Paleo, vegaani, vähähiilihydraattinen, 5-2, detox, paastot jne. ovat vain osa erilaisten ruokavalioiden kirjoa. 

Minulta on kysytty useaan kertaan: ”Mitä ruokavaliota suosittelet?” 

Minua on jopa alkanut ärsyttää tuo kysymys todella paljon, koska en ole keksinyt siihen mitään yhtä ja selkeää vastausta. 

– Olen sanonut, että ystäväni on ollut todella kovassa ”tikkarissa” ja terve syödessään vegaanilla ruokavaliolla…

– Olen sanonut, että lähes ilman hiilihydraattejakin pärjää… 

– Olen sanonut, että keho tarvitsee rasvaa toimiakseen… 

– Olen sanonut, että paastot toimivat ja tuovat lisää energiaa… 

– Olen sanonut, jätä maito pois…

Niin… Sait varmasti pointista kiinni. 

En todellakaan kuulu yhden ruokavalio leiriin tai en ole minkään ruokavalion ehdoton fani. Ja tätä on usein ihmisten todella vaikea ymmärtää. Ihmisten on todella helppo jaotella asiantuntijat erilaisiin ”ravitsemususkontoihin”. 

En usko, että ihmisillä on yhtä ja ainoaa ruokavaliota, joka olisi ainut terveellinen ja oikea tapa syödä.

Henkilökohtainen ravitsemus riippuu muustakin kuin rasvan määrästä kehossa…

Asioista kuten:

Kehotyyppi: Osa ihmisistä on tanakoita ja lyhyitä. Toiset ovat lihaksikkaita. Osa ihmisistä on pitkiä ja laihoja. Miten muokata syömistä kehotyypin mukaan?  

Budjetti: Kuinka paljon sinun on mahdollista käyttää ruokaan rahaa? Osalla ihmisiä budjetti on alhainen, toisilla sillä ei ole mitään rajaa. 

Ruokavaliot: Osa ihmisistä on kasvissyöjiä, toiset ihmisistä rakastavat lihaa ja syövät sitä joka ikinen päivä. 

Aika: Osalla ihmisistä on paljon vapaa-aikaa ja mahdollisuuksia panostaa omaan terveyteensä. Osalle ihmisistä aika on rajallinen ja silloin nopeat ja terveelliset vinkit ovat tarpeen. 

Orgaaninen ruoka vs. perinteinen: Osa ihmisistä rakastaa sitä, että he saavat ostaa valmisruoan suoraan K-kaupan tiskiltä. Toiset ihmiset rakastavat luonnollista, orgaanista ja itse tehtyä ruokaa.

 Niinkuin huomaat, on todella tyhmää väittää, että yksi ja tietty ruokavalio olisi se ”ainut oikea” ja toimivin.

Lataa opas

Voitko kuvitella seuraavat tilanteet?

”Ai sulla ei oo varaa syödä luomuruokaa? Pitäskö sun myydä toi auto pois, jotta pystyt panostamaan oikeaan ja järkevään ruokaan, jotta saat läskit pois vyötäröltä? Tämä on nimittäin ainut ja oikea tapa syödä terveellisesti…”

”Olet kiireinen ja teet 60 tuntia viikossa töitä… Kyllä sinun pitää panostaa omaan terveyteesi 2 tuntia päivittäin. Lisäksi sinun pitää tehdä lämpimät ateriat päivittäin. Ja muista, sulla on aina klo 14.00 se 2h treeni…”

”Joo tottakai ymmärrän tilanteesi eettiset ja moraaliset arvot. Niinkuin varmasti tiesitkin, ihmiset ovat aina syöneet lihaa… Esi-isämmekin söivät lihaa. Siksi mekin syömme lihaa tässä valmennuksessa. Sinä tarvitset eläinperäistä proteiinia ja rasvaa, muuten et tule selviämään. Joten… Ei muuta kuin heitä se pihvi sinne grilliin…”

”Hiilarit… Minäkin pidän niistä. Rakastan pastaa, mutta tässä valmennuksessa me leikkaamme hiilihydraateista. Syömme vain ja ainoastaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, koska insuliini on pahin mahdollinen vihollinen elimistölle. Unohda kaikki perunat, vihannekset, pastat ja ennenkaikkea sokerit…” 

Vaikka kyseiset esimerkit ovat aika ääripäistä, niin kuulen silti samantyylisiä kommentteja joka ikinen päivä joko facebookissa tai kuntosalilla ohjatessani. 

Tämä on todella häpeällistä, koska jokaisen PRO-tason valmentajan pitää tietää, että yhtä ja ainoaa oikeata ruokavaliota ei ole. 

Mieti tätä: Olen auttanut yli 300 ihmistä (1on1 tapaamisilla) henkilökohtaisesti pysyvään muutokseen. Pisimmät valmennussuhteeni ovat olleet 2 vuoden pituisia. 

