Kuvittele mielessäsi talo

Usein talo on vain sinun käytössäsi, mutta tällä kertaa 50 ihmistä kävelee taloon ja jättää asuntoon asioita, jotka eivät ole normaalisti siellä olleet. He sotkevat myös hiukan paikkoja ja järjestelevät asioita oman pään mukaan.

Taloon tulee on erilaisia asioita, jotka ovat erittäin hyödyllisiä, toiset ovat taas enemmän esteitä ja estävät sinua käyttämästä taloasi käytännöllisesti.

Kuvittele, että tulee yö ja olet sammuttanut valot. Pyydän sinua etsimään yhtä tavaraa pilkkopimeässä ja hyvin epäkäytännöllisessä sekä sotketussa tilassa.

Kuinka vaikeaa ja haastavaa se olisi?

Tämä on loistava vertauskuva. Sama asia toimii kaikessa elämässä. Sinun pitää selkeyttää tavoitteitasi ja asioita, mitä sinun pitää tehdä ja oppia, jotta saavutat tavoitteesi. Sinun pitää myös tiedostaa, mitkä asiat ympärilläsi häiritsevät tavoitteitasi.

Kun asunnon valot ovat päällä, tiedät suunnan, mistä löydät etsimäsi esineen. Silloin sinun on helpompi toimia. Samalla sinun on helpompi siirtää epäkäytännöllisiä asioita edestäsi pois tai vaikka poistaa kokonaan. Siistimisen jälkeen oma kulkeminen helpottuu ja tiedät täsmälleen tulevaisuudessa, mitä löytyy mistäkin.

Sinun pitää selkeyttää tavoitteitasi ja asioita, joita sinun pitää tehdä ja oppia, jotta saavutat tavoitteesi. Sinun pitää myös tiedostaa, mitkä asiat ympärilläsi häiritsevät tavoitteitasi.

Kun huomaat, että elämässäsi on jokin epäkäytännöllinen asia, tarvitset toimivan ratkaisun. Et tarvitse pikaratkaisua, vaan toimivan ja pitkäaikaisen mallin toimia.

Käytä Seinfeld-metodia

Voit seurata kehittymistäsi, jotta saat mielihyvää siitä, ettet ole viivytellyt.

Hanki itsellesi iso seinäkalenteri ja merkkaa siihen aina isolla, kun olet saanut yhden päivän tehdyksi. Ainut tehtäväsi on merkata jokainen päivä kalenteriin iso X. Älä katkaise ketjua!

Uskon, että mielesi yrittää huijata sinua, ”Ei sinun tarvitse, teithän jo eilen”, mutta älä kuuntele. Ainut tehtäväsi on pitää rasti jokaisen päivän kohdalla.

Jokaiselle meille tulee kiusauksia vastaan, mutta silloin on hyvä kysyä itseltään:

– Tukeeko tämä toiminta tavoitettani?

– Vaikuttaako tämä toiminta negatiivisesti tavoitteeni saavuttamiseen?

Yleensä kun kysyt nämä kysymykset, et enää pysty tekemään asiaa, joka oli haitallinen sinulle. Sinun pitää vain muistaa kysyä.

Välillä edelläkään mainitut asiat eivät toimi ja löydät itsesi tekemästä haitallisia asioita.

Sen sijaan, että syyllistäisit ja moittisit itseäsi siitä, että olet tehnyt ”haitallisia” asioita, nauti hetki ja päätä huomenna pysyä taas tavoitteessasi.   

Elämästä tulee paljon mukavampaa, jos et syytä liikaa itseäsi virheistäsi. Pyri ennemmin palaamaan sovittuun asiaan, koska sitä kautta muodostuvat rutiinit, jotka tekevät sinusta paremman ihmisen.

Listaa asioita, joiden et usko palvelevan tavoitteitasi

Minulle lista on helppo:

– sosiaalisen median selaaminen
– television katsominen
– huonon ruoan syöminen
– yli kolme annosta kahvia päivässä

Kun olet saanut itsellesi luettelon, lajittele aiheet kahteen kategoriaan:

1. Kuinka kauan vietät aikaasi päivässä tai viikossa näiden asioiden parissa?

2. Kuinka suuren eron voit tehdä elämässäsi, jos poistat ne?

Kaikista eniten aikaa vievä asia tulee luettelon ensimmäiseksi jne. Tämän jälkeen on tarkoitus lähteä poistamaan ne elämästäsi. En tarkoita, että kaikki pitäisi tapahtua välittömästi.

Esimerkki: Jos olet kovin stressaantunut ja teet pitkää päivää ja jäät viikon totaalilomalle, tulet luultavasti kipeäksi. Jos taas hidastat asteittain toimintaasi, ei sinun välttämättä tarvitse kärsiä kipuilusta.

Voit käyttää näitä kahta tekniikkaa helpottaaksesi toimintaasi.

Hidasta toimintaasi asteittain. Aloita asiasta, joka vie tällä hetkellä eniten aikaasi. 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1