Tämän artikkelin aihe tuli mieleeni, kun asiakkaani totesi minulle: ‘’Kerro minulle nopeat vinkit, miten parantaa omaa mielenterveyttä.’’

Menin kipsiin.

En löytänyt sanoja, koska siinä samalla hetkellä ymmärsin, ettei asiakkaani ehkä ymmärrä sanaa ”mielenterveys” tai hänellä on tietynlainen uskomus siitä ”mitä mielenterveys on”. 

Silmissäni sumeni. Huomasin vaipuvani jonkinlaiseen transsiin.

Samaan aikaan kuitenkin huomasin vastanneeni. Vastaus kuului ihmeellisesti kaikuna päässäni ja en todellakaan ollut tietoinen, mitä suustani sillä hetkellä tuli. Kuulin vain kun sanoin jotain todella ympäripyöreää terapiasta, elämäntavoista, treenaamisesta ja meditaatiosta.

Ympäripyöreää. Ei mitään konkreettista.

Joten, päätin kirjoittaa aiheesta artikkelin ja kyllä asiakkaani, luet tätä artikkelia, koska lähetin tämän artikkelin sinulle tarkoituksella. (Minulle ei ole aikaisemmin käynyt noin vahvaa uppoutumista mieleni syvyyksiin tapaamisessa. Varsinkaan silloin, kun joku kysyy minulta jotakin, joten siitä ajatus myös tähän artikkeliin.) Asiakkaani, olet tämän artikkelin inspiraation lähde.

Alkuun kerron siitä, mitä mielenterveys on, jonka jälkeen sukellan syvemmälle niihin asioihin, mitkä vaikuttavat mielenterveyteen. 

Tämän jälkeen menen niihin vinkkeihin ja tapoihin, joiden avulla voit parantaa omaa mielenterveyttäsi. 

Ja saatat ihmetellä, että mitäs minä olen tästä asiasta puhumaan?

Niinpä. Asiallinen kysymys, koska en ole psykologi tai psykiatri. 

Ihmisenä kasvaminen, kehittyminen, mielen-, fyysinen-, henkinen-, ja emotionaalinen terveys ovat olleet koko ikäni ajan intohimojani. Tiedän nämä hommat ja olen valmentanut satoja asiakkaita näiden asioiden pariin – menestyksekkäästi

Ai asiakasreferenssit eivät riitä? Olen minä jotain myös aiheesta lukenutkin. 

Tällä hetkellä reilut 500 kirjaa, yli 80 seminaaria, kymmeniä isompia valmennuksia (jossa maailman kovimmat psykologit kouluttavat) ja loistavat keskustelut psykologien kanssa ovat antaneet minulle erittäin vahvan mielikuvan siitä, mitä pitää tehdä, jotta ihminen voisi kokonaisuutena paremmin. 

Ja kaiken tämän kun yrität nyt puristaa tähän artikkeliin… niin voi pojat. 

Yritän olla mahdollisimman maanläheinen. 

Mennään asiaan. 

Mitä on mielenterveys? (mentaalinen terveys)

Suurimmalle osalle ihmisistä terveys sanana tarkoittaa sitä, että ”sairaus” puuttuu. Ja tämä on jotenkin ihmeellinen uskomus, mutta tämä on suurimmalle osalle totta. 

Sairauden puuttuminen ei kerro siitä, että oletko terve. 

Tämä yleistys on yhtä tyhmä kuin: Jos et ole hullujenhuoneella, olet mieleltäsi terve. 

Onneksi lääketiede ja psykologia ovat ymmärtäneet, että mielenterveyteemme sisältää paljon muutakin. On ymmärretty, että mielenterveyteen liittyvät asiat eivät ole pelkästään henkilökohtaisia, vaan tiivistyvät kaikkiin elämän osa-alueisiin. 

Henkilökohtaiseen elämään: psyykkeeseen, emootioihin ja kognitiivisiin taitoihin jne.  

Ihmissuhteisiin: yhteisö, perhe, ammatillinen täyttyminen, romanttiset suhteet jne… 

On sanomattakin selvää, että mielenterveys vaikuttaa päivittäiseen elämäämme ja päivittäinen elämämme vaikuttaa mielenterveyteemme. 

