – RAVINTO & LIIKUNTA

Tuskinpa tarvitsemme laajoja tutkimuksia todetaksemme, että krooninen somaattinen tai psyykkinen sairaus laskee ihmisten kokemuksia onnellisuudesta. Onneksi meillä Pohjoismaissa on kaikille tarjolla ilmainen terveydenhoito. Se luo turvallisuutta ja voi sen myötä parantaa myös elämänlaatua. Yksilötasolla meillä jokaisella on mahdollisuus pitää huolta omasta terveydestämme. Kun keho ja mieli voivat hyvin, on helpompi olla onnellinen.

Usein selaillessani sosiaalista mediaa, ihmiset puhuvat liikunnan ja ravitsemuksen tärkeydestä elämäntapamuutoksessa ja hyvinvoinnin kokemisessa. Terveys ja hyvinvointi ovat kuitenkin paljon enemmän kuin fyysisyyttä. Maailman Terveysjärjestön (WHO) mukaan terveys on täydellisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Itse en lähtisi aivan näin radikaalisti pyrkimään täydellisyyteen, koska en usko näiden kaikkien osa-alueiden saavuttavan koskaan täydellistä balanssia. Mielestäni psyykkisen hyvinvoinnin ja mielenterveyden tärkeyttä vähätellään varsinkin elämäntapamuutoksien kohdalla.

Käytä hetki siihen, mitä sana mielenterveys sinulle tarkoittaa? Koetko sanan positiivisena vai negatiivisena?

Älä pelkää puhua mielenterveydestä. Se ei ole kirosana. Se on voimavara, joka sinulla on kohdatessasi elämän haasteita. Jos haluat tehdä elämäntapamuutoksen ja laihtua, pelkkä ruokavalion parantaminen ja liikunnan lisääminen eivät riitä. Psyykkinen puoli tulee ottaa huomioon yhtä lailla. Motivaatio ja kaikki ne voimavarat, joita tarvitset tulevassa elämäntapamuutoksessasi, löytyvät omasta mielenterveydestäsi. Kun mielesi on vahva ja omaat riittävästi suojatekijöitä, elämän pienet kolhut ja stressit eivät saa sinua kaatumaan, vaan jaksat paremmin kohdata ne silmästä silmään.

MIELENTERVEYDEN VOIMAVARAT

Ei ole olemassa yhtä kaavaa mielenterveyden voimavaroille. Minulle ne ovat perhe, ystävät, koirani Børje ja opinnot. Olen analysoinut itseäni oikeastaan aina. Kun stressi yrittää puskea päälle, puran sitä liikkumalla. Usein lähden juoksemaan tai hiihtämään ja teen maksimaalisen suorituksen. Puran kaiken stressin liikkeeseen ja urheilusuorituksen jälkeen oloni on huomattavasti parempi. On hyvä myös muistaa, että elämässä tulee vastaan asioita, joihin ei vaan voi vaikuttaa. Silloin niitä on myös turha murehtia liikaa.

Haluatko tehdä pienen tehtävän tänään? Kysy ystävältäsi, perheenjäseneltäsi, työtoveriltasi tai vaikka naapuriltasi, mitä hänelle kuuluu ja ole ihan oikeasti kiinnostunut kuuntelemaan. Äläkä hyväksy vastaukseksi ”ihan hyvää”, tai ”noh, ei täs mittää”!

5 VINKKIÄ ARJEN ONNELLISUUDEN SAAVUTTAMISEEN

  • Panosta terveyteen; fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Syö puhtaammin ja enemmän kasviksia. Liiku enemmän luonnossa, kävele, pyöräile, hiihdä, tai käy vaikka uimassa. Valitse liikuntamuoto, josta sinä pidät.
  • Panosta vielä vähän enemmän positiiviseen mielenterveyteen. Näe ystäviäsi ja älä murehdi asioita, joihin et voi itse vaikuttaa. Pohdi oikein tosissasi niitä asioita, jotka suojaavat sinua elämän tarjoamilta haasteilta. Äläkä unohda kehittää niitä. 😉
  • Älä yliarvioi työn ja rahan merkitystä onnellisuuteesi. Työ ja raha eivät ole kaikki kaikessa. Sinulla on vain tämä yksi elämä elettävänä. Nauti elämästä itsesi, perheesi ja ystäviesi kanssa. Hyödynnä kaikki vapaa-aika. Tee asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi ja onnelliseksi. Monia asioita voit tehdä edullisesti ja jopa ilmaiseksi.
  • Ajattele positiivisesti ja hymyile! Monien tutkimusten mukaan hymyily tekee ihmeitä. Se poistaa mm. stressiä ja vapauttaa endorfiineja. Hymy myös tarttuu ja parhaimmillaan parantaa vastustuskykyä. Näin väittää ainakin inspiyr.com–sivusto. Valitettavasti en löytänyt tähän hätään kaikkein luotettavimpia lähteitä näille väitteillä, mutta onneksi hymyily ei maksa mitään. Sitä kannattaa siis ainakin kokeilla!
  • Vapaus! Koen, että vain ja ainoastaan minulla on vapaus muovata elämääni sellaiseksi kuin haluan. Tämä ei sulje pois muiden ihmisten ja ympäristön vaikutusta. Ota vastuu elämästäsi ja toteuta unelmiasi.

Terkuin, Sami-Petteri

www.samipetteri.fi

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1