Jos sinulle toimii esimerkiksi paleotyyppinen ruokavalio, on se todella loistava juttu. On hienoa, että olet löytänyt oman ruokavaliosi. 

Se, mikä toimii sinulla, ei välttämättä toimi toisella. 

Jokainen ihminen on yksilö ja heillä on aivan erilaiset tilanteet elämässään. Siksi yksilölliset tarpeet täytyy ottaa huomioon ruokavaliossa. 

Ihmisen keho tottuu erilaisiin ärsykkeisiin kun se toimii erilaisissa ympäristöissä. 

On siis mahdollista olla täysin terve ja hyvässä kunnossa, vaikka syö lähes ainoastaan lihaa tai vihanneksia, rasvaa tai hiilihydraatteja. 

En kuulu minkäänlaiseen ravitsemususkontoon. 

Olen työskennellyt todellisten ihmisten kanssa. Heillä on erilaisia mieltymyksiä, tapoja ja rajoitteita, jotka täytyy purkaa. Ei siinä pysty kiinnittymään tiettyyn ravitsemususkontoon. 

Erilaisten ruoka-aineiden lisääminen, joidenkin poistaminen, miettiminen ja pohtiminen, mikä voisi toimia omalla kohdalla, toimii kaikista parhaiten.

Kannattaa testata uusia menetelmiä ja olla nöyrä, koska jokainen on joskus väärässä. Rennolla tekemisellä ja uuden opettelulla tulee pääsemään pitkälle.

Lataa opas

Mutta… Mikä ruokavalio toimii?

1. Ruokavalio, joka keskittyy elintarvikkeiden laatuun.

Elimistö kaipaa mahdollisimman aitoja, luonnollisia, raaka-aineita ja terveellisesti tehtyä ruokaa.

Prosessoitu, käsitelty ja pitkälle jalostettu ruoka ei ole tarkoitettu viemään ihmisen terveyttä eteenpäin.

2. Ruokavalio, joka nostattaa ravitsemuksellista tietoisuutta ja saa positiivista huomiota osakseen.

Jokainen haluaa kertoa, mikä on oikea suhde proteiinin, hiilihydraatin ja rasvojen välillä. 

Mutta merkittävämpää on tietoisuus siitä, mitä oikeasti syöt. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kun ihminen kirjaa ylös kaiken syödyn ruoan, on se tehokkain tapa tiputtaa rasvamassaa. 

Tietoisuus siitä, mitä elintarvikkeita on hyvä välttää ja mitä olisi mahdollisesti hyvä lisätä ruokavalioon, on hyödyllistä.

3. Ruokavalio, joka auttaa hallitsemaan syömistä ja juomista. 

Kun tulet tietoisemmaksi siitä, mitä syöt, on sinun helpompi vaikuttaa syömääsi ruokaan. 

Teemme järkevämpiä valintoja, koska tiedämme, että kala ja vihannekset ovat terveellisempi vaihtoehto kuin hampurilainen ja ranskalaiset. 

En tarkoita missään tapauksessa kalorien laskemista. Kun panostat järkevimpiin elintarvikkeisiin, voit unohtaa kalorien laskemisen.  

 Kalorien laskeminen toimii ainoastaan lyhyen aikaa – ei kukaan jaksa tehdä sitä loppuelämänsä ajan. Siksi on hyvä opetella alusta lähtien toimivampi vaihtoehto. 

4. Ruokavalio, joka auttaa poistamaan ravintoainepuutokset. 

Kyllä. Ruokavaliosta tulisi saada tarpeeksi ravintoaineita. Nykypäivänä tämä on todella haastavaa, koska ruokateollisuus tuottaa niin paljon ravintoköyhää ravintoa. 

Tämä on kuitenkin mahdollista. 

Hyvin suunniteltu ruokavalio poistaa yleisimmät puutteet ravinnosta (huomioi vesi, proteiini, tietyt vitamiinit sekä mineraalit, sekä tietysti rasvahapot). Kun täytämme puutteelliset ravintoaineet kehostamme, tunnemme kuin olisimme nuorentuneet vuosia. 

5. Ruokavalio, joka tukee harjoittelua.

Ihmiset, jotka ovat kiinnittäneet ruokavalioonsa huomiota, ovat todennäköisesti lisänneet treeniä arkeensa. Tämä on aivan normaali käytäntö.

Kun ihmiset kiinnostuvat ravinnosta, he yleensä lisäävät myös liikunnan määrää, tai toisinpäin.

Ruokavalion pitää tukea ihmistä harjoittelussa kehittymiseen sekä siitä palautumiseen.

6. Ruokavalio, joka luo uusia tapoja sekä tukee nykyisiä rutiineja

Jokaisella ihmisellä on tietty päivärytmi. Ruokavalion päivittäisen toteuttamisen täytyy olla tapa – siinä missä hampaiden pesukin on.

