Kuusi vuotta sitten kokeilin ensimmäisen kerran laittaa herätyskellon soimaan 05.30. Heräsin kyllä sinä aamuna, mutta kahden viikon jälkeen en keksinyt enää yhtäkään syytä herätä niin aikaisin.

Kesti viisi vuotta, että ymmärsin aikaisin heräämisen todellisen arvon.

Oletan, että luettuasi tämän artikkelin, kehität tavan herätä hiukan normaalia aikaisemmin ja toivon, että teet niin useammin kuin kerran. Ei haittaa, vaikka epäonnistut, kokeile uudestaan. Aikaisin heräämisellä on ollut luultavasti suurin vaikutus elämääni, sillä voin keskittyä itseeni, ennen kuin muut ihmiset heräävät.

Maailman menestyneimmät yrittäjät ovat myöskin huomanneet aikaisen herätyksen hyödyt

Muutamia mainitakseni:

  • Tim Cook, Applen toimitusjohtaja
    Herää klo 3.45 (lähettää sähköposteja 4.30 ja viiden aikaan aamulla hän on jo salilla).
  • Richard Branson, liikemies, Virgin-brändin perustaja
    Herää klo 5.45
  • Michelle Obama, Yhdysvaltain presidentin puoliso
    Herää klo 4.30
  • Steve Reinemund, PepsiCo:n perustaja
    Herää klo 5.30
  • Howard Schultz, Starbucksin toimitusjohtaja
    Herää klo 4.30
  • George W. Bush, Yhdysvaltain Presidentti
    Herää klo 4.00
  • Gary Vaynerchuk, VaynerMedian perustaja, sarjayrittäjä
    Herää klo 6.00
  • Jack Dorsey, Twitterin perustaja
    Herää klo 5.00

Jos haluat asettaa artikkelin kirjainmerkkeihin palataksesi tähän myös myöhemmin, mene sivun yläreunaan ja lisää artikkeli kirjanmerkkeihin. Säästät aikaa, eikä sinun tarvitse miettiä, mistä tämän artikkelin löydät.

Jos olet valmis sitoutumaan ja luomaan tavan herätä aikaisemmin, niin tsemppaan sinua siihen. Tiedän tästä olevan sinulle hyötyä.

Jocko Willink on entinen Navy SEAL-joukkojen komentaja ja hän herää aina 4.30.

Hän on luonut ”4.30 klubin”, jossa herätään jokainen aamu klo 4.30. En sano, ettetkö sinäkin voisi herätä samaan aikaan, mutta ehkä sinun ei pitäisi?

Kuusi vuotta sitten olin opiskelija, kun yritin herätä klo 05.30. (Nykyisin olen yrittäjä). Silloin en ottanut muita elämäntapojani niin hyvin huomioon ja herääminen oli sen takia todella raskasta ja puuduttavaa.

Se, mihin aikaan heräät riippuu täysin siitä, minkälaisia velvollisuuksia ja toimintoja sinulla on elämässäsi ja päivässäsi.

Heräämiseen vaikuttaa mm. millaisessa työssä olet, opiskeletko, onko sinulla puolisoa tai perhettä, millaisessa sosiaalisessa ympäristössä olet, matkustatko paljon, onko sinulle iltamyöhäisiä harrastuksia jne.

Nouseminen klo 4.30-6.00 välillä on äärimmäisen haastavaa, jos työskentelet yövuorossa tai olet opiskelija, joka osallistuu yömyöhään erilaisiin juhliin ja illanviettoihin. Aina 4.30- 06.00 aikaväliin herääminen ei ole se kaikista järkevin juttu. Suosittelen aina nukkumaan 7.5-9 tuntia yössä.

Aikaisin heräämisellä ei ole minkäänlaista tekemistä herätyskellon kanssa. Tämän tajusin vasta vuosi sitten.

1. Tavoitteesi ja ajattelumaailmasi

Jordan Petersonin ja monen muun viisaan miehen sekä naisen mukaan, me ihmiset haemme elämästä välitöntä tyydytystä. Tämän takia aikaisin heräämisen ”kuolemanlaakso” on yksi kuukausi. Kuolemanlaakso tarkoittaa sitä, että tehdään tappiota ennen suurempia voittoja. Ensimmäisen kuukauden aikana sinun pitää uhrata aika paljon. Tiedän, että ensimmäisen kuukauden aikana energiatasot tipahtavat ja tuottavuutesi kärsii. Näin on käynyt minulle seitsemän kertaa aikaisemmin, kun yritin siirtää kelloni herättämään klo 05.30. Jotta pääset kuolemanlaakson ylitse, sinun pitää asettaa tavoite. Tavoitteen asettamiseen on muutama erittäin tärkeä syy.