Se miten reagoimme:

– stressiin
– päätöksentekoon
– vuorovaikutukseen ja kommunikointiin
– siihen, mikä on elämämme tarkoitus
– tai minkälaisen illuusion luomme todellisuudesta – vaikuttavat mielenterveyteen. 

Mielestäni onkin hyvä todeta, että mielenterveys on yksi todella tärkeä osa meidän kokonaisvaltaista hyvinvointia eikä ajatella sitä vain ”mielenterveyden puutteena” 

Mielenterveyteen vaikuttavat tekijät

Mielenterveyteemme vaikutetaan. Tottakai. Se minkälaiseen perheeseen synnyt, minkälaisia kokemuksia koet elämäsi aikana ja millaisia uskomuksia ja tarinoita kerrot elämästäsi, ovat suuressa roolissa. 

Minulla on erittäin vahva uskomus ja kokemus siitä, että me pystymme itse vaikuttamaan MYÖS omaan mielenterveyteemme.

Pystyt vaikuttamaan omaan mielenterveyteesi joko positiivisesti tai negatiivisesti, koska sinulla on vastuu 100% omasta elämästäsi. Vastuu ei ole kenelläkään muulla kuin sinulla. Muista tämä.

Elämänkokemukset ja traumat 

Negatiiviset kokemukset voivat rikkoa ihmisen mieltä. 

Ajatellaan, että kun sinulla on kivoja asioita elämässäsi, kuten perhe, ystäviä, unelmatyö, hyvä fyysinen kunto, onnellisuus ja luotettavia ihmisiä – sinulla on luultavasti myös hyvä mielenterveys. 

Ajatellaan taas, jos vihaat itseäsi, puhut jatkuvasti pahaa toisista ihmisistä (juoruilet), loukkaannut kaikesta ja olet todella skeptinen aina kaikkeen – mielenterveytesi kärsii. 

Väitän, että jokaiselle ihmisille tulee elämässään olemaan erilaisia traumoja. Bouncing Forward kirjassa, jonka on kirjoittanut Michaela Haas Phb, sanotaan että normaalisti ihmisellä on 4-5 traumaattista kokemusta omassa elämässään. Muista lähteistä olen lukenut, että luku voi olla jopa 6-7 kappaleen luokkaa..

Traumoja voi tulla erilaisista tapahtumista: rakkaan menettäminen, ero, työpaikan menettäminen, kuolemat, vakavat fyysiset tapahtumat, psykologinen väärinkäyttö, terveys, pelot jne…

Trauman kokemisen ajankohdalla on myös vaikutusta sille, miten suuri vaikutus sillä on meihin. Jos koet varhaisessa lapsuudessa traumoja, niillä on suurempi todennäköisyys, että ne vaikuttavat läpi koko elämän. (Jos niitä ei käsittele.) 

Haluan sanoa tämän tosiasian. 

Trauma, ihan sama miten hirvittävä se on – sen ei tarvitse olla osa meitä koko loppuelämäämme. Siitä voi päästää irti. Sen ei tarvitse olla haamuna muistuttamassa ja vaikuttamassa negatiivisesti mielenterveyteemme ja sen hetkiseen olemukseen. Voit kääntää sen voimavaraksi. 

Faktojen valossa useimmat ihmiset eivät näe heidän mielenterveytensä kärsivän traumojensa vuoksi. (1) 

Suurimmalle osalle ihmisistä traumat ovat asioita, jotka pakottavat yksilöä kasvamaan paremmaksi versioksi itsestään. 

Trauma on mahdollisuus kasvaa ihmisenä paremmaksi versioksi.

Kerron lyhyen tarinan Marguerita Johnsonista. 

Marguerita Johnson syntyi vuoden 1920 loppupuolella Arkansissa.  (2) Tälle mustalle naiselle, joka syntyi Amerikan pohjoisessa ei ollut tiedossa valoisaa tulevaisuutta. 

Afrikkalaisten sukujuuriensa myötä hänellä oli toisen luokan kansalaisen asema, taloudellinen tilanne oli surkea, hän ja hänen perheensä oli sosiaalisesti syrjäytynyt. Eläminen oli jatkuvaa pelossa elämistä siitä, että tulisi fyysisesti tai henkisesti uhatuksi. 

Ihan kuin tämä ei olisi riittänyt. Johnsonin elämän tapahtumat eivät tästä yhtään helpottuneet. 