Tiukka ravintosuunnitelma seuraavalle 12 viikolle ei ole tapa,  vaan se on kuuri. Se ei ole missään nimessä järkevää ”ruokavalion seurantaa”, vaan sen tarkoitus on muuttaa ihmisen elämäntavat yhdessä päivässä täysin uusiksi.

Jos laihduttaminen on ollut tavoitteena, 12 viikon jälkeen paino todennäköisesti tulee takaisin kun palataan takaisin vanhoihin tapoihin.

Parempi lähestymismalli ravitsemukseen on opetella uusia kestäviä ja älykkäitä tapoja, jotka kestävät vuodesta toiseen.

Siihen myös valmennukseni perustuu. Jokaisen asiakkaan kanssa lähdemme yhdessä muuttamaan päivittäisiä tapoja ravintoon liittyen. Tämä tuo tullessaan ikuisia tuloksia.

Kuuntelen tarpeitasi – sitä, mitä oikeasti haluat tehdä, missä asut ja kuinka asut, mikä on sinulle elämässäsi tärkeintä? Tämän jälkeen lähdemme yhdessä luomaan ravitsemukseen ja hyvinvointiin liittyviä uusia tapoja, jotka sopivat sinun tavoitteisiisi ja elämäntapaasi.

Tämä on oikeaa valmentamista!

Monet nettihuutelijat ovat tekemässä kuuluisuutta, jotta saisivat mahdollisimman paljon huomiota ja rahaa. Siksi monet valmentajat yrittävät pakottaa sinut syömään tiukan ravinto-ohjelman mukaan. Tämä tottakai myy.

Parhaat valmentajat ovat itse vastuussa asiakkaistaan ja ovat valmiita maksamaan siitä että asiakkaat saavat tuloksia aikaan!

Tämän takia, minulla ei ole yhtä tiettyä ravintofilosofiaa. Minulla on jokaiselle henkilölle henkilökohtainen valmennusprosessi, joka tuottaa tuloksia pitkällä aikavälillä.

Otan valmennuksessani huomioon:

  henkilön elämäntavat

  stressitasot

  fyysisen jaksamisen 

  ajankäytön

  ruoanlaiton kokemuksen

  elintarvikkeiden saatavuuden

  tulotason

  työtilanteen

  perheen

  henkisen jaksamisen

  jne… 

Ei ole siis mitään järkeä sanoa, että yksi ja ainoa ruokavalio olisi paras. Uskon kuitenkin, että valmennusprosessin avulla jokainen henkilö voi löytää omanlaisen tavan syödä terveellisesti. 

Useimmat ihmisistä tietävät, että liikunta, ravinto, lepo ja stressinhallinta ovat tärkeitä osatekijöitä hyvinvoivassa elämässä. 

Silti he tarvitsevat apua näiden asioiden käytäntöön viemisessä. Usein ihmisillä on kiire ja stressaava tilanne elämässä, jolloin oma jaksaminen ei enää riitä – silloin valmentaja astuu apuun. 

Kiiinnostuitko valmennuksesta? 

Jos olet kiinnostunut valmennuksesta ja haluat tietää lisää niin lue tämä!
Palkitsen online valmennuksen asiakkaita tuloksista.

Online valmennuksessa on paikkoja vain 10 ensimmäiselle, jotta pystyn valmentamaan jokaista henkilöä henkilökohtaisesti. Saat 100% huomioni jokaisessa tapaamisessa.

Haluatko tietää lisää?

Haluatko varmoja tuloksia?

 
Menestyäksesi, sinun täytyy tehdä muutos. Muutos tuottaa kipua. Ilman kipua et pysty muuttumaan, vaan mieli hallitsee sinua ja et tule menestymään. Hallitse kipua niin tulet menestymään. / Joonas Harimaa / Lifecoach

Kuinka asetat tavoitteen, johon pääset?

Tässä artikkelissa annan kaavan, kuinka asetat tavoitteen, johon tulet pääsemään. Opit artikkelin aikana: - kaavan, miten tavoite asetetaan - ymmärrät, miksi joku ihminen menestyy ja toinen ei Jos unelmasi on tehdä yrittäjänä rahaa 50 000 euroa vuodessa: (Otin tämän...

Mitä läpimurto elämässä tarkoittaa?

Olin viikonloppuna todella mahtavassa seminaarissa, jossa oli puhumassa Randy Gage. Kuulin Randysta ensimmäisen kerran viisi vuotta sitten ja ajattelin, että hän on ihan ok äijä ja varmasti tietää paljon asioita. En todellakaan tiennyt, että kyseessä on sellainen...

30 minuutin päivittäinen ihme – opiskelu

Tämä artikkeli on 30 minuutin päivittäisen ihmeen ensimmäinen osa, jonka aikana tulen käsittelemään aihetta nimeltään opiskelu. Kun haluamme tulla omalla alallamme ammattilaiseksi tai jos haluamme kehittyä paremmaksi ihmiseksi, opiskelu on erittäin keskeisessä...