Tuolissa on neljä jalkaa. Jotta pystyt istua sillä, jokaisen neljän jalan pitää olla kunnossa. Tuolin jalat ovat:

Uni, ravitsemus, liikunta ja stressinhallinta

Jos sairastut tai olet loukkaantunut, älä yritä puskea itseäsi täysillä eteenpäin, vaan keskity kuntoutumiseen ja kolmeen muuhun jalkaan. On harhaluuloa, että sairastuessasi 2-3 viikon ajaksi saavutetut tulokset pyyhkiytyisivät kokonaan pois. Kiinnittämällä huomion muihin kolmeen jalkaan, pystyt ylläpitää saavutetun tasosi paremmin.

Unohda siis treenin stressaaminen. Minullakin on ollut pitkiä jaksoja, jonka aikana en ole pystynyt treenata sillä tavalla, kuin olisin halunnut.

Muuttaessani Jyväskylään tulin kovaan flunssaan. Flunssaa kesti kolme viikkoa, minkä takia en pystynyt treenata. Kolmen viikon aikana ainut asia mitä keholleni tapahtui oli, että lihaksien ”pumppi” hävisi. En ollut kuitenkaan siitä millään tavallani huolissani, koska minun oli järkevämpi kiinnittää enemmän huomiota treenaamisen sijasta ravitsemukseen, uneen ja stressinhallintaan.

Listasin nämä neljä pilaria mielestäni terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeysjärjestykseen

Vielä neljä vuotta sitten olisin laittanut liikunnan ja treenin ensimmäiseksi listalle, mutta tässä listassa se on viimeisenä. Liike on nimittäin eri asia kuin liikunta. Liikettä keho tarvitsee päivittäin. Liike on askelia, arkiaskareita ja touhuamista.

Miksi liikunta on listattu viimeisenä? Tämä johtuu siitä, että hormonitoimintasi, aineenvaihduntasi ja koko yleinen terveydentilasi on parempi, kun kiinnitämme huomiota enemmän hyvään uneen, ravintoon sekä stressinhallintaan.

Uni

Nukkuminen on mielestäni kaikista tärkein asia ihmisen kokonaisvaltaiselle terveydelle. Vietämme unen pauloissa normaalista vuorokaudestamme jopa 1/3, mikä on valtava määrä.

Nukkumisen ajoitus, kesto ja laatu ovat keskeisessä asemassa ohjaamassa hormoneja, jotka ohjaavat ruokahalua ja kortisolia. Kortisoli on stressihormoni.

Uni vaikuttaa myös ulkonäköösi. Näytät pirteämmältä ja silmäpussisi eivät ole kilometrin kokoiset.

Mitä hyvä uni tekee sinulle?

  • saat paremman suorituskyvyn
  • tekee sinut onnellisemmaksi
  • vähentää stressitasoja
  • parantaa tarkkaavaisuutta
  • parantaa luovuutta
  • parantaa muistia
  • vähentää ja säätelee tulehdustiloja

11 vinkkiä parempaan unenlaatuun

Ravitsemus

Ravinto ja ravitsemus ovat listallani toisena, koska jokainen puraisu suorittaa metabolisen prosessin solutasolla.

Olet kirjaimellisesti sitä, mitä syöt.

Minulla ja monella muullakin ihmisellä on varmasti ongelmia siinä, miten helppoa on unohtaa tauottaminen ja syöminen, kun jokin todella mielenkiintoinen työ on kesken.

Toisille tämä ei ole ongelma, mutta osalle ihmisistä sopii paremmin se, että ei skippaa ainuttakaan ruokailua välistä.

Kiinnitä huomiota siihen, miten saat proteiinia, hiilihydraatteja, rasvoja sekä ”vihreitä” päivän mittaan.

Syö proteiinia jokaisella aterialla vähintään kämmenen verran.

Tässä on loistava tapa mitata, kuinka paljon proteiinia pitää syödä päivässä ja miten se vaikuttaa kehoosi.

Hiilihydraatin saannin sijoittaisin treenien ympärille.

Tästä lähteestä löydät, mitä hiilihydraatteja kannattaisi syödä.

Rasvoja ei kannata pelätä, koska ne ovat yhtä tärkeitä keholle siinä missä proteiini ja hiilihydraattikin ovat.

Nappaa hyviä rasvanlähteitä peukalon mitan verran.

Tässä artikkeli, jonka suosittelen lukemaan, jos sinulla on epävarmuutta mitkä ovat ”hyviä rasvoja”,  Voit yllättyä!

Nappaa vihreitä aterioille vähintään nyrkillisen verran.

Vinkit ravitsemukseen

Lue kaupassa käydessä kaikki elintarvikkeiden pakkausselosteet. Älä suosi ruoka-aineita, joissa on:

  • lisättyä sokeria
  • korkeat natriumpitoisuudet
  • paljon kemikaalisia ainesosia, joita et tunnista

Suosi mahdollisimaan luonnollista ruokaa.

Jos sinulle tulee säännöllisiä himoja, se on usein merkki siitä, että sinulla on puutostila jostain ravintoaineista.

Syö mahdollisimman monipuolista ruokaa. Milloin viimeksi vaihdoit kanan toiseen proteiinin lähteeseen? Entä hiilihydraatit? Miten rasvojen laita? On hyvä vaihtaa välillä treenityyliä sekä samalla tavalla asioita myös ravitsemuksessakin.

Hanki suunnitelma, joka auttaa sinua saamaan kaikki ravintoaineet helposti ja ilman pään kiristelyä.

