Meillä jokaisella on pään sisällä ”pieni sisäinen höpöttäjä”

Jos nyt joku sanoi pääsi sisällä ”Eipä kyllä ole”, niin se on juuri se pieni sisäinen höpöttelijä. Tämä höpöttäjä voi jutella meille kaikenlaista hyvää, pahaa tai välillä ohjata meidät tilanteisiin, missä kaikki ei mennytkään suunnitellusti.

Kuvitellaan tilanne, jossa olet tekemässä painonpudotusprojektia

Valmentajasi on ohjeistanut, että karkkia syödään vain kerran viikossa ”reward-päivänä.” Olet juuri tullut töistä ja työpäivän aikana unohdit syödä lounaan jälkeen. Sinulla on kiljuva nälkä, mutta aukaistuasi jääkaapin, siellä hohtaa vain kirkas valo. Marssit lähimpään kauppaan, jossa sisäinen höpöttäjäsi haluaa sinulle ”hyvää” ostamalla pizzan ja karkkipussin. Onhan sinulla nimittäin kova nälkä.

Et kyseenalaista asiaa sen kummemmin ja ostat pizzan sekä karkkipussin ja syöt ne kotona.

Seuraavalla viikolla tulee vastaavanlainen tilanne ja huomaat, että sisäinen höpöttäjäsi haluaa sinulle taas ”hyvää” ja ohjaa sinua ostamaan pizzan, karkkipussin ja limsaa. Kierre on syntynyt.

Koet huonoa omaatuntoa asiasta

Yrität välttää vastaavat tilanteet tulevaisuudessa itseäsi kurittamalla ja pakottamalla. Päätät hoitaa asian itsekurilla. Et koske mihinkään herkkuihin loppuvuotena!

Pitkän, jopa tuskaisen ahdistavan kahden viikon pakottamisen jälkeen, sisäinen höpöttäjäsi sanoo kaupassa: ”No niin, olet ollut jo kaksi viikkoa syömättä mitään herkkuja. Olet palkintosi ansainnut! Eikös se valmentaja sanonut, että reward day pitää pitää. Ostetaan kaikkea herkkua!”.

Itsekuri ja selkäranka katkeaa sillä sekunnilla ja illalla sinulla on valtava sokerihumala ja maailman suurin turvotus. Sitten ihmettelet, mikset ole tiputtanut painoasi, vaikka teet juuri niin kuin valmentajasi on ohjeistanut.

Olin yhdessä tapauksessa valmentajan roolissa ja valmensin 24-vuotiasta naista. Nainen halusi tiputtaa painoaan ja kiinteytyä, mutta hänen sisäinen höpöttäjänsä oli täysin eri mieltä. Hän ei kertonut minulle, miten oli todellisuudessa toiminut.

Olin antanut samanlaisia ohjeita samassa tilanteessa oleville asiakkailleni ja he olivat onnistuneet painonpudotuksessaan. Olin suoraan sanottuna toivottomassa tilanteessa.

Soitin yhdelle mentoreistani ja avasin tilanteen. Hän kysyi minulta: ”Joonas, oletko antanut ohjeita ihmiselle tai robotille?” Sain tästä valtavan oivalluksen ja ymmärsin, mikä asiakkaan ongelmana oli.

Seuraavana päivänä meillä oli asiakkaani kanssa etäpalaveri, jossa kysyin muutamia kysymyksiä projektiin ja ajatteluun liittyen. Kysyin muutamalla tarkentavalla kysymyksellä sisäisestä höpöttäjästä, joilla vahvistin minkä olin jo aikaisemmin mentorini kanssa selvittänyt. Sisäinen höpöttäjä oli ohjaksissa.

Haastoin välittömästi asiakkaani ajattelua ja uskomuksia hyvin vaikeilla kysymyksillä, jonka jälkeen hän koki suuren valaistumisen. Hän oli yrittänyt itsekurilla ja pakottamisella tiputtaa painoaan ja oli luullut, että näinhän tämän pitääkin mennä.

Annoin asiakkaalleni muutaman työkalun, joita hän pystyisi käyttää silloin, kun sisäinen höpöttäjä yrittäisi ”ottaa vallan”.

Tässä yksi todella tärkeä työkalu, jonka jo lähes 300 ihmistä on huomannut toimivaksi:

 

 HENKILÖKOHTAINEN VALMENNUS
Lue tästä lisää, mitä henkilökohtainen valmennus on.

 

Jos et ota ensimmäistä ja tehokkainta työkalua käyttöön, ota ainakin tämä toinen, joka on täysin ilmainen:

  1. Tunnista sisäinen höpöttäjäsi ja mitä se sanoo
  2. Kyseenalaista ”Oletko oikeasti tätä mieltä? Onko tämä minulle parhaaksi?”
  3. Anna läsnäoloa ja rakkautta sisäiselle höpöttäjällesi

Miten kävi naisasiakkaalleni?

Hänellä meni kuusi kuukautta päästä koosta 38 kokoon 34. Hän unohti täysin painon tuijottamisen, herkkujen kieltämisen ja alkoi omien sanojensa mukaan: ”Elää vapaudesta käsin.”

Ilman ulkopuolisen valmentajan tai ajatuksien ja uskomuksien haastamista, projekti voi kestää vuosia etkä välttämättä siltikään saavuta tavoitteitasi.

Valmentajan avulla vanhat ajattelumallit rikkoutuvat ja saat tilalle uusia, jotka johtavat sinut tavoitteeseen.
Tutustu artikkeliin ensimmäisestä asiakkaastani.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1