Japanissa miljoonilla ihmisillä on ikigai – syy hypätä onnellisena sängystä jokainen aamu. Ikigai, joka muuten lausutaan ick-ee-guy… (Otin selvää… )

… käännetään usein ”elämän tarkoitukseksi” – vaikka se voi kattaa elämäsi tarkoituksen, mutta ei pelkästään rajoitu elämän tarkoitukseen. 

Ikigai voi olla niinkin pieni kuin päivittäinen rutiini, josta vain nautit. 

Sanaa tai käsitettä ei opeteta japanilaisissa kouluissa, eikä japanilaiset käytä tai tarvitse mitään visuaalista kehystä sen ymmärtämiseen. Japanilaiset kasvavat sanan kanssa ja alkavat ymmärtää sen merkitystä jo hyvinkin varhain elämässään. 

Ken Mogi on kirjoittaja ja neurotieteilijä, joka kuvaa ikigaita spektrinä – ajatus spektristä on monimutkainen ja se heijastaa elämän monimutkaisuutta.

IKIGAI jaetaan neljään pääelementtiin: 

1. Mitä rakastat – intohimosi
2. Mitä maailma tarvitsee – tehtäväsi
3. Missä olet hyvä – kutsumus
4. Mistä voi saada palkkaa – ammatti

Oman IKIGAIN löytämisen sanotaan tuovan tyydytystä, onnea ja saa sinut elämään pidempään. 

Miten löydät IKIGAI:n?

Aloita kysymällä itseltäsi – mitkä ovat aineettomia asioita elämässäsi, jotka tekevät elämästä elämisen arvoisen?

Japanilaiset sanovat: ”Ajattelemalla syvällisesti – löydät todennäköisesti IKIGAIN.” 

IKIGAI on:

Arvojamme. Mitä arvoja sinulla on? Olen kirjoittanut täydellisen oppaan henkilökohtaisista arvoista, jonka suosittelen lukemaan. 

Uskomuksiamme. Miten näet maailman? Mihin asioihin uskot elämässäsi? Miten ajattelet elämästä? Mitkä asiat ovat hyödyllisiä elämässä? 

Suhteemme ja roolimme. Ovatko suhteesi rakastavaisia? Koetko olevasi elossa suhteissa? Pidätkö rooleistasi, joita tällä hetkellä kannat? Mitkä asiat suhteissa tekevät sinut onnelliseksi? 

Harrastuksemme ja kiinnostuksen kohteet. Mitkä asiat kiinnostavat sinua? Minkä asioiden parissa viihdyt? 

10 sääntöä IKIGAIN löytämiseen

Kirjassaan Ikigai The Japanese Secret to Long and Happy Life – Hector Garcia ja Franncesc Miralles antaa kymmenen sääntöä, joiden avulla kuka tahansa voi löytää oman ikigain. 

1. Pysy aktiivisena äläkä koskaan jää eläkkeelle

Olen ihmetellyt aina ajatusta siitä, että töistä pitäisi jäädä eläkkeelle. Vietämme suurimman osan ajastamme töitä tekemällä, joten miksi emme tekisi sellaista työtä, josta nautimme? Miksi asioista, joista oikeasti nautimme pitäisi jäädä eläkkeelle? 

2. Jätä kiireellisyys taakse ja valitse hitaampi elämäntapa 

Olet varmasti huomannut ihmisten kiireellisyyden? Kalenterit ovat täynnä tapaamisia ja vapaa-aikakin on ahdettu täyteen tavaraa? Miksi näin on? Pakoilemmeko jotain?

3. Syö vain 80% mahastasi täyteen  

80% mahan täyteen syöminen on myös erinomainen vinkki sinulle, jos haluat pysyä hyvässä kunnossa myös 30 ikävuoden jälkeenkin.

4. Ympäröi itsesi hyvillä ystävillä 

Hyvät sosiaaliset suhteet ovat elämän peruskallio. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka ovat tukenasi. Mielestäni suhteiden on hyvä olla myös vastavuoroisia.

5. Treenaa päivittäin ”lempeää” liikuntaa 

Lempeällä liikunnalla tarkoitetaan arkiaktiivisuutta sekä ylipäätään aktiivisuutta. Kävele ja touhua kaikkea, jotta pidät kehosi liikkeessä.

6. Hymyile ympärillä oleville ihmisille 

Lempeällä liikunnalla tarkoitetaan arkiaktiivisuutta sekä ylipäätään aktiivisuutta. Kävele ja touhua kaikkea, jotta pidät kehosi liikkeessä.

7. Muodosta yhteys luontoon 

Luonto rauhoittaa. Kävele luonnossa, kuuntele ja haista miltä luonnossa tuoksuu. Luonnolla on uskomaton voima ihmiseen ja ihmisen hyvinvointiin. Rauhoitut varmasti.

8. Kiitä kaikkea, mikä kirkastaa päiväämme ja saa meidät tuntemaan olevan elossa 

Oma uskomukseni on se, että jos olet kiitollinen siitä mitä saat elämääsi – koet enemmän onnellisuutta elämässäsi. 

9. Elä hetkessä 

Tunne tämä hetki. Tunnetko hengityksesi? Tunnetko sydämen sykkeesi? Huomaatko ajatuksesi? Tunnetko kehosi? Puristaako paitasi? Älä ole mielesi palatsissa – ole enemmän kehossasi.

10. Seuraa ikigaitasi 

Tee asioita, joita rakastat. Tee asioita, joita maailma tarvitsee. Teet asioita, missä olet hyvä ja mistä voit saada palkkaa.

Jos pidit tästä artikkelista, luulen että tulet rakastumaan näihin: 

Henkilökohtaiset arvot – Täydellinen opas 
Yrittäjä – Täydellinen opas – Miten lopetat viivyttelyn? 

Lataa alapuolelta ilmainen opas liittyen rutiineja. Oppaan nimi on ”kaikki, mitä sinun pitää tietää tavoista”. Jos haluat tietää lisää tavoista – lataa opas alapuolelta.

Click here to subscribe
https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1