Seitsemän vuoden ikäisenä hänen äitinsä poikaystävä raiskasi hänet. Hän kertoi asiasta veljilleen ja muutamaa päivää myöhemmin raiskaaja löydettiin kuolleena. 

Nämä tapahtumat saivat Johnsonin niin traumaattikseksi että hän ei puhunut sanaakaan viiden ja puolen vuoden aikana. Hän syrjäytyi sosiaalisesti ja oli jatkuvasti kovassa kamppailussa yksinäisyyden ja elämän ongelmien kanssa. 

Johnson muutti nimensä myöhemmin Maya Angelouksi, joka oli tanssija, näyttelijä, käsikirjoittaja, runoilija ja 1960- luvun kansalaisoikeusliikkeen yksi merkittävimmistä johtajista. Hän oli ensimmäinen musta naispuolinen nainen, joka kirjoitti oman elämänkertansa ja romaanin: I Know Why the Caged Bird Sings, joka menestyi todella isosti.  Hän voitti useita palkintoja usealla eri alalla ja kävi jopa puhumassa presidentin avauspuheen.

Ja mikä on kaikista vaikuttavinta koko tarinassa. Angelou myönsi, ettei hänestä olisi tullut sitä ihmistä, mikä hän on nykypäivänä – ilman niitä traumaattisia muistoja varhaisesta lapsuudesta. 

Totta puhuen trauma ei ole koskaan ”hyvä” asia elämässä. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan kauheita asioita. 

Ottakaamme Angelousta mallia ja tulkaamme vahvemmiksi ja viisaammiksi joka kerta kun koemme traumaattisia asioita meille. 

Genetiikka 

Tutkimuksissa on havaittu, että geeneillä on merkittävä rooli mielenterveyteen ja hyvinvointiimme. Perustaso onnellisuudestasi on 50% geenien määrittämä. Tarkoitan sitä, että jos kuvitellaan tilanne missä vanhempasi ovat surkeita kusipäitä, sinullakin on todennäköinen taipumus olla surkea kusipää. (3)

Ja tottakai jos lähisukulaisilla tai ihmisillä ympärilläsi on mielenterveyshäiriöitä, on sinullakin suurempi riski sairastua psyykkisesti. (4)

Jokainen meistä ihmisistä on erilainen ja osalla ihmisistä saattaa olla hyvin luontaista taipumusta vaipua ahdistukseen ja erilaisiin alhaisiin tunnetiloihin. Tämä on hyvin tyypillistä. 

Tilanne on kuitenkin se, että on turha jäädä itkemään olosuhteita, koska voit vaikuttaa aina elämäntilanteeseesi. Vaikka tilanne toisikin häpeän tunteita tai jotakin muuta vahvaa tunnetta. Vastuu on aina sinulla. Jos joku muu sanoo jotain muuta, hän on totaalisen väärässä. Täysin. 

Voit työskennellä valmentajan kanssa, joka auttaa sinua näkemään maailman suuremmassa perspektiivissä. Voit työskennellä terapeutin kanssa, joka opettaa sinulle strategioita ja tekniikoita, joiden avulla vähennät ahdistustasi. Voit lukea kirjoja ja opiskella itse. Voit medioita tai naputella kehoa, laulaa ja hokea mantroja tai mitä tahansa, mikä toimii. Tapoja on monia.

Pointtini on se, että voit vaikuttaa itse itseesi ja elämääsi. (5, 6)

Miten parannat mielenterveyttäsi? 

Kerron muutamia asioita, joiden avulla voit hallita mielenterveyttäsi. Löydät enemmän itseluottamusta ja -tuntemusta, tunnet olevasi täyttynyt ja olet lähempänä parasta versiota itsestäsi. 

Haluan muistuttaa, etten ole terapeutti. Jos sinä tai tuntemasi henkilö kamppailee jonkun mielen sairauden kanssa, silloin on haettava apua ammattilaiselta. Terapia on oikea paikka.

Mennään listan pariin.

1. Luo syvempiä sosiaalisia yhteyksiä 

Yksi parhaimpia mielenterveyden ennustajia on vankka sosiaalinen verkosto.  (7)

Tarkoitan tällä ihmisiä, jotka ovat sydämellisiä ja joiden kanssa viihdyt. 

Raha, menestys, kunnia, status tai mikään näistä asioista sosiaalisten suhteiden armoilla EI TUO onnellisuutta tai hyvää oloa. Se on todella lyhytaikaista ja tunnet sisäisen tilasi paskaksi. Luota minuun. Olen kokenut tämän henkilökohtaisesti. 