Tavoitteet motivoivat meitä

Tavoitteen asettaminen antaa meille vauhtia aamuun ja kun olet painamassa torkkunappia, et paina sitä enää niin herkästi hyvän tavoitteen asettamisen jälkeen.

Tavoitteen asettamiseen on todella paljon erilaisia tapoja, mutta mielestäni toimivin on S.M.A.R.T -kaavan mukaan asetettu tavoite.

”Mitä suuremmalla tunteella ja fiiliksellä teet tavoitteesi, sitä suurempi vaikutus on koko elämääsi.” -Minä

Tavoitteet ohjaavat toimintaamme

Mitä kirjoitamme ylös, ohjaa fokuksemme suunnan. Toimit järjestelmällisesti tavoitetta kohti.

Esimerkki tavoitteen asettamisesta:

Tavoite: Haluan laihtua 7 kg 1.12.2018 mennessä.

Metodit: Nukun 7.5-9 tuntia yössä. Syön vähän alle kulutuksen (mielellään kehotyyppisen ruokavalion mukaan). Lisään liikettä ja pyrin 10 000 askeleeseen päivittäin. Painoharjoittelua kahtena kertana viikossa, jonka aikana teen myös liikkuvuutta ja kehonhuoltoa.”

Annan tarkemmat yksityiskohdat painonpudottamiseen vain valmennuksissani, mutta myös täältä blogista löydät loistavia artikkeleita aiheeseen liittyen:
Tämä ajatus sabotoi painonpudotuksesi
Sisäinen höpöttäjä pilasi painonpudotuksen
24 suurinta sudenkuoppaa painonpudotuksessa

Tehtävä sinulle rakas ystäväni

Aseta kolme tavoitetta (seuraavalle vuodelle). Aloita järjestelmällisesti kulkea niitä kohti luomalla iltarutiinit, joilla aikaisin herääminen on oikeasti mahdollista.

2. Iltarutiinit

Lähes jokainen ihminen ajattelee, että heräämisessä on kyse vain aamusta.

”Mulla riippuu tosi paljon siitä, millainen aamu on, että jaksanko herätä” ei ole totta.

Jotta voisit herätä aikaisemmin aamusta, sinun pitää luoda iltarutiinit, jotka palvelevat aikaista herätystä.

Suosittelen, että lopetat kaikkien älylaitteiden ja sinivaloa tuottavien laitteiden käytön 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Sammuta kaikki ylimääräiset laitteet ja keskity itseesi. Jotta et tuhlaisi illasta kallisarvoista aikaasi ja saisit seuraavan päivän mahdollisimman tehokkaasti käyntiin.

Mieti näitä kolmea asiaa:

  • Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka hoidan huomenna?
  • Mitä vaatteita käytän huomenna?
  • Mitä syön huomenna ruoaksi ja mihin aikaan?

Kun teet nämä asiat jo edellisenä iltana, seuraavan päiväsi energiatankki on paljon täydempi. Näin et joudu miettiä näitä asioita seuraavana päivänä, koska olet sen jo suunnitellut etukäteen.

Aika kulkee ihan hirvittävän nopeasti. Jos et koskaan pysähdy miettimään ja pohtimaan sinulle tärkeitä asioita, menetät elämässäsi paljon.

Kysy nämä kysymykset itseltäsi illalla:

  • Minkä asioiden parissa työskentelit tänään?
  • Etenitkö elämässäsi?
  • Mistä olet kiitollinen?
  • Mitkä asiat saavat sinut onnelliseksi?

Arvioi tämän jälkeen, miten seuraava päiväsi etenee ja luo päässäsi mielikuva täydellisestä aamusta. Tämä varmistaa, että olet aamulla innoissasi valmis uuteen päivään ja unohdat torkuttamisen.

Illalla lukeminen

Normaalisti jokaisella meillä on ihan hirvittävä kiire päivisin ja aikaa ei tahdo löytyä mistään lukemiseen. Kun poistat illastasi kaiken teknologian, ajan löytäminen lukemiseenkin löytyy samalla. Suosittelen, että kirjat olisivat henkilökohtaiseen– tai ammattilliseen kasvuun liittyviä.

3. Unenlaatu

Harva ihminen oikeasti tietää, miten unenlaatua voisi parantaa tai että pystyt vaikuttaa siihen todella paljon pienillä jutuilla. Tässä muutama ehdotus:

Vältä raskasta liikuntaa ennen nukkumaanmenoa

Melatoniinin eli ”pimeähormonin” tuotanto ei ole juuri ennen nukkumaan menoa parhaimmillaan. Treeni aiheuttaa kehoon stressireaktion ja usein palautumiseen menee useampi tunti aikaa.