Anna minun auttaa sinua tekemään terveellisempi ruokavalio sinulle.

 

Varaa ilmainen online- konsultaatio

Konsultaatio on siis täysin maksuton. Avaa muutamalla lauseella vain vastauslomakkeeseen ”nykyinen tilanteesi”, niin sovitaan yhteinen aika.

 

Stressinhallinta

Stressinhallinta on kaiken mentaalisen terveyden perusta. Kun stressinhallinnassa mennään metsään, se on vähän sama asia kun villitsisit elefantin omassa olohuoneessasi. Elefantti tiputtelee kaikki kallisarvoiset tavarat ja rikkoo kaiken tieltään.

Vertauskuvalla tarkoitan sitä, että jos et ota stressinhallintaa huomioon, poukkoilet paikasta toiseen tuhoamassa päättömästi asioita. Jos olet asettanut tämän tavan omassa listassasi luettelon alimpaan sarakkeeseen, miettisin asiaa uudelleen.

Krooninen stressi aiheuttaa meille mielitekoja ja korkeat stressihormonin eli kortisolin tasot aiheuttavat rasvan varastointia mahan alueelle. Tältä alueelta on yleensä kaikista vaikein poistaa rasvaa.

Korkeat stressitasot vaikuttavat myös aivoihin, koska ne vähentävät immuunipuolustusta, jolloin meidän on helpompi sairastua ja palaudumme loukkaantumisista hitaammin.

On olemassa sekä ulkoisia sekä sisäisiä asioita, jotka aiheuttavat meille stressiä. Usein emme juurikaan pysty vaikuttaa ulkoisiin stressintekijöihin, mutta onneksi sisäisiin voimme.

Puhun asiakkailleni siitä, minkälaista keskustelua he käyvät sisäisen höpöttäjänsä kanssa. Minkälaista vuoropuhelua mielesi sinulle luo? On todella tärkeää tunnistaa, mitä sisäinen höpöttäjäsi sinulle puhuu.

Jos asiat ovat kovin negatiivisia, olisi ne hyvä kääntää positiivisiksi. Pystyt muokata nykyistä ajatteluasi rakastavampaan ja positiivisempaan suuntaan.

Stressinhallintatekniikat voivat olla erilaisia työkaluja, joita haluat harjoitella.

Voit tehdä:

  • hengitysharjoituksia
  • meditaatioharjoituksia
  • mindfulnessharjoituksia
  • joogata
  • erilaisia tekniikoita
  • kuunnella rentouttavaa musiikkia
  • lukea lehteä tai kirjaa
  • käydä erilaisissa hoidoissa
  • maalata
  • piirtää
  • työskennellä valmentajan kanssa
  • liittyä asiaan liittyvään yhteisöön tai vaikka leikkiä koirien kanssa.

Mahdollisuuksia on rajattomasti. Valitse jokin asia, mikä sinulle sopii parhaiten. Tee siitä päivittäinen rutiini, koska positiivisen rutiinin luominen on erittäin tärkeää.

Sinulla voi olla loistava treeni tai ravinto-ohjelma, mutta ilman tukea ja oikeanlaisia ajatuksia sabotoit itseäsi jatkuvasti. Loppujen lopuksi et ole koskaan tyytyväinen itseesi ja olet mielesi ikuinen vanki.

 

Oman kokemukseni kautta ymmärsin, että oikean elämäntapamuutoksen sabotointi tapahtuu ihmisen pään sisällä. Esimerkin tarkoituksena on kirkastaa ajatustasi siitä, että jokaisella meillä toimii erilaiset toimintamallit.

Tätä pilaria ei pidä missään nimessä laiminlyödä.

Treenaaminen

Treenaamisella ja harjoittelulla on todella paljon positiivisia vaikutuksia. Se auttaa luonnollisesti stressissä ja ahdistuneisuuden hoidossa. Treeni on auttanut myös minua koko ikäni ajan purkamaan stressikuormaani.

Liikunta saa veren virtaamaan kehossa sekä aivoissa. Tämä puolestaan auttaa sinua keskittymään, ajattelemaan ja tekemään asioita paremmin. Liikunta ja harjoitteleminen energisoi meitä ja parantaa immuunijärjestelmäämme, koska se pitää kaikki verenkiertoaineet virtaavana.

Jos nyt joku lukija ajattelee: ”Alanpa treenata 15 kertaa viikossa vähentääkseni ahdistusta”, on se kuin katkaisisi jalkoja hyvinvoinnin tuolistaan.

Treenaamiseen tarvitaan tasapainoa ja suunnitelmallisuutta.

Kaikista kovimmat urheilijat eivät voi jättää mitään näistä neljästä jalasta ilman huomiota.

Jos he haluavat pysyä pelissä mukana mahdollisimman pitkään ja saada mahdollisimman kovia tuloksia aikaan, heidän pitää optimoida unensaantinsa, ravitsemuksensa ja stressinhallintansa. Yleisesti ottaen heillä on valmentajia sekä kouluttajia, jotka opettavat heille näitä samoja asioita.

Lukijani, vaikka en pääse fyysisesti valmentamaan sinua kotiisi, voin saada sinut silti harjoittelemaan. Jos haluat, että valmennan tai motivoin sinua, olen auttamassa sinua täällä blogissani tai mahdollisesti jopa henkilökohtaisen etävalmennuksen merkeissä.

Muista, sinä olet tärkeä!
Pidä hyvinvoinnistasi huolta, koska sinulla on vain yksi elämä!

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1