Sen sijaan, että yrität täyttää itsesi ja elämäsi ”itseäsi näyttävämmillä ihmisillä” tai ”menestyneemmillä” ihmisillä – etsi ihmisiä kenen kanssa viihdyt ja tunnet yhteyttä.

Olen huomannut oman elämäni aikana, että on olemassa paljon ihmisiä kenen kanssa voi ja haluaa olla sen 3 tuntia, mutta sen jälkeen yhteys vain loppuu. Kaikki palaset eivät kohtaa palapelissä.

Etsi syvempiä sosiaalisia suhteita, joilla tarkoitan ihmisiä, joiden kanssa haluat ja voit viettää pidemmänkin ajan kuin 3 tuntia. Tunnet veljeyttä tai sisaruutta. Tunnet rakkautta heidän seurassaan. 

Miten se sitten tapahtuu? Ole aito oma itsesi. Älä esitä mitään. (Esittämisen ihmiset kyllä huomaavat.) Ole rehellinen, avoin ja haavoittuvainen. 

Sinun ei tarvitse ystävystyä kaikkien kanssa. Keskity määrän sijasta laatuun ja sellaisiin ihmisiin, jotka jakavat saman arvomaailman. 

Pohdi myös onko ihmissuhteeni eteenpäin meneviä. Ja sitä oletko ympäristösi tuotos.

Nimittäin, jos hengailet viiden alkoholistin kanssa tarpeeksi pitkään – olet pian kuudes alkoholisti. 

Jos hengailet ihmisten kanssa, jotka treenaavat ja panostavat omaan terveyteen – olet luultavasti kuudes samanlainen. 

Rakenna oma heimosi. Tässäkin sinulla on vastuu. 

2. Kehitä terveellisiä elämäntapoja

Keho ja mieli ovat yhtä ja toimivat synkroniassa. Meidän pitää pitää huolta kehostamme. 

Tarvitset positiivisia rutiineja ja elämäntapoja, joiden avulla keho ja mieli voivat paremmin. (Tarkoitan tällä myös siis aivoja. )

Keskity isoon kuvaan ja unohda pienet yksityiskohdat. Nuku tarpeeksi. Syö enemmän terveellistä ruokaa. Liiku enemmän päivittäin. Tee pieniä muutoksia päivääsi, koska ne tuovat valtavan vaikutuksen koko elämääsi 

Keskity siis isoihin linjoihin, jotka ovat: 

Treenaaminen: Olet kuullut miljoona kertaa säännöllisen liikunnan hyödyt ja miten se vaikuttaa aineenvaihduntaan ja blää, blää, blää. BOOORING! 

Liikunta ei ole parannuskeino kaikille mahdollisille mielenterveysongelmille. Treenaaminen ja liikkuminen johtaa kuitenkin siihen, että kehosi energiatasot alkavat nousta. Saatat huomata, että jatkuva mölinä ja älämölö päässä alkaa hellittää ja saatat huomata asioihin keskittymisen olevan helpompaa. 

Lähestulkoon kaikki liikuntamuodot auttavat lievittämään stressiä. 

Kuten olen todennut aikaisemmissa artikkeleissa tärkeintä on löytää harrastus ja treenaamisen muoto, josta A) nautit ja B) joka sopii elämääsi. Sinun ei tarvitse viettää tunteja kuntosalilla tai käydä juoksemassa 10 kilometrin lenkkejä JOS ET PIDÄ SIITÄ. Riittää, että teet yksinkertaisia asioita säännöllisesti, jotta saat enemmän energiaa ja mielesi voi paremmin. 

Olen kirjoittanut tavoista ja rutiineista pitkän oppaan, jonka voit ladata tästä.

Click here to subscribe

Nuku enemmän. Olen tosissani. Nukkuminen lisää energiaa. Ilman energiaa sinun on helpompi vajota negatiivisiin ajatuksiin. 

Enkä tarkoita, että unen tarvitsisi olla 8 tuntia yössä, koska jokaiselle ihmisille nukkumaan meneminen ja unen määrä on yksilöllinen. Sanon sen, että mitä paremmin ja tarpeeksi nukut, sitä paremmalla tuulella myös olet. 