Älä käytä ”piristeitä”

Älä juo kahvia, alkoholia tai muita ”piristeitä”, jotka haittaavat unenlaatuasi kuutta tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Juo lasi vettä

Keho tarvitsee nesteytystä, koska hikoilemme yön aikana. Juo myös aamulla 0,5 – litra vettä, jotta saat nestetasapainon normalisoitua yön jäljiltä.

Vältä isoja aterioita

Isot ateriat heikentävät unenlaatua, koska ne rasittavat ruoansulatusta. Suosi pieniä iltapaloja, kuten marjoja ja pähkinöitä.

Optimoi olosuhteet

Viilennä huonetta hiukan, jos se vain on mahdollista. Hyvä sänky, peitto ja tyyny ovat tärkeässä roolissa hyvän unenlaadun takaamiseksi. Pimennä huonetta ja pyri saamaan huoneesta mahdollisimman hiljainen.

Siirry sänkyyn aina samaan aikaan

Keho tarvitsee samanlaisen rytmin päivään. Pyri siihen, että menet jokainen päivä sänkyyn samaan aikaan. Alkuun tämä voi tuntua haastavalta, mutta keho tottuu muutaman päivän jälkeen. Hyvä vinkki on käydä sänkyyn silloin, kun haukottelet ensimmäisen kerran.

Löydä täydellinen aika nukahtaa

Etsi aika, milloin nukahdat lähes välittömästi.

4. Herääminen ja aamuiset rutiinit

Kerron kaksi kokeilemaani tapaa, joista voit valita itsellesi toimivimman:

1. Suoraan -metodi
Suoraan -metodissa hypätään heti haluttuun tuntiin ja ylläpidetään se. Varoituksen sanana, että äkilliset muutokset vaikuttavat energiatasoihisi aika radikaalisti.

Jos olet aikaisemmin herännyt 07.00 ja nyt laitat herätyskellon soimaan 04.30, olet luultavasti aika väsynyt seuraavan päivänä

2. Pikkuhiljaa- metodi
Siirrä kelloa 10-15min aikaisempaan ja ylläpidä samaa herätystä pari päivää. Kun energiatasosi pysyvät ylhäällä, siirrä herätystä taas n. vartilla aikaisempaan.

Tämä on ollut itselleni paljon toimivampi tapa, koska kelloa siirretään pikkuhiljaa aikaisempaan kellonaikaan. Tämän tekniikan avulla aikaa menee enemmän, mutta vaikutukset energiatasoihin ovat paljon vähäisemmät.

  • Pyri siihen, että päiväsi alkaa jollakin positiivisella melodialla. Aseta herätysääneksi esimerkiksi lempikappaleesi.
  • Aseta herätyskello tarpeeksi kauaksi, että sinun täytyy nousta sammuttaaksesi se.
  • Jos et meinaa saada itseäsi ylös sängystä, kokeile Mel Robbinsin tekniikkaa ”Viiden sekunnin sääntö”:

Tavoite: nousen välittömästi ylös sängystä ja aloitan päiväni.

Metodi: Lähetä itsesi liikkeelle lähtölaskennalla: 5, 4, 3, 2 , 1, nouset.

Ole tilivelvollinen

Tiedätkö henkilön, joka herää samaan aikaan kuin sinä? Sovi hänen kanssaan, että sinun pitää laittaa heräämisen jälkeen viestiä.

Seuraa prosessia

Hanki itsellesi esimerkiksi iso seinäkalenteri, jossa näkyy mielellään koko vuosi kerralla. Laita kalenteri paikalle, jonka huomaat helposti ja merkkaa, kun olet herännyt sovittujen pelisääntöjesi mukaisesti. Älä huijaa itseäsi tai muita.

Ainoa tehtäväsi on merkata päivittäin iso X kalenteriin ja olla katkaisematta ketjua.

Hommaa pakollinen heräämistoiminto

Tarvitset jonkun aktiiviteetin, joka vaihtaa mielesi pois lepotilasta. Suosittelen, että juot lasin vettä ensimmäisenä aamulla, jotta saat yön aikana hikoillut nesteet takaisin elimistöön. Käy pesemässä hampaat ja tee aamutarpeesi.

Tämän jälkeen suosittelen, että lähdet ulos raikkaaseen ilmaan kävelemään, juoksemaan tai tekemään jonkinlaisen aamutreenin. Jokaisella ihmisellä on erilaisia rituaaleja aamuun ja onkin hyvä, että löydät itsellesi kaikista sopivimmat.

