Jokaisella on erilaisia rutiineja. Kun heräät ylös aamulla, luultavasti teet aina samat asiat, kuin aikaisemminkin. Kun puet, laitat luultavasti aina vaatteet samassa järjestyksessä päällesi. Et hirveästi joudu miettiä, missä järjestyksessä vaatteet puet.

Rutiinien muodostamiseen on olemassa tietty kaava. Tätä kaavaa kutsutaan myös nimellä oppimisen kaava ja näihin tasoihin perustuu hyvin vahvasti rutiinien muodostaminen. Kaikki, mitä opit, tapahtuu tämän kaavan kautta.

Ensimmäinen taso on: et tiedä, että et tiedä

Oletko koskaan aikaisemmin kuullut kaverista nimeltä Gary Vaynerchuk? Tiedätkö, mitä hän tekee elämässään ja kuka hän on? Jos et ole aikaisemmin kuullut nimeä etkä tiedä kuka hän on, et ole tiennyt hänen olemassaolostaan.

Gary Vaynerchuck on yrittäjä ja sijoittaja. Hän omistaa yhden maailman suurimman media taloista jenkeissä.  

Tällä hetkellä tiedät, että tällainen henkilö on olemassa, mutta ennen tätä et tiennyt.

Toinen taso rutiineissa ja oppimisessa on: tiedät, että et tiedä

Tämä on taso, joka tarkoittaa sitä, että tiedät jonkin asian olevan olemassa, mutta sinun pitää ottaa asiasta vielä selvää.

Rutiineista puhuttaessa tiedät rutiinien olemassa olon, mutta et tiedä vielä, miten rutiinit välttämättä toimivat ja miten ne saadaan toimivaksi.

Kolmas taso on: tiedät, että tiedät

Auton ajamisesta on helppo tehdä esimerkki. Olet mennyt autokouluun ja saanut opettajalta neuvoa, miten auto lähtee liikkeelle: kytkin pohjaan, vaihde silmään, nostetaan kytkintä ja painetaan kaasua… Olet joutunut miettimään, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Sama juttu elämäntapamuutoksessa ja uusien rutiinien luomisessa. Alkuun AINA uusien rutiinien luominen tapahtuu samalla kaavalla. Joudumme miettiä:

Mitenkäs nämä rutiinit menivätkään, miten nämä asiat saan käytäntöön?”

Tämä vaihe on kaikista kriittisin. Tässä vaiheessa tarvitsemme paaaaaljon toistoja. Välillä jokin rutiini tipahtaa kyydistä, olisi hyvä pysähtyä ja katsoa, miksi rutiini tipahti kyydistä ja muokata hiukan rutiinia, jos se ei aikaisemmin siihen elämään sopinut.

Viimeinen taso on: et tiedä, että tiedät

Tämä on vaihe, joka on automaatiota. Kun heräät aamulla ja laitat housut jalkaan, tuskin mietit, kumpi jalka sinne housuun sujahtaa, vaan se tulee automaatiolla. Sama juttu kenkien solmimisen kanssa. Ei sinun tarvitse miettiä, miten kengännauhat solmitaan, vaan se on automaatio.

Viimeiseen kohtaa kuuluu hyvin vahvasti se, että kun on sisäistänyt sen mitä tekee, on välillä hyvin vaikeaa lähteä kertomaan, miten oman ”rutiinin suorittaa”.

Hyvä esimerkki tähän on se, kun on kirjoittamassa pankkitilin numeroa johonkin, se tulee täysin itsestään ”alitajunnasta”. Kun sitä alkaa miettiä ja kertoa ääneen, joutuu aluksi miettimään mikähän se nyt olikaan…

Yhteenveto tasoista:

Et tiedä, että et tiedä.

Tiedät, että et tiedä

Tiedät, että tiedät

Et tiedä, että tiedät.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1