Muutama huono yö satunnaisesti ei ole ongelma. Ongelma on se, jos nukkuu huonosti vuosien ajan. Sillä on negatiivisia vaikutuksia elämään. 

Olen kirjoittanut pitkän oppaan uneen liittyen, joka vastaa luultavasti kaikkiin uneen liittyviin kysymyksiin. 

Siirry säännölliseen unirytmiin. Rajoita tai poista kokonaan kofeiinin ja alkoholin käyttö. Sammuta näytöt tarpeeksi aikaisin ennen nukkumaan menoa. 

Jos sinulla on jotain unihäiriöitä, kokeile muokata niitä luonnollisin menetelmin. Jos ne ovat vakavampia, ota yhteyttä lääkäriin. 

Se, että annat kehollesi tarpeeksi unta, on parasta mitä voit tehdä itsellesi. Lisäät energiaa ja hyvin nukuttujen yöunien jälkeen olet parempi ihminen.

Terveellinen ravinto: Uni ja säännöllinen liikunta tarjoavat paremman lähtökohdan mielenterveyden ja mentaaliseen hallintaan. Terveelliset ruokailutottumukset auttavat pitämään sinut energisempänä. Energisempänä. Kyllä. 

Johtaja Matti huomasi, että aina kun hän joi alkoholia iltaisin saunan yhteydessä, hän oli seuraavana päivänä töissä väsynyt ja jokaisen työpäivän tehtävä päätös oli huonompi. Hän söi esimerkiksi huonompaa ruokaa, joka johti väsymykseen. 

Usein yhdestä pienestä asiasta saattaa lähteä negatiivinen kierre liikkeelle.

Siksi onkin hyvä pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina. Olen kirjoittanut ravintoon liittyen valtavan oppaan, jonka lukemalla ymmärrät miten pääset parempaan kuntoon fyysisesti. 

Lue artikkeli tästä 

Lisää artikkeleita liittyen terveellisiin elämäntapoihin:

–  TOP5 toimivaa tapaa rakentaa Rutiini

Täydellinen opas Ketogeeniseen ruokavalioon 

Täydellinen opas uneen ja nukahtamiseen 

– Aloittelijan täydellinen opas – Pätkäpaasto

Vietä enemmän aikaa luonnossa: Luonto on mahtava paikka. Siellä ihminen huomaa välittömästi olonsa paremmaksi. Luonnosta saat fyysisiä sekä henkisiä hyötyjä. 

Kaksi tuntia viikon aikana luonnossa tuottaa huomattavaa hyvinvointia ihmisen terveydelle. Yksinkertaisuudessaan se voi olla sitä, että käyt lähimetsässä kävelyllä tai käyt polkupyöräilemässä metsäpolulla. 

Kuulin hyvältä ystävältäni kauan aikaa sitten, että hän tulee iloiseksi luonnossa ollessaan. 

Pidin häntä ihan pöpinä. 

Olin skeptinen, koska en itse ollut ”huomannut” mitään eroa luonnossa tai kaupungissa ollessani.

Jotain kuitenkin tapahtui. Olin useamman kuukauden ajanjakson kaupungissa. Keskellä päivittäistä kauheaa hälinää. Minulla oli yritysten kanssa stressiä. Minun piti suorittaa ja painaa menemään pää kolmantena jalkana. Ja mitenkäs muutenkaan kuin ko-ko-a-jan.

Päätimme lähteä mökille vaimoni kanssa hetkeksi rentoutumaan. Ajoimme mökille keskelle metsää, missä ei kuulu kuin lintujen laulua ja veden liplatusta. 

Päivän oltuani mökillä luonnon helmassa tajusin, että olin ollut kaupungissa kuin veitsen terällä. Stressaantunut, ahdistunut, kiukkuinen ja kaikkea muuta. 

Ymmärsin täysin, mistä ystäväni puhui, koska minäkin tulin iloiseksi metsässä. 

Luonnolla on rauhoittava vaikutus ihmiseen. 

Nykyään luonto antaa minulle isomman kuvan elämästäni ja ongelmistani. Ymmärrän olevani osa jotain, joka on paljon suurempaa kuin mitä itse olen. Kun joskus tämän maallisen elämän aika jättää, tiedän että luonto jatkaa silti elämäänsä. Me olemme osa luontoa. 

Kaikki ongelmat näyttäytyvät luonnossa pienemmältä kun ymmärrät ja koet sen mitä tarkoitan.