Minun aamuni toistuvat jokainen kerta samalla kaavalla:

”Herään ja juon vettä, jossa on suolaa mukana. Menen vessaan, puen päälleni ja lähden ulos lenkille tai treenaamaan. Kuuntelen aina äänikirjaa 30-40 minuutin lenkin tai treenin aikana.

Tulen kotiin, jolloin petaan sängyn, meditoin 10 minuuttia, teen itselleni kahvin ja kirjoitan artikkelin. (Tämäkin artikkeli on aamurutiinien aikaansaannosta.) Artikkelin kirjoittamisen jälkeen syön aamupalan, kirjoitan päivän tavoitteet ja aloitan päiväni.”

Aamun aktiviteetit

Yksi ehkä tärkeimpiä sääntöjä sinulle:
Pyri pitämään aamurutiinit tunnin mittaisena.

Jos yrität tehdä kolmen tunnin aamurutiinit, et jaksa ylläpitää niitä kovinkaan pitkään ja se käytännössä tappaa motivaatiosi.

Muutamia ehdotuksia, joista voit luoda omat aamurutiinisi:

  • Tavoitteen asettaminen
  • Suunnittele päiväsi
  • Hengitysharjoitukset
  • Fyysinen aktiivisuus (kävely, treeni, juoksu, uiminen, jooga yms.)
  • Meditaatio
  • Veden juominen
  • Lukeminen ja opiskelu
  • Kurssien katsominen
  • Työskentely unelmasi eteen (firma, työ tai asia mistä olet todella inspiroitunut)
  • Aika läheisimpien kanssa
  • Hyvän proteiini- ja rasvapitoisen aamupalan syöminen (vältä nopeita hiilihydraatteja )
  • Päivän ruokien suunnittelu tai tekeminen

Kun muutamme toimintaamme, olemme aluksi 2-4 viikkoa aika väsyneitä, eikä tästä kannata huolestua. On täysin normaalia, että kestää hetken, ennen kuin keho ja mieli sopeutuu täysin uuteen aikatauluun.

Vinkki: Jos huomaat, että energiatasosi ovat todella alhaalla päivällä, ota 10-20 minuutin päiväunet. Virkistyt ja saat uutta energiaa päivääsi.

Tee heräämisestä rutiini

Jos et pariin/muutamaan päivään herääkään suunnitelman mukaisesti, on paljon vaikeampi siirtyä takaisin rutiiniin.

Miten haluat toimia viikonloppuisin, riippuu sinun näkemyksestäsi ja mieltymyksestäsi.

Jotta saat heräämisen rutiiniksi, suosittelen että teet toimit mahdollisimman johdonmukaisesti. Myöhemmässä vaiheessa voit miettiä myöhemmin heräämistä, kun heräämisrutiinistasi on tullut vahvempi.

Matkustaessa ja ympäristöä muuttaessa voit kohdata ongelmia, koska tottumuksista on usein vaikeampi pitää kiinni.
Älä ole liian ankara itsellesi!

Sama koskee myös juhlia.
Nauti juhlista! Pidä hauskaa ja hulluttele!
Älä laita herätyskelloa soimaan seuraavana päivänä samaan aikaan tai yritä pakottaa itseäsi nousemaan. Ota niin pitkät unet kuin tarvitsetkin juhlien jälkeen. Ole tässäkin armollinen itsellesi. Korjaat tilanteen seuraavan iltana ja aamuna, vai mitä?

Bonus vinkki: älä torkuta

Mel Robbinsin mukaan torkuttaminen on opittu tapa. Torkuttaminen antaa aivoille selkeän viestin: ”Tänään ei tarvitse olla kovinkaan aktiivinen, vaan voin touhuta omia juttuja vähän rennommin.”

Älä astu tähän ansaan. Kestä ensimmäinen kuukausi, jotta saat heräämisestä hyvän rutiinin.

Jos pidit tästä artikkelista, jaa teksti kavereillesi, joiden kanssa haluaisit herätä hiukan aikaisemmin.

Haasta ystäväsi heräämään samaan aikaan aikaisemmin ja luokaa yhdessä ”täydellinen aamu”, jolla päivä lähtee vauhdilla käyntiin.

Aloita pienestä ja pyri olemaan jokainen päivä yhden prosentin parempi. Luo hyvistä toimintamalleista rutiineja, koska rutiinit ratkaisevat kaikista eniten.

Jaa tämä artikkeli! Kiitos!

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1