1. Ravinto

Ravinto on todella tärkeässä roolissa, jos haluaa pitää oman suorituskyvyn korkealla.

Itse suosittelen hyvinkin pitkälle paleo -tyyppistä ruokavaliota, joka on hyvin luonnonmukaista ravintoa. Paleo-tyyppisessä ruokavaliossa on hyvin normaalia syödä paljon papuja, vihreitä ja kalaa.

2. Palautuminen

Miten hyvin palaudut? Suosittelen ottamaan jokainen päivä 10 minuuttia omaa rauhaa ja Sam Harriksen sanoin: ”Tyhjentämään pään meditaation avulla”.

Uni liittyy vahvasti myös palautumiseen. Kaikista kovimman suorituskyvyn omaavat henkilöt nukkuvat yli 8 tuntia yössä. 3-6 tunnin yöunilla keho ei vain kerkeä palautua tarpeeksi.

3. Liikkuminen

Liikkuminen ja liike ovat eri asia kuin treeni. Liikkuminen ja liike ovat kehon liikuttamista, penkiltä ylös nousemista, paikkojen availua liikkuvuusliikeillä, kävelyä, konttaamista, ryömimistä jne.

Kokeilin kuukauden ajan liikkua mahdollisimman vähän ja tehdä todella kovasti töitä. Kävin treenaamassa normaaliin tapaani 3-4 kertaa viikossa, mutta en liikkunut.

Testasin ideaa, jotta saisin omakohtaisen havainnon siitä, mikä sopii minulle parhaiten.

Erilaisten testien jälkeen totesin, että olin heikommassa kunnossa kuin aikaisemmin, tarkasteltaessa energiatasoja ja jaksamista.

Seuraavan kuukauden pyrin palauttamaan normaalin tilan, jotta testitulosten ero ei olisi niin valtavan suuri. Kolmantena kuukautena otin käyttööni Pomodoro- tekniikan kokeiluun.

Idea pomodoro-tekniikassa on se, että tehdään 25 minuuttia yhtäjaksoisesti töitä yhden työn parissa, jonka jälkeen levätään viisi minuuttia.”

”Päivitin” ideaa ja liikuin viisi minuuttia lepäämisen sijasta. Tein selkärullauksia, askelkyykkyvenytyksiä, roikuin tangossa, ravistelin paikkoja, pompin paikallani, tein ilmakyykkyjä ja jatkoin sen jälkeen työntekoa.

Huomasin ensimmäisen kahden viikon aikana, että olin nostanut yli 175 prosenttia omaa tuottavuuden määrääni. Kuukauden jälkeen energiani olivat samalla testimittarilla maksimissaan.

En siis muuttanut mitään muuta, kuin liikettä päivässä.

4. Määrittele tärkeimmät tavoitteet

Luon päivittäin aina yhden tärkeän tavoitteen, joka minun pitää saavuttaa. Jos olen oikein energisellä päällä, lisään myös bonustavoitteen, joka on sellainen kiva juttu saavuttaa.

Luon tavoitteeni aina illalla ennen nukkumaanmenoa, jotta tiedän heti aamulla herätessäni, mitä asioita minun pitää tehdä päivällä. Tämä helpottaa aamun aloittamista.

5. Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Pyri hävittämään kaikki häiriöt ympäriltäsi. Siivoa pöytäsi ja keskity vain yhteen asiaan kerrallaan.

99 prosentille ihmisistä  ei ole suotavaa tehdä montaa asiaa samaan aikaan, jos haluaa saada jotain tehokkaasti aikaan.

6. Ympäristö ja sosiaaliset suhteet

Sosiaalisten suhteiden merkitys on aivan valtava siihen, miten hyvin jaksat tehdä asioita.

Osalla ihmisistä on valtava tunnekuorma ja heidät tavatessasi olet aivan poikki ja väsynyt. Osa ihmisistä ovat siis ”energiasyöppöjä”.

Etsi ympärillesi ihmisiä, jotka tekevät jo parempia tuloksia, kuin sinä ja ota heistä mallia.

7. Not to do -lista

On helppo tehdä asioita, jotka eivät tuota. Saan itsenikin välillä kiinni tekemästä asioita, joilla ei oikeasti ole mitään merkitystä lopputuloksen kannalta.

Not to do -listan syvin tarkoitus on listata ja tiedostaa asiat, joita sinun pitää vältellä ja olla tekemättä. Kun tiedostat, mitä sinun ei pitäisi tehdä, pystyt vaikuttaa toimintaasi ja siirtyä taas asian pariin, joka oli tuottavaa.

Tätä samaa periaatetta voi käyttää myös elämäntapamuutosta tehdessä.

Mitkä ovat sellaisia asioita, joita ei kannattaisi tehdä silloin, kun haluat painoa pois ja energisemmän ja itsevarmemman olon? Olla tietenkin itse sabotoimatta sitä. Not to-do lista sopii tiedostamaan niitä asioita.

8. Asenne

Ihmismieli on todella vahva. Ihminen pystyy sellaisiin asioihin, joihin ei välttämättä itsekään uskoisi.

Legendan mukaan 60 kiloinen nainen nosti kolarin jälkeen 2000 kiloa painavan auton lapsensa päältä.

Teetkö asioita, vaikka matkalla saattaisikin sattua? Sattumisella tarkoitan kärsimystä, kipua tai ahdinkoa.

Hyvän asenteen omaava ihminen jatkaa kivusta ja kärsimyksestä huolimatta eteenpäin ja pitää päänsä kylmänä.

Lue lisää samantyylisiä artikkeleita:
Kuusi askelta pysyvään elämäntapamuutokseen
Kuinka opit tuntemaan itsesi paremmin?
Ota oma keho haltuun NYT

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1