Meditoi: Olen kirjoittanut valtavan oppaan meditaatiosta. Olen tehnyt siitä myös videon Youtubeen

Lyhyesti sanottuna meditaatio auttaa sinua tunnistamaan myrkylliset ajattelumallit, puhdistamaan ja tunnistamaan tunteita kehosta ja tutkimaan uskomuksia tarkemmin. 

Se auttaa hidastamaan ja ajattelemaan eri tavalla. Se auttaa olemaan läsnä enemmän ja ehkä kaikista tärkein asia on kuitenkin se, että jos päivän aikana tulee ylä- tai alamäkiä, et enää reagoi samalla tavalla niihin kuin aikaisemmin. Olet paljon rauhallisempi. 

Henkilökohtaisesti olen meditoinut reilun 5 vuoden ajan ja huomannut saavani ihan valtavan paljon hyötyä päivittäiseen elämääni. Fokus on paljon kirkkaampi kuin ennen. En enää samaistu 5 vuotta sitten olevaan minääni vaan koen olevani paljon enemmän.

Maailmassa on miljoonia eri tapoja, miten voit aloittaa meditoinnin. Voit käyttää sovelluksia, kuten Calm tai Headspace. Henkilökohtaisesti käytän Sam Harriksen ohjattua meditaatiota, jonka kuuntelen Waking Up -sovelluksesta. 

Voit kuunnella Youtubesta ohjattuja meditaatioita, toinen paikka on Spotify. Voit käydä retriiteillä tai joogakeskuksissa, joissa opetetaan meditoimaan. Tapoja on siis monia. 

Mene terapiaan: Suomessa on ehkä aikaisemmin ollut uskomus ja ajatus, että terapiassa käynti on jollakin tasolla ”heikoille”. Sisulla ollaan menty ennenkin, PERKELE.

Mielenterveydelle ei ole mitään maagista pilleriä tai parannuskeinoa. Henkilökohtaisesti en ole koskaan käynyt terapiassa, mutta olen valmentajan ohjeistuksella käynyt uskomuksia, ajatuksia ja toimintamalleja lävitse. Kun olen keskustellut terapeuttien ja psykologien kanssa, olen ymmärtänyt, että valmennus on ollut täysin samanlaista kuin terapia. 

Kuitenkin jos sinulla on jokin (tai ystävälläsi on) mielenterveyshäiriö tai jokin sairaus, suosittelen terapiaa ja ammattilaista. 

Olen myös huomannut, että terapiakaan ei ole parannuskeino jokaiselle. 

Tunnen monia ihmisiä, jotka ovat käyneet yli 5 vuoden ajan terapiassa ja silti kun heitä näkee… He painivat EDELLEEN samojen ongelmien kanssa. (Ehkä tässä on terapeutin ammattitaidolla tai menetelmällä myöskin osaa asiaan.)

Terapia on tehokas työkalu, jonka avulla voit hallita mielenterveyttäsi paremmin. Älä kuitenkaan unohda terveellisiä elämäntapoja, koska ne ovat myös yhtä tärkeitä.

Me olemme kokonaisuus.

Yhteenveto 

Haluan muistuttaa, että vastuu omasta elämästäsi ja valinnoistasi on sinulla. Muistuta itseäsi Maya Angelouksen tarinalla, jos huomaat olevasi ”tilanteen uhri”. 

Lähetä tämä artikkeli ystävällesi jos koit, että hänen pitää lukea tämä. Ystäväsi luultavasti kiittää sinua.

Miten tästä eteenpäin? 

Lisää artikkeleita aiheesta mentaalinen hyvinvointi: 

Yrittäjän täydellinen opas – Miten pidät energiatasot ja suoristuskyvyn korkealla kiireestä huolimatta?

Miten tainnutat negatiivisen ajattelun? 

13 asiaa, joista sinun pitää luopua menestyäksesi 

Lataa itsellesi tapoihin liittyvä opas, jonka voit ladata alapuolelta. 

Click here to subscribe

Kiitän, että luit artikkelini ja toivon, että sait uutta tietoa aiheesta. 

– Harimaa 

PS. Ja kiitos asiakkaalleni inspiraatiosta tähän artikkeliin. Ilman sinua tuhannet ihmiset eivät olisi lukeneet tätä artikkelia. 

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-64894615-1