Jokaisella meillä on erilaisia tavoitteita ja unelmia. Osa ihmisistä haluaa päästä takaisin samoihin farkkuihin, kuin viisi vuotta sitten, osalle tavoitteet liittyvät uraan ja toisille henkilökohtaiseen kasvuun liittyen.

Tavoitteiden asettaminen on hyvä tapa viedä fokus takaisin tavoitteeseen ja asioihin, mitä täytyy tehdä.

Aina motivaatio ei pysy korkealla ja huomaamme ajaneemme itsemme nurkkaan. Nurkkaan, joka on asunnon perimmäisessä huoneessa. Huoneeseen, joka on pimeä, eikä pois pääsyä löydy. Olemme unohtaneet, mihin suuntaan olemme menossa.

Pimeässä nurkassa kehomme täyttyy ahdistuksen ja pelon tunteista. Alamme itse sabotoimaan itseämme ja huomaamme, että valoa ei löydy huoneesta kirveelläkään.

Vertauskuva on siinä mielessä todella mielenkiintoinen, koska ongelma on ollut kokoajan siinä, että olemme keskittyneet nurkassa vain asioihin, jotka eivät ole hyvin.

Asunnossa on viisi huonetta, toinen toistaan kauniimpia ja nätimmin sisustettuja. Asunnossa on kaunis keittiö, olohuone, makuuhuoneet ja piha, mutta olit ahdannut itsesi kahden neliön kokoiseen vaatehuoneeseen ja laittanut huoneesta valot pois päältä.

Haluan viestittää tällä vertauskuvalla sitä, että kaikki lähtee aina liikkeelle tilasta, jossa huomaat jo tämän hetken elämäsi hyvät puolet ja tunnet kiitollisuutta asioista, joita sinulla jo on. 

Miten pääset pois nurkasta?

1. Kysy itseltäsi, mitä haluat tuntea saavuttaaksesi tavoitteen?

Usein kun asetamme tavoitteita ja kun sitten joku kaunis päivä pääsemme tavoitteisiimme, huomaamme, että fiilis ei ollutkaan aivan sellainen, jota oli odottanut.

Muistan itse henkilökohtaisesti, kun asetin reilu vuosi sitten tavoitteeksi nostaa rinnalle vedossa 100 kiloa. Se oli itselleni maaginen raja, jonka halusin saavuttaa. Aloitin 85 kilon maksimista ja ajattelin että kyllä kolme kuukautta riittää.

Treenasin tavoitteen eteen joka päivä, joskus jopa kaksi kertaa päivässä. Harjoittelin tekniikkaa paremmaksi. Treenasin kaikki vaiheet, joita rinnalle vetoon kuuluu ja ladoin lisää rautaa tankoon.

Oli mennyt 2,5 kuukautta ja harjoitusohjelmassa luki, että täytyisi testata kolmen toiston maksimi, joka tarkoittaa sitä, että tehdään maksimipainoilla kolme toistoa.

Laitoin tankoon 90 kiloa, joka meni helposti.
Laitoin tankoon 95 kiloa, joka meni helposti.
Laitoin tankoon 100 kiloa, joka tuli ylös kolme kertaa.

Mikä oli tavoitteeni koko haasteella?

Hain tunnetta, että olen riittävä ja vahva. Riittävä nostamaan 100 kiloa rinnalle vedossa. Pelkäsin myös ennen haastetta todella paljon koko liikettä, koska aikaisemmin elämässäni olin hajottanut kyseisessä liikkeessä ranteeni.

Ainoa tavoitteeni oli siis kokea tunnetta riittävyydestä ja onnistumisesta. Keskityin tunteeseen, joka vahvisti toimintaani.

Joten kysymys sinulle, mitä sinä haluat kokea, kun saavutat tavoitteesi?

2. Mitkä ovat tärkeimmät arvosi?

Jos sinun pitäisi valita viisi tärkeintä arvoasi elämään, mitkä ne olisivat?

Tämä kysymys on ehkä kaikista voimakkain kysymys, jonka voit kysyä itseltäsi.

Kun olet listannut viisi tärkeintä arvoasi, nosta niistä kaksi esille, jotka ovat sinulle tärkeimmät.

Minulle kaksi tärkeintä arvoa on terveys ja vapaus. Kaikki päätökset, joita teen elämässäni ovat keskenään yhteydessä näiden kahden arvon kanssa. Varmista, että kaikki tavoitteesi on mahdollisimman lähellä sinun perusarvojasi.

Jos tavoitteet eivät ole perusarvojen ympärillä, olet ristiriidassa ja luultavasti jatkuvassa taistelussa itsesi kanssa.

Jos tavoitteet ja arvot ovat taistelussa toisiaan vasten, kysy itseltäsi onko kyseessä tilapäinen tilanne.

3. Jos sinulla olisi yksi toive elämään, mikä se olisi?

Anteeksi? Mikä? Miten tämä koskee millään tavalla tavoitteitani?

Usein ajatuksemme ovat hyvin rajallisia. Usein tavoitteet perustuvat siihen, minkälaisena näemme itsemme, minkälaista tarinaa muut ihmiset ovat meille kertoneet ja kuinka rajoitamme itse itseämme.

Kysy itseltäsi mikä olisi suurin unelma ilman rajoituksia, jonka haluaisit?

Yritä murtaa kaikki esteet aivoista ja vapauta mielesi luovaksi. Laajenna mahdollisuuksiasi.

Joskus tähän ajatukseen on hyvä käyttää muutama päiväkin. Voit kysyä itseltäsi tämän kysymyksen ensimmäisenä päivänä ja kirjoittaa kaikki asiat, jotka tulevat mieleen.

Kun seuraava päivä tulee, kysy itseltäsi uudestaan sama kysymys ja tarkoituksenmukaisesti pyri siihen, että suurennat unelmiasi.

Tulet huomaamaan tämän harjoituksen aikana rajoituksia, joita olet itsellesi asettanut. Kenties nykyiset uskomukset ja ajatukset rajoittavat unelmointia?

Tämä olettamus perustuu siihen, että olen työskennellyt 306 asiakkaan kanssa ja 305 ihmisellä on ollut rajoittavia uskomuksia itsestään. Tämä on todella vaikea harjoitus usealle eri asiakkaalle.

Aluksi osa asiakkaista ei halua edes tehdä koko harjoitusta ja he yleensä vastaavatkin

Miksi teemme tämän?
Tämä ei tule koskaan tapahtumaan
– Minulla ei ole koskaan varaa tähän

Nämä rajoitukset pitävät meidät rajusti kiinni ajatuksessa:

– Mikä on mahdollista nykyisillä työkaluilla?

eikä

– Mikä voisi olla mahdollista nykyisillä työkaluilla?

Kun sallimme itsellemme ajatella ja unelmoida isosti, huomaamme, että tavoitteet, joita asetamme matkalla, eivät tunnu enää niin merkityksettömiltä. Näemme tavoitteet isommassa kuvassa ja matkana kohti menestystä.

Nämä kysymykset ovat loistavia kysymyksiä itselle. Kuitenkin joskus olemme jumissa, koska meillä on tietynlainen mielentila päällä, silloin on järkevää kysyä apua ystäviltä, valmentajilta tai ohjaajilta.

Joskus ulkopuolisen perspektiivin saaminen mahdollistaa meidät näkemään tavoitteemme ja asiamme uudessa valossa.

Lue lisää samantyylisiä artikkeleita:
Neljä asiaa, joilla johdat itsesi menestykseen
Kolme tapaa toimia, kun et ole motivoitunut

Lue myös lisää 1on1 valmennuksesta

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1